Απόλυτος κυρίαρχος ο Ο’Σάλιβαν

Απόλυτος κυρίαρχος ο Ο'Σάλιβαν

Ο Rocket... εκτοξεύθηκε κι έχει αγγίξει το έβδομο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σνούκερ της καριέρας του από την πρώτη ημέρα του τελικού με τον Τζαντ Τραμπ (12-5)!

Η «αποστολή» για τον έβδομο παγκόσμιο τίτλο και την ισοφάριση του ρεκόρ του Στίβεν Χέντρι βρίσκεται σε εξέλιξη! Ο Ρόνι Ο’Σάλιβαν απέχει μόλις έξι frames για την ολοκλήρωσή της, μια και με το πέρας της πρώτης ημέρας του τελικού προηγείται του Τζαντ Τραμπ με 12-5.

Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό σκορ, που μόνο οι πολύ φανατικοί οπαδοί του Rocket μπορούσαν να ελπίζουν. Αντικατοπτρίζει, όμως, την εικόνα του αγώνα σε απόλυτο βαθμό. Ο 46χρονος άσος έχει κυριαρχήσει πλήρως σε όλους τους τομείς του παιχνιδιού, απέναντι σε έναν Τραμπ ο οποίος αποδείχθηκε κατώτερος των περιστάσεων, ειδικά στο δεύτερο σκέλος.

Σε αντίθεση με την πολυπλοκότητα που έχει το σνούκερ ως άθλημα, η εξήγηση αυτού του 12-5 είναι πάρα πολύ απλή. Από κάποιο σημείο και μετά, κάθε φορά που έπαιρνε τραπέζι ο Ο’Σάλιβαν, σου έδινε την εντύπωση ότι θα ξεπερνούσε κάθε δυσκολία και θα εξασφάλιζε το frame με μία επίσκεψη. Και κάθε φορά που έπαιρνε τραπέζι ο Τραμπ, ένιωθες ότι αργά ή γρήγορα, θα έκανε την γκέλα. Όπως και συνέβαινε πράγματι, ιδίως το βράδυ!

Το μεγάλο ατού που φαίνεται ότι θα χαρίσει στον Ο’Σάλιβαν το πολυπόθητο έβδομο Παγκόσμιο, είναι η σχεδόν απόλυτη ευστοχία του στις λεγόμενες «εύκολες» μπάλες (τις sitters, που λένε οι Βρετανοί). Κάτι απλό φαινομενικά, αλλά τόσο μα τόσο σημαντικό. Πώς λέμε στο ποδόσφαιρο, ότι πρωταθλητής αναδεικνύεται όποιος έχει τις λιγότερες βαθμολογικές απώλειες στα ματς με τους «μικρούς»;

Διότι σε πολλούς παίκτες μπορεί να παρουσιαστούν ευκαιρίες για μεγάλα break, λίγοι όμως είναι αυτοί που θα τις αξιοποιήσουν όλες με συνέπεια. Ο έλεγχος της άσπρης, άλλο ένα σήμα κατατεθέν του Rocket όλα αυτά τα χρόνια, ήταν μνημειώδης και στα δύο πρώτα σκέλη του τελικού και μαζί με το υψηλό ποσοστό ευστοχίας (94% έναντι 84% του αντιπάλου του) του έχει χαρίσει αυτό το εντυπωσιακό προβάδισμα για το τρόπαιο.

Το κομβικό τέταρτο frame

Η απόδοση του Ο’Σάλιβαν ήταν… διαστημική κυρίως στο πρώτο σκέλος. Ο Τραμπ προηγήθηκε 1-0, όμως στη συνέχεια δέχθηκε ανελέητο σφυροκόπημα από τον αντίπαλό του, παρόμοιο με εκείνο του Μαρκ Γουίλιαμς στα δύο τελευταία σκέλη του ημιτελικού. Κάθε υποψία λάθους σε safety τιμωρούταν παραδειγματικά!

Ο Rocket πέτυχε δύο century breaks για να προηγηθεί με 5-1, όμως τη μεγάλη ζημιά την προκάλεσε στο τέταρτο frame, όταν αναζητούσε σνούκερ (το οποίο βρήκε, με μπόνους το free ball) για να κάνει την ανατροπή. Ακόμα κι όταν στάθηκε άτυχος, αφού όταν έβαλε την πράσινη είδε την άσπρη να καταλήγει σε τρύπα, ο Τραμπ υπέπεσε ξανά στο μοιραίο λάθος, δίνοντας μία ακόμα ευκαιρία στον αντίπαλό του να ισοφαρίσει.

Ο Ο’Σάλιβαν έβαλε τις εναπομείνασες μπάλες και ισοφάρισε 66-66, αλλά κράτησε το καλύτερο για το respot. Το καλό πρώτο safety του Τραμπ άφησε τη μαύρη σε φαινομενικά ασφαλές σημείο. Γι’ αυτό το ψυχολογικό πλήγμα που υπέστη ήταν τεράστιο, όταν είδε τον αντίπαλό του να τη στέλνει στην αριστερή μεσαία τρύπα, με ένα καλά υπολογισμένο χτύπημα με τρεις σπόντες!

Έτσι, το σχεδόν βέβαιο (κάποια στιγμή) 2-2 μετατράπηκε σε 3-1 και το ματς έμοιαζε να παίρνει τον δρόμο του από πολύ νωρίς. Ο Ace in the pack αντέδρασε και κέρδισε τα δύο τελευταία frames του σκέλους, ενώ ξεκίνησε καλύτερα και το βράδυ μειώνοντας σε 5-4. Ακριβώς σ’ αυτό το σημείο, όμως, άρχισε η κατάρρευσή του.

Ο Ο’Σάλιβαν δεν είχε κάνει καλό ξεκίνημα, επηρεασμένος ίσως από το επεισόδιο που είχε με τον διαιτητή στο όγδοο frame (το περιγράφουμε αναλυτικά πιο κάτω). Ωστόσο, τα «δώρα» που του έκανε ο 32χρονος άσος, τον βοήθησαν να ανακτήσει τον ρυθμό του. Ο Rocket ήταν αλάνθαστος ουσιαστικά στα επιθετικά του χτυπήματα από το εντέκατο frame και μετά, την ίδια στιγμή που ο Τραμπ «άδειαζε» σε κάθε στεκιά.

Από κάποιο σημείο και μετά δεν έβγαινε τίποτα στον παγκόσμιο πρωταθλητή του 2019. Στην απέλπιδα προσπάθειά του να κρατηθεί στο τραπέζι, έκανε την κατάσταση χειρότερη για τον εαυτό του, ενώ σε μια-δυο περιπτώσεις στάθηκε και άτυχος, με αποτέλεσμα να φαίνεται ράκος ψυχολογικά.

Ο πίνακας του σκορ πιστοποιεί πόσο αξιόπιστος ήταν στο breakbuilding ο Ο’Σάλιβαν, ο οποίος κυνηγά άλλα δύο ορόσημα. Θέλει ένα ακόμα century για να φτάσει τα 200 στο θέατρο Crucible (μαζί με τα τρία των προκριματικών του 1993 έχει ήδη 202, χάρη στα τρία που πέτυχε χθες), εκ των οποίων τα 15 τα έχει πετύχει στο φετινό Παγκόσμιο. Αν «γράψει» άλλο ένα, δηλαδή, ισοφαρίζει το ρεκόρ του Στίβεν Χέντρι από το 2002, το οποίο ισοφάρισε προχθές ο Μαρκ Γουίλιαμς! Αυτό είναι το δεύτερο ορόσημο, το οποίο θα γίνει ολόδικό του με άλλα δύο κατοστάρια σήμερα.

Το τρίτο σκέλος αρχίζει σήμερα στις 15:00 και θα ήμασταν αφελείς αν αποκλείαμε την πιθανότητα ανατροπής, ύστερα από αυτό που συνέβη στον έναν από τους δύο φετινούς ημιτελικούς. Μεταξύ μας, όμως, φαίνεται πιο πιθανό να μη διεξαχθεί καν το τέταρτο σκέλος στις 21:00, κάτι που θα συμβεί αν ο Τραμπ δεν κερδίσει τουλάχιστον τρία frames το απόγευμα.

Το επεισόδιο με τον Μαρτέλ

Όλα θα ήταν τέλεια για τον Ο’Σάλιβαν χθες, αν στο τέλος του πρώτου σκέλους δεν είχε λάβει χώρα ένα σοβαρό επεισόδιο με τον Ολιβιέ Μαρτέλ, που του κόστισε επίσημη προειδοποίηση για τη συμπεριφορά του.

Ο 46χρονος άσος είχε την ευκαιρία να «καθαρίσει» το τραπέζι και να διαμορφώσει το 6-2, αλλά απέτυχε να πλασαριστεί στην κίτρινη (η άσπρη του κρύφτηκε πίσω από την μπλε). Υπέπεσε σε φάουλ και τα έβαλε με τον εαυτό του όταν άρχισε να κατευθύνεται προς την καρέκλα του. Λίγα δευτερόλεπτα, όμως, ο Μαρτέλ πήγε προς το μέρος του και του έκανε παρατήρηση για μια χειρονομία που – όπως υποστήριξε – υπέπεσε στην αντίληψή του.

Ο Ο’Σάλιβαν αρνήθηκε ότι έκανε κάτι μεμπτό και είχε έντονο διάλογο με τον Βέλγο διαιτητή, κουνώντας του κάποια στιγμή και το δάχτυλο. «Τι είδες; Δεν είδες τίποτα. Τσέκαρε τις κάμερες. Μην το αρχίζεις. Μην το αρχίζεις!», ακούστηκε να λέει. Ο Μαρτέλ απομακρύνθηκε απ’ το μέρος του εμφανώς δυσαρεστημένος. Κι όταν ο Τραμπ τον ρώτησε γιατί δεν έκανε την παρατήρηση μετά το τέλος του frame (μια και το περιστατικό σημειώθηκε όταν ετοιμαζόταν να παίξει την κίτρινη), ο διαιτητής τού απάντησε: «Έπρεπε να πω κάτι, Τζαντ. Έπρεπε».

Ο Τραμπ κέρδισε το frame και ο Ο’Σάλιβαν έφυγε από την αρένα χωρίς να χαιρετίσει τον Μαρτέλ. Λίγο αργότερα, εμφανίστηκε στο Eurosport από το καμαρίνι του και τόνισε για τον διαιτητή: «Νιώθω ότι ψάχνεται για να δημιουργήσει πρόβλημα». Πριν από την έναρξη του δεύτερου σκέλους, το World Snooker Tour έκανε γνωστό ότι ο 46χρονος άσος είχε δεχθεί επίσημη προειδοποίηση από τον διαιτητή, χωρίς να διευκρινιστεί κάτι περισσότερο.

Ένταση μεταξύ των δύο ανδρών είχε υπάρξει και στο δεύτερο frame. Ο Μαρτέλ δυσκολευόταν να επανατοποθετήσει την άσπρη ύστερα από ένα φάουλ του Ο’Σάλιβαν κι εκείνος αντέδρασε με το σύνηθες ύφος του με το γεγονός. Κάποια στιγμή, μάλιστα, του έτεινε τη στέκα του λέγοντάς του «ε να, δοκίμασε εσύ τότε» (σ.σ. να παίξεις την μπάλα). Πέρασαν αρκετά λεπτά με διαβουλεύσεις, στις οποίες ζητήθηκε και η γνώμη του Τραμπ, μέχρι να συμφωνήσουν άπαντες να συνεχιστεί ο αγώνας. Η αίσθηση που έμεινε, πάντως, ήταν ότι η άσπρη δεν βρισκόταν στο σωστό σημείο ούτε στην πρώτη απόπειρα του Μαρτέλ, αλλά ούτε κι όταν ο Rocket δέχθηκε να παίξει.

Το παρήγορο είναι ότι κατά την είσοδό του στην αρένα για το δεύτερο σκέλος, ο Ο’Σάλιβαν έδωσε το χέρι του στον Μαρτέλ (φάνηκε από το πολύ μακρινό τηλεοπτικό πλάνο, αλλά το επιβεβαιώνουν και όσοι ήταν παρόντες στο Crucible). Επομένως, το επεισόδιο μπορεί να θεωρηθεί λήξαν, αν και σίγουρα «χάλασε» τη διάθεση πολλών. Και δεν εννοούμε τους ορκισμένους οπαδούς του έξι φορές παγκόσμιου πρωταθλητή…

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις