Σνούκερ: Πρώτη φορά… αριστερά!

Σνούκερ: Πρώτη φορά... αριστερά!

Ο Τζαντ Τραμπ και ο Μπάρι Χόκινς συμπλήρωσαν το καρέ των αριστερόχειρων του φετινού Masters, με τις επιβλητικές νίκες που πέτυχαν την Παρασκευή.

Συγκινήσεις σαν της Πέμπτης ξέραμε ότι δύσκολα θα ζούσαμε και την Παρασκευή. Και οι δύο τελευταίοι προημιτελικοί εξελίχθηκαν… σε παραστάσεις για έναν ρόλο: Ο Τζαντ Τραμπ συνέτριψε με 6-1 τον Κάιρεν Γουίλσον, ενώ το ίδιο σκορ καταγράφηκε και στη μίνι-έκπληξη της ημέρας. Ο Μπάρι Χόκινς έκανε πάρτι κόντρα στον παγκόσμιο πρωταθλητή, Μαρκ Σέλμπι!

Έτσι, για πρώτη φορά στα χρονικά του Masters η τετράδα των ημιτελικών αποτελείται μόνο από αριστερόχειρες παίκτες! Αν και – κάτι που λίγοι γνωρίζουν – οι δύο νικητές της Παρασκευής είναι… γιαλαντζί ζερβοχέρηδες. Ανήκουν στη σπάνια κατηγορία των ανθρώπων που γράφουν με το δεξί, αλλά κάνουν άλλα πράγματα με το αριστερό. Εν προκειμένω, αμφότεροι έχουν δηλώσει ότι το αριστερό είναι το «καλό» τους μόνο για το σνούκερ.

Στο απογευματινό παιχνίδι, πολλοί ενδεχομένως να περίμεναν ντέρμπι. Ο Τραμπ, όμως, έκανε ένα ακόμα βήμα για να ξεχαστεί η κακή παράδοση που είχε κάποτε κόντρα στον Γουίλσον. Δύο μήνες μετά το 6-0 του Champion of Champions, τον νίκησε με το εξίσου εμφατικό 6-1.

Όπως και κόντρα στον Άλεν, έτσι και χθες ο θριαμβευτής του Masters του 2019 έπιασε υψηλότατα στάνταρ απόδοσης. Με μεστό τακτικό παιχνίδι, καλά ποσοστά ευστοχίας στο μακρινό potting και εξαιρετικό breakbuilding, επέβαλε την ανωτερότητά του από νωρίς.

Στο τέλος, μάλιστα, τον είδαμε να… βγαίνει από το καβούκι του. Ενθουσιασμένος από την ατμόσφαιρα που είχε δημιουργήσει ο κόσμος στο Ally Pally, είχε το παρακάτω ξέσπασμα την ώρα της συνέντευξής του στον Ρομπ Γουόκερ.

Λίγο μαγκωμένος φάνηκε και πάλι… αλλά μην τα θέλουμε όλα δικά μας. Σιγά-σιγά, θα στρώσει.

Στο παιχνίδι τώρα, κομβικής σημασίας αποδείχθηκε το τέταρτο frame. Ο Τραμπ είχε προηγηθεί 2-0 με εξαιρετικά breaks 74 και 68 πόντων, αλλά κάποια λάθη που έκανε στη συνέχεια, έδωσαν την ευκαιρία στον Γουίλσον να πάει στο διάλειμμα ισόπαλος.

O Warrior προηγήθηκε 54-13, έχασε όμως το πλασάρισμα στη ροζ. Και στην τακτική μάχη, ο Τραμπ βρήκε τη λύση με μια απίθανη μακρινή κόκκινη, χάρη στην οποία άρχισε ένα… χειρουργικής ακρίβειας break. Το κοντέρ έγραψε 50 με την τελευταία μαύρη για το 63-54 και το 3-1 έδωσε τον έλεγχο στον Νο 2 της κατάταξης.

https://twitter.com/Eurosport_UK/status/1481999252989661190

Ο πρώην «πλανητάρχης» κέρδισε με ανατροπή και το πέμπτο frame και τα τελειωτικά χτυπήματα στον Γουίλσον τα έδωσε η τύχη. Όσες φορές πήγαινε να δημιουργήσει κάτι καλό, κάτι θα πήγαινε στραβά. Αποκορύφωμα ήταν το φάουλ στο οποίο υπέπεσε στο έβδομο frame, όταν ύστερα από pot της μπλε άνοιξε όμορφα τις κόκκινες, αλλά μία εξ αυτών κατέληξε με φόρα στην πάνω δεξιά τρύπα.

Δύσκολα, πάντως, θα άλλαζε η εικόνα του ματς ακόμα κι αν ο 30χρονος άσος είχε μειώσει. Ο Τραμπ βρισκόταν σε εξαιρετική κατάσταση χθες και δεν θα του επέτρεπε να τον απειλήσει περισσότερο.

Εξαιρετικός Χόκινς, «ωσεί παρών» ο Σέλμπι

Το απόγευμα ο Τραμπ είχε δηλώσει ότι θα ήθελε αντίπαλο στον ημιτελικό τον Μαρκ Σέλμπι . «Είναι το Νο 1, είμαι το Νο 2, θα ήταν ωραίο για τον κόσμο να μας δει διεκδικούμε θέση στον τελικό ενός από τα κορυφαία τουρνουά», ήταν τα λόγια του 32χρονου άσου, ο οποίος όμως λογάριαζε χωρίς τον Μπάρι Χόκινς.

O άσος από το Κεντ συνέχισε τις καλές εμφανίσεις και νίκησε 6-1 τον παγκόσμιο πρωταθλητή, ο οποίος ήταν σκιά του εαυτού του. Με κακές επιδόσεις όχι μόνο στο σκοράρισμα, αλλά και στο τακτικό σκέλος, δεν μπόρεσε να προβάλει καμία αντίσταση.

Ίσως κάποιοι περίμεναν την ανατροπή στο 4-1 και το 5-1, από εκείνες που μόνο ο Σέλμπι καταφέρνει ακόμα κι όταν δεν παίζει καλά. Αυτή, όμως, δεν ήρθε ποτέ. Ούτε ο Jester είχε τα ψυχικά αποθέματα και το καθαρό μυαλό, αλλά ούτε και ο Χόκινς το επέτρεψε.

Το δεύτερο frame όρισε τον ρυθμό της αναμέτρησης. Ο Σέλμπι προηγήθηκε 42-0 μέχρι που αστόχησε σε μια ροζ από δύσκολη θέση. Κι όταν ξαναπήρε τραπέζι, ξέφυγε 62-24, αλλά έχασε οριακά τη δύσκολη τελευταία κόκκινη.

 

Ο Χόκινς βρήκε το σνούκερ που χρειαζόταν, επικράτησε στις τακτικές μάχες και ολοκλήρωσε την ανατροπή στη μαύρη, γράφοντας το 2-0. Από εκείνο το σημείο και μετά δεν υπήρχε επιστροφή για τον Νο 1 της κατάταξης. Κι ας φάνηκε προς στιγμήν κάτι να αλλάζει όταν κέρδισε διά πυρός και σιδήρου το τρίτο frame.

Τα λάθη του δεν σταμάτησαν ούτε μετά το διάλειμμα, αλλά δεν είναι δίκαιο να αποδίδουμε το αποτέλεσμα μόνο σ’ αυτά. Το «Γεράκι» έπαιξε πολύ καλά και σίγουρα δεν θα είναι εύκολη λεία για τον Τραμπ στον αποψινό ημιτελικό.

Η συγκινητική στιγμή της βραδιάς ήταν η αποθέωση που γνώρισε ο Άλαν Χάντερ, ο πατέρας του αδικοχαμένου Πολ. Οι κάμερες έπεσαν πάνω του σε ένα διάλειμμα στο έβδομο frame, οι σχολιαστές του BBC τον αναγνώρισαν και οι θεατές στο Ally Pally (που ακούνε με ειδικά ακουστικά την περιγραφή του μεγάλου βρετανικού δικτύου) σηκώθηκαν όρθιοι για να τον χειροκροτήσουν. Κι εκείνος ανταπέδωσε.

https://twitter.com/Eurosport_UK/status/1482115834218786817

Ως γνωστόν, το τρόπαιο του Masters φέρει τα τελευταία χρόνια το όνομα του Πολ Χάντερ, σε ένδειξη αναγνώρισης των κατορθωμάτων του στο τουρνουά (το κατέκτησε το 2001, το 2002 και το 2004).

Η ώρα της κρίσης και για το 2022 πλησιάζει. Μείνετε σε επαφή με το koubanezos.gr καθώς σε λίγες ώρες θα δημοσιευθεί η στήλη με τις στοιχηματικές προτάσεις μας για τους ημιτελικούς του Σαββάτου (Γουίλιαμς-Ρόμπερτσον στις 15:00, Τραμπ-Χόκινς στις 21:00).

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις