Value Bet: Τα καλύτερα tips!

Value Bet ως θεωρία στοιχήματος.

Έχουμε ακούσει πολλές φορές την έννοια «value bet» στα διάφορα μέσα στοιχηματικών προγνωστικών. Δεν είναι λίγες οι φορές μάλιστα που την αναφέρουμε σε...

Value Bet: Τα καλύτερα tips!

Έχουμε ακούσει πολλές φορές την έννοια «value bet» στα διάφορα μέσα στοιχηματικών προγνωστικών. Δεν είναι λίγες οι φορές μάλιστα που την αναφέρουμε σε «betο-συζητήσεις»! Ποια είναι όμως η σημασία της;

Value bet λοιπόν είναι ένα στοίχημα, το οποίο βρίσκουμε σε αξιόλογη απόδοση, παραπάνω από αυτήν που θα δίναμε εμείς οι ίδιοι. Αν θέλετε, είναι ένα λάθος που βρίσκουμε στις αποδόσεις ενός αγώνα, σύμφωνα πάντα με το δικό μας διάβασμα.

Αμέσως λοιπόν δημιουργούνται δύο παράμετροι. Η μία είναι στο χέρι μας, μεταβάλλεται από παίκτη σε παίκτη και αναφέρομαι στην εκτίμησή μας για το εκάστοτε ματς. Η δεύτερη είναι κοινή για όλους, δεν εξαρτάται από εμάς και πρόκειται για την απόδοση των μπουκ.

Τα μαθηματικά…

Το στοίχημα είναι συνδεδεμένο άμεσα με τις πιθανότητες. Οι αποδόσεις ενός αγώνα προκύπτουν από αυτές. Φυσικά οι μπουκ έχουν το μαχαίρι και το καρπούζι. Το όπλο που τους βγάζει πάντα κερδισμένους είναι η γκανιότα. Η απάντησή μας σ’ αυτό είναι τα value bets. Ας δούμε τι εννοώ με ένα παράδειγμα:

Στην 1η αγωνιστική της Premier League συναντιούνται η Νιούκαστλ με τη Γουέστ Χαμ στην έδρας της πρώτης. Σε μία από τις εταιρίες το σετ των αποδόσεων είναι 3.20 – 3.50 – 2.15. Τα «σφυριά» δίνονται φαβορί εκτός έδρας, απέναντι σε μια ομάδα από την οποία πέρυσι είχαν δυο ήττες. Αυτό μπορεί να μη λέει τίποτα. Άλλωστε όπως προείπα πρόκειται για παράδειγμα και όχι για προγνωστικό, καθώς είναι πολύ νωρίς.

Τι σημαίνουν αυτές οι αποδόσεις όμως; Με μια απλή διαίρεση τις μετατρέπουμε σε πιθανότητες. Διαιρούμε το 100 με την εκάστοτε απόδοση:

  • 100/3.20 = 31,25% πιθανότητες στον άσσο
  • 100/3.50 = 28,57% πιθανότητες στην ισοπαλία
  • 100/2.15 = 46,51% πιθανότητες στο διπλό

Αν προσθέσουμε τα τρία ποσοστά το αποτέλεσμα θα βγει 106,33%. Αυτό το 6,33% είναι η γκανιότα και όχι κάποιο λάθος στους υπολογισμούς.

Πως βρίσκουμε ένα value bet

Μακροπρόθεσμα, η επιλογή τέτοιων στοιχημάτων είναι αυτή που μπορεί να μας οδηγήσει στο κέρδος. Το κέρδος των μπουκ δε μπορούμε να το αλλάξουμε και στην προκειμένη περίπτωση δε μας αφορά. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να συγκρίνουμε το ποσοστό πιθανότητας του μπουκ με το δικό μας.

Στο παράδειγμά μας, η εταιρία δίνει 46,51% πιθανότητες για νίκη της Γουέστ Χαμ. Θα μπορούσαμε λοιπόν να πούμε πως είναι υπερβολικό, δεδομένων των περσινών παιχνιδιών για παράδειγμα. Οπότε η κόντρα στο φαβορί είναι value bet ΓΙΑ ΕΜΑΣ! Το τονίζω γιατί το διάβασμα κάποιου άλλου μπορεί να λέει κάτι διαφορετικό. Πόσες φορές έχουμε πει ότι η Μπαρτσελόνα θα κερδίσει, αλλά στο 1.30 δεν την ποντάρω κι ας λήξει 8-0!

Το ίδιο ισχύει και σε έναν αγώνα μπάσκετ. Προσωπικά, πριν δω τις αποδόσεις του ματς και συγκεκριμένα τα lines σε χάντικαπ και σύνολο πόντων, σκέφτομαι τι περίπου θα έδινα εγώ. Ας πούμε, έχω στο μυαλό μου, πως οι πρεμιέρες κρύβουν παγίδες και οι ομάδες είναι ανέτοιμες. Στην περσινή 1η αγωνιστική, όλα τα παιχνίδια είχαν χαμηλό σκορ. Οι περισσότεροι πόντοι μπήκαν στο Μπάγερν-Αρμάνι (79-81, μετά από παράταση) και αμέσως μετά στο Χίμκι-Παναθηναϊκός (76-78).

Έχοντας στο μυαλό μου τα under λοιπόν, βλέπω το line στον αγώνα της Ρεάλ με την Εφές στην πρεμιέρα στο 165,5. Μεγάλο επιθετικό ταλέντο στις δυο ομάδες, αλλά καμία δε θα είναι στο 100% τόσο νωρίς. Το under αποκτά μεγάλη αξία στα δικά μου μάτια.

Συνοψίζοντας τα… tips

  • Το value bet είναι αποτέλεσμα της προσωπικής μας εκτίμησης σε σύγκριση με αυτή των μπουκ.
  • Μπορούμε να το εκτιμήσουμε καλύτερα εάν ξέρουμε τις ομάδες. Εφαρμόστε το σε πρωταθλήματα που παρακολουθείτε.
  • Γίνετε ένας μικρός μπουκ. Σκεφτείτε εκ των προτέρων με ποια απόδοση θα ήσασταν «ευχαριστημένοι», έτσι ώστε όταν δείτε τις αποδόσεις των εταιριών να ξέρετε αν σας καλύπτουν.
  • Μπορεί να μην υπάρχει απόλυτος κανόνας, όμως αυτά τα πονταρίσματα κρύβονται συνήθως στην κόντρα του φαβορί και όχι σε αποδόσεις του 1.30.
  • Δράστε άμεσα όταν μια παράμετρος του αγώνα αλλάζει. Συχνά οι μπουκ καθυστερούν. Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα οι απουσίες της τελευταίας στιγμής λόγω
  • Στο ίδιο σκεπτικό, προσπαθείτε να δείτε τις ενδεκάδες. Ίσως την τελευταία στιγμή προκύψουν value bets.
  • Ρίξτε μια ματιά στις μεταβολές των αποδόσεων. Πολλές φορές έχουν να μας πουν πράγματα. Άλλες πάλι μπορεί να μας μπερδέψουν. Πάλι μπαίνει το δικό μας κριτήριο.
  • Και το σημαντικότερο… Διαβάζετε Κουβανέζο!!!

 

  • Pre game picks και στο Instagram του Koubanezos.gr! Κάντε follow και δείτε τα καλύτερα προγνωστικά
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις