Γαλλία – Ελβετία 3-3 (4-5 πέν.). Η μεγαλύτερη έκπληξη!

Γαλλία - Ελβετία 3-3 (4-5 πέν.). Η μεγαλύτερη έκπληξη!

Μια ημέρα που θα μείνει αξέχαστη σε όλους τους ποδοσφαιρόφιλους έφτασε στο τέλος της με την έκπληξη της Ελβετίας απέναντι στην παγκόσμια πρωταθλήτρια Γαλλία.

Οι Ελβετοί από τα πρώτα μόλις λεπτά της αναμέτρησης έδειξαν ότι δεν «ντρέπονται» να κοιτάξουν τους Γάλλους στα μάτια. Οι «Τρικολόρ» μπήκαν φουριόζοι με τον Μπαπέ να βγάζει τρεξίματα, αλλά οι Ελβετοί ποδοσφαιριστές έδειχναν απόλυτα διαβασμένοι και ψύχραιμοι. Στο 15ο λεπτό κόντρα στη ροή του παιχνιδιού ο εξαιρετικός Τσούμπερ σέντραρε, φτάνοντας τις τέσσερις ασίστ, και ο Σεφέροβιτς νικώντας στον αέρα το Λεγκλέ, άνοιξε το σκορ.

Όπως ήταν λογικό οι Γάλλοι, ξαναβγήκαν μπροστά κυνηγώντας την ισοφάριση. Η Ελβετία όμως είχε να επιδείξει το πλάνο της με τρομερή συνέπεια. Μπλόκαραν εξαιρετικά τους χώρους για τα τρεξίματα του Μπαπέ, παραλύοντας το σχέδιο επίθεσης της Γαλλίας. Έτσι ολοκληρώθηκε και το πρώτο ημίχρονο, με το παιχνίδι να γίνεται μόνο στο κέντρο, με εύκολη κυκλοφορία από τη μεριά των Ελβετών, ενώ οι Γάλλοι μέσοι Καντέ και Πογκμπά δυσκολεύονταν να «βρεθούν» με τους επιθετικούς τους.

Στο δεύτερο μισό, λίγα άλλαξαν στα πλάνα των δύο ομάδων. Οι Γάλλοι έγιναν πιο επιθετικοί με την είσοδο του Κομάν αντί του Λενγκλέ και οι Ελβετοί δεν χρειάστηκε να αλλάξουν κάτι στον τρόπο παιχνιδιού τους που μέχρι εκείνη την ώρα απέδιδε. Στο 52’ ο Τσούμπερ με τρομερή ατομική προσπάθεια ανετράπη από τον Παβάρ και μόλις η μπάλα «νέκρωσε», ο Αργεντίνος ρεφ ελέγχοντας και το VAR υπέδειξε πέναλτι. Ο Ροντρίγκες ανέλαβε την εκτέλεση αλλά ο Γιορίς έπεσε σωστά στη γωνία του και του είπε όχι.

Η Γαλλία έπρεπε να βγάλει αντίδραση. Έτσι και έγινε. Στο 57ο λεπτό ο Μπαπέ έχασε μεγάλη ευκαιρία πλασάροντας άουτ, αλλά λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, ο Μπενζεμά τροφοδοτήθηκε από τον Μπαπέ και με όμορφο πλασέ ισοφάρισε. Χρειάστηκαν συνολικά μόλις 109 δευτερόλεπτα για να ανατραπεί εντελώς το σκηνικό του ματς, με τον Γκριζμαν και τον Μπαπέ να συνεργάζονται άψογα, τον πρώτο να πασάρει για τον Μπενζεμά και αυτός με κεφαλιά έβαλε μπροστά στο σκορ την ομάδα του. Οι Ελβετοί παρέλυσαν, χάνοντας την ψυχραιμία τους και το πλάνο που είχαν ως εκείνη τη στιγμή και στο 75’ ο Πογκμπά με ασύλληπτο σουτ έξω από την περιοχή, εκτέλεσε τον Ζόμερ δείχνοντας να σφραγίζει την επικράτηση της Γαλλίας.

Οι Ελβετοί όμως δεν είχαν πει την τελευταία τους κουβέντα, καθώς ο Μπαμπού περνώντας στο ματς έδωσε πολλές ανάσες και με προσωπική του σέντρα στον Σεφέροβιτς και αυτός και πάλι με το κεφάλι μείωσε. Οι ποδοσφαιριστές του Ντεσάμπ έδωσαν την ευκαιρία στους Ελβετούς να ανέβουν στο γήπεδο και το πλήρωσαν, καθώς ο Τσάκα κλέβοντας από τον Πογκμπά, έβγαλε μια απίθανη ασίστ στον Γκαβράνοβιτς και αυτός έφερε το ματς στα ίσια. Λίγο έλειψε η «Τρικολόρ» να κλέψει το ματς αφού στο 90+4 ο Κομάν με τρομερό σουτ σημάδεψε το οριζόντιο δοκάρι.

Στην παράταση, οι δύο ομάδες έδειξαν να μη θέλουν να ρισκάρουν ιδιαίτερα, παρ’ όλα αυτά και οι δύο είχαν τις ευκαιρίες τους να προηγηθούν, οι Ελβετοί στο 97’ με τον Μπαμπού, ενώ οι Γάλλοι στο 110’ με σουτ του Μπαπέ.

Έτσι η αναμέτρηση έφτασε στη διαδικασία των πέναλτι. Οι Ελβετοί με τον Γκαβράνοβιτς σκόραραν πρώτοι, ενώ οι Γάλλοι με εξαιρετικό πέναλτι του Πογκμπά απάντησαν. Ο Σαρ ευστόχησε, και ο Ζιρού ψύχραιμα ισοφάρισε. Σειρά είχε ο Ακάντζι που σημάδεψε σωστά και ο Τουράμ από την άλλη δεν επέτρεψε στον Ζόμερ που έπεσε σωστά να αποκρούσει. Ο Βάργκας σημείωσε το 4-3 παρ’ όλο που ο Γιορίς άγγιξε την μπάλα, και ο Κιμπεμπέ σημάδεψε το «Γ» για το 4-4. Επόμενος ο Μεχμέντι που ψύχραιμα έκανε το 5-4. Τελευταίος ήταν ο σούπερ σταρ Μπαπέ που όμως με μια κακή εκτέλεση βρήκε απέναντι του τον Ζόμερ.

Έτσι οι Ελβετοί πήραν μια σπουδαία πρόκριση, αποκλείoντας το μεγαθήριο και φαβορί της διοργάνωσης και θα διασταυρωθούν με την Ισπανία στα προημιτελικά.

Γαλλία (Ντιντιέ Ντεσάν): Γιορίς, Λενγκλέ (46′ Κομάν, 11′ Τιράμ), Βαράν, Κιμπεμπέ, Ραμπιό, Παβάρ, Καντέ, Πογκμπά, Γκριεζμάν (88′ Σισοκό), Μπαπέ, Μπενζεμά (94′ Ζιρού)

Ελβετία (Βλάντιμιρ Πέτκοβιτς): Ζόμερ, Ακανζί, Ροντρίγκες (87′ Μεχμέντι), Ελβέντι, Τσούμπερ 79′ Φάσναχτ), Βίντμαρ (73′ Μπαμπού), Τσάκα, Φρόιλερ, Σακίρι (73′ Γκαβράνοβιτς), Εμπολό (79′ Βάργκας), Σεφέροβιτς (96′ Σερ).

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις