Euro 2008. Η αρχή της κυριαρχίας των Ισπανών

Διαβάστε για το Euro 2008. Διαβάστε για την μεγάλη ομάδα της εθνικής Ισπανίας με Τσάβι, Ινιέστα, Βίγια, Φερνάντο Τόρες κ.α.

Για δεύτερη φορά στα χρονικά του θεσμού το Euro 2008 διεξάγεται σε δύο χώρες. Αυστρία και Ελβετία αναλαμβάνουν από κοινού την φιλοξενία των αγώνων της 13ης έκδοσης του Κυπέλλου που εμπνεύστηκε κάποτε ο Ανρί Ντελονέ, με την πρώτη εξ αυτών των χωρών μάλιστα να συμμετέχει σε τελική φάση Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Στα προκριματικά είχαμε την πρώτη ηχηρή έκπληξη από τότε που η διοργάνωση άρχισε να διεξάγεται με 16 ομάδες. Κροατία και Ρωσία άφησαν εκτός τελικής φάσης την Αγγλία του Τζέραρντ, του Ρούνεϊ, του Λάμπαρντ, του Φέρδιναντ και των λοιπών αστέρων. Στους υπόλοιπους ομίλους τα μεγάλα φαβορί επιβεβαίωσαν τον τίτλο τους. Ιταλία και Γαλλία, Πολωνία και Πορτογαλία, Τσεχία και Γερμανία, Ισπανία και Σουηδία και Ρουμανία (ως πρώτη) με Ολλανδία.

Στον τρίτο όμιλο βρισκόταν η Εθνική Ελλάδος, κάτοχος του Euro, η οποία όντας στο πρώτο γκρουπ δυναμικότητας είχε μία αρκετά ευνοϊκή κλήρωση. Τουρκία, Νορβηγία, Ουγγαρία, Βοσνία, Μάλτα και Μολδαβία. Εκπληκτικό ξεκίνημα με τρεις σερί νίκες με μηδέν παθητικό. Ένα βαρύ όμως 1-4 από την Τουρκία την τέταρτη αγωνιστική κάπως βάρυνε το κλίμα, εν τέλει όμως δεν επηρέασε από πλευράς αποτελεσμάτων. Στα υπόλοιπα οκτώ παιχνίδια η Ελλάδα σημείωσε εφτά νίκες και μόλις μία ισοπαλία με συνέπεια να προκριθεί πολύ άνετα ως πρώτη στα τελικά του Euro.

Τελική φάση

Στην τελική φάση που διεξήχθη στα γήπεδα της Αυστρίας και της Ελβετίας, τελική φάση στην οποία επίσης συμμετείχε Έλληνας διαιτητής, ο Κύρος Βασσάρας, η Εθνική μας ομάδα κληρώθηκε σε όμιλο με Ισπανία, Σουηδία και Ρωσία. Η δύο από τις τρεις ήταν όμοιες με τον όμιλο του 2004. Και η παρουσία της ήταν απογοητευτική. Παρότι κάτοχος του τροπαίου δεν συγκέντρωσε ούτε έναν βαθμό, σημειώνοντας μόλις ένα τέρμα. Την πρώτη αγωνιστική με επτά ποδοσφαιριστές στην βασική ενδεκάδα που ήταν πρωταγωνιστές το 2004 στα γήπεδα της Πορτογαλίας, η Ελλάδα ηττήθηκε με 2-0 από την Σουηδία του Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς. Ακολούθησε η ήττα με 1-0 από την Ρωσία και τελευταία αγωνιστική αυτή από την Ισπανία με 2-1, με τον Άγγελο Χαριστέα να σημειώνει το μοναδικό τέρμα της Εθνικής στην διοργάνωσης. Ισπανία και Ρωσία προκρίθηκαν ως πρώτη και δεύτερη αντίστοιχα.

Στον πρώτο όμιλο Πορτογαλία και Τουρκία προκρίθηκαν, με την δεύτερη να περνά χάρις σε ανατροπή στον τελευταίο αγώνα με την Τσεχία από 0-2 σε 3-2 στο τελευταίο τέταρτο του αγώνα. Στο δεύτερο όμιλο Κροατία και Γερμανία με πολύ άνεση εξασφάλισαν την πρόκριση, ενώ στο τρίτο γκρουπ η Γαλλία στη μετά- Ζιντάν εποχή ήταν απογοητευτική και συγκέντρωσε μόλις έναν πόντο. Ολλανδία πρώτη με τρία στα τρία και Ιταλία δεύτερη με τέσσερις.

Στα προημιτελικά η Ολλανδία με Φαν Νίστερλοϊ έμεινε εκτός από την Ρωσία με 3-1 στην παράταση, ενώ η Γερμανία απέκλεισε με 3-2 την φιναλίστ του προηγούμενου Euro Πορτογαλία, με τους Σβάιστάνγκερ, Κλόζε και Μπάλακ να πετυχαίνουν τα τρία τέρματα των «πάντσερ». Στα άλλα δύο παιχνίδια που κρίθηκαν στα πέναλτι, η Τουρκία προκρίθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της στα ημιτελικά σε ένα πολύ δραματικό παιχνίδι με τους Κροατία, η οποία προηγήθηκε με 1-0 στο 119΄της παράτασης με τον Κλάσνιτς. Στο δεύτερο λεπτό όμως των καθυστερήσεων ο Σεμίχ ισοφάρισε, στέλνοντας το παιχνίδι στα πέναλτι. Εκεί οι Κροάτες αστόχησαν σε τρία με Μόντριτς, Ράκιτιτς και Πέτριτς, ενώ οι Τούρκοι ήταν εύστοχοι σε όλα. Στον άλλον αγώνα Ισπανία και Ιταλία δεν πέτυχαν κάποιο τέρμα σε 120΄λεπτά Ντε Ρόσι και Ντι Νατάλε ήταν άστοχοι, οι Ισπανοί πέτυχαν τα τέσσερα από τα πέντε και εξασφάλισαν την πρόκριση.

Στα ημιτελικά η Ισπανία πέρασε το εμπόδιο της Ρωσίας. Οι Ρώσοι με Γκους Χίντινκ στον πάγκο και με ποδοσφαιριστές όπως ο Αρσάβιν, ο Πβλιουτσένκο, ο Ακινφέεφ και ο Σεμάκ κράτησε το μηδέν στο πρώτο ημίχρονο. Στο δεύτερο όμως Τσάβι, Γκουίθα και Σίλβα έγραψαν το τελικό 3-0. Στον άλλον ημιτελικό Τουρκία με Φατίχ Τερίμ στον πάγκο και Γερμανία θα έδιναν μία μεγάλη μάχη. 1-0 ο Μποράλ στο 22΄, 1-1 ο Σβαϊνστάιγκερ στο 26΄, 2-1 ο Κλόζε ανατροπή για την Γερμανία στο 79΄, ισοφάριση στο 86΄από τον Σεμίχ, ο Λαμ όμως στο 90ο λεπτό έστειλε τα «πάντσερ» στον μεγάλο τελικό.

Τελικός

Στον μεγάλο τελικό Ισπανία και Γερμανία διασταύρωσαν τα ξίφη τους στις 29 Ιουνίου στο Ερνστ Χάπελ. Η ομάδα του Λουίς Αραγονιές με τρομερή ποιότητα σε όλες τις θέσεις, Κασίγιας, Πουγιόλ, Σένα, Ινιέστα, Τσάβι, Φάμπρεγας, Σίλβα, Βίγια και Τόρες αντιμετώπισε την Γερμανία με Λεβ στον πάγκο και Λαμ, Κλόζε, Μπάλακ, Σβάινστάιγκερ να ξεχωρίζουν. Ένα τέρμα του Φερνάντο Τόρες στο 33ο λεπτό του παιχνιδιού έγραψε το τελικό 1-0 που έστεψε τους Ισπανούς για δεύτερη φορά στην ιστορία τους μετά το μακρινό 1964 Πρωταθλητές Ευρώπης και θα ξεκινούσε μία μεγάλη κυριαρχία μέχρι το 2012.

Ισπανία (4-3-3) Κασίγιας – Ράμος, Πουγιόλ, Μαρτσένα, Καπντβίγγια – Σένα, Τσάβι, Φάμπρεγας – Ινιέστα, Σίλβα, Τόρες | Λουίς Αραγονιές

Γερμανία (4-2-3-1) Λέμαν – Φρίντριχ, Μερτεζάκερ, Μετζέλντερ, Λαμ – Φρινγκς, Χιτζλσπέργκερ – Σβάινστάιγκερ, Μπάλακ, Ποντόλσκι – Κλόζε | Γιόακιμ Λεβ

Πρώτος Σκόρερ του Euro 2008

4 γκολ

  • Νταβίντ Βίγια

Καλύτερη ενδεκάδα του Euro 2008

(4-3-3) Κασίγιας (Ισπανία) – Λαμ (Γερμανία), Πουγιόλ (Ισπανία), Μαρτσένα (Ισπανία), Ζιρκόφ (Ρωσία) – Σένα (Ισπανία), Μόντριτς (Κροατία), Τσάβι (Ισπανία) – Άλντιτοπ (Τουρκία), Αρσάβιν (Ρωσία), Βίγια (Ισπανία)

MVP του Euro 2008

Τσάβι. Ο ποδοσφαιριστής της Μπαρτσελόνα αποτέλεσε όλο το μυαλό στο παιχνίδι μεγάλης κατοχής της Ισπανίας και ουσιαστικά ήταν αυτός που κινούσε όλα τα νήματα και καθόριζε το παιχνίδι με την μεγάλη ακρίβεια στις μεταβιβάσεις, τις κάθετες πάσες και την εξαιρετική του τεχνική κατάρτιση.

Facts του Euro 2008

  • Ο Ίβιτσα Βάστιτς με το γκολ του κόντρα στην Πολωνία στους ομίλους έγινε ο γηραιότερος σκόρερ στην ιστορία του Euro σε ηλικία 38 χρόνων και 257 ημερών.
  • Πάνω από 100 χιλιάδες φίλαθλοι της Ολλανδίας ταξίδεψαν στη Βέρνη για τον αγώνα με τη Γαλλία.
  • Η Ελλάδα σημείωσε αρνητικό ρεκόρ για κάτοχο του τίτλου με τους μηδέν βαθμούς που συγκέντρωσε.
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις