Euro 2004. Το θαύμα της Ελλάδας

Διαβάστε για το Euro 2004. Διαβάστε για την κατάκτηση του Euro από την Εθνική Ελλάδος στα γήπεδα της Πορτογαλίας και για όλη την πορεία της.

Στο Euro του 2004 που διεξάγεται στην Πορτογαλία η μοναδική αλλαγή που πραγματοποιεί η UEFA συγκριτικά με τα προηγούμενα είναι η ακύρωση του «χρυσού γκολ». Την θέση παίρνει πλέον το ασημένιο γκολ. Σε αυτή την περίπτωση αν μία ομάδα πετύχαινε κάποιο τέρμα στο πρώτο ημίχρονο της παράτασης και κρατούσε το προβάδισμα αυτό μέχρι το 105’, τότε αυτομάτως έπαιρνε την πρόκριση χωρίς καν να παιχτεί το δεύτερο ημίχρονο της παράτασης.

Στα προκριματικά τεράστια έκπληξη δεν είχαμε. Αν εξαιρέσουμε τον αποκλεισμό της Τουρκίας στα μπαράζ από την Λετονία, τα υπόλοιπα φαβορί επιβεβαίωσαν τον τίτλο τους. Γαλλία, Δανία, Τσεχία, Σουηδία, Γερμανία, Αγγλία, Βουλγαρία και Ιταλία προκρίθηκαν ως πρώτες, ενώ μέσω των μπαράζ, πλην της Λετονίας, την πρόκριση εξασφάλισαν Ισπανία, Ρωσία, Κροατία και Ολλανδία.

Μία από τις ομάδες που εξασφάλισαν ως πρώτες την πρόκρισή τους στο Euro ήταν και η Εθνική Ελλάδος. Σε όμιλο με Ισπανία, Ουκρανία, Αρμενία και Βόρεια Ιρλανδία. Αν και ξεκίνησε με δύο ήττες στα πρώτα δύο παιχνίδια κόντρα σε Ισπανία και Ουκρανία με 2-0 αμφότερες η συνέχεια ήταν εκπληκτική. Παρότι το μέλλον του Ότο Ρεχάγκελ μετά από αυτές τις δύο αναμετρήσεις ήταν δυσοίωνο, εν τέλει παρέμεινε στον πάγκο της ομάδας, γράφοντας ιστορία. Νίκη την 3η αγωνιστική με δύο τέρματα του Ντέμη Νικολαϊδη επί της Αρμενίας, νίκη με δύο τέρματα του Χαριστέα επί της Βόρειας Ιρλανδίας. Επόμενη αγωνιστική μέσα στην Ισπανία. Τεράστιο διπλό με 1-0 χάρη στο γκολ του Στέλιου του Γιαννακόπουλου. Επόμενος τελικός κόντρα στην Ουκρανία στο Απόστολος Νικολαΐδης. Και εκεί νίκη με 1-0 με γκολ του Χαριστέα στο 86΄. Πέμπτη νίκη στην σειρά μέσα στην Αρμενία, εκ νέου με 1-0, με τον Βρύζα σκόρερ. Και τελευταία αγωνιστική εντός με την Βόρεια Ιρλανδία. Η Ελλάδα με νίκη εξασφάλιζε απευθείας την πρόκριση ως πρώτη. Και τα κατάφερε με ένα πέναλτι που εκτέλεσε εύστοχα ο Βασίλης Τσιάρτας στο 69΄. Η Ελλάδα ήταν για δεύτερη φορά στην ιστορία της σε τελική φάση Euro μετά το μακρινό 1980.

Τελική φάση

Στην τελική φάση που διεξήχθη στην Πορτογαλία, στον πρώτο όμιλο η Ελλάδα εξέπληξε τους διοργανωτές νικώντας τους μέσα στο Ντραγκάο με 2-1 χάρη σε τέρματα των Καραγκούνη και Μπασινά. Δεύτερη αγωνιστική ισοπαλία 1-1 κόντρα στην Ισπανία με γκολ του Άγγελου Χαριστέα στο 66΄μετά από μια εξαιρετική μακρινή μεταβίβαση του Τσιάρτα. Τελευταία αγωνιστική η Εθνική αντιμετωπίζει την αδιάφορη Ρωσία. Στο 17΄όμως το σκορ είναι ήδη 2-0 υπέρ των Ρώσων. Ο Βρύζας μείωσε στο 43΄ για να διαμορφώσει το τελικό 2-1, γκολ που αποδείχθηκε πολύ καθοριστικό στην ισοβαθμία με τους Ισπανούς. Αυτοί ηττήθηκαν από τους Πορτογάλους με 1-0  την τελευταία αγωνιστική με συνέπεια οι οικοδεσπότες να περνούν ως πρώτοι με έξι βαθμούς και η Ελλάδα με την Ισπανία να έχουν από τέσσερις. Εκεί ρόλο έπαιξαν τα γκολ. Ίδια διαφορά τερμάτων (0 αμφότερες), ισόπαλο το μεταξύ τους αποτέλεσμα, οπότε προκρίθηκε η ομάδα με τα περισσότερα τέρματα, η Ελλάδα (4 εναντίον 2).

Στους άλλους ομίλους είχαμε και εκεί ορισμένες εκπλήξεις. Στον τρίτο όμιλο η μετέπειτα πρωταθλήτρια κόσμου Ιταλία έμεινε εκτός σε τριπλή ισοβαθμία με Δανία και Σουηδία, ενώ στον τέταρτο όμιλο η φιναλίστ του Mundial του 2002 Γερμανία έμεινε εκτός από την Τσεχία και την Ολλανδία. Ο μόνος όμιλος που προκρίθηκαν τα δύο φαβορί ήταν ο δεύτερος όπου Γαλλία και Αγγλία εξασφάλισαν άνετα την πρόκριση τους.

Στα προημιτελικά η Ελλάδα έπεσε πάνω στην πανίσχυρη, πρωταθλήτρια κόσμου το 1998 και Ευρώπης το 2000, Γαλλία. Ένα σύνολο που διέθετα απίστευτους ποδοσφαιριστές. Ζιντάν, Ανρί, Μακελελέ, Πιρές, Τρεζεγκέ, Γκαλάς, Τουράμ, Βιεϊρά. Κι όμως η Εθνική μας ομάδα κατάφερε να το βγάλει εκτός με γκολ του Άγγελου Χαριστέα στο 65΄έπειτα από σέντρα του Θοδωρή Ζαγοράκη από τα δεξιά όπου και αγωνίστηκε σε εκείνο το παιχνίδι, εκτελώντας το φοβερό σχέδιο που είχε εμπνευστεί ο Ρεχάγκελ, τοποθετώντας τρίτο στόπερ τον Σεϊταρίδη για να αντιμετωπίσει τον Ανρί και βάζοντας τον Ζαγοράκη να αγωνιστεί ως δεξί μπακ.

Στα άλλα παιχνίδια η Τσεχία πέρασε εύκολα το εμπόδιο της Δανίας νικώντας την με 3-0. Η Αγγλία αποκλείστηκε για μία ακόμη φορά στα πέναλτι από την Πορτογαλία, ενώ το αυτό συνέβη και με την Σουηδία κόντρα στην Ολλανδία.

Στα ημιτελικά στον πρώτο αγώνα η Πορτογαλία νίκησε με 2-1 χάρη στα γκολ του Ρονάλντο και του Μανίς την Ολλανδία. Στην άλλη αναμέτρηση που διεξήχθη μία ημέρα αργότερα στις 1 του Ιούλη στο Ντραγκάο η Ελλάδα επικράτησε με 1-0 της Τσεχίας. Σε ένα παιχνίδι που οι Τσέχοι μπήκαν πολύ επιθετικά χάνοντας δοκάρι με τον Ροζίσκι και μία τεράστια ευκαιρία την οποία έσωσε ο Νικοπολίδης σε σουτ του Γιανκουλόφσκι. Ο Νέντβεντ όμως χτύπησε και αποχώρησε στο 39΄, ο Κόλερ έχασε τετ α τετ και έτσι το παιχνίδι οδηγήθηκε στην παράταση. Εκεί ο Τραϊανός Δέλλας με κεφαλιά στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους πέτυχε το ασημένιο γκολ για την Εθνική και την έστειλε στον μεγάλο τελικό, στέλνοντας παράλληλα όλους τους Έλληνες στους δρόμους να πανηγυρίσουν.

Τελικός

Στον μεγάλο τελικό που πραγματοποιήθηκε στο Ντα Λουζ της Λισαβώνας στις τέσσερις του Ιούλη, με πάρα πολλούς Έλληνες στην κερκίδα, ο Ότο Ρεχάγκελ δεν μπορούσε να υπολογίζει στις υπηρεσίες του τεράστιου Γιώργου Καραγκούνη ο οποίος είχε συμπληρώσει κίτρινες και ήταν τιμωρημένος. 0-0 το πρώτο ημίχρονο η Ελλάδα σοβαρή απειλή δεν είχε δεχθεί. Στο 57΄ο Μπασινάς εκτελεί το κόρνερ, ο Χαριστέας παίρνει την κεφαλιά, γράφει το 1-0, σκορ που έμεινε μέχρι το τέλος, καθώς ο Φίγκο, ο Ρονάλντο, ο Ντέκο και οι λοιποί δεν μπόρεσαν να το ανατρέψουν και κάνει την Ελλάδα Πρωταθλήτρια Ευρώπης. Ο Ζαγοράκης σήκωσε το τρόπαιο στον ουρανό της Λισαβώνας και η Ελλάδα έγραψε με χρύσα γράμματα το όνομά της στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

Ελλάδα (4-3-3) Νικοπολίδης – Σεϊταρίδης, Δέλλας, Καψής, Φύσσας – Ζαγοράκης, Κατσουράνης, Μπασινάς – Γιαννακόπουλος, Χαριστέας, Βρύζας | Προπονητής: Ότο Ρεχάγκελ

Πορτογαλία (4-2-3-1) Ρικάρντο – Μιγκέλ, Αντράντε, Καρβάλιο, Βαλέντε – Μανίς, Κοστίνια – Ρονάλντο, Φίγκο, Ντέκο – Παουλέτα | Προπονητής: Φελίπε Σκολάρι

Πρώτος Σκόρερ του Euro 2004

5 γκολ

Μίλαν Μπάρος

Καλύτερη ενδεκάδα του Euro 2004

(4-3-3) Τσεχ (Τσεχία) – Σεϊταρίδης (Ελλάδα), Δέλλας (Ελλάδα), Καρβάλιο (Πορτογαλία), Ζαμπρόττα (Ιταλία) – Ζαγοράκης (Ελλάδα), Μανίς (Πορτογαλία), Νέντβεντ (Τσεχία) – Ρούνεϊ (Αγγλία), Ρονάλντο (Πορτογαλία), Μπάρος (Τσεχία)

MVP του Euro 2004

Θοδωρής Ζαγοράκης: Ο αρχηγός της Εθνικής Ελλάδος ξεχώρισε με την ηγετική του παρουσία στον χώρο του κέντρου, την σιγουριά και την ηρεμία που έδινε στους συμπαίκτες του, ενώ στα highlights του στο τουρνουά μπαίνει και η τρομερή κούρσα και η ασίστ του στο παιχνίδι με την Γαλλία στους «8».

Facts του Euro 2004

Η Πορτογαλία ήταν η πρώτη οικοδέσποινα μετά την Γαλλία το 1984 που έφθασε τον τελικό.

Η Ελλάδα νίκησε με 1-0 όλα τα νοκ- άουτ παιχνίδια.

Η Ελλάδα έγινε η 9η χώρα που κατακτά το Euro σε 12 μέχρι τότε διοργανώσεις.

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις