Euro 1972. Η πανίσχυρη ομάδα της Δυτικής Γερμανίας

Διαβάστε για το Euro 1972. Διαβάστε για την πανίσχυρη ομάδα της Δυτικής Γερμανίας με Μίλερ και Μπεκενμπάουερ που κατέκτησε το πρώτο της Euro.

Η τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος διεξαγόταν όλες τις φορές που πραγματοποιήθηκε η διοργάνωση με μόλις τέσσερις ομάδες. Το γεγονός αυτό έφερε πριν από το Euro 1972 ορισμένες αντιδράσεις.

Η UEFA όμως δεν άλλαξε το σύστημα διεξαγωγής. Τελική φάση με τέσσερις ομάδες και το 1972. Έτσι, 32 ομάδες λαμβάνουν μέρος στην προκριματική φάση και όπως και στο προηγούμενο Euro, αυτό του 1968, χωρίζονται σε ομίλους, οκτώ τον αριθμό. Κάθε όμιλος απαρτιζόταν από τέσσερις ομάδες εκ των οποίων η πρώτη θα συνέχιζε στον επόμενο νοκ-άουτ γύρο που θα έβγαζε εν τέλει και τις τέσσερις εθνικές που θα έπαιρναν μέρος στην τελική φάση.

Προκριματικά

Και ασφαλώς δεν έλειψαν οι εκπλήξεις από την φάση των ομίλων, με μεγαλύτερη όλων τον αποκλεισμό της Ολλανδίας. Η μετέπειτα δευτεραθλήτρια κόσμου στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1974, με ηγέτη τον Γιόχαν Κρόιφ, αλλά και όλους τους υπόλοιπους Ολλανδούς του Άγιαξ, που μεγαλουργούσε στο Πρωταθλητριών εκείνη την περίοδο, αποκλείστηκε από την Γιουγκοσλαβία μένοντας δύο βαθμούς πίσω. Εκτός από τους ομίλους έμεινε επίσης η Πορτογαλία του Εουσέμπιο, όπως και η Ισπανία και η Γαλλία.

Η συμμετοχή της Εθνικής

Η Εθνική Ελλάδος ήταν ανάμεσα στις ομάδες που αγωνίστηκαν στην φάση των ομίλων. Η πορεία της όμως δεν ήταν καθόλου καλή, εν αντιθέσει με την προηγούμενη για το Euro του 1968 όπου διεκδίκησε την πρόκρισή της. Τούτη την φορά, τερμάτισε στην τρίτη θέση με μόλις 3 βαθμούς (2 έδινε τότε η νίκη και 1 πόντο η ισοπαλία) σε όμιλο με Αγγλία, Ελβετία και Μάλτα. Η μοναδική νίκη ήρθε απέναντι στην Μάλτα με 2-0, όπως και η ισοπαλία (1-1) η οποία όμως ήταν σαν ήττα καθώς συνέβη στην πρεμιέρα, ρίχνοντας το ηθικό των ποδοσφαιριστών κατά πολύ.

Αυτές που προκρίθηκαν

Ο νοκ-άουτ γύρος μετά τους ομίλους που θα καθόριζε τις ομάδες του Euro 1972 περιείχε ορισμένες εντυπωσιακές αναμετρήσεις με κορυφαία αυτή της Αγγλίας με την Δυτική Γερμανία. Ήταν και το ζευγάρι του τελικού του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1966. Αυτή την φορά όμως οι Δυτικογερμανοί πήραν εκδίκηση, διαλύοντας με 3-1 τους Άγγλους στο Γουέμπλεϊ χάρη στα τέρματα των Χένες, Γκερντ Μίλερ και Γίντερ Νέτσερ. Στον επαναληπτικό ήρθαν ισόπαλες με 0-0 και έτσι η Δυτική Γερμανία ήταν στην τελική φάση. Στο άλλο μεγάλο ζευγάρι η Σοβιετική Ένωση μετά το 0-0 μέσα στην Γιουγκοσλαβία, την διέσυρε με 3-0 μέσα στην Μόσχα, παρουσία 90 και πλέον χιλιάδων φιλάθλων. Οι άλλες δύο ομάδες που κατάφεραν να προκριθούν ήταν η Ουγγαρία (σε τριπλή αναμέτρηση με την Ρουμανία) και το Βέλγιο το οποίο απέκλεισε την κάτοχο του τροπαίου Ιταλία.

Τελική φάση

Η τελική φάση διεξήχθη στο Βέλγιο στις 14 με 18 Ιούνη του 1972. Ο ένας ημιτελικός ήταν ανάμεσα στην Ουγγαρία (που αγωνίζονταν για δεύτερη φορά σε τελική φάση) και την Σοβιετική Ένωση η οποία ήταν η μοναδική που είχε δώσει το παρόν σε όλα τα τουρνουά ως τότε. Ο αγώνας αυτός πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες με μόλις 1.659 θεατές στην κερκίδα. Εκεί οι Σοβιετικοί κατάφεραν χάρη στο τέρμα του Κόνκοφ στο 53ο λεπτό να επικρατήσουν με 1-0 και να βρεθούν για τρίτη φορά σε έναν τελικό Euro.

Στον άλλον ημιτελικό που έγινε την ίδια ώρα στην Αντβέρπ, το Βέλγιο αντιμετώπισε την πανίσχυρη Δυτική Γερμανία, παρουσία περίπου 55.000 φιλάθλων. Δεν κατάφερε όμως να κάνει την έκπληξη και να αφήσει εκτός τελικού αυτή την υπέρ-ομάδα των Δυτικογερμανών. Δύο γκολ του αρχισκόρερ της διοργάνωσης Γκερντ Μίλερ ήταν αρκετά για να χαρίσουν την πρόκριση στον τελικό, με το Βέλγιο να καταφέρνει να μειώσει απλώς το σκορ σε 2-1 στο 83΄με τον Πολέουνις. Οι οικοδεσπότες πάντως κατάφεραν να επικρατήσουν στον μικρό τελικό κόντρα στην Ουγγαρία με 2-1 χάρη στα γκολ των δύο σπουδαίων επιθετικών που διέθεταν, του Λάμπερτ και του Φαν Χιμστ.

Τελικός

Ο μεγάλος τελικός διεξήχθη στις 18 του Ιούνη στο Χέιζελ των Βρυξελλών ενώπιον 43.000 θεατών, ανάμεσα στην Σοβιετική Ένωση και την Δυτική Γερμανία. Οι τελευταίοι δεν άφησαν κανένα περιθώριο στους Σοβιετικούς. Επικράτησαν πολύ εύκολα με 3-0 με δύο τέρματα του Μίλερ στο 27΄και το 58΄και ένα του Βίμερ στο 52΄. Δεν θα μπορούσε να γίνει και αλλιώς. Η κλάση των ποδοσφαιριστών της Δυτικής Γερμανίας ξεχείλιζε.

Αποτελεί μέχρι και σήμερα μία από τις ποιοτικότερες ομάδες που εμφανίστηκαν ποτέ σε τελική φάση ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Είχε στην διάθεσή του ο Χέλμουτ Σεν ένα κράμα παικτών από την Μπάγερν Μονάχου και την Γκλάντμπαχ που ήταν αδύνατον να αντιμετωπιστούν. Τερματοφύλακας ο Σεπ Μάιερ, θρύλος της Μπάγερν. Στο κέντρο της άμυνας Μπεκενμπάουερ, ένας από τους καλύτερους αμυντικούς στην ιστορία του ποδοσφαίρου, και τον Σβάρτσενμπεκ. Δίδυμο που αγωνιζόταν μαζί και στην Μπάγερν. Πολ Μπράιτνερ στα αριστερά, Ούλι Χένες και Γκίντερ Νέτσερ στα χάφ. Χάινκες και Μίλερ στην επίθεση. Τρομερή ποιότητα. Τεράστιες προσωπικότητες που ήταν αδύνατον να ηττηθούν.

Δυτική Γερμανία (4-3-3): Μάιερ – Χέτγκες, Μπεκενμπάουερ, Σβάρτσενμπεκ, Μπράιτνερ – Βίμερ, Νέτσερ, Χένες – Κράμερ, Χάινκες, Μίλερ – Προπονητής: Χέλμουτ Σεν

Σοβιετική Ένωση (4-3-3): Ρουντάκοφ – Τζοτζουασβίλι, Κουρτσιλάβα, Καπλίτσνγι, Ιστομίν – Κολότοφ, Τρόσκιν, Κόνκοφ – Μπαϊντάντσι, Ονιστσένκο, Μπανισέφσκι – Προπονητής: Ολεκσάντρ Πονομάροφ

Πρώτος σκόρερ του Euro 1972

4 γκολ

  • Γκέρντ Μίλερ

Η καλύτερη ενδεκάδα του Euro 1972

4-3-3: Ρουντάκοφ (EΣΣΔ) – Τζοτζουασβίλι (EΣΣΔ), Κουρτσιλάβα (EΣΣΔ), Μπεκενμπάουερ (Δυτική Γερμανία), Μπράιτνερ (Δυτική Γερμανία) – Βίμερ (Δυτική Γερμανία), Νέτσερ (Δυτική Γερμανία), Χένες (Δυτική Γερμανία) – Λάμπερτ (Βέλγιο), Χάινκες (Δυτική Γερμανία), Μίλερ (Δυτική Γερμανία)

MVP του Euro 1972

Γκέρντ Μίλερ: Αυτός ο τεράστιος κα ασύλληπτος γκολτζής δεν θα μπορούσε να μην λάμψει και σε αυτή την διοργάνωση. Ο χαρισματικός φορ της Μπάγερν με την οποία κατάκτησε τρία συνεχόμενα Κύπελλα Πρωταθλητριών από το 1974 έως το 1976, εκείνη την χρονιά, δηλαδή το 1972, πέτυχε συνολικά με την Εθνική και την Μπάγερν συνολικά 85 γκολ, νούμερο που αποτελούσε ρεκόρ τερμάτων σε ένα ημερολογιακό έτος μέχρι και το 2012 όταν και το έσπασε ο Λιονέλ Μέσι ο οποίος σκόραρε 91 φορές.

Facts

  • Ο τελικός του 1972 για την Δυτική Γερμανία ήταν ο πρώτος από τους εννέα τελικούς που έπαιρνε μέρος στα 13 Παγκόσμια Κύπελλα και Euro που διεξήχθησαν μέχρι το 1996.
  • Και οι τρεις ποδοσφαιριστές που τερμάτισαν στην πρώτη τριάδα των κορυφαίων Ευρωπαίων ποδοσφαιριστών για το έτος 1972 προέρχονταν από την Δυτική Γερμανία, δείγμα της τεράστιας ποιότητάς της. Μπεκενμπάουερ πρώτος, Μίλερ δεύτερος και Νέτσερ τρίτος.
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις