Τουρκία. Αναγεννήθηκε στα χέρια του Γκιουνές

Τουρκία. Αναγεννήθηκε στα χέρια του Γκιουνές

Euro 2020 

Ευεργετική αποδείχτηκε η πρόσληψη σε ρόλο εκλέκτορα του Σενιόλ Γκιουνές, την άνοιξη του 2019. Και αυτό φαίνεται από την έκτοτε πορεία και εικόνα των «λιονταριών». Και ανανεώθηκαν ηλικιακά και το κλίμα που ήταν πολύ βαρύ σε οτιδήποτε τους αφορούσε βελτιώθηκε και, το κυριότερο, με πολύ καλό ποδόσφαιρο και εξαιρετικές εμφανίσεις κατάφεραν να πάρουν δικαιότατα την πρόκριση στα τελικά του Euro 2020. Στόχος και η πρόκριση σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου, γενικώς οι γείτονες δυνάμωσαν αγωνιστικά εκ νέου και αποτελούν, δίχως υπερβολή, φόβητρο για κάθε αντίπαλο.

Κακή παρένθεση ήταν πάντως το Nations League καθώς έμειναν τελευταίοι σε όμιλο με Ουγγαρία, Ρωσία και Σερβία και υποβιβάστηκαν στη League C.


Πώς προκρίθηκε

Εκανε επτά νίκες σε 10 ματς, χάνοντας μόνο στην Ισλανδία, μάλιστα έμεινε αήττητη και στα δύο παιχνίδια με την παγκόσμια πρωταθλήτρια και πρώτη, εντέλει, του ομίλου, Γαλλία. Πρώτος σκόρερ με 5 γκολ ήταν ο Τσενκ Τοσούν, δανεικός από την Εβερτον στην Μπεσίκτας.


Ο προπονητής

Τουρκία. Αναγεννήθηκε στα χέρια του Γκιουνές

Σενιόλ Γκιουνές, 68 ετών. Ο άνθρωπος που οδήγησε την Τουρκία στην τρίτη θέση του κόσμου, και στο Μουντιάλ του 2002, επανήλθε στο ομοσπονδιακό πόστο μετά από 15 χρόνια και… περιοδεία από Τραπεζούντα, Προύσα και Μπεσίκτας ως και τη Νότια Κορέα και τη Σεούλ. Εκανε καριέρα ως τερματοφύλακας, αγωνιζόμενος στους δύο συλλόγους της Τραπεζούντας, στη Σεμπάτσπορ και στην Τράμπζονσπορ φορώντας και 31 φορές τη φανέλα με το εθνόσημο. Με τις εμφανίσεις που κάνει η Τουρκία, ο Γκιουνές αναμένεται αν μείνει τουλάχιστον ως το Μουντιάλ του Κατάρ, το 2022.


Στα προηγούμενα Euro

Άλλες τέσσερις φορές εμφανίστηκε σε τελική φάση και τις δύο διακρίθηκε, με 8άδα και 4άδα. Το 2000 η Τουρκία έπεσε πάνω στην Πορτογαλία στον προημιτελικό και αποκλείστηκε με 2-0 από ισάριθμα γκολ του Νούνο Γκόμες και το 2008 με 3-2 από τη Γερμανία στον ημιτελικό της Βασιλείας από τέρμα του Φίλιπ Λαμ στο 90’.

  •  1960: – (δεν προκρίθηκε)
  • 1964: – (δεν προκρίθηκε)
  • 1968: – (δεν προκρίθηκε)θέση
  • 1972: – (δεν προκρίθηκε)
  • 1976: – (δεν προκρίθηκε)
  • 1980: – (δεν προκρίθηκε)
  • 1984: – (δεν προκρίθηκε)
  • 1988: – (δεν προκρίθηκε)
  • 1992: – (δεν προκρίθηκε)
  • 1996: Στους ομίλους
  • 2000: Προημιτελικά
  • 2004: – (δεν προκρίθηκε)
  • 2008: 3η θέση Τουρκία. Αναγεννήθηκε στα χέρια του Γκιουνές
  • 2012: – (δεν προκρίθηκε)
  • 2016: Στους ομίλους

Το ρόστερ

Με τον Χακάν Τσαλχάνογλου να κάνει πολύ καλά ματς με τη Μίλαν, τον Μπουράκ Γιλμάζ να έχει αναγεννηθεί στη Λιλ (στα 35 του πια, σημειωτέον), τον Τσενγκίζ Ουντέρ της Λέστερ να είναι ένα σύγχρονο εξτρέμ και στη μεσαία γραμμή να βγαίνουν, ωσάν από Λερναία Υδρα, πιτσιρίκια με ταλέντο και μέλλον (όπως ο Ανταλιαλί της Γαλατασαράι και ο Τοκόζ της Μπεσίκτας) ενώ η άμυνα και καλά μπακ έχει, με εναλλακτικές, και στόπερ με παραστάσεις ωστόσο έχασε και τον στόπερ Τσετίν της Βερόνα, και τον μπακ Ερκίν της Φενέρ, και τον έτερο αριστερό μπακ Αλί Καλντιρίμ της Μπασάκσεχιρ, και τον φορ Τοσούν της Μπεσίκτας (υτο καρέ σημαντικών της απουσιών).

Η αποστολή

Τερματοφύλακες: Μερτ Γκιουνόκ (Μπασάκσεχιρ), Ουγιουρτσάν Τσακίρ (Τράμπζονσπορ), Γκιοκχάν Ακάν (Ρίζεσπορ), Αλτάι Μπαγιντίρ (Φενέρμπαχτσε)

Αμυντικοί: Κάαν Αϊχάν (Σασουόλο), Τσαγλάρ Σογιουντσού (Λέστερ), Μερίχ Ντεμιράλ (Γιουβέντους), Ζεκί Τσελίκ (Λιλ), Ουμούτ Μεράς (Χάβρη), Οζάν Καμπάκ (Λίβερπουλ), Μερτ Μιουλντιούρ (Σασουόλο), Ριντβάν Γιλμάζ (Μπεσίκτας).

Μέσοι: Οζάν Τουφάν (Φενέρμπαχτσε), Χακάν Τσαλχάνογλου (Μίλαν), Οκάι Γιοκουσλού (Γουέστ Μπρομ), Γιουζούφ Γιαζιτσί (Λιλ), Τσενγκίζ Ουντέρ (Λέστερ), Μαχμούντ Τεκντεμίρ (Μπασάκσεχιρ), Ιρφάν Καχβετσί (Φενέρμπαχτσε), Αμπντουλκαντίρ Ομούρ (Τράμπζονσπορ), Ντορουκχάν Τοκιόζ (Μπεσίκτας), Εφετσάν Καρατσά (Αλάνιασπορ), Ταϊλάν Ανταλιαλί (Γαλατασαράι), Ορκούν Κοκτσιού (Φέγενορντ), Χαλίλ Αμντουνάρ (Γκιέζτεπε), Κερέμ Ακτούρκογλου (Γαλατασαράι).

Επιθετικοί: Μπουράκ Γιλμάζ (Λιλ), Ενές Ουνάλ (Χετάφε), Κενάν Καραμάν (Φορτούνα Ντίσελντορφ), Χαλίλ Ντερβίσογλου (Γαλατασαράι).


Ενδεκάδα

4-3-3: Τσακίρ – Τσελίκ, Ντεμιράλ, Τσετίν (ή Καμπάκ), Ερκίν (ή Μεράς) – Γιοκουσλού, Γιαζιτσί, Καχβετσί – Ουντέρ, Μπουράκ Γιλμάζ, Τσαλχάνογλου

Τουρκία. Αναγεννήθηκε στα χέρια του Γκιουνές

 


Ο ηγέτης

Σαν το παλιό, καλό κρασί ο Μπουράκ Γιλμάζ, έκανε πέρυσι μεταγραφή στη Λιλ και στα 35 του δείχνει πιο ώριμος από ποτέ για να ηγηθεί της Τουρκίας στο Euro. Με το τούρκικο εθνόσημο σκοράρει σχεδόν κάθε δεύτερο παιχνίδι. Παίκτης που από το 2000 πέρασε από όλες τις μικρές εθνικές ομάδες της χώρας, γνωρίζει πώς να ξεσηκώνει τον σχετικό πατριωτισμό…


Πρόγραμμα στο Euro 2020

  • 11 Ιουνίου, Ιταλία – Τουρκία (στη Ρώμη)
  • 16 Ιουνίου, Τουρκία – Ουαλία (στο Μπακού)
  • 20 Ιουνίου, Ελβετία – Τουρκία (στο Μπακού)

Εκτίμηση

Κακά τα ψέματα, αφενός παρουσία Ιταλίας στον όμιλο, αφετέρου με τους «ατζούρι» να δίνουν όλα τα ματς… σπίτι τους, στη Ρώμη, η Τουρκία καλείται να… χτυπήσει δυάδα και δεν έχει και τόσες μεγάλες διαφορές αγωνιστικά με την Ουαλία και την Ελβετία. Μάλλον θετικό ότι ξεκινά με τους Ιταλούς, για να τελειώνει, κομβικό το ματς της 2ης αγωνιστικής ενάντια στην Ουαλία. Εχει ελπίδες, σαφώς.


Μακροχρόνια

Στο 5.50 να βγει πρώτη στον όμιλο, δεύτερο φαβορί πίσω από την Ιταλία (1.60) και μπροστά από την Ελβετία (6.00). Στο 1.66 να προκριθεί. Με δεδομένο ότι περνάνε και τέσσερις καλύτερες τρίτες, σαφώς και τρέφει ελπίδες. Αλλά ακόμη κι αν δεν περάσει, το να βάλει τουλάχιστον 5 γκολ στο τουρνουά, μια χαρά είναι ως απόδοση.

Euro 2020, Τουρκία
Να προκριθεί από τον όμιλο
Ναι
1.66
Στα προημιτελικά
Ναι
4.2
Over 4,5 γκολ στο τουρνουά
Ναι
2.00
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις