Κρέμασε τη στέκα του ο ΜακΜάνους

Κρέμασε τη στέκα του ο ΜακΜάνους

Λίγα λεπτά μετά την ήττα του από τον Μπάι Λαϊγκνίνγκ με 6-3, ο Άλαν ΜακΜάνους ανακοίνωσε το τέλος της επαγγελματικής του καριέρας στο σνούκερ.

Ο 50χρονος Σκωτσέζος τόνισε ότι η ήττα από τον νεαρό Κινέζο και ο διαφαινόμενος υποβιβασμός του από το επαγγελματικό Tour, δεν έπαιξε ρόλο στην εξέλιξη αυτή. Ήδη από τα Χριστούγεννα είχε αποφασίσει να… κρεμάσει τη στέκα του, με την ολοκλήρωση της παρουσίας του στο φετινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Λίγο η προχωρημένη ηλικία, λίγο οι αυξημένες του υποχρεώσεις ως σχολιαστή στην τηλεόραση, είχαν φορτώσει το πρόγραμμα του ΜακΜάνους τα τελευταία χρόνια. Το πλήρωμα του χρόνου είχε έρθει για την καριέρα του, αν και σίγουρα θα ονειρευόταν κι ο ίδιος ένα καλύτερο τέλος – με μία πρόκριση, ενδεχομένως, στο Crucible.

 

Κορυφαίο επίτευγμα στα 31 χρόνια της επαγγελματικής πορείας του ΜακΜάνους στο σνούκερ είναι φυσικά η κατάκτηση του Masters του 1994. Τότε που νίκησε 9-8 στον τελικό τον συμπατριώτη του, Στίβεν Χέντρι, βάζοντας τέλος στο νικηφόρο σερί του στο τουρνουά από το 1990! 

Κατέκτησε επίσης δύο ranking τίτλους (το Dubai Classic του 1994 και το Thailand Open του 1996) κι έφτασε τρεις φορές στα ημιτελικά του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος: Το 1992, το 1993 και, προς μεγάλη έκπληξη όλων, το 2016, σε ηλικία 45 ετών.

Η ημέρα των εκπλήξεων

Πέρα από τη νίκη του Μπάι Λαϊγκνινγκ, ο οποίος δεν είχε κατέβει σε κανένα τουρνουά της σεζόν και πλέον απέχει δύο νίκες από το Crucible, σημειώθηκαν κι άλλες εκπλήξεις στα χθεσινά ματς του 2ου γύρου.

Ο Ίγκορ Φιγκεϊρέντο επιβεβαίωσε ότι παραμένει ένας πολύ ικανός παίκτης, μια και απέκλεισε με 6-5 τον άλλοτε σπεσιαλίστα στις προκρίσεις στο Παγκόσμιο, Ρόμπι Γουίλιαμς. Ο 43χρονος Βραζιλιάνος σημείωσε, μάλιστα, century (105) στο decider κι έκλεισε ραντεβού με τον Τεπτσάγια Αν-Νου στον 3ο γύρο.

Το όνειρο της παρθενικής πρόκρισης στα τελικά του Παγκοσμίου κράτησαν ζωντανό ο Στίβεν Χόλγουορθ (6-3 τον Ντέιβιντ Γκρέις) και ο Ντουέιν Τζόουνς (6-4 τον Ντάνιελ Γουέλς), ενώ αίσθηση προκάλεσε ο βετεράνος, Πίτερ Λάινς: Νίκησε 6-3 τον Λούο Χονγκχάο, παίρνοντας ρεβάνς για την περσινή δραματική ήττα του στον ίδιο γύρο.

Ο νεαρός Κινέζος, ο οποίος είχε προκριθεί στο Crucible το 2019, όπου συνετρίβη με 10-0 από τον Σον Μέρφι, υποβιβάστηκε από το Tour και θα επιδιώξει να επανακτήσει το επαγγελματικό στάτους στο Q-School.

Στο ντέρμπι των (σχεδόν) πενηντάρηδων, ο Άντονι Χάμιλτον νίκησε εύκολα με 6-1 τον Ρόρι ΜακΛάουντ. Ο Τζαμαϊκανός (πλέον) κέρδισε το πρώτο frame κι έχασε μεγάλη ευκαιρία για το 2-0. Στη συνέχεια, όμως, κατέρρευσε ψυχολογικά και δεν πρόβαλε αντίσταση.

Τέλος, ο Τζέραρντ Γκριν νίκησε 6-5 τον Τζέιμς Κέιχιλ σε ένα από τα πιο δραματικά ματς της ημέρας. Αναπτέρωσε τις ελπίδες παραμονής του στο Tour μέσω της ετήσιας κατάταξης και, φυσικά, ελπίζει σε επανεμφάνιση στα τελικά του Παγκοσμίου για πρώτη φορά μετά το 2010.

Ο Κέιχιλ, αντίθετα, ήπιε το πικρό ποτήρι του υποβιβασμού, μόλις δύο χρόνια μετά την νίκη-έκπληξη επί του Ρόνι Ο’Σάλιβαν στο Crucible.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι βραδινοί αγώνες του 2ου γύρου, ο οποίος θα ολοκληρωθεί σήμερα το μεσημέρι (ώρα έναρξης των αγώνων στις 11:30). Στις 16:30 αρχίζει ο 3ος γύρος, στον οποίο εισέρχονται και οι παίκτες που κατέχουν τις θέσεις 17-32 στην παγκόσμια κατάταξη.

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις