Σκωτία. 25 χρόνια μετά

Σκωτία. 25 χρόνια μετά

Euro 2020

Μετά από 25 χρονιά η Σκωτία καταφέρνει να προκριθεί και πάλι σε τελική φάση Euro. Είναι η πρώτη συμμετοχή της εθνικής της χώρας σε μεγάλο διεθνές τουρνουά από το 1998, όταν και συμμετείχε στο Παγκόσμιο Κύπελλο στη Γαλλία. Ομάδα που παίζει σκληρά και με πάθος αλλά ποιοτικά υστερεί πολύ σε σχέση με άλλες εθνικές της ηπείρου μας. Αξίζει να σημειωθεί, πως στo Χάμπτεν Παρκ της Γλασκώβης θα διεξαχθούν και τρεις αγώνες της φάσης των ομίλων του Euro 2020 και ένας αγώνας της φάσης των «16».


Πώς προκρίθηκε

Δεν είχε καταφέρει να εξασφαλίσει την πρόκρισή της για την τελική φάση της διοργάνωσης μέσω των προκριματικών, με το Βέλγιο και τη Ρωσία να προκρίνονται με διαφορά και σχετικά εύκολα. Είχε βγει 3η στον όμιλο με 5 νίκες και 5 ήττες, με μεγάλες διακυμάνσεις στην απόδοσή της. Τελικά η πρόκριση ήρθε μέσω του UEFA Nations League. Αφού πέρασε στα play offs ως νικήτρια του γκρουπ της, προκρίθηκε στα πέναλτι έναντι του Ισραήλ (0-0 στην κανονική διάρκεια), ενώ στα πέναλτι πήρε και το πολυπόθητο εισιτήριο για τους ομίλους του Euro 2020, κόντρα στη Σερβία (1-1 στην κανονική διάρκεια).


Ο προπονητής

Σκωτία. 25 χρόνια μετά

Από τον Μάιο του 2019, προπονητής της εθνικής Σκωτίας είναι ο Στιβ Κλαρκ. Ξεκίνησε την επαγγελματική του πορεία στο ποδόσφαιρο ως αμυντικός της Σεντ Μίρεν το 1982 και στην οποία έμεινε για 5 χρόνια. Από το 1987 μέχρι και το 1998 αγωνιζόταν για την Τσέλσι. Με την εθνική έπαιξε ελάχιστα, μόνο 6 παιχνίδια. Ως επιτελείο ξεκίνησε την αμέσως επόμενη χρονιά που σταμάτησε το ποδόσφαιρο, ως φροντιστής στη Νιουκάστλ. Ως βοηθός προπονητή πέρασε από τις Τσέλσι, Γουέστ Χαμ και Λίβερπουλ, πριν τελικά κάνει το μεγάλο βήμα και αναλάβει τα ηνία της Γουέστ Μπρομ το 2012. Ακολούθησαν οι Ρεντιγνκ, Άστον Βίλλα και Κιλμάνροκ, από την οποία έφυγε για να αναλάβει την εθνική της χώρας του.


Στα προηγούμενα Euro

Είναι μόλις η τρίτη φορά που προκρίνεται η Σκωτία στην τελική φάση του θεσμού. Τις προηγούμενες δύο, δεν κατάφερε να κάνει κάτι παραπάνω από το να παίξει τα ελάχιστα τρία ματς του ομίλου.

  • 1960:
  • 1964:
  • 1968: – (δεν προκρίθηκε)
  • 1972: – (δεν προκρίθηκε)
  • 1976: – (δεν προκρίθηκε)
  • 1980: – (δεν προκρίθηκε)
  • 1984: – (δεν προκρίθηκε)
  • 1988: – (δεν προκρίθηκε)
  • 1992: Στους ομίλους
  • 1996: Στους ομίλους
  • 2000: – (δεν προκρίθηκε)
  • 2004: – (δεν προκρίθηκε)
  • 2008: – (δεν προκρίθηκε)
  • 2012: – (δεν προκρίθηκε)
  • 2016: – (δεν προκρίθηκε)

Το ρόστερ

Οι τελευταίες κλήσεις στην εθνική, με αφορμή τα προκριματικά του Μουντιάλ, δεν άλλαξαν πολλά πράγματα στο ρόστερ. Στο νησί αγωνίζονται σχεδόν όλοι οι παίκτες, με εξαίρεση τον Τζακ Χέντρι, οποίος αγωνίζεται στην Οστάνδη. Από τους υπόλοιπους, 9 αγωνίζονται στην Premiership της Σκωτίας (5 Σέλτικ, 2 Μάδεργουελ, 2 Ρέιντζερς, 1 Χάρτς και 1 Χιμπέρνιαν). Οι εναπομείναντες, αγωνίζονται στα Αγγλικά πρωταθλήματα, με τους περισσότερους να συμμετέχουν σε ομάδες της Premier League και λίγους στην Championship. Πέρα από το πάθος, χαρακτηριστικό της εθνικής είναι και ο χαμηλός ηλικιακός μέσος όρος, καθώς εκτός των τερματοφυλάκων, μόνο 2 από τους υπόλοιπους παίκτες έχουν κλείσει τα 30. Ειδικότερα, στην επίθεση, ο μέσος όρος είναι κάτω από τα 25 έτη. Αρκετοί παίκτες έχουν δοκιμαστεί πρόσφατα αλλά κανείς δεν ξέρει τι αποφάσεις θα πάρει τελικά ο προπονητής.

Η αποστολή

Τερματοφύλακες: Κρεγκ Γκόρντον (Χάρτς), Ντέιβιντ Μάρσαλ (Ντέρμπι), Τζόναθαν ΜακΛάφλιν (Ρέιντζερς)

Αμυντικοί: Λίαμ Κούπερ (Λιντς), Ντέκλαν Γκάλαχερ (Μάδεργουελ), Γκραντ Χάνλεϊ (Νόριτς), Τζακ Χέντρι (Οστάνδη, δανεικός από τη Σέλτικ), Σκοτ ΜακΚένα (Νότιγχαμ Φόρεστ), Στέφεν Ο΄Ντόνελ (Μάδεργουελ), Νέιθαν Πάτερσον (Ρέιντζερς), Άντριου Ρόμπερτσον (Λίβερπουλ), Γκρεγκ Τέιλορ (Σέλτικ), Κίραν Τιέρνι (Άρσεναλ)

Μέσοι: Στιούαρτ Άρμστρονγκ (Σαουθάμπτον), Τζον Φλεκ (Σέφιλντ Γιουνάιτεντ), Μπίλι Γκίλμουρ (Τσέλσι), Τζον ΜακΓκιν (Άστον Βίλα), Κάλουμ ΜακΓκρέγκορ (Σέλτικ), Σκοτ ΜακΤόμινεϊ (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Ντέιβιντ Τέρνμπουλ (Σέλτικ)

Επιθετικοί: Τσε Άνταμς (Σαουθάμπτον), Λίντον Ντάικς (Κουίν Παρκ Ρέιντζερς), Τζέιμς Φόρεστ (Σέλτικ), Ράιαν Φρέισερ (Νιουκάστλ), Κέβιν Νίσμπετ (Χιμπέρνιαν), Ράιαν Κρίστι (Σέλτικ)


Ενδεκάδα

4-3-3: Μάρσαλ – Ρόμπερτσον, Χέντρι, Χάνλεϊ, Ο’ Ντόνελ – Τιέρνι, ΜακΓκρέγκορ, ΜακΤόμινεϊ – Φρέιζερ, Άνταμς, ΜακΓκιν

Σκωτία. 25 χρόνια μετά


Ο ηγέτης

Σκωτία. 25 χρόνια μετά

Αρχηγός της ομάδας και, ίσως, ο πιο πετυχημένος παίκτης της ομάδας είναι Άντι Ρόμπερτσον. Ο αμυντικός της Λίβερπουλ είναι ταλαντούχος, νέος και παίζει με πάθος σε όλα τα παιχνίδια. Έχει 42 εμφανίσεις με το εθνόσημο, ενώ έχει και σκοράρει και 3 φορές.


Πρόγραμμα στο Euro 2020

  • 14 Ιουνίου, Σκωτία – Τσεχία (στη Γλασκώβη)
  • 18 Ιουνίου, Αγγλία – Σκωτία (στο Λονδίνο)
  • 22 Ιουνίου, Σκωτία – Κροατία  (στη Γλασκώβη)

Εκτίμηση

Ο όμιλος είναι αρκετά δύσκολος, με τις υπόλοιπες 3 ομάδες να είναι ποιοτικά πολύ καλύτερες. Αν κάτι μπορεί να βοηθήσει τους παίκτες είναι το ψυχολογικό αβαντάζ των «εντός έδρας» δύο αγώνων με Τσεχία και Κροατία, και το έξτρα πάθος που παρατηρείται εναντίων των νότιων γειτόνων τους. Με την Τσεχία ήρθε αντιμέτωπη δύο φορές στα πλαίσια του UEFA Nations League σχετικά, ενάμιση χρόνο πριν. Κέρδισε και τις δύο φορές εκτελώντας ένα καθαρά αμυντικογενές πλάνο του προπονητή, αφήνοντας την αντίπαλό της να κάνει το παιχνίδι της, χτυπώντας στις κόντρες. Με τις άλλες δύο ομάδες δεν έχει αναμετρηθεί εδώ και τουλάχιστον 5 χρόνια.

Θεωρώ πως είναι το αουτσάιντερ του ομίλου και πολύ δύσκολα θα καταφέρει να περάσει. Πιστεύω πως ο προπονητής θα προτιμήσει ένα πιο αμυντικό πλάνο, προσπαθώντας να χτυπήσει στις αντεπιθέσεις τους αντιπάλους, κάτι που τον έχουμε δει να κάνει και στο παρελθόν αρκετά πετυχημένα.


Μακροχρόνια

Λογική η χαμηλή απόδοση στην οποία άνοιξε η επιλογή που θέλει τη Σκωτία να μην προκρίνεται στην επόμενη φάση. Άνοιξε χαμηλά στο 1.72, έχει πέσει στο 1.65 και θα μπορούσε να αποτελέσει μία επιλογή μέσα σε ένα παρολί. Από κει και πέρα, πιστεύω ότι αξίζει να παιχτεί κι ένα στοίχημα στο ότι θα μαζέψει κάτω από 2,5 βαθμούς γιατί δεν πιστεύω ότι θα καταφέρει να κερδίσει κάποια από τις άλλες ομάδες. Ίσως να πάρει ισοπαλίες με Κροατία και Τσεχία αλλά ως εκεί.

Euro 2020, Σκωτία
Να προκριθεί από τον όμιλο
Όχι
1.65
Over/Under 2,5 πόντοι στον όμιλο
Under
1.87
Ομάδα να δεχτεί τα περισσότερα γκολ στον όμιλο
Σκωτία
2.35
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις