Τσεχία. Σε διαρκή, ανοδική πορεία

Τσεχία. Σε διαρκή, ανοδική πορεία

Euro 2020

Μετά την τέταρτη θέση σε όμιλο με Κροατία, Ισπανία και Τουρκία και τον πρόωρο αποκλεισμό της από την τελική φάση του Euro 2016 που διεξήχθη στην Γαλλία, η Τσεχία φιλοδοξεί στo Euro 2020 να πετύχει το κάτι παραπάνω. Τον τελευταίο καιρό άλλωστε, και από τότε που ο Γιάροσλαβ Σιλχάβι διαδέχθηκε τον Κάρελ Γιάρολιμ στην τεχνική ηγεσία της ομάδας, τον Οκτώβριο του 2018, η Τσεχία τα πηγαίνει εξαιρετικά έχοντας μεγάλο σερί νικών τους τελευταίους μήνες. Ανέβηκε, ακόμη, τον Νοέμβριο, και στην πρώτη κατηγορία του Nations League σε όμιλο με Ισραήλ, Σλοβακία και Σκωτία, την οποία θα συναντήσει και στο Euro και μάλιστα την πρώτη αγωνιστική.


Πώς προκρίθηκε

Στα προκριματικά του Euro 2020 σε όμιλο πέντε ομάδων, μαζί με Αγγλία, Κόσοβο, Βουλγαρία και Μαυροβούνιο, τερμάτισε στην δεύτερη θέση, πίσω από τους Άγγλους. Είχε ρεκόρ 5-0-3, χάνοντας από μία φορά από Κόσοβο, Αγγλία και Βουλγαρία. Πρώτος της σκόρερ σε αυτήν την διαδικασία ήταν ο Πάτρικ Σικ με 4 τέρματα.


Ο προπονητής

Τσεχία. Σε διαρκή, ανοδική πορεία

Γιάροσλαβ Σιλχάβι, 59 ετών. Ως ποδοσφαιριστής αγωνίστηκε, ως αμυντικός, μόνο σε ομάδες της χώρας του (Σκόντα Πλζεν, Τσεμπ, Σλάβια Πράγας, Ντρνόβιτσε και Βικτόρια Σίζκοφ), ενώ είχε και τέσσερις συμμετοχές με την εθνική ομάδα της Τσεχοσλοβακίας. Στους πάγκους βρίσκεται από το 2007 όταν και ανέλαβε την τσεχική Κλάντνο. Στην συνέχεια εργάστηκε σε Βικτόρια Πλζεν, Μπουντεγιόβιτσε, Σλόβαν Λίμπερετς (με την οποία κατέκτησε το πρωτάθλημα το 2012), Γιάμπλονετς, Ντούκλα Πράγας ενώ τελευταίος του σταθμός, πριν αναλάβει την εθνική Τσεχίας, ήταν η Σλάβια Πράγας, όπου πήρε ένα ακόμη πρωτάθλημα, το δεύτερό του ως προπονητής, το 2017.


Στα προηγούμενα Euro

Βαριά η φανέλα της, παλαιότερα ως Τσεχοσλοβακία είχε κατακτήσει το τρόπαιο το 1976, στο Βελιγράδι, με το αλησμόνητο πέναλτι του Πανένκα, ενώ άλλες δύο φορές είχε τερματίσει τρίτη. Μετά τη «βελούδινη επανάσταση» και τη διάσπαση της χώρας το 1993, ως Τσεχία, έφτασε σε έναν ακόμη τελικό, το 1996, όπου ηττήθηκε από την Γερμανία χάνοντας στο… χρυσό γκολ με 2-1.

  • 1960: 3η θέση Τσεχία. Σε διαρκή, ανοδική πορεία
  • 1964: – (δεν προκρίθηκε)
  • 1968: – (δεν προκρίθηκε)
  • 1972: – (δεν προκρίθηκε)
  • 1976: Πρωταθλήτρια Τσεχία. Σε διαρκή, ανοδική πορεία
  • 1980: 3η θέση Τσεχία. Σε διαρκή, ανοδική πορεία
  • 1984: – (δεν προκρίθηκε)
  • 1988: – (δεν προκρίθηκε)
  • 1992: – (δεν προκρίθηκε)
  • 1996: Φιναλίστ Τσεχία. Σε διαρκή, ανοδική πορεία
  • 2000: Στους ομίλους
  • 2004: Ημιτελικά
  • 2008: Στους ομίλους
  • 2012: Προημιτελικά
  • 2016: Στους ομίλους

Το ρόστερ

Ο Σιλχάβι η αλήθεια είναι ότι δοκιμάζει αρκετούς ποδοσφαιριστές τον τελευταίο ένα χρόνο. Για παράδειγμα, κατά την διάρκεια των αγώνων για το Nations League το φθινόπωρο, σε μόλις έξι αναμετρήσεις, έπαιξαν συνολικά 43 ποδοσφαιριστές. Αρκετοί εκ των σημαντικών της ποδοσφαιριστών της αγωνίζονται εκτός Τσεχίας. Άλλοι στην Γερμανία (Σικ, Παβλένκα, Νταρίντα, Καντεράμπεκ), άλλοι στην Αγγλία (Σούτσεκ, Τσουφάλ, Βίντρα), άλλοι στην Ιταλία (Γιάνκτο, Μπαράκ). Οι εντός των συνόρων προέρχονται κυρίως από την Σλάβια Πράγας, μία εξαιρετική ομάδα.

Η αποστολή

Τερματοφύλακες: Άλες Μάντους (Σίγκμα), Γίρι Παβλένκα (Βέρντερ), Τόμας Βάτσλικ (Σεβίλη).

Αμυντικοί: Γιαν Μπόριλ (Σλάβια), Γιάκουμπ Μπράμπετς (Πλζεν), Βλάντιμιρ Τσούφαλ (Γουέστ Χαμ), Οντρέι Τσελούστκα (Σπάρτα), Πάβελ Καντεράμπεκ (Χόφενχαϊμ), Τόμας Κάλας (Μπρίστολ Σίτι), Άλες Ματέγιου (Μπρέσια), Ντάβιντ Ζίμα (Σλάβια).

Μέσοι: Αντονίν Μπαράκ (Βερόνα), Βλαντιμίρ Νταρίντα (Χέρτα), Άνταμ Χλόζεκ (Σπάρτα), Τόμας Χόλες (Σλάβια), Γιάκουμπ Γιάνκτο (Σαμπντόρια), Άλεξ Κραλ (Σπαρτάκ), Λούκας Μάσοπουστ (Σλάβια), Γιάκουμπ Πέσεκ (Σλόβαν), Τόμας Σούτσεκ (Γουέστ Χαμ), Πετρ Σέβτσικ (Σλάβια), Μίκαλ Σάντιλεκ (Αϊντχόφεν).

Επιθετικοί: Μίχαελ Κρμέντσικ (ΠΑΟΚ), Τόμας Πέκχαρτ (Λέγκια), Πάτρικ Σικ (Λεβερκούζεν), Ματέι Βίντρα (Μπέρνλι).


Ο ηγέτης

Τσεχία. Σε διαρκή, ανοδική πορεία

Το ρόστερ της Τσεχίας δε διαθέτει το μεγάλο όνομα, τον σταρ που θα ξεχωρίζει από τους υπολοίπους. Αυτός όμως που συγκριτικά με τους άλλους έχει την μεγαλύτερη ποιότητα και κλάση είναι ο σέντερ φορ της Μπάγερ Λεβερκούζεν, Πάτρικ Σικ. Είναι, άλλωστε αυτός που ως πρώτος σκόρερ στα προκριματικά οδήγησε την ομάδα στο Euro 2020.


Ενδεκάδα

4-2-3-1: Βάτσλικ – Τσουφάλ, Ζίμα, Σελούστκα, Μπορίλ – Σούτσεκ, Νταρίντα – Μάζοπουστ, Μπαράκ, Γιάνκτο – Σικ

Τσεχία. Σε διαρκή, ανοδική πορεία

 


Πρόγραμμα στο Euro 2020

14 Ιουνίου, Σκωτία – Τσεχία (στη Γλασκώβη)

18 Ιουνίου, Κροατία – Τσεχία (στη Γλασκώβη)

22 Ιουνίου, Τσεχία – Αγγλία (στο Λονδίνο)


Εκτίμηση

Φαβορί για την πρωτιά του ομίλου προφανώς, λόγω ποιότητας, είναι η Αγγλία. Από ‘κει και πέρα, παρότι η Κροατία είναι η φιναλίστ του τελευταίου παγκοσμίου κυπέλλου δεν είναι απίθανο να μείνει εκτός των δύο πρώτων θέσεων. Αν λοιπόν περάσει ως δεύτερη η Τσεχία θα παίξει στους «16» με την δεύτερη του πέμπτου ομίλου, δηλαδή με μία εκ των Ισπανία, Σουηδία, Πολωνία και Σλοβακία. Αν τερματίσει τρίτη κατά πάσα πιθανότητα θα αντιμετωπίσει ένα μεγαθήριο (Ισπανία, Ολλανδία, Βέλγιο) και το έργο της θα είναι ακόμη πιο δύσκολο.


Euro 2020: Μακροχρόνια

Πρώτος στόχος για την Τσεχία θα είναι να αφήσει τελευταία στον όμιλο την Σκωτία και να διεκδικήσει την πρόκρισή της ως μία εκ των τεσσάρων καλύτερων τρίτων των γκρουπ του Euro 2020. Νομίζω πως είναι ικανή να το καταφέρει, αν και έχει το χάντικαπ ότι ο πρώτος της αγώνας με την Σκωτία θα γίνει στη Γλασκώβη. Στο 1.80 να περάσει από το γκρουπ.

Όπως έδειξε και στα προκριματικά, ο Πάτρικ Σικ, αποτελεί τον αρχισκόρερ των Τσέχων. Παρά το γεγονός πως η χρονιά της Λεβερκούζεν δε χαρακτηρίζεται ως καλή, ο ίδιος κατάφερε να πετύχει 13 τέρματα σε 36 αναμετρήσεις για όλες τις διοργανώσεις, όντας τρίτος της σκόρερ. Στο 3.60 να πετύχει τα περισσότερα τέρμα της ομάδας του στο τουρνουά.

Euro 2020, Τσεχία
Πρόκριση από τον όμιλο
Τσεχία
1.80
Πρώτος σκόρερ ομάδας
Πάτρικ Σικ
3.60
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις