Οινόη – Πειραιάς, μια διαδρομή με Μερσεντές από την Καστοριά

Οινόη - Πειραιάς, μια διαδρομή με Μερσεντές από την Καστοριά

Το χωριό Οινόη στο νομό Καστοριάς, φημίζεται για ένα εξαγόμενο ποδοσφαιρικό «προϊόν», τον Κούλη Καραταΐδη, ο οποίος πραγματοποίησε σε ηλικία 9 ετών τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στην τοπική ομώνυμη ομάδα, τη Φλατσάτα Οινόης.

Και όταν μαθαίνεις την μπάλα μέσα σε ένα σύλλογο με εκρηκτικό ποντιακό ταπεραμέντο, ποντιοχώρι γαρ, που φημίζεται για την αγωνιστικότητα, το πάθος και τη σκληράδα, δεν είναι δυνατόν να μην αποκτήσεις στοιχεία τέτοιου ποδοσφαιριστή, όπως ήταν και ο Κυριάκος Καραταΐδης, ένα δυναμικό αριστερό μπακ παλιάς κοπής.

Η Μερσεντές και η μεταγραφή στην Καστοριά

Το να βρεθεί κανείς, στις αρχές της δεκαετίας του ’80, ενώπιον μιας Μερσεντές, πολλών μάλλον δε σε ένα μικρό χωριουδάκι, αν μη τι άλλο είναι πρωτόγνωρο γεγονός και τούτης της θεάς βρέθηκε ο Θόδωρος Καραταΐδης, πατέρας του Κυριακού, τον οποίον έψαχνε στον καφενέ του χωριού ο πρόεδρος της Καστοριάς Γιώργος Χαλκίδης: «Ποιος είναι ο Θόδωρος Καραταΐδης;», ρώταγε δεξιά κι αριστερά… «Αυτός!», του απαντούν οι θαμώνες του μαγαζιού. «Χαλκίδης», του συστήνετε και μπαίνει κατευθείαν στο ψητό: «Έχω δει τον γιο σου να παίζει ποδόσφαιρο και τον θέλω στην ομάδα μου», του είπε ορθά κοφτά, με την απάντηση να είναι θετική: «Ναι!».

Ένα τόσο γλυκό «Ναι!» που ηχούσε σαν καμπάνα δικαίωσης στα αυτιά του μικρού Κούλη, που παρότι ο μπαμπάς ήθελε ο «τσακαλάκος» του, όπως τον αποκαλούσε, να αφοσιωθεί στα γράμματα και να ακολουθήσει το παράδειγμα του κατά 10 χρόνια μεγαλύτερου αδερφού του που σπούδασε στο πανεπιστήμιο, αυτός ακολούθησε το δρόμο της καρδιάς του, το ποδόσφαιρο. Ένας δρόμος χωρίς ροδοπέταλα στρωμένος, με παράλληλη ενασχόληση στα στάρια, στις γελάδες, στα πρόβατα και στα καπνά, φτωχή οικογένεια γαρ.

Από τα «τσικό», επαγγελματίας και αρχηγός

Στα 16 του λοιπόν, ο γεννημένος το 1965 Κυριάκος Καραταΐδης, μεταγράφηκε στη μεγάλη Καστοριά (όνειρο ζωής για κάθε νεαρό εκείνης της εποχής ποδοσφαιριστή του νομού να φορέσει τη φανέλα της Κυπελλούχου Ελλάδας Καστοριάς), με τον πρώτο χρόνο να τον βρίσκει να αγωνίζεται στην ερασιτεχνική ομάδα του συλλόγου και κατόπιν, υπογράφοντας επαγγελματικό συμβόλαιο, στους μεγάλους, με τους οποίους την 6ετια 1982-88 αγωνίστηκε αρχικά για ένα χρόνο στην Α’ Εθνική (3 συμμετοχές) και εν συνεχεία για πέντε στη Β’ (153 συμμ., 4 γκολ). Μάλιστα ήταν τέτοιο το πάθος του για την ομάδα που τον έκανε να ξεχωρίζει και σε ηλικία μόλις 19 ετών να χρίζεται αρχηγός των «γουναράδων» υπό τις ευλογίες της εμβληματικής μορφής του Γιώργου Παράσχου.

Ο Τερζανίδης, η ΑΕΚ και… εντέλει Ολυμπιακός

Οι καλές και γεμάτες του σεζόν με τα «καναρίνια», μα και οι υψηλές ποδοσφαιρικές γνωριμίες του προπονητή του την περίοδο 1986-88, Χρήστου Τερζανίδη, τον έφεραν να φιγουράρει στη βιτρίνα των υπό παραχώρηση παικτών, με το «νταμπελάκι» που του ‘χε κρεμάσει ο Καβαλιώτης τεχνικός να αναγράφει: “πάρτε τον, θα παίξει Εθνική”… τόσο πολύ πίστευε στις δυνατότητές του.

Η πρώτη ανεπιτυχής επαφή έγινε με τον Παναθηναϊκό, του καπετάνιου Γιώργου Βαρδινογιάννη, για να ακολουθήσει αυτή με τον ΠΑΟΚ, με τον Σταύρο Σαράφη να ταξιδεύει στην Καστοριά να τον παρακολουθήσει δια ζώσης, αλλά να καταλήγει στην απόκτηση αλλού ποδοσφαιριστή. Η ΑΕΚ ήταν αυτή που έφτασε μια ανάσα από την απόκτησή του, με τον Δημήτρη Τυροβολά από την πλευρά των Αθηναίων και τον «μάνατζερ» πεθερό του από την άλλη να τα βρίσκουν στο οικονομικό και λίγες ώρες πριν μπουν στο ταξί με κατεύθυνση το Βόλο για να πέσουν οι υπογραφές, να μπαίνει σφήνα ο Ολυμπιακός και με ζεστό χρήμα 25 εκατομμυρίων να τον κάνει δικό του με συνοπτικές διαδικασίες.

Η λαμπρή καριέρα στον Πειραιά και το… Μουντιάλ

Με τον «δαφνοστεφανωμένο» έφηβο στο στήθος και το περιβραχιόνιο του αρχηγού στο μπράτσο, μετά τα πρώτα δύσκολα επί Κοσκωτά «πέτρινα χρόνια» και την αμφισβήτηση της «ερυθρόλευκης» κερκίδας, μεγαλούργησε, μέτρησε σε 13 χρόνια (1988-2001) 363 εμφανίσεις στην Α’ Εθνική με 3 γκολ, 5 συνεχόμενα πρωταθλήματα (1997-2001), 3 Κύπελλα (’90, ’92, ’99), 1 Σούπερ Καπ (1992), συμμετοχές στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης και.. παρουσία με τη «γαλανόλευκη» (34 συμμ.) σε Μουντιάλ, των ΗΠΑ, το 1994. Τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια τα «κρέμασε» στις 22 Μαΐου του 2001, σε ηλικία 36 ετών.


Ακολούθηστε το KastorasBet στο Instagram για μαγικές, αθλητικές ιστορίες

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις