Total Analysis. Γιαννίκης, ο πλέον ανερχόμενος προπονητής

Total Analysis. Γιαννίκης, ο πλέον ανερχόμενος προπονητής

Αγωνιζόταν ως ποδοσφαιριστής στις ακαδημίες της Καρλσρούη. Οι πολλοί τραυματισμοί όμως δεν του επέτρεψαν να συνεχίσει να παίζει ποδόσφαιρο, με αποτέλεσμα να εγκαταλείψει σε πολύ μικρή ηλικία την ενεργό δράση. Αφού σπούδασε οικονομικές επιστήμες στο Μάνχαϊμ, ο Αργύρης Γιαννίκης αποφασίζει να ακολουθήσει τον δρόμο της προπονητικής. Επιλέγει, μετά και την πρόταση που δέχθηκε, να πάει στην ομάδα όπου έκανε και τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα ως πιτσιρικάς, στην Καρλσρούη. Περνά από όλες τι ηλικίες των ακαδημιών ως προπονητής, φθάνοντας στο τέλος να είναι βοηθός του Καουτσίνσκι, αρχικά στην δεύτερη ομάδα και μετέπειτα τον Μάρτιο του 2012 στην ανδρική.

Παρέμειναν στην Καρλσρούη μέχρι τον Ιούνιο του 2016, πετυχαίνοντας μία άνοδο από την 3η στην 2η κατηγορία της Γερμανίας, τη σεζόν ‘12/’13, την αμέσως επόμενη περίοδο τερμάτισαν στην 5η θέση της Τσβάιτε Λίγκα, ενώ το ‘14/’15 έφτασαν μέχρι τα μπαράζ ανόδου για την Μπουντεσλίγκα, όπου διεκδίκησαν απέναντι στο Αμβούργο μία θέση στην κορυφαία κατηγορία της Γερμανίας. 1-1 το πρώτο, εκτός έδρας, παιχνίδι, 1-0 το δεύτερο μέχρι το 90΄όταν και ισοφάρισε ο Ντίας για τον Αμβούργο, στέλνοντας το ματς στην παράταση. Εκεί, η ομάδα δεν άντεξε, ο Νικολάι Μίλερ στο 115΄πραγματοποιήσε το 1-2, αφήνοντας μία πικρή γεύση στον σύλλογο και κατ΄ επέκταση και στον Γιαννίκη. Παραμένουν μία ακόμη σεζόν στην ομάδα και στην συνέχεια Καουτσίνκι και Γιαννίκης αναλαμβάνουν την Ίνγκολσταντ στην Μπουντεσλίγκα. Τα πράγματα, βέβαια, δεν εξελίσσονται ιδανικά, μετά από 10 αγωνιστικές έχουν συγκεντρώσει μόλις δύο βαθμούς και στις 12 Νοεμβρίου του 2016 αποχωρούν από τον σύλλογο.

Ο Γιαννίκης όμως είχε φροντίσει από το καλοκαίρι να εξασφαλίσει το μέλλον του. Δεν του αρκούσε να είναι βοηθός. Ήθελε το κάτι παραπάνω. Κατέθεσε λοιπόν αίτηση στην σχολή προπονητών της Κολωνίας, μία από τις πιο διάσημες και καλύτερες στον κόσμο, για να αποκτήσει το δίπλωμά του εκεί. Τι γίνεται στην σχολή αυτή; Κάθε χρόνο πάνω από 100 άτομα επιδιώκουν να σπουδάσουν σε αυτήν, δίνουν 1-2 ημέρες τεστ και στο τέλος η σχολή επιλέγει με βάση τα κριτήρια που ισχύουν, μόνο 24. Και συνήθως επιλέγει άτομα που είναι ήδη προπονητές στις χαμηλότερες κατηγορίες προκειμένου να τους εκπαιδεύσει 11 μήνες, ώστε να αποκτήσουν στο τέλος το ανώτατο δίπλωμα προπονητικής. Ο Γιαννίκης ήταν ως τότε μόνο βοηθός. Και παρόλα αυτά τελικά βρισκόταν ανάμεσα στους 24 που επιλέχθηκαν να σπουδάσουν εκείνη τη χρονιά.

Μαζί με αυτόν ήταν, μεταξύ άλλων,  ο Γιούλιαν Νάγκελσμαν (από τους καλύτερους τούτη τη στιγμή στον κόσμο) και ο Ντομένικο Τεντέσκο (πρώην προπονητής της Σάλκε). Απέκτησε το δίπλωμα και όταν του δόθηκε η ευκαιρία ανέλαβε ως πρώτος προπονητής την Έσεν και τη σεζόν ‘18/’19 την Άαλεν στην 3η κατηγορία της Γερμανίας.

Το καλοκαίρι του ’19 η διοίκηση του ΠΑΣ Γιάννινα αποφασίζει να του δώσει την ευκαιρία να δοκιμάσει την τύχη του και στην Ελλάδα. Μία κίνηση που αποδείχθηκε κάτι παραπάνω από σοφή. Επαναφέρει από την πρώτη του σεζόν, με μόλις μία ήττα στο πρωτάθλημα, τον ΠΑΣ στην Super League και φέτος εκπλήσσει τους πάντες με το ποδόσφαιρό του. Η ομάδα των Ιωαννίνων λοιπόν διαθέτει τούτη τη στιγμή έναν από τους πλέον ανερχόμενους Έλληνες προπονητές, έναν από τους πιο σύγχρονους και προπονητή ικανό να εξελιχθεί σε έναν από τους καλύτερους Έλληνες της σύγχρονης εποχής. Αρκεί να του δώσουν χρόνο και ευκαιρίες να δουλέψει.

Τι είναι αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους; Ο Γιαννίκης φέτος με την εικόνα που μας παρουσιάζει η ομάδα του στον αγωνιστικό χώρο δείχνει στο ελληνικό κοινό πως πρέπει να παίζεται το σύγχρονο ποδόσφαιρο. Σπάνια βλέπουμε στο δικό μας πρωτάθλημα ομάδες χαμηλότερης δυναμικής να αγωνίζονται με τόσο σύγχρονο τρόπο. Ένα από τα βασικά δεδομένα του μοντέρνου ποδοσφαίρου είναι η ένταση και η πίεση ψηλά. Δεν υπάρχει ομάδα στο υψηλότερο επίπεδο που να θεωρείται πετυχημένη και να μην βγάζει μέσα στο τερέν αυτά τα δύο χαρακτηριστικά. Τέτοια βγάζει και ο ΠΑΣ του Γιαννίκη. Είτε παίζει με τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκης είτε με την χειρότερη του πρωταθλήματος, πάντα τα Γιάννενα επιλέγουν να αγωνιστούν με τις δικές τους αρχές. Ένταση και πίεση ψηλά. Χωρίς φόβο, αλλά με θάρρος. Το οποίο στο τέλος δικαιώνει αυτούς που το έχουν.

Επιπλέον, ένα από τα στοιχεία του ΠΑΣ φέτος, στοιχείο που συντάσσεται με τις σύγχρονες αρχές του ποδοσφαίρου, είναι η επιθετική τάση που έχει μέσα στο τερέν, με και χωρίς τη μπάλα. Και πάλι, ομάδα που δεν έχει τούτο το στοιχείο μέσα στο παιχνίδι σπάνια πετυχαίνει και ακόμη πιο σπάνια έχει διάρκεια. Η ομάδα του Αργύρη Γιαννίκη δεν διστάζει να παίξει ποδόσφαιρο. Δεν διστάζει ποτέ να βγάλει πολλούς παίκτες ταυτόχρονα στο επιθετικό τρίτο του γηπέδου. Ούτε φοβάται να ανεβάσει ψηλά τις γραμμές τις για να κάνει επιθετική άμυνα. Το 4-4-2 με το οποίο έχει επιλέξει να αγωνίζεται  του επιτρέπει και του δίνει τη δυνατότητα να κάνει πράξη στο γήπεδο όλα τα παραπάνω. Ο ΠΑΣ Γιάννινα άλλωστε είναι η ομάδα με το μεγαλύτερο ποσοστό προωθημένων πασών ανά αγώνα στο ελληνικό πρωτάθλημα. Στατιστικό που δείχνει την κατεύθυνση που έχει στο παιχνίδι του.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του θάρρους και της επιθετικότητας που έχει η ομάδα του ΠΑΣ είναι το παιχνίδι με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ. Στο 77ο λεπτό και ενώ προηγείται με 1-0 πραγματοποιεί μία αλλαγή. Οποιαδήποτε άλλη ελληνική ομάδα και να ήταν με το σκορ υπέρ της είναι σίγουρο πως είτε άλλο ένα χαφ θα προσέθετε είτε άλλο ένα στόπερ. Ο Γιαννίκης όμως επιλέγει, παρατηρώντας τα δεδομένα που προκύπτουν στο παιχνίδι, να βγάλει έναν αμυντικό και να προσθέσει τον Ελευθεριάδη, έναν ακόμη επιθετικό. Και δικαιώνεται. Από το 77’ και μετά ο ΠΑΣ δημιουργεί τρεις κλασικές ευκαιρίες, πετυχαίνει ακόμη ένα τέρμα και φεύγει με χαρακτηριστική άνεση με το διπλό από το ΟΑΚΑ.

Είναι ένα παράδειγμα που δείχνει τον τρόπο σκέψης και την φιλοσοφία του Γιαννίκη. Φιλοσοφία που εμπεριέχει θάρρος και τόλμη, τα οποία αν δεν τα διαθέτεις στο σύγχρονο ποδόσφαιρο δύσκολα μπορείς να έχεις διάρκεια. Και ο Γιαννίκης τα διαθέτει και με το παραπάνω. Και τα εφαρμόζει σε μία ομάδα, που με βάση τα στοιχεία του Transfermarkt, η χρηματιστηριακή αξία των ποδοσφαιριστών της είναι η χαμηλότερη στο ελληνικό πρωτάθλημα. Την οποία έχει στην 9η θέση της βαθμολογίας, στους «8» του Κυπέλλου και δεν θα μου κάνει καμία εντύπωση να φτάσει ακόμη πιο ψηλά.

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις