Σοβαρά, πώς ακριβώς πιστεύουν ότι θα διεξαχθεί το Euro 2021;

Σοβαρά, πώς ακριβώς πιστεύουν ότι θα διεξαχθεί το Euro 2021;

Απομένουν έξι σχεδόν μήνες για την έναρξη του Euro 2020, που διατήρησε το όνομα του, παρότι βέβαια θα διεξαχθεί (;) με καθυστέρηση ενός έτους. Η διοργάνωση είναι προγραμματισμένη να διεξαχθεί σε 12 πόλεις, 12 χωρών μελών της UEFA καθώς θα αποτελούσε την «ρομαντική» έκδοση της διοργάνωσης για τα 60α γενέθλια, όπως χαρακτηριστικά δήλωνε ο τότε πρόεδρος της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Μισέλ Πλατινί.

Από τότε, τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Η πανδημία έφερε τη χρονική «μετακίνηση» της διοργάνωσης για ένα έτος ενώ στον «αέρα» παραμένει η παρουσία των φιλάθλων αλλά και η τοποθεσία διεξαγωγής. Το μεγαλόπνοο σχέδιο με αναμετρήσεις σε 12 χώρες δεν φαντάζει πλέον ρεαλιστικό και ήδη εκφράζονται αντιρρήσεις.

«Δεν πρέπει να ονειρευόμαστε. Στην καλύτερη των περιπτώσεων, θα έχουμε επιστρέψει σε κάποια μορφή κανονικότητας στο δεύτερο μισό του έτους. Είναι αδύνατο πάντως, την παρούσα φάση  να φανταστώ την Ελβετία να αγωνίζεται στο Αζερμπαϊτζάν» τόνισε ο πρόεδρος της ελβετικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Ντομινίκ Μπλαν που έριξε μάλιστα στο τραπέζι και νέα πρόταση. «Η διοργάνωση θα μπορούσε να διεξαχθεί σε μια χώρα, ή σε μια πόλη μητρόπολη με αρκετά ποδοσφαιρικά γήπεδα όπως το Λονδίνο».

Ο Μπλαν προστέθηκε στους αρκετούς «ποδοσφαιράνθρωπους» που ζητούν αλλαγές. Αρκετοί ποδοσφαιριστές έχουν εκφράσει ήδη ανησυχία για την απαιτητική σεζόν  που έχει προκαλέσει πολλούς τραυματισμούς, με συνεχείς αναμετρήσεις  και εμβόλιμες αγωνιστικές σε συμπυκνωμένο πρόγραμμα, ενώ είχε προηγηθεί και η πιο περίεργη χρονιά των τελευταίων δεκαετιών.

Μέσα σε όλα, υπάρχει και ο παράγοντας των φιλάθλων. Η UEFA θα λάβει την τελική (;) απόφαση τον Μάρτιο και όλα είναι ανοιχτά. Ο Μπέρτι Φογκτς πρότεινε την μετακίνηση για έξι μήνες της διοργάνωσης, ώστε να έχουν προχωρήσει οι εμβολιασμοί καθώς σε αντίθεση περίπτωση οι αναμετρήσεις θα διεξαχθούν χωρίς θεατές.

Ο άλλοτε Γερμανός τεχνικός που έχει βρεθεί στον πάγκο πέντε εθνικών ομάδων έφερε ως παράδειγμα το παγκόσμιο κύπελλο χαντμπολ που διεξάγεται αυτές τις ημέρες  στην Αίγυπτο χωρίς την παρουσία φιλάθλων. Επιπροσθέτως, δύο ομάδες αποσύρθηκαν (Τσεχία, ΗΠΑ) από το τουρνουά λόγω πολλών θετικών κρουσμάτων ενώ αρκετές θα αγωνιστούν χωρίς τα αστέρια τους λόγω covid.

«Είναι τρελή η σκέψη για τουρνουά σε 12 χώρες, όσο οι αριθμοί της πανδημίας μεγαλώνουν. Σε ένα πραγματικό τουρνουά, χρειάζεται η πραγματική ατμόσφαιρα ενός γηπέδου με τους καλύτερους ποδοσφαιριστές. Την παρούσα φάση, αυτό δεν είναι ρεαλιστικό» κατέληξε ο Φογκτς που έχει κατακτήσει μάλιστα το Euro (1996).

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις