Θριάμβευσε ο Σέλμπι

Θριάμβευσε ο Σέλμπι

Το πολυαναμενόμενο ντέρμπι στον τελικό του Scottish Open του σνούκερ εξελίχθηκε σε περίπατο για τον Μαρκ Σέλμπι, ο οποίος θριάμβευσε με 9-3 του Ρόνι Ο’Σάλιβαν και κατέκτησε το τρόπαιο για δεύτερη σερί χρονιά.

Ένα άλλο δημοσιογραφικό κλισέ που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί είναι το «παράσταση για ένα ρόλο», όχι τόσο επειδή ο Σέλμπι έπιασε τοπ επίπεδα απόδοσης (δεν τα έπιασε και δεν χρειάστηκε κιόλας) όσο επειδή ο Ο’Σάλιβαν περιορίστηκε σε όλη τη διάρκεια του τελικού σε ρόλο κομπάρσου.

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής παρουσιάστηκε ανήμπορος να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις κάθε ενός από τους τομείς του παιχνιδιού (η έλλειψη εξάσκησης την οποία παραδέχθηκε φάνηκε σε ένα τόσο απαιτητικό ματς) και προκάλεσε εκ νέου αρνητικές εντυπώσεις με τα καμώματά του. Ειδικά η στάση του στο 4ο frame προκάλεσε θυμηδία, μια και θέλησε να επιστρέψει στο τραπέζι όταν ο Σέλμπι είχε αφήσει σ’ αυτό μόνο τη μαύρη!

Ο διαιτητής, Λίο Σκάλιον, του υπενθύμισε ευγενικά ότι σ’ αυτήν την περίπτωση το frame έχει τελειώσει και ότι το 3-1 υπέρ του αντιπάλου του είχε ήδη γραφτεί στο ταμπλό. Ο Ο’Σάλιβαν, ωστόσο, έδειξε να παραξενεύεται κι έκανε τον ανήξερο ακόμα και στη συνέντευξη μετά το τέλος του αγώνα. «Όσο μεγαλώνω μαθαίνω και καινούριους κανονισμούς», τόνισε γελώντας, χωρίς να πείσει κανέναν.

https://twitter.com/WeAreWST/status/1338141772355080192

Το παράδοξο είναι ότι αμέσως μετά το mid session ο Ο’Σάλιβαν άρπαξε το 5ο frame με ένα υποδειγματικό «καθάρισμα» 58 πόντων κι έχοντας κάνει ήδη ένα century break νωρίτερα, έδωσε σε πολλούς το δικαίωμα να πιστέψουν ότι ήταν σε θέση να επιβάλει το παιχνίδι του στον τελικό. Η συνέχεια, όμως, δεν ήταν ανάλογη.

Ο Σέλμπι έπαιξε πιο συντηρητικά σε σχέση με το ξεκίνημα, παρέμεινε όμως πιο αξιόπιστος στο long potting και το breakbuilding και αύξησε τη διαφορά (5-2), μέχρι που στο τελευταίο frame του 1ου σκέλους ήρθε η στιγμή που μάλλον έδειξε ότι ο αντίπαλός του δεν βρισκόταν στην κατάλληλη αγωνιστική κατάσταση, αλλά ούτε είχε και την ψυχολογική ηρεμία για να επιστρέψει στο ματς.

https://twitter.com/Eurosport_UK/status/1338163015259197449

Έχοντας μία «χρυσή» ευκαιρία να μειώσει σε 5-3 ανατρέποντας προβάδισμα 59-0 του αντιπάλου του, ο Ο’Σάλιβαν αστόχησε στην εύκολη τελευταία κόκκινη και επέστρεψε στην καρέκλα του έχοντας μαζέψει μόλις 37 πόντους. Αξίζει να σημειωθεί ότι δευτερόλεπτα πριν από αυτήν τη στεκιά, ο 45χρονος άσος είχε ζητήσει από τον διαιτητή να κάνει παρατήρηση στον Σέλμπι, επειδή υποστήριξε ότι έκανε θόρυβο πίνοντας νερό. Και, ως γνωστόν, αυτά είναι κακά σημάδια για την ψυχολογική κατάσταση του Rocket…

Τυπική διαδικασία

Στο σνούκερ έχουμε δει να συμβαίνουν πολλά, γι’ αυτό και κανείς δεν θα έβαζε το χέρι του στη φωτιά ότι ο τελικός είχε κριθεί οριστικά, με το 6-2 υπέρ του Σέλμπι. Η πιθανότητα μεταμόρφωσης του Ο’Σάλιβαν, όπως στον ημιτελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος του περασμένου Αυγούστου, δεν μπορούσε επ’ ουδενί να αποκλειστεί. Δεν είναι, όμως, κάθε μέρα του Άι Γιαννιού.

Ο Ο’Σάλιβαν αδυνατούσε να σκοράρει από απόσταση, ο Σέλμπι έκανε το 7-2 με δύο half-century και παρότι έχασε καλή ευκαιρία να «κλέψει» το 10ο frame (έχασε την τελευταία κόκκινη σε δύσκολη στεκιά με το rest, ενώ βρισκόταν κοντά στην ανατροπή), απάντησε με ψυχραιμία στο επόμενο, διαμορφώνοντας το 8-3.

https://twitter.com/Eurosport_UK/status/1338219963987931143

Το 12ο και τελευταίο – όπως αποδείχθηκε – frame, συνοψίζει με τον καλύτερο τρόπο την παρουσία του Ο’ Σάλιβαν σ’ αυτόν τον τελικό. Ο Rocket βρέθηκε σε θέση για maximum break, μια και είχε συνδυάσει τις οκτώ πρώτες κόκκινες με τη μαύρη, προφανώς όμως το μυαλό του ήταν… αλλού όταν έπαιξε την ένατη. Σε μία στεκιά που ήταν εύκολη ακόμα και για αρχάριους, ο έξι φορές παγκόσμιος πρωταθλητής αστόχησε και άφησε το τραπέζι στον Σέλμπι, ο οποίος με ένα ψύχραιμο break 76 πόντων ολοκλήρωσε τον προσωπικό του θρίαμβο.

Ο 37χρονος άσος από το Λέστερ έφτασε τους 19 βαθμολογούμενους τίτλους κι έπιασε στην 7η θέση της λίστας τον Τζαντ Τραμπ και τον Νιλ Ρόμπερτσον, ενώ παράλληλα πέτυχε την 11η νίκη στους 11 τελευταίους ranking τελικούς που έχει παίξει, ισοφαρίζοντας το σχετικό ρεκόρ του Στίβεν Χέντρι! Λεπτομέρεια; Το τρόπαιο του Scottish Open, που σήκωσε σήμερα ο Σέλμπι, φέρει το όνομα του Σκωτσέζου επτά φορές παγκόσμιου πρωταθλητή.

Αν και δεν μπορεί να γίνει σύγκριση μεταξύ των τουρνουά, ο Σέλμπι μπορεί να νιώθει ότι πήρε μία μικρή εκδίκηση από τον Ο’Σάλιβαν και δεν παρέλειψε να τον πληρώσει… με το ίδιο νόμισμα και στις δηλώσεις του πριν την απονομή. «Ο Ρόνι έπαιξε φανταστικά, εγώ δεν έπαιξα ιδιαίτερα καλά, είχα πρόβλημα με το στεκάρισμά μου. Ίσως πρέπει να βάλω καινούριο πετσάκι στην στέκα μου!», είπε. Και ο νοών νοείτω.

Η δράση στο σνούκερ δεν σταματά εδώ. Από αύριο (Δευτέρα 14/12), πάλι στη Marshall Arena του Μίλτον Κέινς, αρχίζει το World Grand Prix, με τη συμμετοχή των 32 κορυφαίων παικτών της έως τώρα κατάταξης για την περίοδο 2020-21.

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις