Ο «Μανωλάκης», η Ριζούπολη, ο «Ρίμπο» και η… ντροπή

Ο «Μανωλάκης», η Ριζούπολη, ο «Ρίμπο» και η… ντροπή

Αποτελεί το μεγαλύτερο ντέρμπι της Ελλάδος και κάθε χρόνο οι φίλαθλοι των δύο ομάδων το αναμένουν με μεγάλη αγωνία, ένταση και δίψα για τη νίκη.

Μιλάμε για το ματς των «αιωνίων» αντιπάλων, Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός, στο υπ’ αριθμόν 63 ντέρμπι με γηπεδούχο τον πειραϊκό σύλλογο, το Σάββατο (21/11) στο «Γ. Καραϊσκάκης».

Ο Ολυμπιακός έχει το πάνω χέρι στα ματς με το «τριφύλλι» έχοντας σε 62 παιχνίδια, 29 νίκες, έναντι 12 των «πράσινων», ενώ μοιρασιά βαθμών έγινε στα υπόλοιπα 21 ματς που οι «ερυθρόλευκοι» ήταν γηπεδούχοι. Φυσικά «κόκκινο» το προβάδισμα και στα τέρματα, 82-58.

Σάββατο το φετινό ντέρμπι και από το 2000 και μετά αυτό θα είναι το 6ο ντέρμπι που θα λάβει χώρα αυτή τη μέρα (σ.σ. πάντα με γηπεδούχο τον Ολυμπιακό). Η… παραδοσιακή και ποδοσφαιρική μέρα είναι σαφώς η Κυριακή όμως και τα 5 τελευταία ντέρμπι που έγιναν Σάββατο, είχαν όλα από ένα σημείο αναφοράς. Σημείο αναφοράς άλλοτε θετικό και άλλοτε αρνητικό κρίνοντας πάντα, τόσο το θέαμα και τι… μπάλα είδαμε, όσο φυσικά και διαιτητικές αποφάσεις, αλλά και εξωαγωνιστικά έκτροπα.

Εμάνουελ Ολιζαντέμπε, γήπεδο Ριζούπολης, ο σπουδαίος και ίσως ο κορυφαίος παίκτης που έχει αγωνιστεί στα ελληνικά γήπεδα, Ριβάλντο, αλλά και το… κάλυπτα και εγώ τον Κατσουράνη περιλαμβάνει το… πιάτο του Σαββάτου.
Μεταφερόμαστε τον Δεκέμβριο του 2001 σε ένα κρύο και βροχερό ΟΑΚΑ, έδρα του Ολυμπιακού τότε, και την πρώτη μέρα του τελευταίου μήνα το ντέρμπι των «αιωνίων», ημέρα Σάββατο λόγω του αγώνα των «πράσινων» στη Β’ φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ με τη Ρεάλ μέσα στη Μαδρίτη.

Σημείο αναφοράς της αναμέτρησης ο Νιγηριανοπολωνός στράικερ του Παναθηναϊκού, Εμάνουελ Ολιζαντέμπε. Ο αγαπημένος «Μανωλάκης» των οπαδών του «τριφυλλιού» ήταν εκεί όταν ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με 2-0 στο ημίχρονο, καθώς με δύο δικά του γκολ διαμόρφωσε το τελικό 2-2 αποτέλεσμα που δεν βόλευε καμία ομάδα. Ο μεν Ολυμπιακός βρέθηκε στο -5 από την ΑΕΚ, ο δε Παναθηναϊκός στο -12 από την Ένωση.

Έχοντας βιώσει έξι μήνες νωρίτερα την… τραυματική εμπειρία της Ριζούπολης και στο ντέρμπι της ντροπής, ο Παναθηναϊκός «αναγκάζεται» να επισκεφτεί και πάλι το «Γ. Καμάρας» που χρησιμοποιούσε ο Ολυμπιακός, 17 χρόνια παρά μία ημέρα, για την αναμέτρηση της σεζόν 2003-2004. Αναμέτρηση που έγινε Σάββατο λόγω των ευρωπαϊκών αγώνων των δύο ομάδων, του μεν Ολυμπιακού με τη Σοσιεδάδ, του δε Παναθηναϊκού με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Φυσικά σημείο αναφοράς είναι το γήπεδο της Ριζούπολης καθώς ουδείς στο «πράσινο» στρατόπεδο μπορούσε να ξεχάσει τα όσα έλαβαν χώρα υπό την ανοχή της αστυνομίας και όλων των υπευθύνων διεξαγωγής της αναμέτρησης. Όμως στο ντέρμπι εκείνη της χρονιάς ο Παναθηναϊκός έδειξε το καλό του πρόσωπο, προηγήθηκε 0-1 με τον Κωνσταντίνου και έδειχνε ικανός για τη νίκη. Όμως ο Στολτίδης στη μία ώρα αγώνα έφερε το ματς στα ίσια για το τελικό 1-1.

Για την ιστορία ο Ολυμπιακός διατήρησε προβάδισμα δύο βαθμών στη μάχη του τίτλου, μία μάχη που κρίθηκε τελικά στους ίδιους πόντους διαφορά, αλλά υπέρ του «τριφυλλιού» που με 77 πόντους άφησε τους «κόκκινους» δεύτερους με 75.
Την αμέσως επόμενη σεζόν το ντέρμπι ορίστηκε εκ νέου Σάββατο. Ξανά λόγω Ευρώπης και πριν τα ματς Λίβερπουλ – Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός – Αϊντχόφεν. Το ντέρμπι αυτό ήταν σημείο αναφοράς για δύο λόγους. Ο πρώτος η παρουσία του Ριβάλντο, της κορυφαίας μεταγραφής ελληνικής ομάδας, σε ντέρμπι και ο δεύτερος η επιστροφή του Ολυμπιακού στο «Γ. Καραϊσκάκης» μετά τη σεζόν 1996-1997.

Τελικά ο «Ρίμπο» ήταν αυτός που έκρινε και το ματς με μία αριστοτεχνική εκτέλεση φάουλ (φωτό) στο ημίωρο της αναμέτρησης, με τους «πράσινους» όμως να έχουν δικαιολογημένα παράπονα από τη διαιτησία όταν λίγο πριν το ημίχρονο υποδείχθηκε λανθασμένα σε θέση οφσάιντ ο Σκάτσελ ο οποίος έφευγε τετ-α-τετ με τον Νικοπολίδη. Το τελικό 1-0 έφερε τον Ολυμπιακό μόνο πρώτο και στο +3 από τον Παναθηναϊκό καθώς οι δύο ομάδες ήταν ισόβαθμες πριν τη μεταξύ τους αναμέτρηση.

Θα περάσουν έξι σεζόν για να λάβει χώρα ντέρμπι Σάββατο και θα είναι αυτό για τη σεζόν 2010-2011. Το ντέρμπι που έμεινε στην ιστορία ως το «κάλυπτα και εγώ τον Κατσουράνη» και είναι το σημείο αναφοράς.

Ήταν το πρώτο ντέρμπι της εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη ο οποίος προσπαθούσε να επαναφέρει τον Ολυμπιακό στους τίτλους μετά την αποτυχία της σεζόν 2009-2010 και την 5η θέση.

Οι Πειραιώτες ήταν πρώτοι με 7 βαθμούς διαφορά από τον Παναθηναϊκό, κάτι που σήμαινε ότι με νίκη θα κατακτούσαν τον τίτλο, με ισοπαλία θα έπρεπε να παρουσιάσουν… αυτοκτονικές τάσεις για να τον χάσουν, ενώ με νίκη του «τριφυλλιού» η μάχη θα «φούντωνε».

Ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με τον Μιραλάς, ο Λέτο στη δεύτερη… επιστροφή του στο λιμάνι ισοφάριζε σε 1-1 για τους φιλοξενούμενους που είχαν πάρει τα ηνία της αναμέτρησης και ενώ στο φινάλε του πρώτου μέρους δεν τους δόθηκε πεντακάθαρο πέναλτι σε χέρι του Τοροσίδη.

Το ρολόι σημάδευε το 82’ όταν ο Λέτο σε κόρνερ και κακή εκτίμηση της φάσης από τον Πάρντο, ο Ζιλμπέρτο γύρισε την μπάλα και ο Κατσουράνης, καλυπτόμενος από τουλάχιστον 3 παίκτες των Πειραιωτών, την έστειλε στα δίχτυα. Όμως προ γενικής έκπληξης όλων ο επόπτης Τρύφωνας ακύρωσε το γκολ ως offside.

Τελικά αφού δεν έγινε το 1-2 έγινε το 2-1 από τον Τζιμπούρ στις καθυστερήσεις και ο Ολυμπιακός κατέκτησε τον τίτλο. Το τέρμα αυτό θα έπρεπε να μην μετρήσει καθώς ο Πάντελιτς ήταν ακάλυπτος μπροστά στον Τζόρβα και έτσι συμμετείχε στη φάση.

Τέλος, τελευταίο σαββατιάτικο ντέρμπι ήταν αυτό της σεζόν 2011-2012, με σημείο αναφοράς το γεγονός ότι ήταν η τελευταία χρονιά που ο Παναθηναϊκός διεκδίκησε στα ίσια τον τίτλο και θα μπορούσε να τον κατακτήσει αν δεν παρουσίαζε αυτοκτονικές τάσεις στον δεύτερο γύρο.

Το ματς έγινε Σάββατο λόγω του ευρωπαϊκού αγώνα του Ολυμπιακού με τη Μαρσέιγ στη Μασσαλία, ενώ το «τριφύλλι» πήγε… πρώτο στον Πειραιά με 19 πόντους, έναντι 17 των «ερυθρολεύκων».

Το τελικό 1-1 κρίνεται εν μέρει δίκαιο με τις δύο ομάδες να έχουν από ένα ημίχρονο. Το πρώτο ήταν… «πράσινο», με τον Ζέκα να σκοράρει το γκολ για την ομάδα του και τον Λέτο να έχει δοκάρι, ενώ το δεύτερο… «ερυθρόλευκο» με τον «τρομοκράτη» Τζιμπούρ να ισοφαρίζει και τους Πειραιώτες να χάνουν σωρεία ευκαιριών πέφτοντας πάνω σε έναν εξαιρετικό Καπίνο.

Φυσικά υπάρχουν και άλλα αξιοσημείωτα από αυτά όπως το γεγονός ότι με εξαίρεση το ντέρμπι της σεζόν 2001-2002, σε όλα τα άλλα ήταν ξένοι προπονητές στους πάγκους των δύο ομάδων. Τότε τη σεζόν αυτή ο Τάκης Λεμονής καθόταν στην άκρη του «ερυθρόλευκου» πάγκου και ο αείμνηστος Γιάννης Κυράστας στον «πράσινο».

Έχουμε και λέμε. Σεζόν 2003-2004, Όλεγκ Προτάσοφ για Ολυμπιακό, Γιτζάκ Σουμ για Παναθηναϊκό, 2004-2005, Ντούσαν Μπάγεβιτς για Ολυμπιακό, Ζντένεκ Σκάζνι για Παναθηναϊκό και τις σεζόν 2010-2011, 2011-2012, Ερνέστο Βαλβέρδε για «κόκκινους» και Ζεσουάλδο Φερέιρα για «πράσινους». Μάλιστα ξένοι θα είναι και φέτος, Πέδρο Μαρτίνς και Λάζλο Μπόλονι.
Αναλυτικά τα σαββατιάτικα ντέρμπι από το 2000 και μετά:

Σεζόν 2001-2002

8η αγωνιστική

01/12/2001 Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 2-2

25’ Αλεξανδρής, 42’ Τζόρτζεβιτς – 71’, 77’ Ολιζαντέμπε

Σεζόν 2003-2004

11η αγωνιστική

22/11/2003 Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 1-1

61’ Στολτίδης – 36’ Κωνσταντίνου

Σεζόν 2004-2005

10η αγωνιστική

04/12/2004 Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 1-0

30’ Ριβάλντο

Σεζόν 2010-2011

23η αγωνιστική

19/02/2011 Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 2-1

20’ Μιραλάς, 90+1’ Τζιμπούρ – 58’ Λέτο

Σεζόν 2011-2012

10η αγωνιστική

19/11/2011 Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 1-1

48’ Τζιμπούρ – 17’ Ζέκα

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις