Το ματσάκι ποιος το κερδίζει;

Το ματσάκι ποιος το κερδίζει;

Το ματσάκι ποιος το κερδίζει;Γουστάρω παιχνίδια! Όταν ήμουνα μπόμπιρας έπαιζα «Λούντο», αυτό το μαραφέτι με τα ζάρια, τις σκάλες και τα φιδάκια. Μετά εξελίχθηκα στο «Μονοπώλιο», μια και διαισθανόμουν ότι ΠΟΤΕ δεν θα έπαιζα πραγματικό χρηματιστήριο! Στην εφηβεία μου παράτησα τα επιτραπέζια για κάτι άλλα παιχνίδια, που παίζονται σε διαφορετικό έπιπλο, αλλά ας τα’ αφήσουμε αυτά.

Το ματσάκι ποιος το κερδίζει;Σήμερα θα παίξουμε ένα νέο παιχνίδι: το «Ποιος κερδίζει το ματσάκι». Όταν φτάσεις στα 56, αρχίζεις να εγκαταλείπεις τα παιχνίδια της νεότητας και να επιστρέφεις στα φιδάκια και τις σκάλες, κι ας μην μπορείς να τις ανέβεις από το πολύ τσιγάρο. Τέλος πάντων… Θα πάρουμε έναν πραγματικό ποδοσφαιρικό αγώνα: τα στοιχεία αφορούν τα παιχνίδια που οι αντίπαλοι είχαν δώσει ΠΡΙΝ από το μεταξύ τους ματσάκι.

Το ματσάκι ποιος το κερδίζει;Να αρχίσουμε με τη βαθμολογία, μια και οι περισσότεροι παίκτες δυστυχώς την έχουν για Ευαγγέλιο. Οι ομάδες έχουν τους ίδιους βαθμούς, αλλά η φιλοξενούμενη έχει έναν αγώνα «στο χέρι». Τώρα τα αναλυτικά: Η γηπεδούχος έχει παίξει 10 φορές φέτος. Έχει 4 νίκες, 1 ισοπαλία και 5 ήττες. Ο απολογισμός των τερμάτων είναι εναντίον της, 10 υπέρ και 14 κατά. Στα εντός έδρας παιχνίδια έχει 3 νίκες και 2 ήττες και τέρματα 8-7 υπέρ. Το τελευταίο εντός είναι μια ήττα 1-3 από μια μέτρια ομάδα. Η φιλοξενούμενη έχει παίξει έναν αγώνα λιγότερο. Ο απολογισμός της είναι 3 νίκες, 4 ισοπαλίες και 2 ήττες. Σφιχτή ομάδα, τα γκολ είναι 8 υπέρ και 8 κατά. Εκτός έδρας έχει 2 νίκες, 1 ισοπαλία και 1 ήττα, με τέρματα 4-5. Το τελευταίο εκτός έδρας είναι νίκη με 1-0 εις βάρος μίας μέτριας ομάδας.

Το ματσάκι ποιος το κερδίζει;Πείτε μου, τώρα: εσείς ΤΙ θα παίζατε, κυρίως αν λάβετε υπόψη ότι το ματσάκι είναι «εγγλέζικο»; Το πρώτο που ακούω είναι: «Τίποτααα…» και ίσως καλά κάνουν αυτοί που ουρλιάζουν. Ακούω, όμως, και «Χηνάρι από ‘δω μέχρι το Λίβερπουλ». Και επειδή ποτέ δεν λείπουν οι καμικάζι, ακούω και λίγο «Σέκο διπλό, ρεεε…»! εκείνο που ΔΕΝ ακούω είναι «Στάνταρ άσος», ή έστω « Ασάκι με επιφύλαξη»!

Το ματσάκι ποιος το κερδίζει;Ένα λεπτό, ακούω και τους σωστούς που ξέρουν ότι ο Θεός τους έχει δώσει δυο αυτιά κι ένα στόμα, διότι το σωστό είναι να ακούς διπλάσια απ’ ότι μιλάς. Τώρα θα μου πείτε «Κάτσε, Παρασκευά, άμα όλοι πρέπει να ακούνε διπλάσια απ’ ότι μιλάνε, θα γίνει μεγάλο μπέρδεμα, διότι ούτε μαθηματικά ούτε λογικά βγαίνει η σούμα. Τουλάχιστον οι μισοί πρέπει να μιλάνε διπλάσια απ’ ότι ακούνε για να είναι σωστός ο συλλογισμός του Θεούλη»!

Το ματσάκι ποιος το κερδίζει;Τα πάντα εν σοφία εποίησε μην αμφιβάλλετε. Η πλειοψηφία όντως μιλάει διπλάσια και βάλε, απ’ ότι ακούει. Ειδικά στο στοίχημα γίνεται της… εν πολλοίς αμαρτίαις περιπεσούσας γυνής, σκέτη χάβρα είναι το μαγαζί. Εννιά στους δέκα τρώγονται ποιος να μιλήσει περισσότερο, μοστράρουν κι ένα ζευγάρι ωτοασπίδες κι όποιον πάρει ο χάρος. Και από αυτούς που υποτίθεται ότι ακούνε, ένα μεγάλο ποσοστό είναι απλώς ευγενείς και μόνο περιμένουν τη σειρά τους για να μιλήσουν. Δεν ακούνε πραγματικά!

Το ματσάκι ποιος το κερδίζει;Οι σωστοί, λοιπόν, λένε: «Πριν πούμε τι θα παίξουμε, θέλουμε να γνωρίζουμε την αγωνιστική κατάσταση των ομάδων. Εμείς δεν παίζουμε επιπόλαια». Οι άλλοι επεμβαίνουν με αντιρρήσεις: «Μα, εμείς δεν έχουμε πρόσβαση στις τελευταίες ειδήσεις. Δεν μπορούμε». Οι σωστοί επιμένουν: «Στη ζωή δεν υπάρχει ‘’δεν μπορώ’’ υπάρχει μόνο ‘’δεν θέλω’’. Άντε, κι έχουμε και δουλειά»! Πάμε παρακάτω…

Το ματσάκι ποιος το κερδίζει;Το παιχνίδι, φίλοι και φίλες (όπως λέει η Μοιραράκη), ήταν το Τρανμίρ – Μπέρνλι. Και όμως, με είχαν κράξει όταν είχα γράψει στο ΧΡΗΜΑΣΠΟΡ την Παρασκευή «Τρανμίρ στο 2,00; Σιγά το φαβορί!» και ότι το «Χ» και το διπλό της Μπέρνλι «παίζανε» περισσότερο. Κι αυτό είχε γραφτεί ΠΡΙΝ κυκλοφορήσουν οι ειδήσεις.

Το ματσάκι ποιος το κερδίζει;Δεν ευλογώ τα γένια μου, δεν έχω ανάγκη. Την Παρασκευή είχα σχολιάσει αρκετούς αγώνες. Άλλοι «έκατσαν» και άλλοι όχι. Για παράδειγμα, είχα πει ότι δεν παιζότανε η Μπέρι στην απόδοση, πριν μαθευτεί ότι η Μπρίστολ Ρόβερς είχε 6-7 απουσίες. Κέρδισε η Μπέρι και χαλάλι της. Κανένας δεν τα πιάνει όλα, 65% επιτυχία είναι μεγάλη υπόθεση, κυρίως όταν γράφεις για πολλούς αγώνες.

Το ματσάκι ποιος το κερδίζει;Το θέμα, όμως, δεν είναι το τι πιάνει και τι χάνει ο φαφλατάς ο Παρασκευάς. Αυτός το χαβά του, στον κόσμο του ζει. Το θέμα είναι ότι συχνά οι παίκτες χάνουν ΠΟΛΥ άδικα τα λεφτά τους, παρασυρόμενοι από «ονόματα». Δεν πίστευα στ’ αυτιά μου όταν άκουσα από δυο τρεις κολλητούς μου πράκτορες του ΟΠΑΠ ότι «παιζόταν κάργα η Τρανμίρ, πρώτο σημείο».

Το ματσάκι ποιος το κερδίζει;Έχω σηκώσει τα χεριά ψηλά, άρχισα να παραδέχομαι ότι μάλλον ήμουν ένας ηλίθιος ιδεολόγος που πίστευα παραμύθια της Χαλιμάς, για ορδές ορθά σκεπτόμενων παικτών που θα βάλουν τον ΟΠΑΠ στη γωνία! Καμία τύχη, Παρασκευά. Ο κόσμος να χαλάσει, δεν θα αλλάξει η πλειοψηφία των παικτών. Στο στοίχημα πρέπει να ισχύει αυτό που ισχύει στη φύση:

Το ματσάκι ποιος το κερδίζει;Εκατομμύρια σπερματοζωάρια σπαταλούνται για το ένα που θα γονιμοποιήσει το ωάριο, για να δημιουργηθεί ένα θαύμα, ο άνθρωπος. Μάλλον έτσι συμβαίνει και στο στοίχημα. Η πλειοψηφία θα χάνει αβέρτα, για να διατηρούνται οι μπουκ προς όφελος των λίγων, σωστών παικτών. Τι να κάνουμε; Τα πάντα εν σοφία εποίησε.


Το ματσάκι ποιος το κερδίζει;

Δημοσιεύτηκε στο “Εθνος” στις 9/10/2000

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις