Καταργούνται οι στοιχηματικές διαφημίσεις στην Premier League

Καταργούνται οι στοιχηματικές διαφημίσεις στην Premier League

Τα αφεντικά των συλλόγων της Premier League είναι πιθανό να συμβιβαστούν με το ότι οι χορηγίες στοιχημάτων δεν θα εμφανίζονται στις φανέλες των ομάδων.

Η απόφαση αναφέρθηκε χθες το απόγευμα από το BBC News καθώς αυξάνεται η πίεση στην Premier League να τερματίσει τη σχέση της με το στοίχημα και τον τζόγο.  

Η κυβέρνηση είχε προηγουμένως παραχωρήσει σε συλλόγους της Premier League το δικαίωμα να διευθετήσουν τους όρους χορηγίας της με τους φορείς τυχερών παιχνιδιών – μια απόφαση που επικρίθηκε έντονα από βουλευτές και μεταρρυθμιστές του κλάδου.

Η εν εξελίξει ανασκόπηση τυχερών παιχνιδιών του Ηνωμένου Βασιλείου δεν αναμένεται να έχει συστάσεις σχετικά με τη χορηγία στοιχημάτων, καθώς οι σύλλογοι της Premier League έχουν λάβει εντολή να μειώσουν σημαντικά την έκθεση των συνεργασιών τους με τις στοιχηματικές εταιρίες.

Το δικαίωμα της Premier League αναφέρθηκε για πρώτη φορά το περασμένο καλοκαίρι ως παρέμβαση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στον τζόγο, στις οποίες ο πρωθυπουργός ήθελε οι σύλλογοι να συμφωνήσουν σε μια «σταδιακή προσέγγιση» για τον τερματισμό των χορηγιών φανελών στοιχημάτων.

Εκείνη την εποχή, οι σύλλογοι της Premier League επρόκειτο να διεξαγάγουν ψηφοφορία για το αν θα συμφωνούσαν σε μια υποχρεωτική απαγόρευση χορηγιών φανελών, κάτι που θα απαιτούσε την πλειοψηφία 14 συλλόγων. Η ψηφοφορία ανεστάλη μετά την παραίτηση του Τζόνσον και το Συντηρητικό Κόμμα ξεκίνησε την αναμέτρηση για την ηγεσία του.

Το BBC News ανέφερε ότι «οι κορυφαίοι σύλλογοι δεν έχουν ακόμη ψηφίσει για αυτό». Ωστόσο, «η κυβέρνηση φαίνεται πιθανό να έρθει σε μια συμφωνία με την Premier League, η οποία θα προέβλεπε τα ονόματα των στοιχηματικών χορηγών να αφαιρούνται από το μπροστινό μέρος των φανελών».

Καταργώντας σταδιακά τις χορηγίες φανελών, οι επωνυμίες στοιχημάτων αναφέρθηκε ότι εξακολουθούσαν να επιτρέπεται να εμφανίζονται σε γήπεδα ποδοσφαίρου και σε «άλλα μέρη των φανελών των συλλόγων».

Η προσέγγιση της Premier League πιθανότατα θα αντιμετωπίσει κριτική από ομάδες μεταρρυθμίσεων στον τζόγο, οι οποίοι επέκριναν τα αφεντικά των συλλόγων για την ομαλοποίηση των χορηγιών τζόγου με το ποδοσφαιρικό κοινό.

Η Gambling with Lives, η οποία αντιπροσωπεύει οικογένειες που έχασαν τη ζωή τους από αυτοκτονίες που σχετίζονται με τον τζόγο, ξεκίνησε την εκστρατεία «Big Step» για να τερματίσει όλες τις διαφημίσεις/χορηγίες τζόγου στο ποδόσφαιρο και υποστηρίζει πάνω από 30 συλλόγους στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία.

Η Premier League έχει υπογραμμίσει προηγουμένως ότι «μια προσέγγιση αυτορρύθμισης θα παρείχε μια πρακτική και ευέλικτη εναλλακτική λύση στη νομοθεσία ή την απόλυτη απαγόρευση».

Ωστόσο, η απάντησή της  χλευάστηκε από τον συντηρητικό Sir Iain Duncan Smith, ο οποίος επέκρινε το πρωτάθλημα επειδή επέτρεψε σε 17 συλλόγους να διατηρήσουν συνεργασίες στοιχηματισμού.

Σήμερα το πρωί, η The Racing Post ανέφερε ότι ο Υπουργός Αθλητισμού του DCMS Stuart Andrew θα αναλάβει την υπουργική ενημέρωση για την επίβλεψη των τελικών διαδικασιών.

Ο Andrew διαδέχεται τον Paul Scully, ο οποίος μετατέθηκε στο νεοσύστατο Τμήμα Επιστήμης, Πληροφοριών και Τεχνολογίας και γίνεται ο έκτος υπουργός που αναλαμβάνει την ευθύνη για τη Λευκή Βίβλο του Gambling από τότε που η κυβέρνηση ξεκίνησε την αναθεώρηση της νομοθεσίας για τα τυχερά παιχνίδια τον Δεκέμβριο του 2020.

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις