Οι Ευρωπαίοι… καίνε τη Βραζιλία στο Μουντιάλ

Οι Ευρωπαίοι... καίνε τη Βραζιλία στο Μουντιάλ

Η Βραζιλία είπε "αντίο" μετά την ήττα από την Κροατία στα πέναλτι, συνεχίζοντας μια κακή παράδοση κόντρα σε ομάδες της ευρωπαϊκής ηπείρου μετά τους ομίλους.

Η ήττα στα πέναλτι από την Κροατία οδήγησε τη Βραζιλία στον αποκλεισμό από την προημιτελική φάση του Μουντιάλ, για δεύτερη συνεχόμενη διοργάνωση. Η “Σελεσάο” δεν έχει καταφέρει να φτάσει όχι μόνο στην κατάκτηση, αλλά ούτε καν στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου μετά το 2002, κι υπάρχει κάτι που συνδέει όλες τις αποτυχημένες πορείες της.

Από το 2006 κι έπειτα η Βραζιλία αποκλείεται πάντα από ευρωπαϊκές ομάδες στη νοκ-άουτ φάση. Μάλιστα, απέναντι σε χώρες από την Ευρώπη μετρά μόνο αποκλεισμούς και ήττες μετά τους ομίλους, καθώς δεν έχει καταφέρει να αποκλείσει καμία.

Στο Μουντιάλ της Γερμανίας το 2006, η τότε πρωταθλήτρια κόσμου έφτασε στα προημιτελικά μετά το άνετο 3-0 επί της Γκάνας. Εκεί συνάντησε τη μετέπειτα φιναλίστ Γαλλία, από την οποία ηττήθηκε με 1-0 χάρη σε γκολ του Ανρί στο 57′.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, άλλη μια φιναλίστ έμελλε να αφήσει εκτός την “Σελεσάο”. Μετά την “σβηστή” πρόκριση επί της Χιλής με 3-0 στους “16”, ακολούθησε η αναμέτρηση με την Ολλανδία. Η Βραζιλία προηγήθηκε με τον Ρομπίνιο στο 10′, όμως ο καταπληκτικός Γουέσλεϊ Σνάιντερ σκόραρε δύο φορές (53′, 68′) και χάρισε την πρόκριση στην ομάδα του.

Το 2014, η Βραζιλία ως διοργανώτρια είχε τη μεγαλύτερη ευκαιρία της για επιστροφή στην κορυφή. Παρά την έντονη κριτική που δέχτηκε εκείνη η ομάδα για την απόδοσή της στον αγωνιστικό χώρο, παραμένει μέχρι και σήμερα η πιο επιτυχημένη, βάσει πορείας, μετά από αυτήν του 2002. Στα νοκ-άουτ ξεπέρασε δύσκολα τα εμπόδια της Χιλής (1-1 παρ., 3-2 πεν.) και της Κολομβίας (2-1) για να φτάσει στα ημιτελικά όπου την περίμενε η Γερμανία. Εκεί γράφτηκε μια από τις πιο μελανές σελίδες στην ιστορία του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου, με την “νασιοναλμάνσαφτ” να προκρίνεται στον τελικό χάρη στο εμφατικό 7-1 και τελικά να κατακτά το τρόπαιο. Μάλιστα, η Βραζιλία έχασε και στον μικρό τελικό από ευρωπαϊκή ομάδα, και συγκεκριμένα από την Ολλανδία με 3-0.

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας το 2018, η Βραζιλία δεν μπήκε ως φαβορί αλλά ξεκίνησε καλά. Η πρόκριση με 2-0 επί του Μεξικού ήρθε σχετικά εύκολα στη φάση των “16”, και ακολούθησε η συνάντηση με το Βέλγιο στα προημιτελικά. Τα δύο γκολ των “κόκκινων διαβόλων” στο πρώτο ημίχρονο (Φερναντίνιο αυτ. 13′, Ντε Μπρόινε 31′) ήταν αρκετά, με το τέρμα του Ρενάτο Αουγκούστο στο 76′ απλώς να μειώνει για το τελικό 1-2.

Φέτος, η ιστορία επαναλήφθηκε. Το 4-1 επί της Νότιας Κορέας έδωσε την καθιερωμένη πρόκριση στους “8” για τη Βραζιλία, όμως η Κροατία αποδείχθηκε απροσπέλαστο εμπόδιο. Λευκή ισοπαλία στην κανονική διάρκεια, 1-1 στην παράταση και τελικά νίκη για τη Χρβάτσκα στα πέναλτι με 4-2.

Το εντυπωσιακό της υπόθεσης είναι ότι την τελευταία φορά που η Βραζιλία κατέκτησε το τρόπαιο, το 2002, στη νοκ-άουτ φάση αντιμετώπισε μόνο ευρωπαϊκές ομάδες. Για την ακρίβεια, απέκλεισε κατά σειρά το Βέλγιο (2-0), την Αγγλία (2-1) και την Τουρκία (1-0), επικρατώντας στον τελικό με 2-0 επί της Γερμανίας.

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις