Έναν “δικό τους” αντιμετωπίζουν οι Καμερουνέζοι

Έναν "δικό τους" αντιμετωπίζουν οι Καμερουνέζοι

Στην αναμέτρηση μεταξύ Ελβετίας και Καμερούν, ο Μπρέελ Εμπολό θα αγωνιστεί για την πρώτη παρότι γεννήθηκε στη δεύτερη.

Ο 25χρονος επιθετικός γεννήθηκε στο Καμερούν, όμως μεγάλωσε στην Ελβετία και επέλεξε να εκπροσωπήσει το εθνόσημο της “Nati”. Ο ίδιος εξήγησε αυτήν την απόφασή του, ενόψει της αναμέτρησης Ελβετία – Καμερούν για την πρεμιέρα του 7ου ομίλου.

«Εάν σκοράρω, θα προσπαθήσω να μην πανηγυρίσω. Αλλά το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα συναισθημάτων. Εάν πανηγυρίσω, δεν θα είναι εναντίον της πατρίδας μου. Αλλά επειδή θέλω να νικήσω», εξηγεί ο σέντερ φορ της Μονακό και συνεχίζει:

«Είναι ένας πολύ, πολύ ιδιαίτερος αγώνας για εμένα και για όλη την οικογένειά μου. Γιατί είναι μία… σύγκρουση! Θα υπάρξει πολλή συγκίνηση σε αυτό το ματς. Στην κλήρωση των ομίλων, ομολογώ ότι δεν… πήδηξα από τη χαρά μου. Αλλά ταυτόχρονα, είμαι υπερήφανος που θα μπορέσω να παίξω απέναντι στην άλλη πατρίδα μου και να δείξω όσα έμαθα».

Στην ηλικία των τεσσάρων ετών ο Εμπολό πήγε στην Ελβετία με τη μητέρα και των αδελφό του, αφού χώρισαν οι γονείς του. Στα 13 του τον ανακάλυψε η Βασιλεία κι από μικρός αγωνίζεται με τις εθνικές ομάδες της Ελβετίας.

Όμως, δεν είχε ακόμη την ελβετική υπηκοότητα και τα «Αδάμαστα Λιοντάρια», ήθελαν να τον χρησιμοποιήσουν στην εθνική Καμερούν, όταν ήταν 17 ετών.

«Είχα την ευκαιρία να πάω στο Παγκόσμιο Κύπελλο με το Καμερούν το 2014, με προπονητή τον Φόλκερ Φίνκε», θυμάται ο Εμπολό, ο οποίος έχει αγωνισθεί στην Σάλκε και στην Γκλάντμπαχ και προσθέτει: «Δεν είχα σπάσει ποτέ τον δεσμό με το Καμερούν και μόλις είχα κάνει τρία-τέσσερα ματς με την Βασιλεία. Ήταν πολύ δύσκολο ν’ αποφασίσω. Και μετά, μια μέρα, ξυπνάς, έχεις τις απαντήσεις σου και λες στον εαυτό σου: «Αυτό θέλω. Στην οικογένεια υπήρχαν υποστηρικτές και των δύο εθνικών ομάδων. Όλοι όμως σεβάστηκαν την επιλογή μου».

Όπως είναι φυσικό, το Καμερούν… τρέχει ακόμη στις φλέβες του: «Όλη η οικογένειά μου μένει εκεί. Για να διατηρήσω αυτόν τον δεσμό, πηγαίνω μία ή δύο φορές το χρόνο. Θέλω και τα παιδιά μου να κρατήσουν αυτές τις ρίζες. Και θέλω επίσης, να ανταποδώσω μέσω ορισμένων φιλανθρωπικών οργανώσεων. Πηγαίνω συχνά διακοπές στην Γιαουντέ και στην Ντουάλα. Γεμίζω εκεί. Ο μπαμπάς μου μένει ακόμη εκεί».

 

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις