Fake news το «στήσιμο» για το Κατάρ – Ισημερινός

Fake news το «στήσιμο» για το Κατάρ - Ισημερινός

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές τη είδηση περί δωροδοκίας παιχτών του Ισημερινού από το Κατάρ αποτελεί fake news.

Μεγάλος θόρυβος ξέσπασε εδώ και δύο ημέρες μετά από μια είδηση πως από τη πλευρά του Κατάρ πλησίασαν και δωροδόκησαν παίχτες του Ισημερινού για το επερχόμενο εναρκτήριο παιχνίδι του Μουντιάλ του 2022 ανάμεσα σε Κατάρ και Ισημερινό.

Η αλήθεια είναι πως δεν υπήρξαν έγκυρες πηγές επιβεβαίωσης της πληροφορίας, αλλά το tweet που ξεκίνησε την όλη υπόθεση έγινε εν ριπή οφθαλμού viral με την είδηση να ταξιδεύει σε όλο το κόσμο και να αμαυρώνει ακόμη λίγο την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση για το Κατάρ.

Βέβαια η απάντηση ήρθε σχετικά άμεσα μέσω του twitter του Μαρκ Όουεν Τζόουνς. ο οποίος είναι Επίκουρος Καθηγητής Μεσανατολικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Hamad bin Khalifa. Ο καθηγητής αναφέρει πως η είδηση αποτελεί fake news από έναν χρήστη με βεβαρημένο ιστορικό σε τέτοιες διασπορές ψεύτικου υλικού.

Ο χρήστης Marc Owen Jones στο Twitter: “Just a heads up if anyone sees a story about Qatar bribing Ecuador 7.4 million to lose the opening game – it started here from a well-known disinformation account who is somehow also the main source in the story @amjadt25 . It’s already got thousands of RTs though https://t.co/2EjjvqEbBV” / Twitter

Μάλιστα η πρόσφατη δουλειά του επικεντρώθηκε στον τρόπο με τον οποίο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιήθηκαν για τη διάδοση παραπληροφόρησης και ψευδών ειδήσεων στη Μέση Ανατολή.

Τον Μάρτιο του 2019, δημοσίευσε τον «Πόλεμο πληροφοριών του Κόλπου| Προπαγάνδα, ψευδείς ειδήσεις και ψεύτικες τάσεις: Η οπλοποίηση των Twitter Bots στην κρίση του Κόλπου», στο «Διεθνές Περιοδικό Επικοινωνίας». Ο Τζόουνς ειδικεύεται επίσης στην παροχή έγκαιρης ανάλυσης σχετικά με τις εκστρατείες παραπληροφόρησης και έχει αναλάβει ενεργό ρόλο σε πολλές έρευνες υψηλού προφίλ.

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις