Η Ολλανδία και το “περίεργο” ρεκόρ της

Η Ολλανδία και το "περίεργο" ρεκόρ της

Η Ολλανδία διαθέτει στο ρόστερ της δύο παίκτες που είναι οι μόνοι που δεν έχουν αγωνιστεί στο ολλανδικό πρωτάθλημα.

Η Εθνική Ολλανδίας δεν έχει καταφέρει να πανηγυρίσει ακόμα κάποιον τίτλο σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Έφτασε τρεις φορές ένα βήμα πριν το πραγματοποιήσει, αλλά σε όλες τις περιπτώσεις απέτυχε.

Η πρώτη ήταν το 1974 στο Μουντιάλ της Γερμανίας, όπου η παρέα του Κρόιφ ηττήθηκε στον τελικό από τη διοργανώτρια ομάδα του Μπεκενμπάουερ με σκορ 1-2.

Η δεύτερη ήταν στην επόμενη διοργάνωση του 1978 στα γήπεδα της Αργεντινής, όπου συνάντησε και πάλι την ομάδα που το διοργάνωνε, την Αργεντινή του Πασαρέλα και ηττήθηκε στην παράταση με 1-3 (1-1 κανονική διάρκεια).

Η τρίτη και πιο πρόσφατη ήταν το 2010 στο Παγκόσμιο της Νοτίου Αφρικής, όπου ηττήθηκε και πάλι στην παράταση από την Ισπανία με 1-0.

Φέτος θα αγωνιστεί στον 1ο όμιλο όπου συμμετέχουν επίσης η διοργανώτρια Κατάρ, το Εκουαδόρ και η Σενεγάλη. Το έργο της θα είναι μάλλον εύκολο όσον αφορά την πρόκριση στην επόμενη φάση κάτι που μένει να φανεί όμως και εντός του αγωνιστικού χώρου.

Ο ομοσπονδιακός προπονητής Λουίς Φαν Χάαλ ανακοίνωσε την αποστολή που θα ταξιδέψει για το Κατάρ, όπου ξεχωρίζουν δύο παίκτες για έναν «περίεργο» λόγο: Δεν έχουν αγωνιστεί ποτέ στο πρωτάθλημα της Ολλανδίας σε σχέση με τους υπόλοιπους του ρόστερ. Αυτοί είναι ο Τζέρεμι Φρίμπονγκ της Λεβερκούζεν και ο Νέιθαν Άκε της Μάντσεστερ Σίτι.

Ο Φρίμπονγκ είναι και από τους νεότερους της αποστολής των Ολλανδών καθώς είναι 21 ετών και αγωνίζεται στη θέση του δεξιού μπακ. Έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα σε ηλικία μόλις 9 ετών με τα χρώματα της Μάντσεστερ Σίτι, όπου τη σεζόν 2018-2019 αγωνίστηκε σε 13 παιχνίδια με την ομάδα της κ23 των Άγγλων. Το 2019 πήρε μεταγραφή στη Σέλτικ όπου αγωνίστηκε για δύο σεζόν, μετρώντας 36 εμφανίσεις με τρία γκολ και τρεις ασίστ. Τον Ιανουάριο του 2021 αποκτήθηκε από τη Λεβερκούζεν στην οποία αγωνίζεται μέχρι και σήμερα, μετρώντας 50 συμμετοχές με έξι γκολ και οκτώ ασίστ. Είναι η πρώτη του αποστολή με την Εθνική των ανδρών καθότι έχει αγωνιστεί μόνο με τις «μικρότερες» ηλικιακά εθνικές, πραγματοποιώντας ντεμπούτο το Νοέμβριο του 2018 με την εθνική κ19 σε αγώνα εναντίον της Αρμενίας.

Ο Άκε είναι 27 ετών και αγωνίζεται ως στόπερ αλλά και ως αριστερό μπακ. Έκανε τα πρώτα ποδοσφαιρικά βήματα στη χώρα του με τις φανέλες των Ντε Χάαγκ και Φέγενορντ, προτού φύγει για την Αγγλία και την Τσέλσι σε ηλικία 15 ετών. Στην Τσέλσι αγωνίστηκε από το 2012 μέχρι το 2017, αλλά με δανεισμούς σε Ρέντινγκ, Γουότφορντ και Μπόρνμουθ, η οποία τελικά και τον απέκτησε το 2017 με κανονική μεταγραφή. Εκεί κατέγραψε τρεις γεμάτες σεζόν όντας βασικό στέλεχος με πάνω από 100 συμμετοχές σκοράροντας οκτώ φορές και δίνοντας πέντε ασίστ. Αυτές οι εμφανίσεις του έκαναν τη Μάντσεστερ Σίτι να κινηθεί για την απόκτησή του και έτσι από το καλοκαίρι του 2020 ανήκει στο δυναμικό της, μετρώντας μέχρι σήμερα 32 συμμετοχές με τρια τέρματα. Στην Εθνική έκανε το ντεμπούτο του το 2017 σε φιλικό εναντίον του Μαρόκο και έκτοτε μετράει 29 συμμετοχές με τρία τέρματα.

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις