ΑΕΚ: Η λογική επικράτησε της παράνοιας

ΑΕΚ: Η λογική επικράτησε της παράνοιας

Το koubanezos.gr αναλύει τις αγοραπωλησίες της ΑΕΚ στο μεταγραφικό παζάρι του, περασμένου πια, καλοκαιριού.

Μπορεί το παράθυρο των μεταγραφών για τους ελεύθερους να είναι ανοικτό ακόμα στη χώρα μας, όμως η ΑΕΚ δεν φαίνεται διατεθειμένη να ασχοληθεί με κάποια τέτοια περίπτωση ποδοσφαιριστή. Έτσι, μπορεί πια να γίνει ανάλυση των κινήσεων της Ένωσης τους προηγούμενους μήνες χωρίς αστερίσκους και προβλέψεις, αλλά με γεγονότα και αποδείξεις για τους 25 παίκτες που είδαν τη πόρτα είτε από την πλευρά της εισόδου, είτε από της εξόδου.

Πολυκοσμία στην έξοδο από την ΑΕΚ

Ξεκινάμε από αυτούς που αποχώρησαν. Δεκαέξι παίκτες είδαν τα Σπάτα για τελευταία φορά τουλάχιστον τη φετινή σεζόν, αφού οι έξι αποχώρησαν ως δανεικοί. Ο Μάριο Μιτάι ήταν η πιο ηχηρή αλλά και συνάμα η πιο έξυπνη πώληση της ΑΕΚ. Έφυγε με το ποσό των 3.000.000€ για τη Ρωσία και την Λοκομοτίβ, μετά από ένα χρόνο που μόνο ως χαμένος μπορεί να χαρακτηρισθεί στην Β’ ομάδα. Φάνηκε ότι στους «κιτρινόμαυρους» δεν υπήρχε σοβαρό πλάνο για έναν παίκτη που έχει μέλλον, οπότε μόνο ως επιτυχία μπορεί να κριθεί ότι, όχι μόνο πωλήθηκε, αλλά το ποσό και το ποσοστό μεταπώλησης φέρνουν άμεσα, ίσως και μελλοντικά, αρκετά λεφτά στα ταμεία της ομάδας.

Χρήματα φαίνεται πως θα φέρει και ο Στράτος Σβάρνας, ο οποίος τα πάει καλά με την Ρακόβ και αν οι Πολωνοί δεν ενεργοποιήσουν τη ρήτρα, θα έχει τουλάχιστον ανεβάσει κατά πολύ τις ποδοσφαιρικές μετοχές του όταν επιστρέψει. Με ανάλογο ντιλ κατέληξε ο Κλεμάν Μισελέν στη Μπορντώ, μετά από ένα χρόνο αστάθειας στην Ένωση, ενώ χωρίς οψιόν θα αγωνιστεί για φέτος στην Ανδόρα ο Χρήστος Αλμπάνης, ο οποίος δυσκολεύτηκε να αποδείξει ότι μπορεί να σταθεί αντάξιος των περιστάσεων με την κιτρινόμαυρη φανέλα. Ο Γιάννης – Φοίβος Μπότος είναι ακόμα ένας ταλαντούχος ποδοσφαιριστής που δύσκολα θα έβρισκε «καθαρό δρόμο» στην ΑΕΚ και άρα σωστά δόθηκε δανεικός με οψιόν κοντά στο εκατομμύριο στη Σέριφ. Τέλος, ο Ζίγκα Λάτσι παραχωρήθηκε στη Κόπερ, απόδειξη του ότι έβλεπε την Β’ Ομάδα ως πισωγύρισμα στη καριέρα του.

Τα συμβόλαια των Γέβγεν Σάκχοφ, Μίλος Ντέλετιτς και Αντρέ Σιμόες δεν ανανεώθηκαν, με τον τελευταίο να αποχωρεί μετά από επτά σεζόν στα Σπάτα. Λύσεις βρέθηκαν για τα συμβόλαια των Μιχάλη Μπακάκη, Όγκνιεν Βράνιες, Καρίμ Ανσαριφάρντ, Νταμιέν Λε Ταλέκ και Μουάμερ Τάνκοβιτς, αφού κανένας δεν έπεισε ότι μπορούσε να βοηθήσει ουσιαστικά τον Ματίας Αλμέιδα στο χτίσιμο της «νέας ΑΕΚ».

Αναλόγως, η ΑΕΚ ουδέποτε κινήθηκε για να κάνει μόνιμους τους δανεισμούς των Ντάρκο Γέβτιτς και Γκρέγκορζ Κριχόβιακ, αφού ο πρώτος δεν έδειξε τίποτα από αυτά που ήλπιζε η ΑΕΚ, ενώ ο δεύτερος αποδείχθηκε πολύ ακριβός για αυτά που προσέφερε, έστω και αν του δίνονται ελαφρυντικά όσον αφορά το χρόνο παραμονής του στην ομάδα.

Συμπέρασμα; Η ΑΕΚ είδε επιτέλους το ρόστερ της όχι μόνο ποσοτικά, αλλά και ποιοτικά. Ο Ματίας Αλμέιδα είχε την ευκαιρία να αξιολογήσει από νωρίς το ρόστερ και να αποφασίσει ποιοι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα «θέλω του». Για παράδειγμα, η ΑΕΚ από νωρίς αποφάσισε να κινηθεί για σέντερ φορ, παρά το ότι ο Ανσαριφάρντ ήταν ακόμα στο ρόστερ, βλέποντας τις δύο περιπτώσεις όπως έπρεπε. Ανεξάρτητες. Αποτέλεσμα ήταν οι ποδοσφαιριστές – «βαρίδια» να μην βρίσκονται πια εδώ.

Ηρεμία και υπομονή στην είσοδο

Επιβεβαιώνοντας τον τίτλο του άρθρου, η ΑΕΚ προσπάθησε να βρει παίκτες που θα ταίριαζαν στο αγωνιστικό προφίλ του προπονητή της. Κινήθηκε με υπομονή, προτιμώντας να βρει κάτι ακριβώς στα μέτρα της παρά να επιλέξει ανάμεσα σε μέτριες αλλά άμεσα διαθέσιμες επιλογές.

Ο Νίκλας Ελίασον αποτελούσε στόχο της Ένωσης από πέρυσι και άρα το τμήμα σκάουτινγκ ήξερε σχεδόν… τα πάντα για τον παίκτη, ενώ και ο Μίγιατ Γκατσίνοβιτς ήταν περσινός στόχος, με την ΑΕΚ να έχει την ευκαιρία να τον δει σε περιβάλλον μεγάλης ομάδας στον Παναθηναϊκό. Ο Τομ φαν Βέερτ αποτελεί «σίγουρη» επιλογή για το ελληνικό πρωτάθλημα, όσο αυτό είναι δυνατό στο ποδόσφαιρο, αφού πέρυσι ήταν πρώτος σκόρερ αυτού.

Από τη Γαλλία αποκτήθηκε ο Τζιμπρίλ Σιντιμπέ, τον οποίο ακόμα δεν έχουμε δει, όμως το βιογραφικό του είναι εντυπωσιακό. Στην ίδια λίγκα με τον πρωταθλητή κόσμου έπαιζε και ο Αρόλντ Μουκουντί, που παρά τους ψίθυρους για την ικανότητά του λόγω της καθυστέρησης του ντεμπούτου του, εντυπωσίασε όταν μπήκε ως αλλαγή στο Αγρίνιο. Δίπλα στον Καμερουνέζο αγωνίζεται ο Ντόμαγκοι Βίντα, του οποίου οι εμφανίσεις σίγουρα δικαιολογούν το βαρύ του συμβόλαιο. Τα λεφτά του τιμά για την ώρα και ο Γενς Γιόνσον, ο οποίος έχει ξεκινήσει εξίσου εντυπωσιακά. Καλός αμυντικός, ακόμα καλύτερος στη πρώτη πάσα από πίσω, κάτι που έλειπε πολύ από το παιχνίδι του προκάτοχού του, Αντρέ Σιμόες. Τα στοιχεία αυτά ολοκληρώνει ο παρτενέρ του στα χαφ, Ορμπελίν Πινέδα, που με τη σειρά του δικαιολογεί την επιμονή του Ματίας Αλμέιδα να τον ντύσει στα κιτρινόμαυρα.

Σαν μια έξτρα περίπτωση, μπαίνει στη λίστα το όνομα του Πάολο Φερνάντες. Ο Ισπανός μεσοεπιθετικός αποκτήθηκε από τον Βόλο και θα ενταχθεί στο ρόστερ της ΑΕΚ τον Ιανουάριο. Ακόμη μια ένδειξη… λογικής, αφού με την ανανέωση του Άμραμπατ να μοιάζει σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά και με τον Τσούμπερ έτοιμο να μετατεθεί στα χαφ, ένας παίκτης σε αυτή τη θέση μοιάζει αναγκαίος.

Το κατά πόσο τα παραπάνω θετικά σχόλια για τις κινήσεις την Ένωσης στο μεταγραφικό παζάρι θα επιβεβαιωθούν, μένει να φανεί. Όμως, το γεγονός ότι οι ιθύνοντες της ομάδας επιτέλους λειτούργησαν προσπαθώντας να υπερασπιστούν τη ποδοσφαιρική λογική και όχι να την ποδοπατήσουν δείχνει μια αλλαγή κατεύθυνσης, που με την είσοδο στο νέο γήπεδο, μπορεί να φέρει και σπουδαία αποτελέσματα μακροπρόθεσμα για τον Σύλλογο.

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις