Ε, όχι και αουτσάιντερ ο Willo!

Ε, όχι και αουτσάιντερ ο Willo!

Παρατηρούσα από τις προηγούμενες ημέρες την πορεία των αποδόσεων στο ζευγάρι που σχηματίστηκε πρώτο για τον 2ο γύρο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Σνούκερ. Αυτό του Μαρκ Γουίλιαμς με τον Στιούαρτ Μπίνγκαμ, οι οποίοι αρχίζουν τη μάχη τους σήμερα στις 21:00.

Αναμφίβολα πρόκειται για αμφίρροπη αναμέτρηση. Και οι δύο παίκτες έχουν κατακτήσει το «ιερό δισκοπότηρο» του αθλήματος, παραμένουν αμφότεροι σε υψηλό επίπεδο και σίγουρα η διαφορά τους στην παγκόσμια κατάταξη είναι πλασματική: Ο Γουίλιαμς κρατιέται στο Νο 3 χάρη στις 425.000 λίρες που κέρδισε με την κατάκτηση του παγκόσμιου τίτλου του 2018, χρήματα που θα αφαιρεθούν στο τέλος της φετινής διοργάνωσης ρίχνοντάς τον κάτω από τη 10η θέση (εκτός αν… το ξανασηκώσει). Ο Μπίνγκαμ, πάλι, έχει υποχωρήσει στο Νο 14, μια και σε αρκετά βαθμολογούμενα τουρνουά της φετινής σεζόν πήρε… κουλούρι, ηττώμενος στο πρώτο κιόλας ματς, ενώ κατέκτησε μόνο το Masters, το οποίο δεν μετρά στην παγκόσμια κατάταξη.

Γι’ αυτό προξενεί εντύπωση το γεγονός ότι ο 44χρονος Άγγλος δίνεται ως φαβορί για τη νίκη. Αναμφίβολα η κατάκτηση ενός major τίτλου μες στο 2020 είναι ένα στοιχείο που λαμβάνεται υπόψη για το πόσο ανταγωνιστικός είναι ένας παίκτης, αλλά δεν κατατάσσεις έτσι απλά ως αουτσάιντερ τον Willo κι ας αντιμετωπίζει κάπως χαλαρά το σπορ μετά το θαύμα του 2018 – αν και αυτό μπορεί να του βγει σε καλό στον «μαραθώνιο» του Παγκοσμίου.

Ούτε οι εμφανίσεις των δύο παικτών στον 1ο γύρο πιστοποιούν ότι ο Μπίνγκαμ βρίσκεται σε καλύτερη φόρμα. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής του 2015 δυσκολεύτηκε να κλείσει το ματς με τον άπειρο, Άσλεϊ Κάρτι (10-7, ενώ είχε προηγηθεί μέχρι και με 9-4), ενώ ο Γουίλιαμς «καθάρισε» με 10-5 τον Άλαν ΜακΜάνους, παρότι είχε κακή απόδοση στο πρώτο σκέλος, όπου είχε βρεθεί να χάνει με 5-4. Με τις δηλώσεις του, μάλιστα, ύστερα από τη νίκη, όπου τόνισε ότι θα συνεχίσει να παίζει όσο αντέχει να είναι ανταγωνιστικός, ο 45χρονος Ουαλός έδειξε ότι απολαμβάνει ξανά το σνούκερ και έχει όρεξη για διάκριση. Μόνο η παράδοση είναι ελαφρώς υπέρ του Μπίνγκαμ, κυρίως χάρη στη νίκη του στο μοναδικό μακράς διάρκειας ματς που έχουν δώσει: Τον τελικό του Αυστραλιανού Όπεν του 2011 (9-8 από 5-8 μάλιστα).

Κοινώς, είμαι της λογικής ότι όσο κι αν ο Γουίλιαμς δεν είναι παίκτης για να τον εμπιστευθείς, δεν είναι σωστό και να τον υποτιμήσεις. Προτείνω, λοιπόν, να τον στηρίξουμε και μάλιστα με χάντικαπ 1,5 frame, ότι δηλαδή θα επικρατήσει στη χειρότερη περίπτωση με 13-11 (μην ξεχνάμε ότι στον 2ο γύρο τα ματς είναι best of 25 frames) και όχι σε decider.

Θα δυσκολευτεί ο Τραμπ

Ο Τζαντ Τραμπ ξεπέρασε με δυσκολία το εμπόδιο του Τομ Φορντ (10-8), χωρίς η απόδοσή του να πιάσει τα τρομακτικά προ κορωνοϊού στάνταρ και τώρα καλείται να συνεχίσει την υπεράσπιση του περσινού τίτλου του απέναντι στον Γιαν Μπινγκτάο.

Ο 20χρονος Κινέζος, ο οποίος θεωρείται ήδη ολοκληρωμένος παίκτης από τη στιγμή που έχει κατακτήσει βαθμολογούμενο τουρνουά (το Riga Masters του 2019) και έχει εισέλθει στο top 16, ζορίστηκε απρόσμενα από τον Έλιοτ Σλέσορ στο δεύτερο σκέλος του μεταξύ τους αγώνα για τον 1ο γύρο, χαλώντας τις εξαιρετικές εντυπώσεις που άφησε στο ξεκίνημα (το 7-1 και το 9-2, μετατράπηκαν σε 9-7, πριν διαμορφωθεί το τελικό 10-7). Αυτό μπορεί να λέει πολλά για το κατά πόσο είναι έτοιμος για μία τέτοια πρόκληση ο Γιαν, αλλά μην ξεχνάμε ότι τότε ήταν το φαβορί, στην παρθενική του παρουσία ως seeded στο Crucible. Τώρα είναι το αουτσάιντερ και θα έχει λιγότερο άγχος, αν και αυτό δεν λέει απαραίτητα κάτι. Το ίδιο ίσχυε και τον περασμένο Μάρτιο, στον τελικό του Players Championship και ο Τραμπ νίκησε τον νεαρό με 10-4.

Υπάρχει και η κατάρα του Crucible που κυνηγά τους «πρώτη φορά Παγκόσμιους» και με κάνει να γλυκοκοιτάω το 6.00 της νίκης του Γιαν, ο οποίος εκτιμώ ότι δεν θα φοβηθεί τον… πλανητάρχη, εάν εκείνος ξεκινήσει εξίσου μέτρια όσο στο ματς με τον Φορντ. Από τη στιγμή, όμως, που υπάρχουν καλές αποδόσεις στα συνολικά frames, το over 20,5 είναι η πρώτη επιλογή, μια και η κοινή λογική λέει πως ούτε ο Τραμπ θα φορτσάρει ούτε ο Γιαν θα χάσει ξανά με κάτω τα χέρια. Όσοι θέλετε να ρισκάρετε, υπάρχει και το «2» – αλλά σας προειδοποίησα!

Σέλμπι με… βαριά καρδιά

Στις 12:00 αρχίζει και ο αγώνας του Μαρκ Σέλμπι με τον Νοπόν Σαενγκχάμ, ο οποίος είναι ακόμα πιο δύσκολος στοιχηματικά. Ο Άγγλος τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής δεν είχε καλή απόδοση κόντρα στον πρωτάρη, Τζόρνταν Μπράουν και πιο πολύ «με τη φανέλα» έφτασε στο φαινομενικά άνετο 10-6. Ο 28χρονος Ταϊλανδός, αντίθετα, προκάλεσε την πρώτη μεγάλη έκπληξη του τουρνουά όχι μόνο επειδή νίκησε τον Σον Μέρφι, έναν από τους κορυφαίους παίκτες της προ κορωνοϊού σεζόν, αλλά και με τον τρόπο με τον οποίο την πέτυχε: Με ευρύ σκορ (10-4) και εξαιρετική εμφάνιση επιθετικά και τακτικά.

Κι εδώ μας «τρώει» το χέρι για την έκπληξη. Ο Σέλμπι δεν είναι πια ανίκητος στο Crucible από lower ranked παίκτες, όπως μαρτυρά η περσινή «καθαρή» ήττα από τον Γκάρι Γουίλσον. Μας προβληματίζει, ωστόσο, ο Σαενγκχάμ, ο οποίος θα είναι δύσκολο να κάνει δεύτερο «μπαμ» μέσα σε λίγα 24ωρα. Δεν με πείθει ότι έχει το τσαγανό ο συμπαθής Ταϊλανδός για κάτι τέτοιο, ειδικά απέναντι στον παίκτη που και ντεφορμέ να είναι, μπορεί να νικήσει τους πάντες.

Θα προτιμήσω έστω και με βαριά καρδιά τον Άγγλο με μικρό χάντικαπ, υπενθυμίζοντας ένα ενδιαφέρον στοιχείο (και ο καθένας ας το ερμηνεύσει όπως θέλει): Στις 14 Φεβρουαρίου 2019, ο Σαενγκχάμ πέτυχε το πρώτο επίσημο maximum break (147) της καριέρας του, στον αγώνα του με τον Σέλμπι για το Welsh Open. Ο Ταϊλανδός, ωστόσο, έχασε το ματς με 4-1, όπως έχει ηττηθεί άλλες έξι από τις επτά φορές που αναμετρήθηκε με τον αυριανό αντίπαλό του.

Μονό

5/8, 21:00 Γουίλιαμς (-1,5) – Μπίνγκαμ: 1 (2.50)

Δυάδα (συνολικής απόδοσης 2.83)

6/8, 16:30 Τραμπ – Γιαν: Over 20,5 (1.80)

6/8, 12:00 Σέλμπι (-2,5) – Σαενγκχάμ: 1 (1.57)

Fun bet

6/8, 16:30 Τραμπ – Γιαν: 2 (6.00)

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις