Αφιέρωμα Euroleague 2021-22

Euroleague 2021-22

Euroleague 2021-22: Οι 18 μονομάχοι

Βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν ξεκινήσει η φετινή Euroleague. Ήταν ένα καλοκαίρι με μεγάλη μεταγραφική δραστηριότητα και πολλούς παράγοντες που επηρέασαν το σχεδιασμό των ομάδων. Αλλαγές στη διοίκηση της διοργάνωσης, Προολυμπιακό, Ολυμπιακοί Αγώνες, η οικονομική κατάσταση των ομάδων, η διάλυση της Χίμκι, η αναβάθμιση των μικρότερων διοργανώσεων, καθώς και η προσθήκη των νέων ομάδων είναι κάποιες συνισταμένες που διατάραξαν τις ισορροπίες.

Ο koubanezos παρακολουθεί και φέτος  τη Euroleague πολύ στενά. Πολλές προτάσεις σε κάθε αγωνιστική, πρωτάθλημα στο  Fantasy, αλλά πρώτα απ’ όλα ένα εκτενές αφιέρωμα στις 18 ομάδες, τα ρόστερ τους και πόσο δυνάμωσαν σε κάθε θέση.

Εισαγωγικά, θα σας πω ότι με κόκκινο θα παρουσιάζονται οι μεταγραφές των ομάδων, ενώ οι παίκτες θα κατηγοριοποιούνται ανά θέση, όσο αυτό είναι δυνατό σε μία εποχή που πολλοί είναι combo σε παραπάνω από μία θέσεις. Επίσης, δίπλα στο όνομα της κάθε ομάδας θα φαίνεται η περσινή της θέση στη regular season της Euroleague, καθώς και το ρεκόρ της.

  • Μπορείτε πλέον να με βρείτε και στο Ιnstagram για ακόμα περισσότερο στοίχημα! 

Άλμπα Βερολίνου (15η, 12-22)

Η πρώτη αλλαγή έγινε στον πάγκο των Γερμανών. Παρελθόν αποτελεί ο Αΐτο Ρενέσες και τα ηνία ανέλαβε ο πρώην βοηθός του Ίσραελ Γκονζάλες. Από πλευράς ρόστερ, η Άλμπα έχασε σημαντικά γρανάζια της περσινής μηχανής. Ο πρώτος σκόρερ της και 2ος σε μ.ό. πόντων, Σιμόνε Φοντέκιο πήγε στη Μπασκόνια. Την ίδια διαδρομή ακολούθησε και ο Γκρέιντζερ, που μαζί με τον Σίβα, ο οποίος αποτελεί επίσης παρελθόν, ήταν οι βασικοί δημιουργοί και πρώτοι σε ασίστ. Το κενό τους καλείται να καλύψει ο Σμιθ, MVP του γερμανικού πρωταθλήματος πέρυσι με τη φανέλα της Λουντβισμπουργκ, αλλά και ο Ταμίρ Μπλατ, που επέστρεψε από το δανεισμό του, σε συνεργασία με τις “παλιοσειρές” Λο, Μάτισεκ και Έρικσον. Όσο για τους φόργουορντ, η ενίσχυση ήρθε με τη μεταγραφή του Ζούσμαν από τη Μακάμπι.

Euroleague

Γκαρντ: Μπλατ, Λο, Έρικσον, Μάτισεκ, Πένο, Ντέλοου, Σμιθ

Φόργουορντ: Σίκμα, Ζούσμαν, Σνάιντερ, Ολίντ

Σέντερ: Λάμερς, Τίεμαν, Κουμάντζε, Νίκιτς

Εκτίμηση: Με μια πρώτη ματιά, οι Γερμανοί φαίνονται αποδυναμωμένοι. Είναι μεγάλο στοίχημα η αντικατάσταση των Σίβα και Γκρέιντζερ. Πρέπει να δούμε πως θα ανταπεξέλθουν στη Euroleague ο Σμιθ με τον Μπλατ. Υπάρχουν στο ρόστερ παίκτες με εμπειρία, όπως ο Λο, ο Έρικσον, ο Σίκμα και ο Τίεμαν, αλλά μέχρι εκεί.

Αναντολού Εφές (3η, 22-12)

Η κάτοχος της Euroleague δεν άλλαξε σχεδόν τίποτα σε σχέση με την περσινή πετυχημένη σεζόν. Κατάφερε να κρατήσει το δίδυμο Λάρκιν – Μίσιτς, παρά τα όσα ακούστηκαν μετά το Final Four. Μοναδική σημαντική απώλεια είναι αυτή του Σανλί, ο οποίος εξαργύρωσε μια εξαιρετική σεζόν με ένα συμβόλαιο στη Μπαρτσελόνα. Τη θέση του ήρθε να καλύψει ο MVP της Αδριατικής Λίγκας, Φίλιπ Πετρούσεφ.

Euroleague

Γκαρντ: Λάρκιν, Μίσιτς, Μπομπουά, Μπαλμπάι, Γκάζι, Τουντσέρ

Φόργουορντ: Σίνγκλετον, Μοερμάν, Άντερσον, Σιμόν, Σαιμπίρ, Γκετσίμ

Σέντερ: Ντάνστον, Πλάις, Πετρούσεφ

Εκτίμηση: ”Ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει”, λένε. Αυτό προσπάθησε να κάνει ο Αταμάν και τα κατάφερε τα τελευταία δυο χρόνια. Σίγουρα τα χρόνια περνάνε για σημαντικούς παίκτες της ομάδας, όπως ο Ντάνστον και ο Σιμόν, αλλά το δίδυμο φωτιά στην περιφέρεια θα είναι και πάλι καταλυτικός παράγοντας στην εικόνα των Τούρκων. Δικαίως ξεκινούν τη σεζόν ως φαβορί, ωστόσο η γνώμη μου είναι πως έπιασαν ταβάνι πέρυσι και δεν θα το επαναλάβουν φέτος.

Αρμάνι Μιλάνο (4η, 21-13)

Μία από τις πιο δραστήριες ομάδες της Euroleague το φετινό καλοκαίρι ήταν αυτή του Έτορε Μεσίνα. Πολλές αλλαγές, με σκοπό να πέσει ο μ.ο. ηλικίας του ρόστερ. Αν εξαιρέσουμε τους Πάντερ και Λεντέι, οι υπόλοιπες απώλειες ήταν άνω των 30 (Μίτσοφ, Ρολ, Μπρουκς, Έβανς). Όσο για τις προσθήκες, αίσθηση προκάλεσαν οι μεταγραφές των Μέλι και Ντάνιελς από το ΝΒΑ, καθώς και η επένδυση στο δικό μας Ντίνο Μήτογλου. Από κει και πέρα, Χολ και Γκραντ ήρθαν από Μπάμπεργκ και Προμηθέα αντίστοιχα για να δώσουν λύσεις στα γκαρντ, ενώ Αλβίτι και Ρίτσι  αποτέλεσαν τα «ψώνια» εντός συνόρων.

Euroleague

Γκαρντ: Ροντρίγκες, Ντιλέινι, Ντάνιελς, Γκραντ, Μορασκίνι, Χολ

Φόργουορντ: Μέλι, Μήτογλου, Ντατόμε, Σίλντς, Ρίτσι, Αλβίτι

Σέντερ: Ταρτζέφσκι, Χάινς, Μπιλίγκα

Εκτίμηση: Η Αρμάνι έπρεπε να χτίσει πάνω στην περσινή σεζόν και το έκανε. Πάντα οι πολλές μεταγραφές είναι ρίσκο για τη συνοχή της ομάδας. Ωστόσο, ο χρόνος είναι με το μέρος του Μεσίνα και μέσα στη σεζόν θα δούμε μια καλύτερη Αρμάνι, τουλάχιστον σε ποιότητα μπάσκετ. Η αλήθεια είναι πως είναι δύσκολο να ανταγωνιστεί τα μεγαθήρια και να κερδίσει κάτι παραπάνω από πέρυσι, όμως σίγουρα έχει αυξημένες πιθανότητες.

Βιλερμπάν (14η, 13-21)

Η ομάδα του Πάρκερ ήταν αξιοπρεπέστατη πέρυσι. Έκανε πολλές ζημιές, κυρίως εντός έδρας. Ένα άκρως αθλητικό σύνολο, με γρήγορους, αλτικούς παίκτες, καλούς στο τρανζίσιον και «πύργο» στο «5». Σε αυτά τα πλαίσια χτίστηκε και η φετινή ομάδα. Από την περσινή τετράδα των βασικών γραναζιών Κόουλ, Λάιτι, Γιαμπουζέλε και Φαλ, παρέμεινε μόνο ο δεύτερος. Ο Κόουλ αντικαταστάθηκε από τον Τζόουνς της Μακάμπι, ο Φαλ από τον εξίσου θηριώδη Φολ της Μπασκόνια και ο Γιαμπουζελέ από τον Κώστα Αντετοκούνμπο. Από κει και πέρα, ο Οσετκόφσκι ήρθε από την Ουλμ μετά από μια εξαιρετική σεζόν στο Eurocup και 52% στο τρίποντο αν και «τεσσάρι», ενώ την ίδια θέση θα καλύψει και ο Μόργκαν, που ήρθε από μια πολύ καλή σεζόν με την Καρσίγιακα.

Euroleague

Γκαρντ: Τζόουνς, Ντιό, Λάιτι, Οκόμπο, Λακόμπ, Στραζέλ

Φόργουορντ: Μόργκαν, Οσετκόφσκι , Αντετοκούνμπο, Καουντί, Χάουαρντ

Σέντερ: Φολ, Γουεμπανιάμα

Εκτίμηση: Οι Γάλλοι έχουν επενδύσει σ΄ αυτό που απαιτεί το σύγχρονο μπάσκετ. Καλό σουτ και αθλητικότητα είναι δυο στοιχεία, που μαζί με την εμπειρία της περσινής σεζόν μπορούν να φέρουν παρόμοια ή και καλύτερα αποτελέσματα για την ομάδα του Πάρκερ. Ίσως το μόνο πρόβλημα να εντοπίζεται στην ποιότητα των γκαρντ, το οποίο φυσικά, μόνο ασήμαντο δε μοιάζει.

Ερυθρός Αστέρας (17η, 10-24)

Αν θα μπορούσε να μπει ένας τίτλος στις μεταγραφές των Σέρβων θα ήταν σίγουρα «Επένδυση στην εμπειρία». Έγιναν δύο προσθήκες από την Μπουντούτσνοστ, ωστόσο αυτές που ξεχωρίζουν είναι οι Χόλινς και Ουόλτερς στα γκαρντ και οι Κάλινιτς και Ουάιτ στις θέσεις των φόργουορντ. Μεγάλη απώλεια ο Λόιντ, ο οποίος μετά τη σεζόν που έκανε δεν υπήρχε περίπτωση να μην πάει σε μεγαλύτερη ομάδα.

Euroleague

Γκαρντ: Ουόλτερς, Χόλινς, Λαζάρεβιτς, Ιβάνοβιτς, Ουσκόκοβιτς, Λάζιτς, Ραντάνοφ

Φόργουορντ: Κάλινιτς, Ουάιτ, Μίτροβιτς, Νταβίντοβατς, Ντόμπριτς, Σιμόνοβιτς

Σέντερ: Κούζμιτς, Ζίρμπες

Εκτίμηση: Υπάρχει μια τρύπα στους ψηλούς. Θα χάσει την αρχή της σεζόν ο Ουάιτ. Ωστόσο βλέπουμε αρκετές λύσεις στο ρόστερ και παίκτες με εμπειρία. Περιμένω κάποιες ζημιές στο Βελιγράδι δεδομένης της παρουσίας του κόσμου, αλλά μέχρι εκεί.

Ζαλγκίρις Κάουνας (11η, 17-17)

Ό,τι καλό υπήρχε έφυγε. Ο Μάρτιν Σίλερ είδε ένα-ένα τα μεγάλα αστέρια του να εγκαταλείπουν το Κάουνας. Γκριγκόνις, Γιοκουμπάιτις, Χέιζ, Ρούμπιτ και Γουόκαπ είναι δύσκολο να αντικατασταθούν. Στον αντίποδα, Καλνιέτις και Ουλανόβας επέστρεψαν στο σπίτι τους, ενώ Στρέλνιεκς και Γκιφάι ήταν δυο «Ευρωλιγκάτες» μεταγραφές, όχι όμως από το πάνω ράφι. Καβανό και Νέμπο ήρθαν να βοηθήσουν στη ρακέτα με το αξιόπιστο σουτ και την αθλητικότητα τους αντίστοιχα. Στο τέλος των μεταγραφών βέβαια έγινε και μια σπουδαία κίνηση, με τον Μουντιέ των 300 αγώνων στο ΝΒΑ να εντάσσεται στο ρόστερ.

Αφιέρωμα Euroleague 2021-22

Γκαρντ: Μουντιέ, Λεκαβίτσιους, Καλνιέτις, Μιλάκνις, Στρέλνιεκς, Ρουμπσταβίτσιους,

Φόργουορντ: Ουλανόβας, Γιανκούνας, Καβανό, Γκιφάι, Λουκοσιούνας

Σέντερ: Λοβέρν, Μπλάζεβιτς, Νέμπο

Εκτίμηση: Δε νομίζω ότι η Ζαλγκίρις μπορεί να κρατηθεί σε αντίστοιχα επίπεδα με τα περσινά. Ο Μουντιέ αποτελεί τη μεγάλη μεταγραφή, όμως προέρχεται από μεγάλη αποχή και στη συνάρτηση μπαίνει και η προσαρμογή του στην Ευρώπη. Εμφανώς αποδυναμωμένη, με μοναδικό πλεονέκτημα φέτος τον κόσμο της, ο οποίος μετατρέπει το Κάουνας σε μια από τις πιο δυνατές έδρες της διοργάνωσης.

Ζενίτ (8η, 20-14)

Αλλαγή σελίδας για την ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ. Ποιοτική αναβάθμιση σχεδόν σε όλες τις θέσεις και μείωση του μ.ο.. ηλικίας στη Ζενίτ. Για παράδειγμα, ήρθε ο Λόιντ αντί του Χόλινς, ο Κουζμίνσκας αντί του Τόμας και ο Μίκι αντί του Μπλακ. Υπάρχει όμως ένα μεγάλο «ΑΛΛΑ». Η περσινή ομάδα είχε χτιστεί πάνω στον Κέβιν Πάνγκος που πρωτοστατούσε σε δημιουργία και σκορ. Ο αντικαταστάτης του ήρθε από το ΝΒΑ και είναι ο Σαμπάζ Ναπίερ. Παρεμπιπτόντως, στα γαλάζια θα δούμε και τον Φράνκαμπ, πρώην παίκτη του Ρεθύμνου, με ”δολοφονικό” σουτ. Φανταστείτε τι θα γίνει παρέα με Λόιντ και Μπάρον…!

Αφιέρωμα Euroleague 2021-22

Γκαρντ: Ναπίερ, Λόιντ, Μπάρον, Καράσεφ, Φράνκαμπ, Ζακάροφ, Τοπτούνοφ

Φόργουορντ: Κουζμίνσκας, Πόιθρες, Πονίτκα, Ζούμπκοφ, Κουλάγκιν, Βόλκιν, Καρβάνεν

Σέντερ: Γκουντάιτις, Μίκι, Πουσκόφ

Εκτίμηση: Πολλές λύσεις από το «2» μέχρι το «5» για τον Πασκουάλ. Μεγάλη ποιότητα επιθετικά, που όμως χρειάζεται έναν μαέστρο για να την οργανώσει. Μένει να δούμε πώς θα ανταπεξέλθει ο Ναπίερ σ’ αυτό το τασκ. Αν τα καταφέρει, η Ζενίτ θα μπει πιο άνετα φέτος στην οκτάδα της Euroleague.

Μακάμπι Τελ Αβίβ (13η, 14-20)

Ήταν μια κακή χρονιά η περσινή για τη Μακάμπι. Ίδια σχεδόν ομάδα με την προπέρσινη που είχε πάει εξαιρετικά. Ωστόσο, η απουσία κόσμου, σε συνδυασμό με το ντεφορμάρισμα του Ουίλμπεκιν, επηρέασε την εικόνα της. Η απάντηση του Σφαιρόπουλου ήταν σχεδόν η ριζική ανανέωση του ρόστερ. Επένδυση σε παίκτες από το Ισραήλ, που έδειξαν έτοιμοι για το βήμα παραπάνω, επιστροφή του Κοέν αλλά κυρίως του Ρέινολντς, ο οποίος πέρυσι ήταν από τους καλύτερους σέντερ της Euroleague, αλλά και δύο προσθήκες έμπειρων παικτών από το πάνω ράφι, όπως ο Νάναλι και ο Ντέρικ Ουίλιαμς.

Αφιέρωμα Euroleague 2021-22

Γκαρντ: Ουίλμπεκιν, Ζιβ, Έβανς, Τέιλορ, Ντιμπαρτολομέο, Χάρους

Φόργουορντ: Καλοϊάρο, Ουίλιαμς, Νάναλι, Μπλέιζερ

Σέντερ: Ρέινολντς, Ζίζιτς, Σόρκιν, Κοέν

Εκτίμηση: Με την ποιοτική αναβάθμιση του ρόστερ και την επιστροφή του κόσμου στα γήπεδα, πιστεύω πως η Μακάμπι δε γίνεται να πάει χειρότερα από πέρυσι. Έκλεισε την τρύπα που είχε πέρυσι στο «4» και έχει περισσότερες λύσεις στην περιφέρεια και στη ρακέτα.

Μονακό (Νικήτρια Eurocup)

Κόντρα στα προγνωστικά, η Μονακό του Ζβέζνταν Μίτροβιτς κατέκτησε το περσινό Eurocup και πλέον θα αγωνίζεται στη Euroleague. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την ανάγκη για αναβάθμιση του ρόστερ με ποιοτικές λύσεις. Από τη γαλλική ομάδα είδαμε το μπαμ του καλοκαιριού. Ο Μάικ Τζέιμς πήγε για να αναλάβει τα ηνία. Σημαντική η προσθήκη του Μοτεγιούνας από το ΝΒΑ, αλλά και του Βέστερμαν που θα βρει και πάλι πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια ομάδα, αλλά και του Τόμας μετά την καραμπόλα με την Ούνιξ. Η Μονακό διατήρησε κάποιους παίκτες από πέρυσι, όπως τον MVP των τελικών, Ρομπ Γκρέι. Έφερε ένα πρότζεκτ από τις ΗΠΑ, ονόματι Ντόντα Χολ και τέλος ψώνισε από την εγχώρια αγορά παίκτες που ξεχώρισαν όπως ο Πάρις Λι, ο Άντζουσιτς και ο Μπουτσιελέ.

Αφιέρωμα Euroleague 2021-22

Γκαρντ: Τζέιμς, Βέστερμαν, Λι, Άντζουσιτς, Ντεμαχί, Νάιτ, Ουατάρα, Γκρέι

Φόργουορντ: Χολ, Φολ-Φαγιέ, Τραορέ, Ντιαλό, Τόμας

Σέντερ: Μοτεγιούνας, Μπουτσιέλε, Μότουμ

Εκτίμηση: Είναι δύσκολη η αποστολή του Μίτροβιτς στη φετινή σεζόν. Καινούργια ομάδα σε πολύ πιο δύσκολη διοργάνωση. Παρόμοια λογική με τη Βιλερμπάν. Άλλωστε όλες οι γαλλικές ομάδες ποντάρουν στην αθλητικότητα. Κράμα εμπειρίας και ενθουσιασμού. Με τις τελευταίες κινήσεις της, η Μονακό δείχνει πως δεν ήρθε για να είναι κομπάρσος. Ούτε τελευταία, αλλά ούτε στην οκτάδα, ότι κι αν λέει ο Τζέιμς.

Μπάγερν Μονάχου (5η, 21-13)

Ήταν σίγουρα η μεγάλη έκπληξη της περσινής σεζόν. Ο Τρινκιέρι παρουσίασε ένα μαχητικό σύνολο και πέτυχε διάνα με την αναγέννηση των Ρέινολντς και Μπόλντγουιν. Αμφότεροι ωστόσο αποτελούν παρελθόν. Ο πολύτιμος Λούσιτς παρέμεινε και φέτος πλαισιώνεται από έμπειρους παίκτες όπως ο Χάντερ, ο Χίλιαρντ, ο Ντεσόν Τόμας, ο Ρούμπιτ και ο Ουόλντεν. Κοντά σ’ αυτούς ήρθαν και κούμπωσαν αξιόλογα πρότζεκτ από το γερμανικό πρωτάθλημα, όπως ο Σίλινγκ, ο Ομπστ και ο Ομπίσι.

Αφιέρωμα Euroleague 2021-22

Γκαρντ: Βάιλερ-Μπαμπ, Ουόλντεν, Σίσκο, Χίλιαρντ, Ομπίσι, Γιαραμάζ, Τζορτζ, Ομπστ

Φόργουορντ: Τόμας, Λούσιτς, Ντέντοβιτς, Ζίπσερ, Ογκουνσίπ, Σίλινγκ, Ρούμπιτ

Σέντερ: Χάντερ, Ραντόσεβιτς

Εκτίμηση: Ακόμα κι αν φαίνεται καλύτερη από πλευράς ονομάτων, η φετινή Μπάγερν πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσει την περσινή της εικόνα. Ο Χάντερ έχει πλέον μεγαλώσει, ενώ οι Χίλιαρντ και Ουόλντεν είναι δύσκολο να κάνουν τη σεζόν του περσινού Μπόλντγουιν. Η 5η θέση είναι απαγορευτική. Άλλωστε δε γίνονται θαύματα κάθε χρόνο. Ταβάνι της η μάχη για την οκτάδα της Euroleague, χωρίς μάλιστα να την βλέπω και μέσα σ’ αυτήν.

Μπαρτσελόνα (1η, 24-10)

Η Μπάρτσα ήξερε τα κενά της και προσπάθησε να τα καλύψει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, χωρίς κινήσεις εντυπωσιασμού. Άλλωστε το ρόστερ δε στερείται ονομάτων, οπότε οι ουσιαστικές κινήσεις ήταν το ζητούμενο. Το βασικό θέμα λοιπόν, ήταν ο παίκτης πίσω από τον Ντέιβις, ή αν θέλετε καλύτερα, κάποιος να τον συμπληρώνει. Αυτό βρέθηκε στο πρόσωπο του Σανλί, που προέρχεται από εκπληκτική σεζόν με την Εφές. Από κει και πέρα, χρειαζόταν κάποιος πίσω από τον Καλάθη στα γκαρντ. Πέρυσι, οι Ερτέλ και Βέστερμαν δεν τα κατάφεραν. Φέτος, καλείται να το κάνει ο Λαπροβίτολα, που μπορεί να φάνηκε λίγος σαν πρώτος άσσος στη Ρεάλ, όμως αυτός ο ρόλος του πάει γάντι. Παρελθόν αποτελεί και ο Χάνγκα μετά από αρκετά χρόνια. Το κενό του στο «3», αλλά και στο «4» ήρθε να καλύψει ο Χέιζ. Τέλος, ο Σάρας δε θα μπορούσε να αφήσει το μεγάλο ταλέντο του Λιθουανικού μπάσκετ για κάποιον άλλο και ο Γιοκουμπάιτις πήγε Βαρκελώνη.

Euroleague

Γκαρντ: Καλάθης, Χίγκινς, Λαπροβίτολα, Γιοκουμπάιτις, Μπολμάρο, Κούριτς

Φόργουορντ: Μίροτιτς, Χέιζ, Σμιτς, Αμπρίνες, Μαρτίνες

Σέντερ: Ντέιβις, Σανλί, Οριόλα

Εκτίμηση: Η Μπαρτσελόνα μπαίνει στη σεζόν με στόχο να τελειώσει αυτό που δεν κατάφερε στην περσινή Euroleague. Σωστές επιλογές από τον Σάρας, πλήρες ρόστερ σε όλες τις θέσεις και όλα δείχνουν πως θα είναι μία από τις βασικές διεκδικήτριες του τίτλου.

Μπασκόνια (10η, 18-16)

Πολλές οι αλλαγές στο ρόστερ των Βάσκων το φετινό καλοκαίρι. Έφυγαν σημαντικοί παίκτες που “κουβάλησαν” την περσινή ομάδα. Όλοι οι βασικοί περιφερειακοί (Χένρι, Βιλντόζα, Ντράγκιτς) και όλη η φροντ λάιν (Τζέκιρι, Ντιοπ, Φολ). Έμεινε μόνο ο Γκεντράιτις στην ουσία και πάνω του ήρθαν να κουμπώσουν οι νέοι. Μπόλντγουιν και επιστροφή Γκρέιντζερ στα γκαρντ κρίνονται καλές επιλογές, αρκεί ο Αμερικανός να αποδώσει όπως πέρυσι. Μαρίνκοβιτς στη θέση του Ντράγκιτς και Φοντέκιο για να βοηθήσει στις θέσεις των φόργουορντ.  Ο Κοστέλο ήρθε από τη Γκραν Κανάρια για να καλύψει το κενό του Πολονάρα, έχοντας επίσης εξαιρετικό μακρινό σουτ. Τέλος, στο «5», ήρθε ο Νοκό με τα όποια προβλήματα έχει τα τελευταία χρόνια, αλλά και το στοίχημα – επένδυση ονόματι Ένοχ από από την Ομπραντόιρο.

Euroleague

Γκαρντ: Γκρέιντζερ, Μπόλντγουιν, Μαρίνκοβιτς, Κούρουκς

Φόργουορντ: Πέτερς, Γκεντράιτις, Φοντέκιο, Κοστέλο, Σεντεκέρσκις, Ραϊέστε

Σέντερ: Νόκο, Ένοχ

Εκτίμηση: Εντελώς νέα η ομάδα του Ιβάνοβιτς και το μεγάλο στοίχημα είναι πώς θα καταφέρει να τους δέσει και πόσο γρήγορα. Στα μάτια μου υπάρχει λιγότερη ποιότητα στις θέσεις των ψηλών και το μεγάλο στοίχημα του Μπόλντγουιν στον άσο. Η αλήθεια είναι πως δεν περίμενα την περσινή σεζόν του και δεν ξέρω αν ήταν αποτέλεσμα βελτίωσης ή συγκυριών. Όπως και να ‘χει, θα ρισκάρω να πω πως τη βλέπω λίγο παρακάτω φέτος.

Ολυμπιακός (12η, 16-18)

Το φετινό καλοκαίρι, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως πετυχημένο ξεσκαρτάρισμα στον Πειραιά. Έφυγαν παίκτες που αποδείχτηκαν «λίγοι» για αυτό το επίπεδο, όπως ο Έλις, ο Χαραλαμπόπουλος και ο Χάρισον. Ο Κουφός είναι σαν πρώην μπασκετμπολίστας, ενώ ο Τζένκινς είχε φανεί από πέρυσι πως ήταν κακή επιλογή. Τέλος, μοιραία, είχαμε την αποχώρηση του Σπανούλη από την ενεργό δράση. Πρώτη κίνηση ο Γουόκαπ, ο οποίος αποτελεί μια ποιοτική λύση πίσω ή και δίπλα στο Σλούκα. Επίσης, στα γκαρντ, έγινε η προσθήκη του Λούντζη, που μετά την εξαιρετική χρονιά με τον Προμηθέα θα έχει την ευκαιρία του στο υψηλότερο επίπεδο. Ο Φαλ ήρθε να συμπληρώσει τον Μάρτιν στη θέση «5», δίνοντας ύψος και λογικά περισσότερη ποιότητα από τους περσινούς ψηλούς. Μοναδικό ερωτηματικό η ιστορία με το “κρυφό” χειρουργείο του Μάρτιν, η αποκατάστασή του και ο χειρισμός των “ερυθρολεύκων”. Τέλος, η επιλογή του Ντόρσεϊ στη θέση «2» ήταν ιδανική για πολλούς λόγους. Αφενός, το ελληνικό διαβατήριο, αφετέρου το ταλέντο του στην εκτέλεση με παραστάσεις από τη Euroleague, τον καθιστούν καλύτερο από το Χάρισον. Μοναδική εκκρεμότητα η απόκτηση ενός παίκτη στη θέση “3”.

Euroleague

Γκαρντ: Σλούκας, Γουόκαπ, Λούντζης, Λαρεντζάκης, Ντόρσεϊ

Φόργουορντ: Βεζένκοφ, Πρίντεζης, Παπανικολάου, Ζαν Σαρλς, ΜακΚίσικ

Σέντερ: Φαλ, Μάρτιν, Χρηστίδης

Εκτίμηση: Οι επιλογές του Μπαρτζώκα φαίνονται σωστές, τουλάχιστον με μια πρώτη ανάγνωση. Έχουν μειωμένο ρίσκο και ξέρει τι μπορεί να πάρει από αυτούς τους παίκτες. Ειδικά ο Γουόκαπ, θα λύσει τα χέρια του Σλούκα, ο οποίος δεν τολμούσε να βγει από το παρκέ και στο τέλος των αγώνων προσπαθούσε να πάρει ανάσα, καθώς κατέβαζε τη μπάλα για 37 λεπτά. Πιστεύω πως η συμμετοχή του Ολυμπιακού στην Α1 θα τον βοηθήσει να βρει ρυθμό και στη Euroleague και να πάει καλύτερα από την περσινή 12η θέση.

Ούνιξ Καζάν (Φιναλίστ Eurocup)

Ήρθε και δεν έχει σκοπό να είναι κομπάρσος η περσινή φιναλίστ του Eurocup. Η πρώτη αλλαγή ήρθε στον πάγκο της ομάδας, εκεί που ο Περάσοβιτς αντικατέστησε τον Πρίφτη. Έμπειρος τεχνικός που ξέρει τι πρέπει να κάνει στη Euroleague. Όσο για το ρόστερ, μπορεί να έφυγαν κάποιοι από τους περσινούς πρωταγωνιστές, όπως ο Οκάρο, ο Σμιθ, ο Χόλαντ, ο Μόργκαν και ο Ουόλτερς, όμως, αυτοί που ήρθαν είναι από το πάνω ράφι. Στο μεγάλο σήριαλ του καλοκαιριού, οι Ρώσοι απέκτησαν το Μάριο Χεζόνια. Πρόσθεσαν εμπειρία και ποιότητα στα γκαρντ με τους Μπράουν και Ζάιτσεφ, αλλά και στη ρακέτα με τους Τζέκιρι και Βοροντσέβιτς.

Euroleague

Γκαρντ: Σπίσου, Κάναν, Λορέντζο Μπράουν, Ζάιτσεφ, Κομόλοφ

Φόργουορντ: Χεζόνια, Βάλιεφ, Βοροντσέβιτς, Τζον Μπράουν, Ζμπάνοφ, Ουζίνσκι

Σέντερ: Τζέκιρι, Κλιμένκο

Εκτίμηση: Αναβαθμίστηκε και φαίνεται έτοιμη για την πρόκληση της Euroleague. Οι προσθήκες των Χεζόνια και Μπράουν είναι από το πάνω ράφι και σε συνδυασμό με τη διατήρηση σημαντικών παικτών από πέρυσι, πιστεύω πως θα δούμε ένα καλό σύνολο. Ο Περάσοβιτς πρέπει να δέσει αυτό το νέο μείγμα και αν τα καταφέρει θα δούμε πολλές ζημιές και γιατί όχι μια θέση γύρω στη δεκάδα.

Παναθηναϊκός (16η, 11-23)

Μεγάλη δραστηριότητα και για τον εξάστερο αυτό το καλοκαίρι. Ο Δημήτρης Πρίφτης πήρε τα κλειδιά και προσπάθησε με τα οικονομικά δεδομένα που ισχύουν να καλύψει τα κενά της περασμένης σεζόν, αλλά και αυτά που προέκυψαν με τις αποχωρήσεις παικτών. Ο ίδιος υποστήριξε αυτό που ήδη ήταν γνωστό, πως ο ελληνικός κορμός ήταν πρωταρχικός στόχος. Ο Μήτογλου δεν έμεινε και στη θέση «4» δημιουργήθηκε ένα σημαντικό κενό. Ο Παπαπέτρου παρέμεινε παρά την προοπτική του ΝΒΑ, ενώ το σήριαλ Χεζόνια δεν είχε ευτυχή κατάληξη. Οι κινήσεις που έγιναν ήταν έξυπνες, με το ανάλογο φυσικά ρίσκο που προκύπτει από τις «φθηνές» λύσεις. Πέρι και Μέικον δίνουν βάθος στα γκαρντ για να μην προκύψουν τα περσινά προβλήματα. Οκάρο και Έβανς προσδίδουν εμπειρία και διαφορετικά στοιχεία στα φόργουορντ. Στη θέση «5», ο Φλόιντ ήρθε για να προσθέσει αθλητικότητα, ενώ ο Καββαδάς συμπλήρωσε το ελληνικό στοιχείο, δεδομένου ότι μάλλον ήταν η καλύτερη λύση με αυτά τα στοιχεία. Μοναδικό ερωτηματικό η απόκτηση του πολυπόθητου άσου, αν και όποτε…

Euroleague

Γκαρντ: Μέικον, Πέρι, Μποχωρίδης, Νέντοβιτς, Σαντ Ρος

Φόργουορντ: Έβανς, Ουάιτ, Παπαπέτρου, Κασελάκης, Μαντζούκας

Σέντερ: Παπαγιάννης, Φλόιντ, Καββαδάς

Εκτίμηση: Η πρώτη βελτίωση στο τριφύλλι είναι στον πάγκο της ομάδας. Ο Πρίφτης είναι έμπειρος και με πλάνο. Αν μη τι άλλο η φιλοσοφία του οδηγεί σε μία σκληροτράχηλη ομάδα. Το μειωμένο μπάτζετ καταπολεμήθηκε με λύσεις combo παικτών. Υπάρχει ταλέντο στην ομάδα και μια σωστή επιλογή στον “άσο” μπορεί να αλλάξει επίπεδο τον Παναθηναϊκό. Δύσκολο να δούμε κάτι χειρότερο από πέρυσι, ειδικά αν ο Νέντοβιτς είναι υγιής.

Ρεάλ Μαδρίτης (6η, 20-14)

Η «Βασίλισσα» είδε πολλούς παίκτες να φεύγουν για το ΝΒΑ τους τελευταίους μήνες. Στην μετά Καμπάτσο εποχή, το πρόβλημα στα γκαρντ ήταν εμφανές. Ο Λαπροβίτολα αποδείχτηκε λίγος και το κενό ήρθαν να καλύψουν ο Ερτέλ και ο Γκος. Δύο διαφορετικές περιπτώσεις. Ο Γάλλος είναι έμπειρος, αλλά έχει να παίξει αρκετό καιρό καλά σε υψηλό επίπεδο. Ο Αμερικανός προέρχεται από εξαιρετική σεζόν με την Κουμπάν και μένει να δούμε αν μπορεί να ανταπεξέλθει σ’ αυτή την πρόκληση. Στα φόργουορντ θα βοηθήσουν ο έμπειρος Χάνγκα και ο Γιαμπουζελέ. Δικαίωμα συμμετοχής θα έχει και ο Πουαριέ στη φετινή διοργάνωση.

Euroleague

Γκαρντ: Γκος, Κοζέρ, Ερτέλ, Αλοθέν, Κάρολ, Γιουλ

Φόργουορντ: Ράντολφ, Φερνάντες, Αμπάλντε, Χάνγκα, Γιαμπουζέλε, Τόμπκινς, Τέιλορ

Σέντερ: Ταβάρες, Πουαριέ

Εκτίμηση: Η φροντ λάιν της ομάδας του Λάσο τρομάζει. Ταβάρες, Πουαριέ, Ράντολφ, Τόμπκινς και Γιαμπουζέλε συνθέτουν μια πολύ δυνατή ρακέτα. Το μόνο ερωτηματικό είναι αν θα τους βοηθήσουν οι δημιουργοί της ομάδας. Άλλο ένα αρνητικό των Μαδριλένων είναι ο εξαιρετικά υψηλός μ.ο. ηλικίας της ομάδας. Δύσκολα θα διεκδικήσει το τρόπαιο, όμως, θα παλέψει με αξιώσεις για το Final Four.

ΤΣΣΚΑ Μόσχας (2η, 24-10)

Πέρυσι έφτιαξε τη ρακέτα της και φέτος επένδυσε στην περιφέρεια. Μεγάλη η απώλεια του Τζέιμς στο αγωνιστικό κομμάτι και προφανώς κόστισε στο τέλος της σεζόν. Από κει και πέρα έφυγαν παίκτες που δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, όπως ο Στρέλνιεκς, ο Χίλιαρντ και ο Έρικ. Η μεγάλη μεταγραφή ακούει στο όνομα Αλεξάντερ Σβεντ. Πιο ώριμος από ποτέ, ήρθε να πάρει τη θέση του Τζέιμς. Δίπλα του θα είναι ένας από τους καλύτερους σουτέρ της περσινής διοργάνωσης, ο Γκριγκόνις. Στη φροντ λάιν ήρθε να προστεθεί ο Ίβλεφ της Κουμπάν.

Euroleague

Γκαρντ: Σβεντ, Χάκετ, Γκριγκόνις, Λούντμπεργκ, Ούκοφ, Κομένκο

Φόργουορντ: Κλάιμπερν, Σενγκέλια, Μπόλομπόϊ, Ίβλεφ, Αντόνοφ, Λοπάτιν, Κουρμπάνοφ

Σέντερ: Μιλουτίνοφ, Βόιντμαν

Εκτίμηση: Οι τραυματισμοί του Μιλουτίνοφ και του Κλάιμπερν, σε συνδυασμό με τις αναστατώσεις που προκαλούσε ο Τζέιμς ήταν το αγκάθι της περσινής σεζόν. Αν δεν υπάρχουν τραυματισμοί, η πεντάδα της φετινής ΤΣΣΚΑ τρομάζει. Σβεντ, Γκριγκόνις, Κλάιμπερν, Σενγκέλια και Μιλουτίνοφ μπορούν να διαλύσουν οποιαδήποτε άμυνα. Στον πάγκο υπάρχουν ποιοτικές λύσεις (Βόιντμαν, Χάκετ, Λούντμπεργκ) και ρολίστες (Κουρμπάνοφ, Μπόλομποϊ, Αντόνοφ) που μπορούν να βοηθήσουν. Αν δεν υπάρξουν απρόοπτα, θεωρώ πως μπορεί να διεκδικήσει το τρόπαιο.

Φενέρμπαχτσε (7η, 20-14)

Πάνω που ο Κοκόσκοφ έκανε σχεδόν όλο το μεταγραφικό σχεδιασμό, άφησε την ομάδα στα κρύα του λουτρού και της τύχες της ανέλαβε ο Τζόρτζεβιτς. Μεγάλο και εδώ το ξεσκαρτάρισμα. Έφυγαν Μπράουν, Πέρεζ, Έντι, Ουλανόβας και Ο’ Κουίν που δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Από την εγχώρια αγορά ξεχωρίζει η προσθήκη του Σαγιόκ, που έκανε εξαιρετική σεζόν με τη Μπούρσασπορ. Συμπληρωματικές λύσεις αποτελούν οι Ακπινάρ και Μπίρσεν. Ωστόσο, έγιναν και κινήσεις από το πάνω ράφι. Ο Χένρι ήρθε να πλαισιώσει τον Ντε Κολό, ενώ οι Μπούκερ και Πολονάρα δίνουν εμπειρία και ποιότητα στη φροντ λάιν της ομάδας πλάι στον Βέσελι.

Euroleague

Γκαρντ: Ντε Κολό, Χένρι, Γκούντουριτς, Μαχμούτογλου, Σαγιόκ, Ακπινάρ

Φόργουορντ: Πολονάρα, Πιερ, Μπαρτέλ, Μπίρσεν, Μπιμπέροβιτς

Σέντερ: Βέσελι, Μπούκερ, Ντουβερίογλου

Εκτίμηση: Καλύτερο ρόστερ σε όλες τις θέσεις για τους Τούρκους. Ωστόσο, η αλλαγή προπονητή είναι σημαντικός παράγοντας. Αφενός, θα διαχειριστεί μια ομάδα που δεν έστησε αυτός. Αφετέρου δε μας έχει αποδείξει και πολλά πράγματα στο υψηλό επίπεδο ο Τζόρτζεβιτς. Με Κοκόσκοφ τούς έβλεπα να πηγαίνουν Final Four, τώρα έχω κάποια ερωτηματικά για ένα κατά τ’ άλλα πολύ καλό ρόστερ.


ΥΓ. Ίσως έχουμε και κινήσεις της τελευταίας στιγμής σε κάποιες ομάδες. Έχουν ξεκινήσει ήδη οι μακροχρόνιες προτάσεις για ειδικά παικτών αλλά και ομάδων.

  • Pre game picks και στο Instagram του Koubanezos.gr! Κάντε follow και δείτε τα καλύτερα προγνωστικά
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις