Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ. Το… μεσημέρι του «Mister φάουλ», η μπίρα και ο Μπόλονι

Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ. Το… μεσημέρι του «Mister φάουλ», η μπίρα και ο Μπόλονι

Σύντομο το νέο αντάμωμα Παναθηναϊκού και ΠΑΟΚ, αυτή τη φορά για τα play-off της Super League, μετά το παιχνίδι της τελευταίας αγωνιστικής της κανονικής περιόδου και τη νίκη των «πράσινων» με 2-1.

Την Κυριακή (4/4) στις 15:00 το παιχνίδι για τη 2η «στροφή» των play-off με τη νίκη να είναι επιβεβλημένη και για το «τριφύλλι», αλλά και τους Θεσσαλονικείς στην προσπάθεια για έξοδο στην Ευρώπη και στη νέα διοργάνωση το Europa Conference League.

Κυριακή στις 15:00 λοιπόν το παιχνίδι, κάτι ασυνήθιστο για ντέρμπι να διεξάγεται αυτή την ώρα, που σίγουρα, μπορεί να είναι η παλιά κοινή ώρα έναρξης, τα «ρομαντικά χρόνια» χωρίς τις κάμερες, αλλά για τέτοιου είδους παιχνίδια είναι ασυνήθιστη τη σήμερον εποχή.

Μεσημέρι το ντέρμπι;

Τελευταία φορά που έλαβε χώρα παιχνίδι των δύο ομάδων τέτοια ώρα ήταν πριν 22 χρόνια, σεζόν 1998-1999, την τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου, στο ΟΑΚΑ σε κομβικής σημασίας παιχνίδι για τον Παναθηναϊκό στη μάχη του τίτλου, ενώ ο «Δικέφαλος του Βορρά» βρισκόταν στις ευρωπαϊκές θέσεις και εκεί ήθελε να μείνει.

Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ. Το… μεσημέρι του «Mister φάουλ», η μπίρα και ο Μπόλονι

Η μπίλια έκατσε στα… δεξιά καθώς ο ΠΑΟΚ με ένα γκολ του «Mister φάουλ» Κώστα Φραντζέσκου στο 38’ πήρε μία πολύ μεγάλη νίκη με 1-0 κάνοντας αποφασιστικό βήμα προς την έξοδό του στο Κύπελλο UEFA, ενώ η ομάδα του Βασίλη Δανιήλ, στο κύκνειο άσμα του Καβαλιώτη τεχνικού στον «πράσινο» πάγκο, με την ήττα αυτή ουσιαστικά απώλεσε τις ελπίδες της για το πρωτάθλημα, χάνοντας τελικά και τη δεύτερη θέση από την ΑΕΚ.

Έτσι, ο τότε τεχνικός του ΠΑΟΚ, Άρι Χάαν «πλήγωσε» τον Παναθηναϊκό και ως προπονητής, κάτι που είχε κάνει ως παίκτης το 1971 στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στο «Γουέμπλεϊ» στη μεγαλύτερη επιτυχία ελληνικής ομάδας στα ευρωπαϊκά Κύπελλα.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Βασίλης Δανιήλ): Νικοπολίδης, Αποστολάκης, Ζούλιο Σέζαρ (64′ Κιάσσος), Γκούμας, Φύσσας (45′ Καραγκούνης), Ασάνοβιτς, Λαγωνικάκης, Μίκλαντ (45′ Σιμπνιέφσκι), Μπασινάς, Βαζέχα, Λυμπερόπουλος.

ΠΑΟΚ (Άρι Χάαν): Μιχόπουλος, Ολιβάρες, Ζαφειρίου, Κουλακιώτης, Κατσαμπής, Μπάντοβιτς, Φραντζέσκος, Καφές, Μαχαιρίδης (87′ Νάστος), Βρύζας (56′ Κωνσταντινίδης), Κρισμάρεβιτς (55′ Βελής).

Η διακοπή και ο Ιβιτς

Αναφορικά με άλλα παιχνίδια ανάμεσα στις δύο ομάδες με γηπεδούχο τον Παναθηναϊκό σίγουρα αξέχαστο, όμως για κάτι αρνητικό, έχει μείνει το ματς της σεζόν 2016-2017 επίσης για τα play-off το οποίο δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

Ήταν στις 17 Μαΐου 2017 όταν ένας ανεγκέφαλος πέταξε στις αρχές του δευτέρου ημιχρόνου ένα κουτάκι μπίρας το οποίο και βρήκε στο κεφάλι τον προπονητή του «Δικεφάλου του Βορρά», Βλάνταν Ίβιτς. Αυτό ήταν… Το ματς διεκόπη, (σ.σ. οι «πράσινοι» προηγούνταν 1-0 χάρις σε τέρμα του Μπεργκ) και κατοχυρώθηκε με 3-0 υπέρ των «ασπρόμαυρων» καθορίζοντας εν τέλει και τη μοίρα των δύο ομάδων στη διαδικασία των αγώνων κατάταξης.

Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ. Το… μεσημέρι του «Mister φάουλ», η μπίρα και ο Μπόλονι

Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού, Λάζλο Μπόλονι. έχει κάνει… ζημιά στη νυν ομάδα του, ως προπονητής του ΠΑΟΚ τη σεζόν 2011-2012. Ο Ρουμάνος τεχνικός ήταν στον «ασπρόμαυρο» πάγκο στο «2» με 2-0 στις 4 Μαρτίου 2012. Τότε που ο Παναθηναϊκός με το απόλυτο των νικών στο ΟΑΚΑ φάνταζε ως το ακλόνητο φαβορί για τον τίτλο στη μάχη με τον Ολυμπιακό.

Όλα αυτά μέχρι το ματς με τους Θεσσαλονικείς, οι οποίοι πάλευαν για μία θέση στο Europa League και σίγουρα δεν είχαν να χάσουν τίποτα στο παιχνίδι με το «τριφύλλι». Όπερ και εγένετο και έτσι ο ΠΑΟΚ με δύο γκολ στο δεύτερο ημίχρονο με τους Λίνο, Σαλπιγγίδη πήρε μία σπουδαία νίκη και βύθισε στην εσωστρέφεια τον αντίπαλό του, ο οποίος εν τέλει έχασε εύκολα το πρωτάθλημα.

Γκολ και θέαμα

Φυσικά ποιος μπορεί να ξεχάσει και τα δύο εντυπωσιακά παιχνίδια με τα επτά γκολ, σεζόν 2000-2001 και 2014-2015, παιχνίδια που βρήκαν νικητή τον Παναθηναϊκό με 5-2 και 4-3 αντίστοιχα.

Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ. Το… μεσημέρι του «Mister φάουλ», η μπίρα και ο Μπόλονι

Αρχικά τη σεζόν 2000-2001, 10 Μαρτίου 2001 στη Λεωφόρο, σε κομβικής σημασίας παιχνίδι για τη δεύτερη θέση, ο Παναθηναϊκός με τον Στράτο Αποστολάκη στον πάγκο του νίκησε 5-2 τον ΠΑΟΚ του Ντούσαν Μπάγεβιτς σε ματς με επτά διαφορετικούς σκόρερ.

Για την ιστορία, ο Βαζέχα άνοιξε το σκορ, με τον Φλίπσεν με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι να κάνει το 2-0, πριν μειώσει για τον ΠΑΟΚ ο Γ.Χ. Γεωργιάδης σε 2-1, σκορ ημιχρόνου. Ο Ολιζαντέμπε σημείωσε το 3-1 και ο Μπασινάς με φάουλ το 4-1, ενώ ο Βλάοβιτς πέτυχε το πέμπτο «πράσινο» γκολ μετά από ωραίο συνδυασμό των Φύσσα, Λυμπερόπουλου και του Κροάτη. Ο Ναλιτζής διαμόρφωσε το τελικό 5-2.

Δεκατέσσερα χρόνια αργότερα, παρά δύο ημέρες, οι δύο ομάδες πέτυχαν πάλι επτά γκολ, αλλά με τελικό σκορ το 4-3, στις 8 Μαρτίου 2015 για τη σεζόν 2014-2015. Στην άδεια, λόγω τιμωρίας του Παναθηναϊκού, Λεωφόρο, το ματς είχε πάθος, ένταση και ανατροπές.

Ο Μάρκους Μπεργκ είχε δώσει προβάδισμα στον Παναθηναϊκό, με τον Κλάους Αθανασιάδη να ισοφαρίζει σε 1-1 που ήταν και το σκορ του ημιχρόνου. Ο Σκόνδρας έφερε τα πάνω κάτω και πέτυχε το 1-2, όμως ουσιαστικά στην αμέσως επόμενη φάση ο Καρέλης έφερε την ισορροπία στο σκορ, πριν οι «πράσινοι» πάρουν προβάδισμα για δεύτερη φορά με σκόρερ και πάλι τον Μπεργκ. Ο Σουηδός φορ πέτυχε χατ-τρικ κάνοντας το 4-2, με τον Νομπόα απλά να μειώνει στις καθυστερήσεις στο τελικό 4-3.

Τέλος, αναφορικά με παιχνίδια των δύο ομάδων τον Απρίλιο όπως δηλαδή και τώρα αυτά είναι πέντε, με τα τέσσερα να έχουν διεξαχθεί στο «Απόστολος Νικολαΐδης» και μόλις ένα στο ΟΑΚΑ. Οι «πράσινοι» έχουν το πάνω χέρι με τρεις νίκες, έναντι μίας του ΠΑΟΚ, ενώ ένα ματς έληξε χωρίς νικητή. Αξιοσημείωτο ότι και στα πέντε ματς δεν σκόραραν και οι δύο ομάδες.

Αναλυτικά τα παιχνίδια του Απριλίου:

  • Σεζόν 1963-1964: 19/04/1964 Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ 4-0
  • Σεζόν 1966-1967: 16/04/1967 Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ 0-0
  • Σεζόν 1967-1968: 22/04/1968 Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ 1-0
  • Σεζόν 1993-1994: 09/04/1994 Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ 2-0
  • Σεζόν 2017-2018: 29/04/2018 Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ 0-3

ΥΓ. Μέσα σε όλα αυτά τα παιχνίδια υπάρχει και ένα που ξυπνάει άσχημες μνήμες σε όλους τους υγιείς ανθρώπους και φυσικά δεν μιλάμε για αγωνιστικό για αυτό και δεν έγινε ουδεμία αναφορά σε αυτό (σ.σ. αγωνιστικό)…

Έχει να κάνει φυσικά με το δυστύχημα στα Τέμπη τον Οκτώβριο του 1999 όταν έξι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ έχασαν τη ζωή τους σε τροχαίο κατά την επιστροφή τους στη Θεσσαλονίκη μετά το ματς με τον Παναθηναϊκό. Έξι άνθρωποι που βρέθηκαν εκείνο το απόγευμα στο ΟΑΚΑ για την ομάδα τους, έξι άνθρωποι που έφυγαν από τα σπίτια τους και δεν επέστρεψαν ποτέ σε αυτά…

Χάθηκαν για πάντα στα Τέμπη, τα ξημερώματα της 4ης Οκτωβρίου 1999, όταν ο οδηγός του λεωφορείου στο οποίο επέβαιναν προσπάθησε να προσπεράσει ένα αυτοκίνητο, με αποτέλεσμα το λεωφορείο να μπει στο αντίθετο ρεύμα όπου και συγκρούστηκε με φορτηγό. Το κακό είχε γίνει, ο δρόμος είχε γεμίσει αίμα και νεκρούς…

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις