Η… φόνισσα των γιγάντων

Η... φόνισσα των γιγάντων

Η μεγαλύτερη έκπληξη του φετινού πρωταθλήματος είναι αναμφίβολα η Βερόνα. Έχει κάνει εξαιρετικό σχεδιασμό για την φετινή σεζόν, είναι απροσπέλαστη αμυντικά και έχει πολύ καλή ομοιογένεια και τακτική συνέπεια.

Με την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου στο ιταλικό πρωτάθλημα δείχνει τρομερό πρόσωπο απέναντι στις «μεγάλες» ομάδες, καθώς έχει ηττηθεί μόνο από την Ίντερ.

Εκτός έδρας ισοπαλίες με Γιουβέντους και Μίλαν. Διπλό σε Λάτσιο και Αταλάντα και φυσικά η εντός έδρας νίκη απέναντι στη Νάπολι την περασμένη αγωνιστική. Δεν προσθέτω την νίκη με τη Ρόμα, καθώς ήρθε στα χαρτιά.

Η... φόνισσα των γιγάντων

Σχεδιασμός

Θα ξεκινήσω την αναφορά μου με μία μικρή αναδρομή στην μεταγραφική περίοδο του καλοκαιριού. Εκεί λοιπόν, έχασε τρεις από τους καλύτερους παίκτες της. Ραχμάνι, Άμραμπατ και Κουμπουλά αποχώρησαν και άφησαν αρκετά κενά στην ομάδα και κυρίως στην άμυνα. Σε αυτό το σημείο λοιπόν πρέπει να παραδεχθούμε το τμήμα σκάουτινγκ της Βερόνα, διότι δεν έφερε κανένα φανταχτερό όνομα, παρά μόνο παίκτες που ήταν ακριβώς ότι χρειαζόταν η ομάδα.

Ο δανεισμός των Ντιμάρκο, Τσετσερίνι και Μπάρακ σε συνδυασμό με την μεταγραφή των Ταμέζε και Γκουντέρ κάλυψαν όλα τα κενά μεσοαμυντικά. Φυσικά όσο επιτυχημένες ήταν οι προσθήκες μεσοαμυντικά, τόσο αποτυχημένες ήταν επιθετικά.

Δεν μπορώ να παραλείψω το φετινό μου «πουλέν», τον Ίλιτς. Ο Σέρβος μεσοεπιθετικός έχει έρθει δανεικός από την Μάντσεστερ Σίτι και εντυπωσιάζει με την ακρίβειά του στις μεταβιβάσεις, τη δημιουργικότητα του και το γεγονός πως καταφέρνει πάντα να είναι ελεύθερη επιλογή για τους συμπαίκτες του.

Επιπλέον, έγινε πολύ σωστή διαχείριση του ρόστερ. Διατηρήθηκε ο κορμός της ομάδας και πολλοί παίκτες έχουν ανεβάσει κατακόρυφα την αξία τους στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο. Ο Σιλβέστρι και ο Ζακάνι θα μπορούσαν εύκολα να συμπεριληφθούν στην καλύτερη ενδεκάδα του πρωταθλήματος, έως τώρα. Ο πρώτος μάλιστα είναι στην σχετική ενδεκάδα, σύμφωνα με τα στατιστικά της OPTA.

Η... φόνισσα των γιγάντων

Προπονητής

Ο Ίβαν Τζούριτς διανύει την δεύτερη σεζόν του στον πάγκο της Βερόνα και έχει καταφέρει να περάσει τις ιδέες του για το ποδόσφαιρο στους παίκτες του. Ο Κροάτης προπονητής στοχεύει αρκετά στην ομοιογένεια των παικτών του με σκοπό να έχει η ομάδα του αυτοματισμούς, αλληλοκαλύψεις και να καταφέρουν οι παίκτες του να βρίσκονται «με κλειστά μάτια». Επέλεξε εξ αρχής ένα συγκεκριμένο αγωνιστικό πλάνο και το ακολουθεί μέχρι και σήμερα. Θα έλεγα πως όλο αυτό που γίνεται φέτος χτίζεται από πέρυσι.

Τακτικές

Το σύστημα που χρησιμοποιεί ο Τζούριτς είναι το 3-4-2-1, με μικρές εναλλαγές μεσοεπιθετικά. Η αμυντική τριάδα υπάρχει πάντα και συμπεριλαμβάνει τουλάχιστον δύο παίκτες με δύναμη και μεγάλη ικανότητα στο ψηλό παιχνίδι. Στους κεντρικούς μέσους υπάρχει πάντα ένας παίκτης με τον ρόλο Regista, δηλαδή ένας παίκτης που οργανώνει το παιχνίδι από χαμηλά, με σκοπό να είναι αυτός που δημιουργεί την ανάπτυξη του παιχνιδιού. Επιθετικά δεν υπάρχει και μεγάλη επιτυχία. Οι παίκτες πίσω από τον επιθετικό έχουν αρκετές πρωτοβουλίες και συχνά ανοίγονται και στα πλάγια με αξιώσεις, όμως οι επιλογές που έχουν γίνει στους κεντρικούς επιθετικούς είναι άκρως αναποτελεσματικές. Απορώ με την προσθήκη του Κάλινιτς.

Η ομάδα αμυντικά είναι πάρα πολύ δυνατή. Οι γραμμές είναι πολύ κοντά και η αμυντική τακτική προσέγγιση θέλει την ομάδα να αμύνεται στενά και μαζικά, με αποτέλεσμα όπου βρίσκεται ο αντίπαλος να έχει διπλάσιους αμυνόμενους. Γενικότερα δεν υπάρχουν κενοί χώροι στην άμυνα της Βερόνα και οι αντίπαλοι δεν καταφέρνουν ποτέ να βγουν στην αντεπίθεση με αξιώσεις. Έτσι οι πηγές κινδύνου είναι ελάχιστες.

Επιθετικά η Βερόνα προτιμά να έχει αργή και οργανωμένη ανάπτυξη. Το παιχνίδι δημιουργείται σχεδόν πάντα από το κέντρο και επιθετικά βγαίνει στα πλάγια με κινήσεις των ακραίων μέσων ή των μεσοεπιθετικών. Όταν οι μεσοεπιθετικοί βγαίνουν στα πλάγια, οι ακραίοι μέσοι συγκλίνουν στο κέντρο με αποτέλεσμα να υπάρχουν πάντα πολλές επιλογές.

Στην τωρινή μεταγραφική περίοδο αναμένεται η προσθήκη του Λαζάνια, με σκοπό να δώσει στην επίθεση περισσότερη ταχύτητα αλλά και προσπάθειες. Ο Ιταλός επιθετικός είναι ταχύτατος και δημιουργεί συχνά ευκαιρίες για αυτόν και τους συμπαίκτες του. Θεωρώ και ελπίζω πως θα τα πάει εξαιρετικά.

Ομαδικά στατιστικά

Θετικά

Είναι η καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος και θα μπορούσε να έχει και ακόμη μικρότερο παθητικό αν απέφευγε κάποια ατομικά λάθη. Στην Βερόνα έχουν δεχθεί μόλις 18 γκολ σε 19 αγώνες.

Είναι η καλύτερη ομάδα του πρωταθλήματος στις εναέριες μάχες. Οι υψηλόσωμοι αμυντικοί έχουν παίξει μεγάλο ρόλο σε αυτό.

Τέλος, είναι η καλύτερη ομάδα του πρωταθλήματος σε κομμένα σουτ και σέντρες. Όπως ανέφερα, η Βερόνα αμύνεται μαζικά και δεν δίνει χώρο στους αντιπάλους.

Αρνητικά

Στα αρνητικά το χειρότερο είναι οι προσπάθειες. Η επιθετική ανικανότητα είναι απόρροια της έλλειψης δημιουργικότητας επιθετικά.

Επιπλέον, η επιλογή του Τζούριτς να παίζει με πάσες στον χώρο μεσοεπιθετικά, κυρίως στα πλάγια, έχει δημιουργήσει ένα αρνητικό στατιστικό. Το ποσοστό επιτυχημένων μεταβιβάσεων της Βερόνα είναι το χειρότερο στο πρωτάθλημα.

Ατομικά στατιστικά

Όσον αφορά στην απόδοση Ζακάνι και Ντιμάρκο είναι οι καλύτεροι παίκτες της ομάδας με τον Φαραόνι να ακολουθεί.

  • Πρώτος σκόρερ (5) και πρώτος σε ασίστ (5) ο Ζακάνι.
  • Ο παίκτης που δημιουργεί περισσότερες προσπάθειες είναι ο Μπάρακ, ο οποίος έχει σκοράρει τέσσερις φορές.
  • Οι κεντρικοί αμυντικοί Τσετσερίνι, Σετίν και Μανιάνι έχουν τρομερά ποσοστά στο ψηλό παιχνίδι.
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις