Πώς η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει το πόκερ όπως το γνωρίζαμε

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει το πόκερ όπως το γνωρίζαμε

Η τεχνητή νοημοσύνη λειτουργεί με μία διαδικασία εκμάθησης του ίδιου του υπολογιστή

Από το 2010 και μετά το online πόκερ γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη, η οποία συνεχίζεται σταθερά πλέον και εκτός διαδικτύου μέχρι τις μέρες μας. Είναι δίχως αμφιβολία γεγονός πως τα πράγματα έχουν απλοποιηθεί πάρα πολύ όσον αφορά το παιχνίδι online και η τεχνητή νοημοσύνη φαίνεται πως αποτελεί μία νέα πτυχή που είναι ικανή να αλλάξει ριζικά τα πάντα όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα για το δημοφιλές παιχνίδι.

Η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης

Η τεχνητή νοημοσύνη λειτουργεί με μία διαδικασία εκμάθησης του ίδιου του υπολογιστή. Όσα περισσότερα δεδομένα δίνουμε στη μηχανή, τόσο περισσότερες αναλύσεις αυτή πραγματοποιεί σε αναζητήσεις, προκειμένου να καταλήξει σε συγκεκριμένα μοτίβα τα οποία δείχνουν να επαληθεύονται. Έτσι ακριβώς καταφέρνει να επιλύσει πολύπλοκα προβλήματα με βάση μαθηματικές λειτουργίες.

Σκεφθείτε ένα παιχνίδι όπως το σκάκι. Στο συγκεκριμένο παιχνίδι υπάρχει πάντα κάποια κίνηση η οποία είναι καλύτερη από τις υπόλοιπες και την οποία έχει τη δυνατότητα να βρει ένας υπολογιστής, ακόμα και χωρίς τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης. Δεν χρειάζεται τίποτα περισσότερο από εκατομμύρια υπολογισμούς που μπορούν να γίνουν ακόμη και σε δέκατα του δευτερολέπτου.

Το πόκερ είναι διαφορετικό ως παιχνίδι, υπό την έννοια πως περιλαμβάνει τεχνικές όπως είναι κυρίως η μπλόφα, που δεν μπορούν να μπουν σε αυστηρά υπολογιστικά μοτίβα σαν κι αυτά που χρησιμοποιούν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Εδώ η τεχνητή νοημοσύνη κάνει τη διαφορά πλέον, καθώς έχει τη δυνατότητα να αναλύσει τον τρόπο παιχνιδιού των παικτών και να αντιληφθεί με μεγάλη αποτελεσματικότητα ακόμα και τις μπλόφες τους. Σε δεύτερο επίπεδο μπορεί να μάθει και ο υπολογιστής -από την πλευρά του- να προχωρά σε μπλόφες, μιμούμενος στην ουσία συμπεριφορές παικτών με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο.

Χρησιμοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη στην πράξη

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει ήδη τη δυνατότητα να νικήσει επαγγελματίες παίκτες του πόκερ με αξιόλογα ποσοστά επιτυχίας. Βέβαια, κανείς δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει υπολογιστές για να παίξει σε τουρνουά καθώς απαγορεύεται από τους κανονισμούς, όμως αυτό που μπορεί να κάνει ένας παίκτης πόκερ είναι να χρησιμοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη ως βοήθημα για να βελτιώσει σημαντικά το παιχνίδι του.

Όλο και περισσότεροι παίκτες χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη ως προπονητικό εργαλείο. Το συγκεκριμένο λογισμικό τους επιτρέπει να αξιολογούν τις αποφάσεις τους σε προηγούμενα τουρνουά και να μαθαίνουν από τα λάθη τους. Η Pokerstars δημιούργησε μάλιστα και ένα πρόγραμμα με την ονομασία Level Up With Lex, με το οποίο βοηθά τους παίκτες να βελτιώσουν το παιχνίδι τους, με βάση τα αποτελέσματα και τα πορίσματα μιας πλατφόρμας τεχνητής νοημοσύνης για το πόκερ. Ο επαγγελματίας παίκτης Lex Veldhuis αναλύει καταστάσεις σε βίντεο χρησιμοποιώντας το συγκεκριμένο σύστημα, κάτι το οποίο συμβαίνει για πρώτη φορά.

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει το πόκερ όπως το γνωρίζαμε

Ατομική προπόνηση και εξέλιξη

Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στο πόκερ χρησιμοποιείται και από πολλούς άλλους επαγγελματίες παίκτες ατομικά. Προσφέρει τη δυνατότητα ανάλυσης ακόμα και στις μπλόφες, με τον υπολογιστή να εκτιμά στην περίπτωση αυτή πόσο επιτυχημένες ήταν μαθηματικά και κατάλληλες για τη συγκεκριμένη στιγμή στην οποία χρησιμοποιήθηκαν.

Το λογισμικό μπορεί να αναλύει προηγούμενες παρτίδες πόκερ, προσφέροντας συγκεκριμένες πληροφορίες τις οποίες αναζητά στοχευμένα ο επαγγελματίας παίκτης. Μάλιστα, όσο περισσότερα στοιχεία λαμβάνει τόσο καλύτερα είναι τα αποτελέσματα στη συνέχεια και σε βάθος χρόνου.

Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα από την εισαγωγή κάποιων βασικών στοιχείων για τα «χέρια» σε μία παρτίδα, ο υπολογιστής μπορεί να ενημερώσει τον παίκτη αν έπαιξε τελικά το «χέρι» σωστά σε σχέση με τη στατιστική για τις πιθανότητες κι αν θα έπρεπε να χρησιμοποιήσει μπλόφα ή όχι. Αυτές οι υποδείξεις είναι πολύτιμες για τους επαγγελματίες που ξέρουν πραγματικά να εξελίσσονται και να μαθαίνουν από τα λάθη τους.

Με τον τρόπο το πόκερ μετατρέπεται σε ένα παιχνίδι στο οποίο οι υπολογισμοί και οι πιθανότητες κερδίζουν ακόμα πιο πρωταγωνιστικό ρόλο. Ο ίδιος ο παίκτης μπαίνει στη διαδικασία μετά από λίγο καιρό να αξιολογεί καλύτερα με το μυαλό του τις καταστάσεις σε πραγματικό χρόνο στο παιχνίδι, σε σχέση με ό,τι έκανε μέχρι πρόσφατα.

Κοιτάζοντας το μέλλον

Τι μπορεί, όμως, να σημαίνει μακροπρόθεσμα η εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης στο πόκερ; Αυτό μένει να το δείξει ο χρόνος, ωστόσο μπορούμε να εκτιμήσουμε πώς η μηχανή τελικά θα μπορεί να νικήσει τους παίκτες και μάλιστα με μεγάλη διαφορά σε ένα επιδεξιότητας. Όπως όλα δείχνουν, είναι καθαρά θέμα χρόνου.

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις