Σνούκερ: Υπάρχει… και ο Τραμπ

Σνούκερ: Υπάρχει... και ο Τραμπ

Με όσα έχουν ήδη διαδραματιστεί στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σνούκερ του 2021, κοντέψαμε να ξεχάσουμε τον Νο 1 της κατάταξης. Τον Τζαντ Τραμπ.

Ο πρώτος αγώνας του με τον Λίαμ Χάιφιλντ (10-4) έμεινε στη σκιά άλλων, πιο αμφίρροπων αναμετρήσεων του 1ου γύρου. Έτσι, πολλοί θα νιώσουν την παρουσία του στο τουρνουά μόλις σήμερα. Οκτώ ημέρες μετά την έναρξή του κι ενώ έχουν ήδη αποκλειστεί μεγάλα ονόματα όπως ο Ρόνι Ο’Σάλιβαν και ο Τζον Χίγκινς! Περίεργο έτσι;

Αντίπαλος του πρώτου φαβορί για τον τίτλο είναι ο πάντα υπολογίσιμος Ντέιβιντ Γκίλμπερτ σε έναν αγώνα που κρύβει παγίδες. Την ίδια ώρα (12:00), αρχίζει η μάχη και των δύο μοναδικών qualifiers που κατάφεραν να φτάσουν στη φάση των «16». Του Στιούαρτ Μπίνγκαμ και του Τζέιμι Τζόουνς.

Πάμε κατ’ ευθείαν στη στοιχηματική ανάλυση, που περιλαμβάνει και τους δύο αγώνες που θα συνεχιστούν από χθες.

Τζαντ Τραμπ (1) – Ντέιβιντ Γκίλμπερτ (15)

Κυριακή 25/4 (12:00 και 21:00), Δευτέρα 26/4 (15:00)

Το εμπόδιο του Λίαμ Χάιφιλντ ήταν πολύ χαμηλό και ο Τζαντ Τραμπ το ξεπέρασε με ευκολία. Πέτυχε μόνο ένα century break, ήταν όμως όσο καλός χρειαζόταν σε κάθε τομέα του παιχνιδιού, για να φτάσει στη νίκη με 10-4. Το ζητούμενο, άλλωστε, ήταν η πρόκριση και όχι να εντυπωσιάσει.

Πιο μεγάλη αίσθηση προκάλεσε ο σημερινός του αντίπαλος, ο Ντέιβιντ Γκίλμπερτ. Διαψεύδοντας όσους (ονόματα δεν λέμε) τον θεωρούσαν επίφοβο να πέσει θύμα έκπληξης, ο έμπειρος άσος παρουσιάστηκε αναγεννημένος και συνέτριψε με 10-4 τον Κρις Γουέικλιν.

Για να δημιουργηθούν προϋποθέσεις έκπληξης εδώ, θα πρέπει να συμβούν δύο τινά. Πρώτον, να πιάσει ο Γκίλμπερτ το τοπ παιχνίδι του για τουλάχιστον ένα σκέλος και δεύτερον, να έχει «νεκρά» διαστήματα ο Τραμπ. Περίπου ό,τι είδαμε να συμβαίνει στο ματς του ΜακΓκιλ με τον Ο’Σάλιβαν, δηλαδή.

Είναι απίθανο αυτό; Όχι. Πιο πιθανό, όμως, είναι ο Τραμπ να παρουσιαστεί όσο σοβαρός χρειάζεται για να πετύχει τον στόχο του. Το πάθημα του Ο’Σάλιβαν σίγουρα θα τον ταρακούνησε, αν και μάλλον δεν το χρειαζόταν. Την έχει πατήσει κι ο ίδιος στο παρελθόν, ενώ ξέρει πόσο καλός παίκτης είναι ο Γκίλμπερτ. Αν, τώρα, κατέβει με έπαρση, κακό του κεφαλιού του.

Όσο για την άποψη ότι θα έχει περισσότερο άγχος, τώρα που έφυγε από τη μέση ο (θεωρητικά) πιο επικίνδυνος αντίπαλός του; Δεν συμφωνούμε. Πίεση για να επιβεβαιώσει ότι είναι ο καλύτερος την είχε ούτως ή άλλως ο Νο 1 της κατάταξης. Το θέμα είναι πώς θα τη διαχειριστεί.

Ο Τραμπ έχει προβάδισμα στην παράδοση και νίκησε 10-4 στον μοναδικό multi-session αγώνα τους, το 2011. Αξίζει να αναφερθεί ότι εκείνο το ματς είχε διεξαχθεί στο πλαίσιο των προκριματικών του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος και το τέλος του βρήκε τον Γκίλμπερτ υποβιβασμένο από το Tour (ανέκτησε αμέσως τη θέση του μέσω του Q-School)! Η ζωή παίζει περίεργα παιχνίδια…

Το θέμα, βέβαια, είναι τι ποντάρουμε σ’ αυτό το ματς. Οι τιμές για νίκη του Τραμπ με χάντικαπ είναι υπερβολικά χαμηλές κι έτσι φαίνεται προτιμότερη η επιλογή ενός συντηρητικού (no pun intended) over. Θα επανέλθουμε το απόγευμα της Κυριακής, αν η εξέλιξη του πρώτου σκέλους μας προσφέρει καλύτερες ευκαιρίες.

Στιούαρτ Μπίνγκαμ (18) – Τζέιμι Τζόουνς (69)

Κυριακή 25/4 (12:00 και 21:00), Δευτέρα 26/4 (15:00)

Φαίνεται παράξενο να αναφέρουμε ως qualifier τον Στιούαρτ Μπίνγκαμ. Διότι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η κλάση του τον κατατάσσει ανάμεσα στους δέκα κορυφαίους εν ενεργεία παίκτες.

Έχει κατακτήσει παγκόσμιο τίτλο, σχετικά πρόσφατα κατέκτησε κι άλλο major τουρνουά (Masters 2020) και η συμμετοχή του στα προκριματικά μάλλον καλό του έκανε, παρά κακό. Ακόμα είναι οι έντονες οι αναμνήσεις από το εντυπωσιακό πρώτο σκέλος της νίκης του επί του Λούκα Μπρεσέλ, ενώ και κόντρα στον Ντινγκ Τζουνχούι έπαιξε σνούκερ υψηλού επιπέδου.

Ο Τζέιμι Τζόουνς, πάλι, δεν είναι πρωτάρης στη φάση των «16». Το 2012 είχε φτάσει στα προημιτελικά του Παγκοσμίου, αποκλείοντας τους Σον Μέρφι και Άντριου Χίγκινσον, απλώς έκτοτε (και ιδίως τη διετία 2018-20) βίωσε δύσκολες καταστάσεις.

Η ποινή ετήσιου αποκλεισμού για το γεγονός ότι δεν κατήγγειλε τη χειραγώγηση αγώνων που υπέπεσε στην αντίληψή του, είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη θέση του στο Tour το 2019. Μόλις τον περασμένο Αύγουστο επανήλθε, νικώντας μάλιστα στο Q-School τον «δικό μας», Μιχάλη Γεωργίου και αμέσως έκανε αισθητή την παρουσία του.

Η άνετη νίκη επί του Στίβεν Μαγκουάιαρ (10-4 από 0-3) λέει πολλά. Ο Τζόουνς είναι αναμφίβολα παίκτης επιπέδου περσινού ΜακΓκιλ, που έφτασε στα ημιτελικά χωρίς να το περιμένει κανείς. Όμως κι ο ίδιος ο 33χρονος Ουαλός γνωρίζει ότι ο Μπίνγκαμ είναι πολύ πιο σοβαρός αντίπαλος.

Η παράδοση κρύβει ένα παράδοξο: Ο Μπίνγκαμ επικράτησε και στα δύο «κανονικά» ματς του παρελθόντος, για το European Masters και το Shanghai Masters. Ο Τζόουνς, όμως, έχει να αντιπαρατάξει δύο νίκες εναντίον του σημερινού αντιπάλου του στο Shoot-Out. Άλλο best of 1, όμως, κι άλλο best of 25.

Δικαίως φαβοριτίζεται ο παγκόσμιος πρωταθλητής του 2015. Είναι λίγο υπερβολικό το 1.36 του «1», αλλά και το «2» με αβαντάζ 2,5 frames στον Τζόουνς, δεν έχει απόδοση έκπληξης. Θα βρείτε πιο κάτω μία αρχική πρόταση, όμως για τον νικητή καλό θα είναι να περιμένετε πώς θα εξελιχθεί το πρώτο σκέλος. Το ίδιο θα κάνουμε κι εμείς.

Μαρκ Άλεν (13) – Μαρκ Σέλμπι (4)

Κυριακή 25/4 (16:30), Δευτέρα 26/4 (21:00). Συνέχεια από 2-6.

Ο Μαρκ Σέλμπι επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση στο πρώτο σκέλος του αγώνα του με τον Μαρκ Άλεν.

Το 6-2 λέει την αλήθεια, μια και ο τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής σκόραρε με συνέπεια στα πέντε frames που κατέκτησε (αποκορύφωμα το 134 για το 4-2) και ήταν προσεκτικός στο τακτικό παιχνίδι του. Ο Βορειοϊρλανδός άσος αντέδρασε προς στιγμήν ισοφαρίζοντας σε 2-2 από 0-2, όμως στη συνέχεια δεν βρήκε λύσεις.

Η χθεσινή πρόταση για νίκη του Σέλμπι με χάντικαπ 2,5 frames βρίσκεται σε καλό δρόμο – αν και ποτέ δεν ξέρεις. Βάσει της μέχρι τώρα εικόνας του ματς, περιμένουμε από τον 37χρονο Άγγλο να πετύχει σήμερα άλλα δύο century breaks.

Σον Μέρφι (7) – Γιαν Μπινγκτάο (10)

Κυριακή 25/4 (16:30), Δευτέρα 26/4 (21:00). Συνέχεια από 6-2.

Προφανώς ο Σον Μέρφι εκνευρίστηκε με τις αποδόσεις των στοιχηματικών εταιριών, που τον έδιναν αουτσάιντερ στο ματς με τον Γιαν Μπινκτάο. Γι’ αυτό φρόντισε να μας παρουσιάσει ποιος είναι πραγματικά, στο χθεσινό πρώτο σκέλος.

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής του 2005 τιμώρησε την επιπολαιότητα του νεαρού Κινέζου και με αποκορύφωμα δύο century breaks (το ένα 144 πόντων, το υψηλότερο έως τώρα στο τουρνουά), μπαίνει στη σημερινή μάχη προηγούμενος 6-2!

Τα δεδομένα έχουν αλλάξει άρδην και η πρότασή μας για νίκη του Γιαν με χάντικαπ 2,5 frames απειλείται σοβαρά. Να κάνουμε κόντρα ποντάρισμα, για κάλυψη, και να χτυπιόμαστε μετά; Ο πιτσιρικάς είναι ικανός για όλα. Ή να κυνηγήσουμε κάτι άλλο, άσχετο με το αποτέλεσμα, μήπως βγάλουμε τα «σπασμένα»;

Θα επιλέξουμε το δεύτερο.

Δυάδα (συνολικής απόδοσης 3.96)
12:00
Τζαντ Τραμπ - Ντέιβιντ Γκίλμπερτ
Over 20,5 frames
1.80
12:00
Στιούαρτ Μπίνγκαμ - Τζέιμι Τζόουνς
Τζόουνς over 1,5 century break
2.20
Μονό
16:30
Μάρκ Άλεν - Μαρκ Σέλμπι
Σέλμπι over 2,5 century breaks
2.25
Μονό
16:30
Σον Μέρφι - Γιαν Μπινγκτάο
Γιαν, νικητής frames 9-12
3.00
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις