Τυχερά παιχνίδια: Ποια είναι η επικρατέστερη ηλικία;

τυχερά παιχνίδια

Αποκαλυπτική για τη συμπεριφορά όσων επιλέγουν το ποντάρισμα στα τυχερά παιχνίδια είναι έρευνα της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων.

Οι νέοι δείχνουν να είναι αυτοί που κατά κύριο λόγο προτιμούν τα τυχερά παιχνίδια, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζουν ορισμένα επιπλέον στοιχεία σχετικά με τις προτιμήσεις τους.

Ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα ήταν ότι σε ποσοστό 83% η ηλικιακή ομάδα 18 – 34 δηλώνει πως έχει παίξει τυχερά παιχνίδια. Το ποσοστό συμμετοχής σε παίγνια μειώνεται όσο μεγαλώνει η ηλικία.

Πρόκειται για μια ποσοτική έρευνα με ερωτηματολόγιο που διεξήχθη σε όλη την Ελλάδα και αφορά το έτος 2021. 80% των συνεντεύξεων έγιναν τηλεφωνικά και 20% online. Το δείγμα ήταν 3.134 κάτοικοι της χώρας από 18 χρονών και πάνω.

Όπως αναφέρει η ίδια η ΕΕΕΠ “η έρευνα ανετέθη στην εταιρεία Kapa Research, μέλος του ΣΕΔΕΑ και διενεργήθηκε τον μήνα Μάρτιο του 2022, σύμφωνα με τους κώδικες δεοντολογίας της ESOMAR για τη διεξαγωγή και δημοσιοποίηση ερευνών κοινής γνώμης”.

Στην ερώτηση αν έχουν παίξει ποτέ στο παρελθόν τυχερά παιχνίδια, καταφατικά απαντά το 76% και αρνητικά το 22%, ενώ 1% αρνήθηκε να τοποθετηθεί.

Επίσης, για την ίδια ερώτηση με βάση τα φύλα, απαντά θετικά το 82% των ανδρών και των 71% των γυναικών.

Για τον χρόνο που αφιερώνουν οι παίκτες στο παιχνίδι, η πλειοψηφία (65%) ασχολείται λιγότερο από μία ώρα την εβδομάδα. Ποσοστό μειωμένο σε σχέση με δύο χρόνια πριν (78%). Παράλληλα, 5% δηλώνουν ότι ξοδεύουν μεταξύ μίας και τριών ωρών, 4% μεταξύ τεσσάρων και είκοσι ωρών και 1% ότι αφιερώνουν περισσότερες από 20 ώρες την εβδομάδα στα τυχερά παιχνίδια.

Σχετικά με τις δαπάνες που πραγματοποιούν οι παίκτες τυχερών παιχνιδιών, 53% δηλώνουν ότι ξοδεύουν λιγότερα από 10€ τον μήνα. 23% δαπανούν από 10 έως 50€ και 9% πάνω από 50€ αντίστοιχα.

Το ποσοστό όσων ξοδεύουν πάνω από 50€ τον μήνα είναι σχετικά υψηλότερο στους άνδρες (11%) και τους νέους 18-24 ετών (15%). Ενώ υψηλά ποσοστά καταγράφονται κυρίως μεταξύ όσων παίζουν διαδικτυακά ζωντανή ρουλέτα, Blackjack και Poker στο διαδίκτυο (49%).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα αποτελέσματα της έρευνας σχετικά με τους κινδύνους που συνδέονται με την προβληματική ενασχόληση με τα τυχερά παίγνια. Για τον προσδιορισμό του κινδύνου προβληματικής ενασχόλησης με τα τυχερά παίγνια χρησιμοποιήθηκε ο δείκτης Problem Gambling Severity Index (PGSI).

O δείκτης συγκροτείται με βάση το μέσο όρο των επιμέρους τιμών που λαμβάνουν οι απαντήσεις σε μία σειρά από ερωτήσεις. Που έχουν σχεδιαστεί ώστε να προσδιορίσουν τον βαθμό προβληματικής ενασχόλησης. Όσο αυξάνεται η τιμή του δείκτη τόσο πιο κοντά στον κίνδυνο εμφάνισης προβληματικής ενασχόλησης με τα τυχερά παίγνια βρίσκεται ο παίκτης.

Το 86,7% των παικτών κατατάσσονται στην κατηγορία παικτών δίχως προβληματική συμπεριφορά. 7,8% στην κατηγορία χαμηλού κινδύνου. 4,2% στην κατηγορία μετρίου κινδύνου και 1,2% στην κατηγορία παικτών με προβληματική συμπεριφορά. Μείωση σε σχέση με το αντίστοιχο ποσοστό της έρευνας του 2020 (2,7%).

Με το Golden 21 προβλέπεις σε ποιους 7 αγώνες θα μπουν ακριβώς 21 γκολ και διεκδικείς έως και 21.000 ευρώ κάθε Σαββατοκύριακο.

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις