Κίνδυνος κατάρρευσης των τουρκικών συλλόγων λόγω τηλεοπτικών δικαιωμάτων

Κίνδυνος κατάρρευσης των τουρκικών συλλόγων λόγω τηλεοπτικών δικαιωμάτων

Ορισμένοι από τους κορυφαίους συλλόγους ποδοσφαίρου της Τουρκίας ενδέχεται να αντιμετωπίσουν οικονομική καταστροφή, μετά την ακύρωση διαγωνισμού για τα τηλεοπτικά δικαιώματα όλων των αγώνων της κορυφαίας κατηγορίας της χώρας για την επόμενη σεζόν, επειδή οι προσφορές ήταν κατώτερες των προσδοκιών.

Η κορυφαία προσφορά των 150 εκατομμυρίων δολαρίων, από τους σημερινούς κατόχους δικαιωμάτων BeIN Media Group και Digiturk, απορρίφθηκε από την τουρκική ομοσπονδία ποδοσφαίρου (TFF) ως πολύ χαμηλή.

«Λόγω του γεγονότος ότι αυτό το ποσό είναι χαμηλότερο από εκείνο της ποδοσφαιρικής σεζόν 2021-2022, η προσφορά δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτή» ανέφερε η TFF σε ανακοίνωσή της, προσθέτοντας ότι οι σύλλογοι, επίσης, χαρακτήρισαν την προσφορά απαράδεκτη.

Ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός BeIN του Κατάρ εξετάζει τώρα εάν θα κάνει προσφορά για λίγο περισσότερους από τους μισούς αγώνες της σεζόν 2022-23 έναντι 810 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών (58 εκατομμύρια δολάρια), με την τελική απόφαση να αναμένεται στις 7 Μαρτίου, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Η 7η Μαρτίου είναι η προθεσμία που έχει θέσει η TFF για να υποβληθούν προσφορές για τα υπόλοιπα «πακέτα» της διοργάνωσης.

Η BeIN ανακοίνωσε ότι το μέγεθος της προσφοράς της αντικατοπτρίζει μια πολύ πιο αδύναμη τουρκική λίρα και την αχαλίνωτη πειρατεία στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα. Η λίρα υποχώρησε 44% έναντι του δολαρίου πέρυσι και ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε κοντά στο 50% τον Ιανουάριο.

Μια έρευνα του 2021 από την BeIN διαπίστωσε ότι υπήρχαν έως και δύο άτομα που παρακολουθούσαν παράνομα τουρκικούς αγώνες για κάθε άτομο με συνδρομή.

Καμία άλλη εταιρεία δεν έκανε προσφορά για το ευρύτερο πακέτο που προσφέρεται.

Το δεύτερο μεγαλύτερο πακέτο περιλαμβάνει δικαιώματα μετάδοσης μόνο 210 αγώνων από τους συνολικά 380 της σεζόν.

«Είναι σαν να αγοράζεις ένα σπίτι χωρίς σαλόνι» είπε μια πηγή προσκείμενη στο θέμα, προσθέτοντας ότι δεν είναι σαφές εάν θα παραχωρηθούν στους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς δικαιώματα για τους πιο σημαντικούς αγώνες.

Η Digiturk, θυγατρική της BeIN, είναι ο κορυφαίος πάροχος συνδρομητικής τηλεόρασης στην Τουρκία με περίπου 3,5 εκατομμύρια συνδρομητές.

«Η Digiturk βλέπει τώρα την αγοραία αξία ως πολύ χαμηλή. Εάν αποχωρήσει, η αξία του τουρκικού ποδοσφαίρου είναι το πολύ 100 εκατομμύρια δολάρια, οι σύλλογοι θα μπορούσαν να καταρρεύσουν».

Οι υπερχρεωμένοι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων των Φενερμπαχτσέ και Γαλατασαράι, εξαρτώνται από τα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα για τη διαχείριση των οικονομικών τους.

Οι τέσσερις κορυφαίοι σύλλογοι, στους οποίους περιλαμβάνονται επίσης η Μπεσίκτας και η Τραμπζονσπόρ, υπέγραψαν πέρυσι συμφωνίες αναδιάρθρωσης χρέους με τράπεζες και τον Νοέμβριο είχαν συνολικές οφειλές 750 εκατομμυρίων δολαρίων, ποσό που είναι υπερτριπλάσιο σε σχέση με τα ετήσια έσοδά τους.

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις