Το πιο… στημένο ματς της Εθνικής

Το πιο... στημένο ματς της Εθνικής

Μια από τις πιο κωμικό-τραγικές αναμετρήσεις της Εθνικής Ελλάδας έλαβε χώρα απέναντι στη Γιουγκοσλαβία, με την έκβασή της να προκαλεί τεράστιες αντιδράσεις.

Γυρίζουμε πίσω τον χρόνο στο 1973. Η εθνική Ελλάδας αγωνίζεται στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1974, σε όμιλο όπου μετείχαν τρεις ομάδες. Η Γιουγκοσλαβία, η Ισπανία και εμείς. Εξ αρχής ήταν δεδομένο, πως η Ελλάδα θα είχε ρόλο κομπάρσου στην μάχη για την πρόκριση στην τελική φάση του Μουντιάλ. Ωστόσο, όπως εξελίχθηκε ο όμιλος, το εισιτήριο θα κρινόταν από την δική μας απόδοση.

Το background της αναμέτρησης

Τελευταία αγωνιστική, υποδεχόμασταν τους Γιουγκοσλάβους, οι οποίοι ήθελαν νίκη με τρία γκολ διαφορά για να τερματίσουν πρώτοι και να προκριθούν στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Στα δύο γκολ διαφορά θα είχαμε μπαράζ ανάμεσα στους «πλάβι» και τους Ισπανούς.

Ο προπονητής του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος τότε, Αλκέτας Παναγούλιας, δήλωνε «με οποιοδήποτε αποτέλεσμα θα κάναμε εχθρό έναν ισχυρό του ποδοσφαίρου». Ουσιαστικά εμείς θα διαλέγαμε το ποιος θα πάει στα τελικά της Γερμανίας και αυτή ήταν η στιγμή που ξεκίνησε το… θέατρο του παραλόγου.

 

Το πιο... στημένο ματς της Εθνικής

 

Οι οικοδεσπότες Γερμανοί έδειχναν προτίμηση στην Ισπανία, έχοντας ως στόχο την οικονομική επιτυχία της διοργάνωσης. Πόνταραν πολλά άλλωστε, στους τουρίστες που θα ταξίδευαν για τους αγώνες. Βέβαια, το θέμα άρχισε να ξεφεύγει από το αθλητικό πλαίσιο, με την χούντα του Ιωαννίδη να έχει εγκατασταθεί στην Ελλάδα μόλις μερικές εβδομάδες, το καθεστώς Φράνκο να υπάρχει στην Ισπανία και τους Γιουγκοσλάβους που ναι μεν ήταν γείτονες, αλλά παρέμεναν… ανατολικοί.

Έτσι, μια πληθώρα φημών σχετικά με την έκβαση της αναμέτρησης άρχισε να απλώνεται σε όλη την Ευρώπη, ενώ ΕΠΟ και ΓΓΑ έκαναν το ένα λάθος μετά το άλλο διαγωνιζόμενες για το ποια θα κάνει το μεγαλύτερο.

  • Ο αγώνας γινόταν Τετάρτη, αλλά η ΕΠΟ όρισε αγώνες πρωταθλήματος τη Κυριακή με ντέρμπι μάλιστα Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ.
  • Ο ΓΓΑ Γιώργος Βλαδίμηρος που διαδέχτηκε τον Κωνσταντίνο Ασλανίδη παραμονές του αγώνα έδωσε πριμ νίκης 5.000 δρχ. σε κάθε ποδοσφαιριστή της εθνικής γεγονός πρωτοφανές. Ακόμη και τώρα τα πριμ δίνονται εκ των υστέρων. Ποτέ εκ των προτέρων. Εκτός αν…
  • Η κρατική τηλεόραση, το ΕΙΡΤ, ανακοίνωσε από μέρες πριν ότι θα δείξει το ματς με αποτέλεσμα η ΕΠΟ να φωνάζει για την οικονομική αποτυχία του αγώνα που έγινε στο «Γ. Καραϊσκάκης». Πραγματικά με το ζόρι τα εισιτήρια ξεπέρασαν τα 8.000 σε μια εποχή που τα γήπεδα γέμιζαν ασφυκτικά.
  • Ο αγώνας συγκέντρωσε τα βλέμματα όλης της Ευρώπης, τουλάχιστον. Ήρθαν στο Φάληρο να τον δουν από κοντά ο πρόεδρος της ΦΙΦΑ σερ Στάνλεϊ Ράους, ο αντιπρόεδρός της Γιουγκοσλάβος Αντρέγεβιτς, ο Λάζλο Κουμπάλα προπονητής της άμεσα ενδιαφερόμενης Ισπανίας, ενώ παρατηρητής ήταν ο αντιπρόεδρος της ΟΥΕΦΑ Μπαρκς.
  • Η Ελλάδα εκτός όλων των άλλων είχε και την παράδοση σε βάρος της. Η τελευταία φορά που είχε κερδίσει τους Γιουγκοσλάβους ήταν στις 23 Δεκεμβρίου 1934 (2-1 στη Λεωφόρο). Δηλαδή πριν 39 ολόκληρα χρόνια!

 

Το πιο... στημένο ματς της Εθνικής

 

Ο αγώνας… παρωδία της Εθνικής Ελλάδας

Όσον αφορά την αναμέτρηση, οι Γιουγκοσλάβοι μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο με το μαχαίρι στα δόντια και μέχρι το 15΄είχαν φτάσει στο 2-0 το σκορ. Κάπου εκεί όμως ανέλαβε δράση ο διαιτητής. Φανερά σφυρίγματα υπέρ των Ελλήνων παικτών με στόχο να τους σπρώξει προς το γκολ. Αποκορύφωμα η φάση του 35΄όταν ο Λάκης Γκλέζος χαστούκισε τον Ντούσαν Μπάγεβιτς, τον καλύτερο παίκτη των αντιπάλων μας. Ο Μπάγεβιτς αιφνιδιάστηκε, πήγε να απαντήσει, αλλά πριν προλάβει πήρε το δρόμο για τα αποδυτήρια! Όσο για τον Γκλέζο δεν είδε ούτε κίτρινη! Αυτή η αριθμητική υπεροχή βοήθησε την Ελλάδα να ισοφαρίσει μέχρι την ανάπαυλα.

Στο δεύτερο ημίχρονο, η Γιουγκοσλαβία πήρε και πάλι προβάδισμα στο σκορ στο 63΄ και από εκεί κι έπειτα άρχισε η παρωδία. Οι Έλληνες παίκτες «πάγωναν» το παιχνίδι λες και κέρδιζαν αυτοί, ενώ ο διαιτητής σταματούσε διαρκώς τους Γιουγκοσλάβους με οφσάιντ ή επιθετικά φάουλ. Ήταν φανερό ότι είχαν επιλέξει την Ισπανία για να προκριθεί. Κι όμως, η λύτρωση για τους «πλάβι» ήρθε στις καθυστερήσεις με τον Καράσι να πετυχαίνει το γκολ που έστειλε την ομάδα του στα μπαράζ με τους Ισπανούς και τον κόσμο στις κερκίδες να χειροκροτεί το γκολ που δέχθηκε η Εθνική μας.

 

Το πιο... στημένο ματς της Εθνικής

 

Οι αντιδράσεις μετά τη λήξη

Αντίθετα, η κατάσταση στα αποδυτήρια ήταν αποκαρδιωτική, με τους διεθνής ποδοσφαιριστές να επωμίζονται την «ξεφτίλα». Συγκεκριμένα, ο προπονητής Παναγούλιας δήλωσε «Ξεφτιλιστήκαμε στην Ευρώπη», προτού υποβάλει την παραίτησή του, ενώ ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Γιώργος Δέδες, ήταν επίσης επικριτικός. «Οι Έλληνες παίκτες μόνο για την Ελλάδα δεν έπαιξαν».

Φυσικά, ο ξένος «τύπος» δε θα μπορούσε να λείπει από τέτοιο πανηγύρι. «Μόνο οι Ισπανοί θα δώσουν συγχαρητήρια στους Έλληνες διεθνείς» έγραψε η «L’Equipe», ενώ η ιταλική «La Stampta» διαπίστωσε ότι «οι Γερμανοί ήθελαν την Ισπανία στα τελικά». Αποκαλυπτική και η τοποθέτηση της ισπανικής «Marca», «Χρωστάμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους Έλληνες παίκτες κι ας μην κατάφεραν να παίξουν πάνω από το… μηδέν!».

Τις επόμενες ημέρες στην Ελλάδα είχαμε αρκετές εξελίξεις. Η ΕΠΟ κάλεσε στο ΔΣ τους Κελεσίδη, Κρητικόπουλο και τον Παναγούλια για να ακούσει τις απόψεις τους. Οι αποφάσεις ήταν να επιβληθεί πρόστιμο 25.000 δραχμές σε κάθε ποδοσφαιριστή, να αναδιοργανωθεί η εθνική εκ βάθρων με βάση τους παίκτες των εθνικών ομάδων ελπίδων και νέων, καθώς και να συγκροτηθεί τριμελής επιτροπή (Δέδες, Καλλιφατίδης, Ρώμας) για να διερευνήσει το τι έγινε στον αγώνα.

 

Το πιο... στημένο ματς της Εθνικής

 

Ακόμα κι ο Υπουργός Προεδρίας Κ. Ράλλης ασχολήθηκε με το θέμα. Σε συνάντηση που είχε λίγες μέρες αργότερα με δημοσιογράφους τους ρώτησε την άποψή τους για το θέμα κι αμέσως μετά αποφάσισε να συγκροτηθεί πενταμελής επιτροπή από δικαστικούς για να διερευνήσει την υπόθεση. Το πόρισμα έπρεπε να παραδοθεί μέχρι τις 5 Ιανουαρίου.

Θέλετε να μάθετε τι έγινε απ’ όλα αυτά; Απολύτως τίποτα. Το ματς ξεχάστηκε κι όλα συνέχισαν να κυλούν όπως και πριν… Όσο για την ιστορία, στον αγώνα μπαράζ στη Φραγκφούρτη, η Γιουγκοσλαβία κέρδισε την Ισπανία 1-0. Οι νικητές πήγαν στα τελικά. Στους Ισπανούς έμειναν τα παράπονα για τον τρόπο που οδηγήθηκαν στο μπαράζ.

 

  • Follow τη σελίδα μας στο Instagram για περισσότερα προγνωστικά (στα stories) αλλά και αθλητικές ιστορίες που δεν θα διαβάσατε αλλού!
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις