Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ vs Λίβερπουλ, στον πρώτο στημένο αγώνα στην ιστορία!

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ vs Λίβερπουλ, στον πρώτο στημένο αγώνα στην ιστορία!

Στην γενέτειρα του «βασιλιά των σπόρ» έμελε να στηθεί ο πρώτος ποδοσφαιρικός αγώνας στην ιστορία, ένα ντέρμπι μεταξύ Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Λίβερπουλ.

«Έχουμε βάσιμες υποψίες για το ότι συγκεκριμένο ματς της πρώτης κατηγορίας ήταν χειραγωγημένο. Στην γηπεδούχο ομάδα επιτράπηκε να νικήσει με ένα συγκεκριμένο σκορ. Έχουμε πληροφορίες για το ότι κάποιοι παίκτες πόνταραν σημαντικά ποσά στο ακριβές σκορ του αγώνα στη δική μας αλλά και σε άλλες εταιρείες. Έτσι, ενημερώνουμε τους πελάτες μας αλλά και το ποδοσφαιρικό κοινό ότι θα υπάρξει παρακράτηση στις πληρωμές για το εν λόγω στοίχημα. Επιπλέον, κάνουμε γνωστό ότι θα υπάρξει αμοιβή σε όποιον δώσει πληροφορίες που θα οδηγήσει στην τιμωρία των δραστών».

Πολλά χρόνια πίσω, το 1915, η κόντρα των δύο ομάδων δεν είχε πιάσει τα επίπεδα του σήμερα. Άλλωστε από τρόπαια δεν είχαν να επιδείξουν και κάτι τρομερό, έχοντας από δύο πρωταθλήματα έκαστη. Σε αναμέτρηση για την πρώτη κατηγορία της Αγγλίας λοιπόν, η Γιουνάιτεντ χρειαζόταν νίκη στη μάχη που έδινε για να παραμείνει στην κατηγορία, ενώ η Λίβερπουλ από την άλλη ήταν αδιάφορη. Και πάλι όμως, ο κόσμος της εποχής περίμενε για να παρακολουθήσει έναν σκληρό αγώνα που θα αποζημίωνε όποιον βρισκόταν στο γήπεδο.

 

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ vs Λίβερπουλ, στον πρώτο στημένο αγώνα στην ιστορία!

«Καμία από τις δύο ομάδες δεν έβγαλε ενέργεια στο γήπεδο από τη στιγμή που η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ προηγήθηκε με 2-0. Προς το τέλος, ο αγώνας ήταν ο χειρότερος που έχουμε δει φέτος», ανέφερε ένα δημοσίευμα της Manchester Football Chronicle, ενώ η Manchester Echo έγραψε: «Οι μισοί παίκτες ήταν σαν να ήθελαν να βρίσκονται οπουδήποτε αλλού πέρα από αυτό το γήπεδο. Ένας-δύο από αυτούς έδιναν την εντύπωση ότι δεν έχουν ξαναπαίξει ποτέ ποδόσφαιρο».

Ωστόσο, αυτό που προκάλεσε μεγαλύτερη εντύπωση δεν ήταν η άνετη νίκη των γηπεδούχων, ούτε η γενικότερα κακή εικόνα των ομάδων στον αγωνιστικό χώρο. Ένα πέναλτι που έστειλε αρκετά άουτ ο αρχηγός των «κόκκινων διαβόλων» στο δεύτερο ημίχρονο (ενώ η ομάδα του χρειαζόταν τη νίκη), το κράξιμο που έφαγε ο Φρεντ Πάγκναμ της Λίβερπουλ από συμπαίκτες του(!) όταν έστειλε τη μπάλα στο δοκάρι λίγο πριν το τέλος, αλλά και τα μεγάλα ποσά που στοιχηματίστηκαν στη νίκη της Γιουνάιτεντ με σκορ 2-0 (σε απόδοση 8.00 και 9.00) αρκούσαν για να ξεσπάσει η φήμη του «μιλημένου ματς».

Βέβαια, εκείνη την περίοδο το ποδόσφαιρο δεν ήταν η προτεραιότητα κανενός. Ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος βρισκόταν «προ των πυλών», και άπαντες, όπως είναι λογικό, δεν είχαν το μυαλό τους στην μπάλα. Κύρια προτεραιότητα ήταν η εξοικονόμηση χρημάτων, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις δύσκολες μέρες που θα έρχονταν. Σ’ αυτούς τους ανθρώπους, φυσικά, συμπεριλαμβάνονταν και οι ποδοσφαιριστές των δυο ομάδων.
Σύμφωνα με μαρτυρίες της εποχής λοιπόν, παίκτες και των δύο ομάδων συναντήθηκαν σε παμπ του Μάντσεστερ, με σκοπό να συνεδριάσουν για την έκβαση του ματς. «Εγκέφαλος» της πλεκτάνης ήταν ένας πρώην παίκτης της Μάντσεστερ και αρχηγός των «κόκκινων», Τζάκι Σέλντον, με τρεις ακόμα συμπαίκτες του (Τομ Μίλερ, Μπομπ Πέρσελ, Τομ Φέρφουλ) και τρεις αντιπάλους (Άρθουρ Γουόλεϊ, Σάντι Τέρνμπουλ, Ένοκ Γουέστ) να συμμετέχουν στο κόλπο.

 

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ vs Λίβερπουλ, στον πρώτο στημένο αγώνα στην ιστορία!

Δύο εβδομάδες αργότερα, χωρίς να αναφέρονται καν οι εμπλεκόμενες ομάδες ή οι παίκτες, συστάθηκε επιτροπή που ξεκίνησε έρευνα για την υπόθεση. Ποδοσφαιριστές και bookmakers ανακρίθηκαν κάμποσες φορές τους επόμενους μήνες. Στον Τύπο του Μάντσεστερ γράφτηκε ότι η πληροφορία για το 2-0 είχε φτάσει και είχε πονταριστεί μέχρι το Νιούκαστλ και το Νότιγχαμ.

Μάλιστα, ο σκόρερ των δύο γκολ της Γιουνάιτεντ στην αναμέτρηση, Τζορτζ Άντερσον, αλλά και ο έτερος «κόκκινος διάβολος», Μπιλ Μέρεντιθ, κατέθεσαν εναντίον των συμπαικτών τους, με τον δεύτερο να αναφέρει χαρακτηριστικά, «Υποψιάστηκα πως κάτι δεν πήγαινε καλά, καθώς οι συμπαίκτες μου δεν μου έδιναν τη μπάλα». Σημαντική λεπτομέρεια, ο Μέρεντιθ ήταν ίσως ο καλύτερος παίκτης της εποχής.

Όπως και να είχε πάντως, το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε, με αποτέλεσμα οι επτά παίκτες που συμμετείχαν στο «κόλπο» να λάβουν ποινή ισόβιου αποκλεισμού από κάθε αθλητική δραστηριότητα, στις 27 Δεκεμβρίου του 1915. Οι ομάδες δεν δέχθηκαν κάποια ποινή, καθώς δεν ανακαλύφθηκε συμμετοχή των παραγόντων τους. Όσο για την έκβαση του πρωταθλήματος, η ομάδα του Μάντσεστερ έσωσε την κατηγορία χάρη σε αυτή τη νίκη, με τις Τότεναμ και Τσέλσι να υποβιβάζονται. Η Λίβερπουλ τερμάτισε στην 13η θέση, ενώ η έτερη ομάδα του Μέρσεϊσάιντ, η Έβερτον κατέκτησε τον τίτλο.

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις