Αυτοί σφυρίζουν! Τα… κοράκια του Euro 2020

Αυτοί σφυρίζουν! Τα... κοράκια του Euro 2020

Σκέψεις για τα… κοράκια της επερχόμενης διοργάνωσης του Euro 2020, ήτοι οι διαιτητές που θα δούμε στα διάφορα γήπεδα της Ευρώπης καθότι φέτος η διοργάνωση διεξάγεται σε 11 διαφορετικές πόλεις.

Κοιτάζοντας όσους σφυρίζουν καθώς η λίστα αποτελείται από 18 διαιτητές, βλέπει κανείς μεγάλα ονόματα και γνωστά. Ωστόσο, από αυτά λίγοι είναι αυτοί που έχουν πραγματικές διακρίσεις σε τελικούς και εποπτεία μεγάλων διοργανώσεων και αγώνων, παρόλο που είναι πολλά από αυτά βαριά ονόματα. Πρακτικά υπάρχουν τρεις κατηγορίες διαιτητών.

  • τα μεγάλα ονόματα, έμπειροι με τελικούς στα πόδια τους και στη… σφυρίχτρα τους.
  • ονόματα ανερχόμενων διαιτητών με παραστάσεις που ωστόσο δεν έχουν μετάσχει σε άλλη μεγάλη διοργάνωση
  • κάποιοι συμπληρωματικοί στα μάτια μου που ναι μεν έχουν εμπειρία αλλά όχι μεγάλη διεθνώς

Από Μπριχ μέχρι Κάιπερς

Στην πρώτη κατηγορία θα συμπεριλάβω μεγάλα ονόματα της διαιτητικής Ευρώπης. Πιστεύω δε, ότι από αυτούς θα προκύψει και ο «άρχοντας» του μεγάλου τελικού. Ο Γερμανός Φέλιξ Μπριχ δεσπόζει ως πρώτο όνομα σε αυτή την κατηγορία. Ο 45χρονος Γερμανός έχει να επιδείξει τελικό Europa League το 2014 μεταξύ Σεβίλλης και Μπενφίκα καθώς και τελικό σε Champions League 12/5/2017 μεατξύ της Γιουβέντους και της Ρεαλ Μαδρίτης. Έμπειρος διαιτητής, πεναλτάκιας καθώς έχει 0,4 πέναλτι κατά μέσο όρο που το λες και μεγάλο νούμερο. Με περίπου 3,5 κάρτες μέσο όρο δεν τον λες και καρτάκια. Μετριοπαθής σε σχέση με τα φάουλ καθώς σφυρίζει ούτε λίγο ούτε πολύ 25 φάουλ μέσο όρο ανά αγώνα.

Αυτοί σφυρίζουν! Τα... κοράκια του Euro 2020

Δεύτερος σε αυτή τη λίστα έρχεται ο Τούρκος Τσουνέιρ Τσακίρ. 44 ετών με 250 και πλέον ματς στην καριέρα του και από τους πιο έμπειρους του χώρου. Έχει φτάσει να εποπτεύσει ημιτελικά Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2014 και το 2018. Το 2015 σε τελικό Champions League μεταξύ Γιουβέντους και Μπαρτσελόνα έδειξε 3 κίτρινες ενώ το 2012 άφησε με παράπονα την Τσέλσι σε έναν ημιτελικό Champions League απέναντι στην Μπαρτσελόνα καθώς απέβαλλε τον Τέρι από το πρώτο ημίχρονο. Εν τέλει, η Τσέλσι προκρίθηκε με συνολικό σκορ 3-2. 27,5 φάουλ μέσο όρο έχει ο κύριος με πολλά πέναλτι στους αγώνες του. Χαρακτηριστικό του; Αργεί να βγάλει κάρτες και κυμαίνεται στις 3-4 κάρτες το παιχνίδι.

Τρίτος στη λίστα μου ο Ιταλός, Ντανιέλε Ορσάτο. Ιερό τέρας για το άθλημα, έχει κάνει άλματα τα τελευταία χρόνια με κύριο «μετάλλιο» του την εποπτεία του τελικού Champions League μεταξύ Παρί Σεν Ζερμέν και Μπάγερν Μονάχου, πρόσφατα. Στα 45 του πλέον, βαδίζει προς τη δύση της καριέρας του. Ωστόσο, χαρακτηριστικό είναι ότι ποτέ δεν έχει σφυρίξει σε Euro. Mε 28 φάουλ ανά παιχνίδι και 5,5 κάρτες είναι από αυτούς που θα πληρώσουν σε κάρτες και φάουλ. Ωστόσο σαν συμβουλή, ο συγκεκριμένος θέλει μεγάλη προσοχή καθώς αυτά τα νούμερα αληθεύουν μόνο όταν εποπτεύει αγώνες με ομάδες μικρομεσαίες. Όταν βρεθεί απέναντι σε ομάδες που αποτελούνται από ποδοσφαιριστές με μεγάλα ονόματα αφήνει πολλές φορές το πλεονέκτημα και ο αγώνας δεν έχει πολλά φάουλ. Όχι ιδιαίτερα… πεναλτολάγνος θα έλεγα.

Προτελευταίος σε αυτή τη μεγάλη κατηγορία έρχεται ο Μπιόρν Κάιπερς. Ο 48χρονος Ολλανδός είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία ρεφ στη διοργάνωση και ποτέ δεν έχει σφυρίξει μεγάλο τελικό, εκτός από τις 26/11/2011 στον τελικό του Super Cup μεταξύ Μπαρτσελόνα και Πόρτο. Μεγάλος πεναλτάκιας αφού φέτος σε 8 παιχνίδια Champions League έδωσε 4 πέναλτι. Τέλος, είναι αρκετά μετριοπαθής σε φάουλ (23,5 μέσο όρο) και κάρτες (3,5 μέσο όρο).

Αφήνω τελευταίο τον Ισπανό που πιστεύω θα είναι και ο διαιτητής του τελικού αν και μικρός σε ηλικία. Ο 41 ονόματι Κάρλος ντελ Σέρο Γκράνδε βλέπω ότι έχει πάρει πολλούς σημαντικούς διεθνείς αγώνες τελευταία. Μικρός σε ηλικία που δεν έχει να επιδείξει κάποιον τελικό σε Ευρωπαϊκή διοργάνωση, συστημικός που θεωρώ ότι θα ευνοηθεί και θα επιλεγεί από την UEFA να διευθύνει τον τελικό. Δεν δίνει αρκετά πέναλτι, ούτε κόκκινες. Έχει 4,7 κάρτες μέσο όρο που της λες και πολλές και 26 φάουλ μέσο όρο. Έχει όλο το πακέτο για να είναι ο άρχων του τελικού της διοργάνωσης (το ξαναλέω και το φωνάζω).

Γνωστοί μεν, υστερούν δε

Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται γνωστά ονόματα ωστόσο όλοι κάπου υστερούν είτε λόγω ηλικίας είτε λόγω άλλων πραγμάτων.

Αυτοί σφυρίζουν! Τα... κοράκια του Euro 2020

Εδώ ξεχωρίζουν κάποια γνωστά ονόματα. Στην κορυφή της λίστας και ανερχόμενος ο 38χρονος Γάλλος Κλεμέν Τουρπέν. Με συμμετοχές σε παιχνίδια Παγκοσμίου Κυπέλλου στο πρόσφατο Παγκόσμιο κύπελλο στη Ρωσία. Από εκεί και πέρα όμως τίποτα. Γνωστός πεναλτάκιας και έχει έφεση στις απευθείας κόκκινες κάρτες με 0,2 μέσο όρο. Εξαιρετικά μεγάλος μέσος όρος. Ο κύριος έχει 25 φάουλ μέσο όρο και γενικά προωθείται από την UEFA. Τον θεωρώ ένα από τα επόμενα «big thing» της διαιτησίας.

Δεύτερος στη λίστα και εξαιρετικά ευνοούμενος σε θέματα ορισμών είναι ο Ολλανδός Ντάνι Μακέλι. Επίσης, τον θεωρώ μεγάλο όνομα που θα μας απασχολήσει τα επόμενα χρόνια. Μικρός σε ηλικία και ιδιαίτερα ευαίσθητος στον καταλογισμό πέναλτι. Είναι το χαρακτηριστικό του. Δεν έχει να επιδείξει μεγάλα παιχνίδια σε διοργανώσεις με εθνικές ομάδες και αυτό είναι μείον του, όμως νομίζω ότι σταδιακά θα αρχίσει να παίρνει περισσότερο σημαντικά παιχνίδια. Δεν είναι φαουλάκιας (23,5 φάουλ μέσο όρο), ούτε και πολύ καρτολάγνος (4 κάρτες μέσο όρο).

Μία κατηγορία μόνοι τους είναι οι Άγγλοι Μάικλ Όλιβερ και Αντονι Τέιλορ. Μεγάλα ονόματα στη λίστα όμως δεν τους προτιμούν και δε ξέρω το λόγο. Ίσως να μην είναι συστημικοί. Ο πρώτος βέβαια έχει χρόνια μπροστά του καθώς είναι μόλις 36 ετών. Ιδιαίτερα πεναλτολάγνος με 0,3 πέναλτι μέσο όρο το παιχνίδι. Έχει εποπτεύσει μόνο εγχώριους τελικούς και δεν έχει να επιδείξει τίποτα σε διεθνείς διοργανώσεις εθνικών ομάδων. Ο πιο έμπειρος Τέιλορ έχει διευθύνει μόνο έναν τελικό Super Cup το 2020. Τίποτα ιδιαίτερο όμως από εκεί και πέρα αν κάποιος κοιτάξει το βιογραφικό του. Γενικά, οι δύο Άγγλοι διαιτητές θα μας απασχολήσουν καθώς εντός συνόρων έχουν τελείως άλλη νοοτροπία σε σχέση με τη συμπεριφορά τους όταν βγαίνουν εκτός συνόρων. Ίσως και αυτό να πληρώνουν για τους λίγους ορισμούς που έχουν σε σημαντικά παιχνίδια. Θα μας απασχολήσουν…

Κλείνω την κατηγορία αυτή με μία τριάδα καρτολαάγνων διαιτητών. Εδώ είναι ξεκάθαρο το μειονέκτημα τους καθώς η UEFA προτιμάει να ορίζει διαιτητές με λίγες κάρτες που μπορούν να επιβληθούν σε βαρυσήμαντους αγώνες. Εδώ βρίσκονται ο εξαιρετικά νευρικός Ρώσος Σερχέι Καράσεφ με 2 παρουσίες σε Euro, με πολλές κάρτες και πέναλτι στα παιχνίδια του. Ο Ισραηλινός Ορελ Γκρίνφελντ που όταν ξεκινήσει να βγάζει κάρτες δε σταματάει, και ο επίσης 40χρονος Ρουμάνος Οβίντιου Χάτεγκαν. Μεγάλο όνομα στη χώρα του αλλά και αυτός αν ξεκινήσει τις κάρτες είναι ασταμάτητος. Ειδικά όταν παίζουν μικρομεσαίες ομάδες.

Οι ανερχόμενοι και οι συμπληρωματικοί

Σε αυτή την κατηγορία έχουμε τους δύο ανερχόμενους (και τους δύο συμπληρωματικούς. Οι δύο πρώτοι είναι 36αρηδες. Ο Ρουμάνος Ιστβαν Κόβατς θεωρώ ότι θα μας απασχολήσει τα επόμενα χρόνια καθώς είναι μικρός και παίρνει όλο και περισσότερους ορισμούς. Βέβαια δε θεωρώ ότι θα φτάσει και στο επίπεδο του Μπριχ. Προς Θεού. Γιατί; Πολύ απλά επειδή και αυτός είναι καρτολάγνος. Είναι αυστηρός, δεν μπορεί να συγκρατήσει τα συναισθήματα του όμως είναι καλός διαιτητής και ακριβοδίκαιος. Πάνω από 4 κάρτες μέσο όρο σε όλα τα παιχνίδια. 25,44 φάουλ μέσο όρο.

Ο Σουηδός Αντρέας Έκμπεργκ από την άλλη, ορίζεται συνέχεια σε Ευρωπαϊκές διοργανώσεις το τελευταίο διάστημα. Θεωρώ ότι θα έχει μεγαλύτερη εξέλιξη από τον Κόβατς. Mε 3 κάρτες μέσο όρο, 26,5 φάουλ ανά παιχνίδι και λίγα πέναλτι έχει όλο το πακέτο για να προχωρήσει. Δεν έχει να επιδείξει σημαντικά παιχνίδια στο βιογραφικό του ακόμη. Θα σφυρίξει για πρώτη φορά σε διοργάνωση εθνικών ομάδων.

Άφησα για το τέλος τους 2 πιο αμφιλεγόμενους διαιτητές. Ο Πορτογάλος Αρτουρ Σοάρες Ντίας είναι σκληρός, καρτολάγνος με 4,6 ανά παιχνίδι και 0,3 πέναλτι ανά αγώνα. Νευρικός που όταν ανεβάζει θερμοκρασία δε ξέρει τι κάνει. Συστημικός βέβαια, καθώς η UEFA τον στέλνει από Αραβία μέχρι Ελλάδα και Σουηδία. Παντού. Στα 41 του όμως δε νομίζω ότι θα έχει μεγάλη εξέλιξη.

Τέλος, ο Σλοβένος Σλάβκο Βίνσιτς είναι ο πιο απρόβλεπτος διαιτητής της διοργάνωσης. Μπορεί να σφυρίζει παιχνίδι που καίγονται οι δύο ομάδες και να μη δίνει με τίποτα φάουλ και κάρτες. Nαι μεν, διαιτητής με πολλές κάρτες αλλά αψυχολόγητος και μπερδεμένος. Δεν έχει να επιδείξει ούτε αυτός μεγάλα παιχνίδια. Δεν είναι πεναλτολάγνος και έχει περίπου 26 φάουλ μέσο όρο. Μπορεί να φαίνονται πολλά αλλά τα σκαμπανεβάσματα είναι πολλά όπως προαναφέρθηκε. Μάλιστα, είναι και… «κακό» παιδί καθώς το προηγούμενο καλοκαίρι είχε απασχολήσει τις αρχές καθώς είχε συλληφθεί σε βίλα με ναρκωτικά και όργια.

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις