Σνούκερ: Τεστ για τον Ρόμπερτσον

Σνούκερ: Τεστ για τον Ρόμπερτσον

Ο Νιλ Ρόμπερτσον ρίχνεται στη μάχη του φετινού Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Σνούκερ, απέναντι στον ίδιο παίκτη που συνάντησε και στην περσινή πρεμιέρα.

Ο Λιανγκ Γουενμπό αποτελεί το πρώτο τεστ για τον Αυστραλό, ο οποίος συγκαταλέγεται ανάμεσα στα μεγάλα φαβορί για τον τίτλο. Το πρώτο σκέλος του αγώνα τους διεξάγεται σήμερα στις 16:30, την ίδια ώρα με εκείνο του Στίβεν Μαγκουάιρ με τον Τζέιμι Τζόουνς.

Το βράδυ (21:00), παράλληλα με το φινάλε του αγώνα του Ρόνι Ο’Σάλιβαν με τον Μαρκ Τζόις, αρχίζει άλλη μία μάχη. Ίσως η λιγότερο «εμπορική» του προγράμματος του 1ου γύρου, μια και αναμετρώνται ο Ντέιβιντ Γκίλμπερτ με τον Κρις Γουέικλιν.

Σ’ αυτούς τους τρεις αγώνες είναι αφιερωμένη η σημερινή μας ανάλυση.

Νιλ Ρόμπερτσον (3) – Λιανγκ Γουενμπό (29)

Σάββατο 17 Απριλίου (16:30) – Κυριακή 18 Απριλίου (21:00)

Είναι αλήθεια ότι κανείς δεν φαντάζεται ότι ο Νιλ Ρόμπερτσον θα χάσει από τον Λιανγκ “Come on” Γουενμπό. Το ερώτημα είναι μόνο ένα: Με… τι μαλλί θα εμφανιστεί ο Αυστραλός σήμερα στο Crucible;

ΟΚ, ας σοβαρευτούμε. Υπάρχει κι άλλο ερώτημα, το οποίο θα απαντηθεί πάνω στην τσόχα από τον Ρόμπερτσον: Θα πλησιάσει, έστω, τα ιλιγγιώδη αγωνιστικά στάνταρ του Tour Championship; Διότι αν το κάνει, δύσκολα θα έχει αντίπαλο. Όχι σήμερα, αλλά σε ολόκληρο το τουρνουά.

Η λογική λέει ότι ο 39χρονος άσος δεν θα πιάσει εξίσου διαστημική απόδοση, όσο σκληρά κι αν δούλεψε τις τρεις εβδομάδες που μεσολάβησαν. Και πάλι όμως θα είναι αρκετά δυνατός, ώστε να μην απειληθεί από τον Λιανγκ. Ο ενθουσιώδης Κινέζος δεν είναι χειρότερος από τον Μιλκινς και τον Χολτ, που έχουν κάνει «κηδείες» στον Ρόμπερτσον στο Crucible. Πρέπει, όμως, να κάνει υπέρβαση για να έχει τύχη.

Και στις δύο multi-session αναμετρήσεις των δύο παικτών, το τελικό σκορ ήταν 10-5 υπέρ του Αυστραλού με πανομοιότυπη εξέλιξη. Ντέρμπι στο πρώτο σκέλος, πάτημα γκαζιού από τον Ρόμπερτσον στο δεύτερο, με τον Λιανγκ να τρώει τη σκόνη του. Λέτε να συμβεί το ίδιο και τώρα; Θα έχει πλάκα και θα το κυνηγήσουμε ως fun bet.

Στίβεν Μαγκουάιρ (9) – Τζέιμι Τζόουνς (69)

Σάββατο 17 Απριλίου (16:30) – Κυριακή 18 Απριλίου (21:00)

Να και το ζευγάρι που οι περισσότεροι περιμένουμε την πρώτη φετινή έκπληξη. Έχει δώσει δικαιώματα ο Στίβεν Μαγκουάιρ, μια και από τις τελευταίες έξι χρονιές που συμμετείχε ως seeded στο Παγκόσμιο, αποκλείστηκε από τον 1ο γύρο στις τέσσερις!

Έχει απέναντί του και τον Τζέιμι Τζόουνς, ο οποίος στα προκριματικά θύμισε τον παλιό καλό εαυτό που ξέραμε προ της τιμωρίας, οπότε δεν ήθελε και πολύ. Έπεσαν πολλοί με τα μούτρα στο 2.50 της νίκης του 33χρονου Ουαλού.

Αυτό ακριβώς με προβληματίζει. Το υπερβολικό hype γύρω από τον Τζόουνς και η σιγουριά πολλών ότι θα εξελιχθεί σε παίκτη-έκπληξη του φετινού Παγκοσμίου. Τον συμπαθώ απεριόριστα και χαίρομαι που επανήλθε ύστερα από την υπερβολικά σκληρή ποινή του. Αλλά ας μην υποτιμάμε τόσο τον Σκωτσέζο.

Όσο… ρεμπεσκές κι αν είναι (που είναι) ο Μαγκουάιρ, δεν παύει να είναι ένας χαρισματικός παίκτης. Και τώρα που θέλει να σώσει μία κακή χρονιά, ίσως γίνει πιο επικίνδυνος. Over 16,5 frames, λοιπόν, σε συνδυασμό με το 3,5 χάντικαπ του Ρόμπερτσον. Έτσι θα είμαστε πιο κοντά στο κέρδος.

Fun fact: Οι δύο παίκτες έχουν αναμετρηθεί μόνο μία φορά στο παρελθόν και ο Τζόουνς είχε νικήσει 5-0 (στο Australian Goldfields Open του 2014).

Ντέιβιντ Γκίλμπερτ (15) – Κρις Γουέικλιν (63)

Σάββατο 17 Απριλίου (21:00) – Κυριακή 18 Απριλίου (16:30)

Με τον Γκίλμπερτ συμβαίνει περίπου ό,τι και με τον Μαγκουάιρ. Θεωρείται ευάλωτος seeded παίκτης και η κλήρωση με έναν αξιόλογο qualifier όπως ο Κρις Γουέικλιν, έχει δημιουργήσει προϋποθέσεις έκπληξης.

Αυτό που κατά τη γνώμη μου κάνει τη διαφορά, είναι η υποχρέωση του Γκίλμπερτ για τη νίκη. Όχι μόνο επειδή προέρχεται από μία μέτρια χρονιά, αλλά και επειδή απειλείται με κατρακύλα στην κατάταξη. Αν χάσει, θα βρεθεί με μείον 100.000 λίρες (από την πορεία του μέχρι τους «4» στο Παγκόσμιο του 2019). Γι’ αυτό το άγχος θα είναι τεράστιο κι όχι εύκολα διαχειρίσιμο.

Ο Γουέικλιν δεν έχει τίποτα να χάσει. Από τη στιγμή που έφτασε μία ανάσα από τον πρόωρο αποκλεισμό στα προκριματικά και, πιθανότατα, τον υποβιβασμό από το Tour, κάθε αγώνας που δίνει είναι κέρδος.

Ίσως να αξίζει περισσότερο να κυνηγήσουμε την έκπληξη εδώ, φυλάγοντας όμως λίγο τα νώτα μας. Με ένα «αβάντζο» της τάξης των 2,5 frames δηλαδή. Η προοπτική να συναντήσει ο Γουέικλιν τον Τζαντ Τραμπ, τον οποίο λίγο έλειψε να είχε αποκλείσει στον 1ο γύρου του 2018, μας κάνει να το πιστεύουμε πιο πολύ.

Δυάδα (συνολικής απόδοσης 2.90)
16:30
Νιλ Ρόμπερτσον - Λιανγκ Γουενμπό
1 (-3,5)
1.61
16:30
Στίβεν Μαγκουάιρ - Τζέιμι Τζόουνς
Over 16,5 frames
1.80
Μονό
21:00
Ντέιβιντ Γκίλμπερτ - Κρις Γουέικλιν
2 (+2,5)
1.90
Fun bet
16:30
Νιλ Ρόμπερτσον - Λιανγκ Γουενμπό
10-5 ακριβές σκορ
6.00
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις