Παρί, ο Ποτσετίνο είναι ο κατάλληλος

Διαβάστε για την Παρί και για τον Ποτσετίνο που είναι ο κατάλληλος να οδηγήσει την ομάδα στο πολυπόθητο τρόπαιο, το Τσάμπιονς Λιγκ.

Στις 2 Ιανουαρίου η Παρί Σεν Ζερμέν ανακοινώνει την πρόσληψη του Μαουρίτσιο Ποτσετίνο στην τεχνική της ηγεσία με συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι του 2022 και με οψιόν ανανέωσης για ακόμη ένα χρόνο. Προσωπική μου άποψη; Η γαλλική ομάδα ανακοινώνει τον προπονητή που μαζί του μπορεί να καταφέρει να κατακτήσει αυτό που τόσα χρόνια προσπαθεί. Το Τσάμπιονς Λιγκ. Γιατί ποδοσφαιριστές υψηλού επιπέδου, του ανωτάτου, τα τελευταία χρόνια διαθέτει και μάλιστα με το τσουβάλι. Από το 2013 και μετά όμως τότε που άρχισε να φέρνει στο Παρίσι τους παικταράδες, δεν είχε ποτέ και προπονητή ανάλογου επιπέδου. Ούτε ο Μπλαν, ούτε ο Έμερι αλλά ούτε και ο Τούχελ ανήκουν στους κορυφαίους. Ο Μαουρίτσιο Ποτσετίνο, όμως, είναι ένας τέτοιος. Είναι ένας από τους κορυφαίους.

Χαμηλότερου επιπέδου προπονητές

Όλα αυτά χρόνια κανείς από τους προπονητές που είχε η Παρί δεν είχαν ένα σύγχρονο και ξεκάθαρο σχέδιο. Ενώ, ακόμη, δεν έδειχναν πως είναι ικανοί να διαχειριστούν τις τεράστιες προσωπικότητες που διέθετε ακόμα. Πάντοτε έβγαιναν ρεπορτάζ πως ένα μεγάλο όνομα είτε δεν τα είχε καλά με τον προπονητή, είτε είχε προβληματική συμπεριφορά εντός των αποδυτηρίων. Πέρα από αυτό όμως, τα σχέδια και οι αγωνιστικές προτάσεις που μας παρουσίασαν δεν ήταν ποτέ αρκετές για να οδηγήσουν την Παρί στην κορυφή της Ευρώπης. Για τον Λοράν Μπλαν αλλά και τον Ουνάι Έμερι το παραπάνω το αποδεικνύουν και οι μετέπειτα πορείες τους. Αποδεικνύουν ότι δεν είναι προπονητές που ανήκουν στο υψηλό επίπεδο αυτή την εποχή.

Ο Γάλλος δεν ανέλαβε, από το 2016 όταν και αποχώρησε από το Παρίσι, καμία άλλη ομάδα μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2020, όταν και ανέλαβε την Αλ Ραγιάν, ένα κλαμπ από το Κατάρ. Ο Έμερι από την άλλη απέδειξε και με την πορεία του στην Άρσεναλ ότι δεν έχει σχέδιο που φτάνει για ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό. Είναι καλός για ομάδες τύπου Βιγιαρεάλ, αλλά μέχρι εκεί. Δεν είναι για παραπάνω. Ο Τούχελ, που ήταν και ο τελευταίος πριν τον Ποτσετίνο, δεν έπεισε κανέναν κατά την διάρκεια που βρισκόταν στην Παρί ότι μπορεί να φτιάξει μία ανταγωνιστική ομάδα που θα έχει διάρκεια. Ναι, έφτασε πέρυσι στον τελικό, αλλά αλήθεια, ποιος πείστηκε ότι η Παρί είναι όντως μία από τις καλύτερες ομάδες στον κόσμο και ότι με αυτόν στον πάγκο μπορεί να το ξανακάνει; Δηλαδή να οδηγήσει και πάλι τον σύλλογο στον τελικό. Νομίζω ελάχιστοι. Το έδειξε άλλωστε και η φετινή του πορεία. Δεν ήταν κάτι που μπορούσε να έχει διάρκεια αυτό που μας παρουσίασε πέρυσι. Και ας πήγε ως τον τελικό. Τον ευνόησαν αρκετά πράγματα. Αντιμετώπισε ομάδες που ναι μεν ήταν και οι δύο αρκετά σύγχρονες ως προς τον τρόπο παιχνιδιού, αλλά ήταν πρωτάρες στην διοργάνωση. Ενώ παράλληλα είχε και ρέντα (γύρισε παιχνίδι με την Ατάλντα, που ήταν κακή, στις καθυστερήσεις).

Τώρα διαθέτει τον κατάλληλο

Αυτή την στιγμή, επιτέλους θα πω εγώ, διαθέτει τον κατάλληλο, αυτόν που είναι ικανός μέσα από ένα σύγχρονο σχέδιο να κάνει όλους αυτούς τους αστέρες ομάδα, ένα σύνολο που θα κατακτήσει το Τσάμπιονς Λιγκ. Όλα αυτά τα χρόνια που βρισκόταν στην Τότεναμ μας έδειξε ότι ο τρόπος που εκπαιδεύει τους ποδοσφαιριστές του και η εικόνα αυτών στο τερέν είναι αντιπροσωπευτικός του ποδοσφαίρου του σήμερα. Παρουσίασε μία ομάδα που μπορούσε να λειτουργήσει σωστά όταν είχε την κατοχή της μπάλας και είχε μεγάλη δημιουργία σε ροή αγώνα. Ένα βασικό στοιχείο του σύγχρονου ποδοσφαίρου. Ένα σύνολο που ήταν σωστά εκπαιδευμένο στην πίεση στο ένα τρίτο του αντιπάλου. Είχε την ένταση και την απαραίτητη φυσική κατάσταση για να το πράττει. Μπορεί τίτλο να μην πήρε, αλλά πάντα ισχύει το εξής, για όλες τις ομάδες και όλους τους προπονητές. Το πού θα φτάσει και τί επιτυχίες θα φέρει το αγωνιστικό σχέδιο ενός προπονητή, το καθορίζει η ποιότητα των ποδοσφαιριστών. Ενώ παράλληλα είχε να ανταγωνιστεί στην Πρέμιερ Λιγκ και δύο ακόμη πανίσχυρες ομάδες, την Σίτι του Πεπ και την Λίβερπουλ του Κλοπ, που έχω την αίσθηση ότι θα μνημονεύονται πολλά χρόνια για το ποδόσφαιρό τους.

Ο Ποτσετίνο, κατά την εκτίμησή μου, είναι αυτός που μπορεί να οδηγήσει την Παρί στην κορυφή της Ευρώπης. Αρκεί να τον αφήσουν να δουλέψει. Να μην κριθεί μόνο από την φετινή του πορεία. Είναι μόλις τρεις μήνες στην ομάδα για να μπορεί να την φέρει στο επίπεδο που θέλει και μπορεί. Δεν είναι, άλλωστε, ακόμη, όπως επιθυμεί. Μας το έδειξε και στην ρεβάνς με την Μπαρτσελόνα. Και τώρα είχε την ατυχία να πέσει πάνω στην Μπάγερν, την δεύτερη καλύτερη ομάδα, τούτη την στιγμή, μετά την Σίτι, μία ομάδα που δουλεύει αρκετούς μήνες με τον Φλικ με συνέπεια να είναι πιο εκπαιδευμένη από την Παρί.

Ο Ποτσετίνο, λοιπόν, είναι ο κατάλληλος για να δώσει στους Άραβες ιδιοκτήτες το πολυπόθητο τρόπαιο. Αυτό που επιθυμούν όλα αυτά τα χρόνια που βρίσκονται στην ομάδα. Δεν λέω όμως ότι θα το κάνει απαραίτητα από την φετινή σεζόν. Η Μπάγερν είναι περισσότερο δουλεμένη. Ας του δώσουν όμως τον χρόνο να δουλέψει. Γιατί είναι από τους πιο σύγχρονους και πιο ικανούς προπονητές που κυκλοφορούν στον κόσμο. Και μόνο ένας τέτοιος μπορεί να οδηγήσει την Παρί στην κορυφή της Ευρώπης.

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις