Ρονάλντο. Αν και η ιστορία θα γράψει τρεις αποκλεισμούς, δεν ευθύνεται

Ρονάλντο. Η Γιουβέντους αποκλείστηκε από την Πόρτο όπως και τις δύο προηγούμενες χρονιές στο Τσάμπιονς Λιγκ με τον Ρονάλντο στο ρόστερ

Το καλοκαίρι του ΄18, στις 10 Ιουλίου, η Γιουβέντους ανακοίνωνε την απόκτηση του Κριστιάνο Ρονάλντο από την Ρεάλ Μαδρίτης έναντι 100 εκατομμυρίων ευρώ. Στόχος της με αυτή της την απόκτηση ήταν να καταφέρει αυτό που τόσα χρόνια προσπαθεί και δεν μπορεί να το πετύχει. Να φέρει το τρόπαιο του Τσάμπιονς Λιγκ στο Τορίνο μετά το μακρινό 1996. Η ιστορία θα γράψει ότι στις τρεις πρώτες χρονιές του Πορτογάλου στην ομάδα η Γιουβέντους απέτυχε εμφατικά σε αυτόν της τον στόχο. Πρώτη σεζόν αποκλεισμός στους «8» από τον Άγιαξ. Τη δεύτερη αποκλεισμός στους «16» από την Λυών. Και φέτος στην ίδια φάση από την Πόρτο. Ο Ρονάλντο όμως είναι ο τελευταίος που ευθύνεται για αυτό.

Χαμηλό το επίπεδο

Η αλήθεια είναι ότι τις χρονιές αυτές το αγωνιστικό επίπεδο της ομάδας δεν ήταν ποτέ υψηλό. Ποτέ δεν είδαμε ένα αγωνιστικό σχέδιο που σε έπειθε ότι με αυτό η Γιουβέντους μπορεί να φτάσει μέχρι το τέλος στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ούτε από τον Αλέγκρι το ΄18/΄19, ούτε από τον Σάρι πέρυσι αλλά ούτε και από τον Πίρλο φέτος. Το αγωνιστικό πλάνο του Αλέγκρι εκείνη την σεζόν δεν ήταν σύγχρονο και συνεπώς δεν μπορούσε να είναι αποτελεσματικό. Θυμηθείτε τον τρόπο που πέρασε πριν από τρία χρόνια την Ατλέτικο στους «16» για να αποκλειστεί στην συνέχεια απολύτως δίκαια από τον Άγιαξ. Είχε ηττηθεί στην Μαδρίτη με 2-0 και χρειαζόταν ένα καθαρό σκορ για προκριθεί. Το πέτυχε, νίκησε με 3-0, με χατ-τρικ του Κριστιάνο, αλλά με τέτοιον τρόπο που είναι αδύνατον να σε οδηγήσει στην επιτυχία μακροπρόθεσμα. Ένα γκολ με πέναλτι και τα υπόλοιπα δύο μέσα από ένα αναχρονιστικό σχέδιο. Η μπάλα στα πλάγια και σέντρα με στόχο να βρούμε το κεφάλι του Ρονάλντο. Ναι πέτυχε δύο γκολ μέσα από αυτό τον τρόπο ο Πορτογάλος, αλλά αλήθεια πόσο μπορεί αυτό να είναι αποτελεσματικό σε διάρκεια; Καθόλου όπως αποδείχθηκε στην συνέχεια.

Την επόμενη σεζόν, δεύτερη του Ρονάλντο, ο Ανιέλι αποφάσισε να δώσει τα κλειδιά της ομάδας στον Μαουρίτσιο Σάρι. Τον καιρό που έπαιρνε αυτή την απόφαση, αυτή φαινόταν, τουλάχιστον στα δικά μου μάτια, μία απολύτως σωστή κίνηση. Η Γιουβέντους έδινε τα ηνία σε έναν προπονητή που τα προηγούμενα χρόνια σε Νάπολι και Τσέλσι είχε να επιδείξει ομάδες που αγωνίζονταν με έναν σύγχρονο τρόπο παιχνιδιού, με υψηλά επίπεδα δημιουργίας και μέσα από ένα στυλ που σίγουρα θα ενθουσίαζε όσους την παρακολουθούν. Ποτέ όμως δεν μπόρεσε ο Ιταλός να εκπαιδεύσει την ομάδα όπως έκανε σε Νάπολι και Τσέλσι. Η Γιουβέντους συνέχιζε να παίζει ένα αργό ποδόσφαιρο που δεν μπορούσε να οδηγήσει πουθενά. Με αποτέλεσμα να μείνει εκτός Τσάμπιονς Λιγκ στους «16» της διοργάνωσης από την Λυών.

Και φτάσαμε στην φετινή σεζόν. Ο Ανιέλι αποφασίζει να χρίσει πρώτο προπονητή τον Πίρλο. Επιλογή που εξ αρχής εμπεριείχε πολύ, μα πολύ ρίσκο. Ο άλλοτε χαφ δεν είχε εμπειρία όχι μόνο ως πρώτος προπονητής σε επαγγελματική ομάδα αλλά ούτε σε ακαδημίες. Για εκεί τον προσέλαβε αρχικά η Γιουβέντους, πολύ γρήγορα όμως τον έκανε πρώτο προπονητή. Και μέχρι τώρα φαίνεται ότι η επιλογή δεν έχει βγει. Αυτό δεν σημαίνει κατ΄ ανάγκην ότι ο Πίρλο είναι δεδομένο ότι δεν θα γίνει καλός προπονητής. Μέχρι στιγμής όμως παρουσιάζει μία ομάδα που δεν πείθει κανέναν. Και για αυτό έχει μείνει αρκετά πίσω από την κορυφή του Ιταλικού πρωταθλήματος και για αυτό αποκλείστηκε το βράδυ της Τρίτης από την Πόρτο.

Στο παιχνίδι αυτό της παρουσιάστηκε μία μοναδική ευκαιρία να προκριθεί, έδειξε όμως αδύναμη να την εκμεταλλευτή. Από το ’54 η Πόρτο έμεινε με δέκα ποδοσφαιριστές λόγω μιας ανοησίας του Ταρεμί. Είχε λοιπόν μίση ώρα και παραπάνω η Γιουβέντους για να μπορέσει να πάρει την πρόκριση. Δεν κατάφερε όμως όχι απλώς να γυρίσει την κατάσταση αλλά ούτε να γίνει ιδιαιτέρως απειλητική, με βάση τις ευνοϊκές συνθήκες που είχαν δημιουργηθεί. Σκόραρε στο 63΄ο Κίεζα και η επόμενη ευκαιρία της ομάδας έγινε 20 περίπου λεπτά αργότερα.

Τα πεπραγμένα του Ρονάλντο

Τι έκανε ο Ρονάλντο σε αυτά τα νοκ-άουτ; Την πρώτη του σεζόν χατ-τρικ που χάρισε την πρόκριση της Γιουβέντους επί της Ατλέτικο. Δύο γκολ στα δύο παιχνίδια με τον Άγιαξ, που δεν ήταν όμως αρκετά να περάσουν την ομάδα στην επόμενη φάση. Πέρυσι κόντρα στην Λυών σκόραρε δύο τέρματα στην νίκη με 2-1 η οποία όμως δεν έφτασε λόγω της ήττας μέσα στην Γαλλία με 1-0. Έχουμε και λέμε λοιπόν, σε δύο χρονιές η Γιουβέντους με τον Ρονάλντο στο ρόστερ πέτυχε 7 γκολ σε νοκ-άουτ αναμετρήσεις. Και τα 7 αυτά γκολ τα έβαλε ο Πορτογάλος. Φέτος, βέβαια δεν μπόρεσε να είναι αποτελεσματικός, έχει όμως δείξει στα προηγούμενα παιχνίδια στο πρωτάθλημα, πόσο διαφορετική είναι η εικόνα της ομάδας όταν απουσιάζει.

Η ιστορία, λοιπόν, θα γράψει ότι στις τρεις πρώτες χρονιές του Ρονάλντο στην Γιουβέντους, αυτή αποκλείστηκε δύο φορές στους «16» και μία στους «8» του Τσάμπιονς Λιγκ. Σε όλες τις περιπτώσεις μάλιστα από ομάδες που δεν προέρχονται από τα 4 κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο όμως είναι ο τελευταίος που ευθύνεται για αυτούς τους αποκλεισμούς.

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις