Ατλέτικο, το ποδόσφαιρο αυτό δεν ανήκει στην σύγχρονη εποχή

Ατλέτικο, το ποδόσφαιρο αυτό δεν ανήκει στην σύγχρονη εποχή

Η Ατλέτικο Μαδρίτης το βράδυ της Τρίτης απέναντι στην Τσέλσι αγωνίστηκε με έναν τρόπο παιχνιδιού που, απολύτως φυσιολογικά, αποδοκιμάστηκε από όλους. Έπαιξε με ένα 4-5-1 που πολλές φορές γινόταν καθαρό 6-3-1 με μόνο στόχο την άμυνα, χωρίς διάθεση, τουλάχιστον να φύγει με λίγους ποδοσφαιριστές, στην κόντρα. Οι «μπλε» με ένα καταπληκτικό ψαλιδάκι του Ολιβιέ Ζιρού έφυγαν με τη νίκη από τη Βουδαπέστη, όπου και πραγματοποιήθηκε η αναμέτρηση, λόγω της απαγόρευσης από την ισπανική κυβέρνηση πτήσεων από την Αγγλία, ξεκινώντας και πάλι μία αρνητική συζήτηση προς το πρόσωπο του Σιμεόνε. Απολύτως λογική. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι στην σύγχρονη εποχή του ποδοσφαίρου, και κυρίως τα τελευταία χρόνια, αγωνιστικά σχέδια σαν αυτό που έχει στο μυαλό του ο Ντιέγκο Σιμεόνε δεν μπορούν ούτε διάρκεια να έχουν αλλά ούτε να εξασφαλίσουν στην εκάστοτε ομάδα την επιτυχία. Μπορεί αυτή να έρθει, θα είναι όμως πάντα η εξαίρεση που θα επιβεβαιώνει τον κανόνα.

Κανόνας που έχει δείξει ότι ομάδες που στηρίζονται στις λίγες ευκαιρίες, που αγωνίζονται παθητικά και σε μέτρα κοντά στην δική τους εστία για μεγάλο χρονικό διάστημα, που όταν έχουν την μπάλα στα πόδια αδυνατούν να είναι παραγωγικές και δημιουργικές, δεν μπορούν να πετύχουν υψηλούς στόχους έχοντας παράλληλα και διάρκεια στο ανώτατο επίπεδο. Γιατί πάντα θα υπάρχει μία Λειψία με σύγχρονο προπονητή και σύγχρονες ιδέες να σε βγάλει νοκ άουτ, πάντα θα υπάρχει ένας Ζιρού που θα έρθει με ένα τέλειο χτύπημα να σε τιμωρήσει. Γιατί το ποδόσφαιρο που επέλεξες να παίξεις και ακολουθείς στηρίζεται αποκλειστικά στο να μην κάνουν πράγματα στο τερέν οι αντίπαλοι και όχι στο τι θα πράξεις εσύ.

Η Ατλέτικο δεν αλλάζει φιλοσοφία

Υπήρχε πριν από τον αγώνα με την Τσέλσι μία άποψη από σημαντική μερίδα των φιλάθλων που παρακολουθούν το ισπανικό ποδόσφαιρο ότι τη φετινή σεζόν ο Σιμεόνε και κατ΄ επέκταση η Ατλέτικο Μαδρίτης έχει αλλάξει κάπως τη φιλοσοφία του κάνοντάς την κατά τι πιο επιθετική. Προφανώς κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Δεν αλλάζουν στα 50 τους νοοτροπία και λογική οι προπονητές. Όπως ο Μουρίνιο (που έχουμε αναλύσει σε προηγούμενο άρθρο) δεν αλλάζει το σκεπτικό του για το ποδόσφαιρο (και φέτος το πληρώνει πολλάκις), έτσι και ο Τσόλο δεν πρόκειται ξαφνικά να πει ότι από εδώ και στο έξης θα παίρνω περισσότερα ρίσκα, θα σχεδιάζω την ομάδα μου με μία πιο επιθετική στρατηγική.

Και οι φετινοί αριθμοί στο ισπανικό πρωτάθλημα επιβεβαιώνουν την παραπάνω άποψη. Καλύτερο στατιστικό για να καταλάβεις πόσο δημιουργική είναι μία ομάδα στο παιχνίδι της είναι τα expected Goals (xGoals). Σου δείχνουν πόσο καθαρές ευκαιρίες φτιάχνει η ομάδα στην διάρκεια του παιχνιδιού και πόσα τέρματα έπρεπε να πετύχει με βάση τις ευκαιρίες που πραγματοποίησε. Πέρυσι λοιπόν η Ατλέτικο, είχε στην επίθεση 1,5 xGoals ανά αγώνα. Τη φετινή σεζόν που πολλοί υποστηρίζουν ότι έγινε πιο επιθετική, πράγμα που ασφαλώς και δεν ισχύει, απλώς παρασύρονται από την βαθμολογική της θέση, η Ατλέτικο έχει 1,5 xGoals ανά παιχνίδι. Ίδιος αριθμός με τον περσινό. Συνεπώς δεν προκύπτει καμία διάθεση για επιπλέον επίθεση και άρα μεγαλύτερη δημιουργία. Ο τρόπος παιχνιδιού, η νοοτροπία και η στρατηγική του Ντιέγκο Σιμεόνε παραμένουν ίδια. Και να είστε σίγουροι ότι μέχρι να αποσυρθεί από τους πάγκους δεν πρόκειται να διαφοροποιηθούν.

Τη διαφορά ο Σουάρες

Αυτό που διαφέρει συγκριτικά με την προηγούμενη σεζόν και πάλι όμως αμφιβάλω αν είναι αρκετό για να την οδηγήσει σε επιτυχία είναι ο Λουίς Σουάρες και η αποτελεσματικότητά του, συν το γεγονός ότι Ρεάλ και Μπαρτσελόνα πραγματοποιούν μέτρια και άθλια σεζόν αντίστοιχα. Στις ίδιες λοιπόν ευκαιρίες που φτιάχνει η Ατλέτικο, πέρυσι πέτυχε 7 τέρματα λιγότερα από ότι της αναλογούσαν βάσει ευκαιριών, ενώ τη φετινή σεζόν 9 περισσότερα. Και προφανώς μεγάλο ρόλο σε αυτό παίζει ο Ουρουγουανός σέντερ φορ, τον οποίο για έναν ανεξήγητο λόγο η Μπαρτσελόνα άφησε να φύγει το καλοκαίρι. Ο Σουάρες έχει πετύχει 16 τέρματα, 5 περισσότερα από τα 11 xGoals του.

Δεν ξέρω όμως αν αυτό φτάνει για να της εξασφαλίσει την  επιτυχία. Ή μάλλον δεν πιστεύω ότι μπορεί να την οδηγήσει σε επιτυχία. Για πόσο ακόμη ο Σουάρες θα είναι τόσο αποτελεσματικός; Ακόμα και με μία μέτρια και με πολλούς τραυματισμούς Ρεάλ Μαδρίτης, μία άρρωστη σε όλα τα επίπεδα Μπαρτσελόνα, η Ατλέτικο επειδή ακριβώς λόγω του Σιμεόνε ακολουθεί αυτόν τον τρόπο παιχνιδιού, δεν είναι δεδομένο ότι θα κατακτήσει τον τίτλο. Γιατί το ποδόσφαιρο αυτό δεν έχει θέση στη σύγχρονη εποχή…

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις