Νόμπελ Ειρήνης 2021: Ο Τραμπ, ο Darth Vender και οι αποδόσεις!

Νόμπελ Ειρήνης 2021: Ο Τραμπ, ο Darth Vender και οι αποδόσεις!

Το Νόμπελ Ειρήνης, τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα, ήταν ένα θεσπισμένο βραβείο – έμπνευση των Σκανδιναβών, και δη των Νορβηγών και Σουηδών και αποτέλεσε  φόρος τιμής προς τον μεγάλο Σουηδό εφευρέτη και βιομήχανο, Άλφρεντ Νόμπελ. Έκτοτε αποτέλεσε μέσο πολιτικής σκοπιμότητας με τους Αραφάτ, Κίσινγκερ και Ράμπιν να ”μαυρίζουν” το βραβείο ειρήνης προ ετών με τις βραβεύσεις τους και να προκαλούν αντιδράσεις.

Στον αριθμό τους τα βραβεία είναι άνω του ενός, συγκεκριμένα έχουμε Νόμπελ Ειρήνης, Οικονομίας, Φυσικής, Χημείας, Ιατρικής και Λογοτεχνίας, το τελευταίο κατάφεραν να λάβουν και οι δικοί μας, Σεφέρης (ποιητής & πεζογράφος, Νόμπελ Ειρήνης 1969) και Ελύτης (ποιητής, Νόμπελ Ειρήνης 1979).

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το Νόμπελ Ειρήνης απονέμεται στο δημαρχείο του Όσλο ενώ τα υπόλοιπα στη μεγάλη αίθουσα συναυλιών της Στοκχόλμης. Ο βραβευθείς λαμβάνει μετάλλιο, τιμητική πλακέτα και αποδεικτικό είσπραξης χρηματικού επάθλου, το οποίο ανέρχεται στις περίπου 930.000€! Διόλου ευκαταφρόνητο, δε νομίζετε;!

Νόμπελ Ειρήνης 2021: Ο Τραμπ, ο Darth Vender και οι αποδόσεις!

Το Νόμπελ και ο Αραφάτ

Οι βραβευθέντες Αραφάτ, Κίσινγκερ και Ράμπιν (βλ. φωτογραφία), η υποψηφιότητα του Χίτλερ πριν έναν αιώνα (που αποσύρθηκε, όμως, σύντομα), η βράβευση του Βορειοκορεάτη ηγέτη, Λι Ντουκ Το, που συμμετείχε σε κτηνωδίες στον πόλεμο του Βιετνάμ, άλλαξαν για πάντα το νόημα και την ιστορία της σπουδαίας διάκρισης. Έτσι, φτάνουμε στο 2021 για να αντικρίσουμε υποψηφίους τους Τραμπ, Πούτιν, Μέρκελ και Ερντογάν με την Γερμανίδα Καγκελάριο να μοιάζει… αμνός ανάμεσα σε λύκους, ενίοτε και γκρίζους!

Το Νόμπελ, ο Τραμπ και οι αποδόσεις

Αν και το πολύπαθο 2020 ο Π.Ο.Υ και η ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ ήταν ακλόνητα φαβορί το βραβείο πήγε σε ένα αουτσάιντερ, στο Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης, οργανισμό-παρακλάδι του Ο.Η.Ε. ρίχνοντας στον… κουβά τους επίδοξους παίκτες. Φέτος, με τις υποψηφιότητες να έχουν ανακοινωθεί, έχουμε ήδη δει πράγματα και θαύματα με τους Π.Ο.Υ. και Γκρέτα να είναι ξανά μεγάλα φαβορί.

Ρίχνοντας μια ματιά στις αποδόσεις βλέπουμε τον νέο πρόεδρο της Αμερικής να βαδίζει στα χνάρια του Μπάρακ Ομπάμα και να δίνεται 5ο φαβορί με 15.00 απόδοση, τον Μπίλι Γκέιτς στο 20.00, τον πρώην πρόεδρο Βραζιλίας και… φυλακισμένο Ντα Σίλβα, αλλά νυν φιλάνθρωπο, να φιγουράρει επίσης στο 20.00, τον πάπα Φραγκίσκο και την Άνγκελα Μέρκελ να δίνονται στο 50.00, τον Τραμπ ως μεγάλο αουτσάιντερ στο 150,00 παρέα με Ερντογάν, Ράσφοντν, Τζόνσον, Μέγκαν Μαρκλ και προς έκπληξη όσων γνωρίζουν λίγα παραπάνω του πρωθυπουργού της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι να δίνεται ως τελευταίο φαβορί στο 150,00.

Νόμπελ Ειρήνης 2021: Ο Τραμπ, ο Darth Vender και οι αποδόσεις!

Ο πρόεδρος της Ινδίας, μέλος εθνικιστικής ινδουϊστικής οργάνωσης, εξελέγη με μουσική Darth Vender (!) και θεωρείται αμφιλεγόμενος λόγω των πεποιθήσεών του, αλλά του πιστώνεται η ως τώρα οικονομική ανάπτυξη της χώρας, η δημιουργία σημαντικών έργων πνοής, η καταπολέμηση της παραοικονομίας, η βελτίωση του φορολογικού συστήματος και η προσέλκυση επενδύσεων.

Όμως, είναι και αυτός που είπε, λόγω της έχθρας με το Πακιστάν για το Κασμίρ, ότι θα ”κονιορτοποιήσει το Πακιστάν σε μια μέρα” ενώ ακόμα δεν έχει ενώσει μουσουλμάνους και ινδουϊστές. Εκσυγχρονιστής, χρήστης του Τουίτερ και παρόμοιος ”ήρωας”  με τον πρωταγωνιστή της οσκαρικής ταινίας ”Slumdog Millionaire”, αφού από πωλητής τσαγιού κατέκτησε το ”ινδικό όνειρο”. Όσο για εμάς, προτιμάμε Μακρόν στο 50.00, αφού Γάλλος αξιωματούχος έχει να το… σηκώσει από το 1968!

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις