Νέα μπλόκα της Επιτροπής Παιγνίων στον παράνομο τζόγο

Νέα μπλόκα της Επιτροπής Παιγνίων στον παράνομο τζόγο

Στελέχωση με ειδικούς επιστήμονες και δημιουργία σταθερών δομών στο σχέδιο της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων για να «χτυπήσει» τον παράνομο τζόγο.

Αποφασισμένη να περιορίσει τον παράνομο τζόγο είναι η διοίκηση της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων, η οποία σχεδιάζει τα επόμενα βήματά της με διευρυμένες δράσεις.

Στελέχη του διοικητικού συμβουλίου της Αρχής τονίζουν ότι θα προχωρήσουν στη δημιουργία σταθερών δομών και με τη συνεργασία της αστυνομίας, των παρόχων που έχουν αδειοδοτηθεί, αλλά και εξειδικευμένων επιστημόνων που σχεδιάζει να προσλάβει, θα χτυπήσουν το φαινόμενο.

Οι κινήσεις αυτές, όπως καταγράφονται στο κείμενο της ΕΕΕΠ που δημοσιεύεται στο newsletter του Αυγούστου, θα έχουν ως αποτέλεσμα:

  • Την ολοκλήρωση του επιχειρησιακού σχεδιασμού σε πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις με στόχο τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου.
  • Τον συνεχή εντοπισμό των κινδύνων, με στόχο την επαγρύπνηση του κοινού και των παικτών ως προς τα παράνομα δίκτυα και πολλές άλλες δράσεις.

Μάλιστα στο ίδιο κείμενο αποκαλύπτεται ότι προς τις κατευθύνσεις αυτές η ΕΕΕΠ έχει αναπτύξει ήδη συνεργασία με εξειδικευμένους φορείς, η οποία έχει αναβαθμίσει σημαντικά την αποτελεσματικότητα εντοπισμού των παράνομων δραστηριοτήτων.

Τονίζεται δε ότι η ρύθμιση που θα διέπει τα τυχερά παίγνια δεν θα πρέπει να είναι ούτε υπερβολικά σφιχτή, καθώς θα ενίσχυε τον παράνομο τζόγο, αλλά ούτε και υπερβολικά χαλαρή, διότι θα είχε σοβαρές κοινωνικές επιπτώσεις.

«Για τον Ρυθμιστή επομένως πρόκειται για μία δύσκολη άσκηση ισορροπίας μεταξύ του περιορισμού των παράνομων δικτύων και ταυτόχρονα της ενίσχυσης της νόμιμης διεξαγωγής, χωρίς ωστόσο αυτή να οδηγεί σε υπέρμετρη ανάπτυξη της δραστηριότητας», επισημαίνουν τα στελέχη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΕΕΠ.

Η μαύρη λίστα των ιστότοπων διοργάνωσης και διεξαγωγής αποτελεί ήδη ένα ισχυρό εργαλείο στην προσπάθεια αυτή, ωστόσο είναι προφανές ότι δεν επαρκεί, επισημαίνεται. Απαιτείται συνεχής εγρήγορση ώστε οι σχετικοί έλεγχοι, περιορισμοί και απαγορεύσεις να επεκταθούν σε τομείς όπως:

  • Οι χρηματοοικονομικές συναλλαγές για παίγνια μέσω των παροχών υπηρεσιών πληρωμών,
  • Η διαφήμιση και εν γένει προώθηση των παράνομων παροχών στην επικράτεια,
  • Ο περιορισμός των δυνατοτήτων παράκαμψης μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας (παραδείγματος χάρη χρήση VPN), επισημαίνουν με νόημα.

Οι παίκτες

Σημαντικό ρόλο στη γιγάντωση του παράνομου τζόγου, επισημαίνει η ΕΕΕΠ, παίζουν και οι ίδιοι οι παίκτες. «Παρασυρόμενοι, πολλές φορές, από το δέλεαρ των αυξημένων αποδόσεων ή της άρσης των περιορισμών που ισχύουν για το νόμιμο δίκτυο, πέφτουν στα δίκτυα των παράνομων παροχών, με αποτέλεσμα στην πλειονότητα των περιπτώσεων να χάνουν όχι μόνο τυχόν κέρδη αλλά και το κεφάλαιο που έχουν ποντάρει».

Δεν είναι τυχαίο ότι η Επιτροπή γίνεται πολύ συχνά δέκτης καταγγελιών για τέτοιες περιπτώσεις, δεδομένου, όπως καταλήγει το κείμενο της ΕΕΕΠ, «το παράνομο δίκτυο αυθαιρετεί εις βάρος τους αφού δεν τηρεί εξ ορισμού τις υποχρεώσεις και προϋποθέσεις νόμιμης διεξαγωγής που ισχύουν για το νόμιμο».

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις