Σέρτζιο Σκαριόλο: Για αυτό η Ισπανία κυριαρχεί…

Σέρτζιο Σκαριόλο: Για αυτό η Ισπανία κυριαρχεί...

Εξηγεί σε δύο λεπτά γιατί η Ισπανία κυριαρχεί στο ευρωπαϊκό μπάσκετ

Τίποτα δεν είναι τυχαίο για την Ισπανία. Κάθε κίνησή της είναι μελετημένη. Και σε καμία περίπτωση καμωμένη εδώ και μερικές ημέρες. Την παραμονή του τελικού του EuroBasket 2022 ο προπονητής της Ισπανίας, Σέρτζιο Σκαριόλο, μέσα σε λίγες λέξεις περιέγραψε το λόγο για την κυριαρχία των Ισπανών τα τελευταία 20 χρόνια.

Με τα λόγια του Ιταλού να μοιάζουν με… ευαγγέλιο για όσους θέλουν να ακολουθήσουν ένα επιτυχημένο project, το οποίο πρόκειται να τροφοδοτεί με έτοιμους παίκτες τους Ισπανούς για τα επόμενα χρόνια.

«Είναι κάτι που έρχεται από προηγούμενα χρόνια. Ξεκινήσαμε ένα νέο πρόγραμμα 5-6 χρόνια πριν, προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε ένα οικοδόμημα, κάτι σαν μία πυραμίδα. Εκεί τα παιδιά κάνουν διάφορα πράγματα από την αρχή, τα οποία συνεχίζουν να κάνουν και στο επόμενο επίπεδο, ενώ την ίδια στιγμή προσθέτουμε κάτι ακόμα, στο ίδιο μονοπάτι και έτσι δημιουργούμε μία διαδρομή που τα φέρνει διαδοχικά από την ομάδα U14 μέχρι την U20. Έχουμε μία Εθνική ομάδα και εκεί, η οποία φροντίζει αυτά τα παιδιά, όσα δεν είναι έτοιμα να αγωνιστούν στην ομάδα των ανδρών.

Ισπανία: Ο Αλμπέρτο Ντίαθ είναι το ισπανικό όνειρο (vids)

Το σύστημα είναι το ίδιο. Ο τρόπος που προπονούμαστε είναι ο ίδιος, ο τρόπος συμπεριφοράς είναι ο ίδιος, έχουμε πολλά κοινά. Φυσικά σε έναν τροπο εξέλιξης, σκεπτόμενοι και την ηλικία των παιδιών. Μετά από μερικά χρόνια είχαμε παίκτες που ήταν περισσότερο προετοιμασμένοι να είναι μαζί και να είναι μέρος μιας ομάδας, με συνοχή. Οπου δεν έχουν ίχνος εγωισμού και θέλουν να μοιράζονται την μπάλα. Ήδη γνωρίζουν πολλά απ’ όσα κάνουμε στην πρώτη ομάδα», είπε ο Σκαριόλο.

Και πρόσθεσε: «Είναι μία διαδικασία που χρειάστηκε αρκετό χρόνο, αρκετή δουλειά, πάρα πολλές ώρες, ημέρες, εβδομάδες, αλλά μας δίνει αποτελέσματα. Αλλά μας προσφέρει και στην κουλτούρα, είμαστε στην ίδια κατεύθυνση και στην ίδια σελίδα», είπε ο Σκαριόλο για το ισπανικό σύστημα».

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις