Αυτή η νύχτα μένει

Αυτή η νύχτα μένει

Ο 2ος γύρος του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Σνούκερ του 2020 ολοκληρώνεται σήμερα και το ενδιαφέρον επικεντρώνεται αναπόφευκτα στη μεγάλη μάχη του Ρόνι Ο’Σάλιβαν με τον Ντινγκ Τζουνχούι.

Οι δύο βασικοί διεκδικητές του τίτλου έκλεισαν ισόπαλοι τόσο το πρώτο (4-4) όσο και το χθεσινό δεύτερο σκέλος (8-8) και απόψε στις 21:00 θα δώσουν ουσιαστικά έναν best of  9 αγώνα που θα κρίνει ποιος θα αντιμετωπίσει στον προημιτελικό τον Μαρκ Γουίλιαμς. Όπως φανερώνει το σκορ, κανείς από τους δύο κορυφαίους άσους δεν έχει καταφέρει να ξεχωρίσει και η αλήθεια είναι πως αμφότεροι απέχουν αρκετά από το τοπ επίπεδο απόδοσής τους.

Όπως αναμενόταν, ο Ο’Σάλιβαν δεν είχε την άνεση να μετατρέψει και αυτό το ματς σε one man show, όπως του είχε επιτρέψει ο Τεπτσάγια στον προηγούμενο γύρο. Ο Rocket δυσκολεύτηκε χθες να σκοράρει από απόσταση, επομένως δεν δημιούργησε πολλές ευκαιρίες για break, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις εκβίασε δύσκολα pot και ήταν πολύ άστοχος. Δίκαια βρέθηκε πίσω στο σκορ με 7-5, όταν ο Ντινγκ, που ήταν λίγο καλύτερος στο μακρινό στεκάρισμα, δημιούργησε ευκαιρίες για τον εαυτό του, φτάνοντας μέχρι τέλους σε τρία διαδοχικά frame, με break 64, 118 και 101 πόντων.

Μετά το διάλειμμα, όμως, η ατυχία χτύπησε την πόρτα του Κινέζου και ο Ο’Σάλιβαν ισοφάρισε 7-7 με δύο μεγάλα break. Στην πρώτη περίπτωση μπήκε η άσπρη ύστερα από εύστοχη μακρινή κόκκινη και στη δεύτερη, πήγε στραβά το άνοιγμα του bunch μετά από pot της μαύρης (μία κόκκινη έπεσε στην αριστερή μεσαία τσέπη). Ο Ο’Σάλιβαν πήρε τα πάνω του και προηγήθηκε κιόλας 8-7 με ένα ακόμα 73άρι ύστερα από κερδισμένη τακτική μάχη, όμως το σερί του σταμάτησε εκεί.

Ο Ντινγκ ρίσκαρε με δύσκολη μακρινή κόκκινη και πήρε προβάδισμα με break 41 πόντων, το οποίο διεκόπη όταν έχασε την άσπρη στο άνοιγμα των κόκκινων. Γρήγορα, όμως, πήρε ξανά τραπέζι και ισοφάρισε 8-8 με break 53, ύστερα από ένα κακό safety του Ο’Σάλιβαν και αφού νωρίτερα είχε αστοχήσει δις σε κόκκινες από μέση απόσταση. Έτσι, όλες οι διαφορές θα λυθούν απόψε.

Θυμίζουμε ότι η στοιχηματική προτάση μας ήταν Ντινγκ με αβαντάζ +3,5 και βρίσκεται σε καλό δρόμο. Αν ο Κινέζος νικήσει, κρατά «ζωντανές» και τις μακροχρόνιες προτάσεις μας για πρόκριση στον ημιτελικό (5.50) και κατάκτηση του τίτλου (19.00).

Ντέρμπι και το απόγευμα

Ντέρμπι, όμως, θα έχουμε και το απόγευμα (15:00), αφού ισόπαλο με 8-8 είναι και το παιχνίδι του Νιλ Ρόμπερτσον με τον Μπάρι Χόκινς. Ο 41χρονος Άγγλος δείχνει ότι έχει συνηθίσει τη νέα του στέκα και αποδίδει ικανοποιητικά και ίσως άξιζε κάτι καλύτερο απέναντι σε έναν Ρόμπερτσον, ο οποίος ήταν ή του ύψους ή του βάθους.

Αυτή η νύχτα μένει

Ο Αυστραλός, ο οποίος με την είσοδό του στην αίθουσα έριξε… τον καφέ του και λέρωσε το παντελόνι του (με αποτέλεσμα η έναρξη του ματς να καθυστερήσει μερικά λεπτά) προηγήθηκε δίκαια με 5-3 στο ιδιαίτερα ποιοτικό πρώτο σκέλος, όπου κάθε παίκτης σημείωσε από ένα century break.

Mε εντυπωσιακό century (132) άρχισε και το βραδινό σκέλος για τον Ρόμπερτσον, παρότι ο Χόκινς είχε σκοράρει πρώτος, κάτι αντίστοιχο όμως συνέβη και στο επόμενο frame: ο Άγγλος το κατέκτησε με 95άρι ύστερα από αστοχία του Ρόμπερτσον σε καφέ στη μέση. Ο Χόκινς, μάλιστα, κατέκτησε και τα επόμενα τρία περιπετειώδη frames, τα οποία σημαδεύτηκαν από εκατέρωθεν λάθη, αποκτώντας προβάδισμα 7-6. Ο Ρόμπερτσον είχε τις ευκαιρίες του σε κάθε ένα από αυτά, όμως το «Γεράκι» αποδείχθηκε πιο δυνατό σε καίρια σημεία και τα άρπαξε όλα.

Το «χαρτί» γύρισε στο 14ο frame, που μπορεί να αποδειχθεί κομβικό για την έκβαση της αναμέτρησης: Ο Αυστραλός δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει το frame (62-0) και ο Χόκινς μείωσε πριν κάνει… τσαφ (62-40), το οποίο όμως δεν άφησε τίποτα εύκολο στον αντίπαλό του. Στην τακτική μάχη που ακολούθησε έγιναν φάουλ και από τους δύο παίκτες (66-52), όμως ο Ρόμπερτσον ήταν αυτός που έβαλε την πρώτη από τις τρεις τελευταίες κόκκινες, πριν αστοχήσει απελπιστικά στην πράσινη. Ο Χόκινς είχε βατή κόκκινη στη μέση και μαζί την ευκαιρία να καθαρίσει ένα εύκολο τραπέζι, αστόχησε όμως και ο Ρόμπερτσον, ανακουφισμένος, ισοφάρισε. Δύο μεγάλα break εκατέρωθεν (69 για τον Αυστραλό, 117 για τον Άγγλο), διαμόρφωσαν το 8-8.

Πρόβλεψη δεν μπορεί να γίνει για το ματς βάσει της χθεσινής εικόνας. Ο Ρόμπερτσον προβληματίζει μόνο και μόνο από το γεγονός ότι παίρνει περισσότερο χρόνο απ’ ό,τι συνήθως για να αποφασίσει τι θα παίξει (AST 24.6 δευτερόλεπτα), δείγμα του ότι δεν νιώθει απόλυτα σίγουρος για τον εαυτό του. Πιο αργός απ’ ό,τι συνήθως είναι βέβαια και ο Χόκινς (AST 27.1), ο οποίος πάντως απέδειξε ότι είναι λάθος να τον ξεγράφουμε σε ματς του Crucible. Μάλιστα, χθες υπερείχε σαφώς στον τομέα της τακτικής, που λογικά θα δούμε μπόλικη και σήμερα.

Η στοιχηματική μας πρόταση (Ρόμπερτσον με χάντικαπ -4,5) είναι μάλλον απίθανο να περάσει πλέον. Το over 23,5 frames στο 1.80 φαντάζει ως καλή εναλλακτική για όσους θέλουν να ρεφάρουν – περιμένετε όμως πρώτα μήπως ο Αυστραλός ξυπνήσει αλλιώς. Ο νικητής αντιμετωπίζει στον προημιτελικό τον Μαρκ Σέλμπι.

«Αέρας» ο Γουίλσον

Ήταν λογικό να υπάρχουν αμφιβολίες για το κατά πόσο η απραξία θα κάνει καλό ή κακό στον Κάιρεν Γουίλσον. Από νωρίς, ωστόσο, φάνηκε ότι ο 28χρονος άσος δεν είχε το παραμικρό πρόβλημα έλλειψης ρυθμού και το 11-5 με το οποίο προηγείται του Μάρτιν Γκουλντ το αποδεικνύει.

Αυτή η νύχτα μένει

Έπαιξε φυσικά ρόλο και το γεγονός ότι ο διοπτροφόρος άσος δεν ήταν τόσο καλός όσο στο προηγούμενο παιχνίδι του με τον Στίβεν Μαγκουάιαρ, αλλά δεν είναι εύκολο για κανέναν να διατηρήσει τόσο υψηλό επίπεδο απόδοσης – συν το ότι αυτήν τη φορά δεν του άφησε πολλά περιθώρια και ο αντίπαλος. Ο Warrior (ο οποίος εμφανίστηκε με ανανεωμένο look) προηγήθηκε 5-1 με break 52, 111, 63, 90 και 64 πόντων, πριν υποπέσει σε κάποια λάθη που έδωσαν τη δυνατότητα στον Γκουλντ να «μαζέψει» τη διαφορά (5-3).

Ο Γουίλσον απάντησε κατακτώντας και τα πέντε πρώτα frame του δεύτερου σκέλους φτάνοντας στο 10-3, στα περισσότερα εκ των οποίων είχε ευκαιρίες ο Γκουλντ, αλλά τις κλώτσησε. Το 11-5 αφήνει ελάχιστα έως μηδενικά περιθώρια ανατροπής, μια και ο Νο 8 της παγκόσμιας κατάταξης (ο οποίος έφτασε και τα 200 century καριέρας κατά τη διάρκεια του ματς) δείχνει να βρίσκεται σε πολύ καλή αγωνιστική κατάσταση. Ουσιαστικά μας έχει προετοιμάσει όλους ψυχολογικά για τον μεγάλο προημιτελικό με τον Τζαντ Τραμπ.

Προς τον κουβά οδηγείται και το στοίχημα που παίξαμε (over 22,5), μια και περιμέναμε λιγότερο καλό τον Γουίλσον. Σε καλό δρόμο, αντίθετα, βρίσκεται το ποντάρισμα στον Τζέιμι Κλαρκ με αβαντάζ +3,5, μια και προηγείται 8-7 του Άντονι ΜακΓκιλ, στο ματς που «κλείνει» σήμερα στις 21:00. Αναφερθήκαμε από χθες στα κωμικοτραγικά περιστατικά που προκάλεσαν αντιδράσεις σε όλη την κοινότητα του σνούκερ και ελπίζουμε απόψε να ασχοληθούμε μόνο με το ποιος θα είναι καλύτερος στο τραπέζι – αν και δεν μας χαλάει και λίγη ίντριγκα, για να είμαστε ειλικρινείς. Ο νικητής αντιμετωπίζει την άλλη έκπληξη του τουρνουά, τον Κερτ Μάφλιν.

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις