Προγνωστικά σνούκερ: Οδηγός τα μακροχρόνια

Προγνωστικά σνούκερ: Οδηγός τα μακροχρόνια

Έξι από τις οκτώ επιλογές μας για πρόκριση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σνούκερ κρίνονται σήμερα. Οι επιλογές μας, όμως, δεν θα είναι τόσο... δογματικές.

Το εύκολο στη σημερινή μας στήλη με προγνωστικά σνούκερ, θα ήταν να ακολουθήσουμε τις προ δεκαημέρου επιλογές μας για τους qualifiers. Ακόμα και χθες, άλλωστε, που μόνο σε δύο από τα οκτώ sections οι «εκλεκτοί» μας έφτασαν στην Judgement Day, το αποτέλεσμα ήταν θετικό. Ο Ντινγκ Τζουνχούι και ο Στίβεν Μαγκουάιρ νίκησαν με 10-7 τον Ντέιβιντ Λίλι και τον Τζόου Γιουελόνγκ αντίστοιχα.

Τα πράγματα έχουν πάει καλύτερα στο δεύτερο μέρος του αφιερώματος, καθώς έξι από τις οκτώ προτάσεις μας παραμένουν «ζωντανές». Κι εδώ γεννάται πλέον το βασανιστικό ερώτημα. Τις στηρίζεις όλες άκριτα; Ή αναζητάς κάτι άλλο, με βάση και τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει από τους προηγούμενους γύρους;

Η απάντηση είναι «λίγο απ’ όλα». Στις περισσότερες περιπτώσεις, άλλωστε, η πίστη στην αρχική επιλογή δεν έχει κλονιστεί. Ο Γιουάν Σιτζούν, για παράδειγμα, βγήκε… λίρα εκατό και από 7.50 που έδινε η πρόκρισή του πριν από την έναρξη, είναι φαβορί στον σημερινό αγώνα με τον Λίαμ Χάιφιλντ. Διόλου παράξενο, από τη στιγμή που ο 21χρονος Κινέζος συνέτριψε 6-1 τον Ράιαν Ντέι, πετυχαίνοντας τρία century breaks!

Ο Χάιφιλντ, φυσικά, δεν είναι εύκολος αντίπαλος. Πέρυσι προκρίθηκε στο Crucible αποκλείοντας το φαβορί Τζόου Γιουελόνγκ και ως καλός match player που είναι, μπορεί να περιορίσει τις ευκαιρίες του Γιουάν να σκοράρει. Θα επιμείνουμε, ωστόσο, στο «άστρο» που δείχνει να έχει ο μικρός.

Ο οιωνός για τον Γκρέις

Αντί για χάντικαπ, θα ανεβάσουμε την απόδοση συνδυάζοντας το σημείο με τη νίκη του Ντέιβιντ Γκρέις επί του Τζάκσον Πέιτζ. Ο τελευταίος έκανε την έκπληξη προχθές, μια και νίκησε με 6-3 τον Τζο Πέρι και θα δώσει για πρώτη φορά το «παρών» στην Judgement Day. Στα 20 του χρόνια, έχει δικαιώσει τον μέντορά του, Μαρκ Γουίλιαμς και δείχνει πιο ώριμος μετά τον περσινό υποβιβασμό του (και την άμεση επιστροφή μέσω του Q-School).

Ωστόσο, υπάρχουν δύο στοιχεία που μας ωθούν να στηρίξουμε τον Γκρέις. Το πρώτο, είναι η αποφασιστικότητα με την οποία έπαιξε ο υψηλόσωμος άσος κόντρα στον Σιάο Γκουοντόνγκ. Αν και είδε τον έμπειρο Κινέζο να του καλύπτει σημαντική διαφορά (4-4 από 1-4), δεν πτοήθηκε. Έπαιξε επιθετικά και κέρδισε τα δύο επόμενα frames με ισάριθμα μεγάλα breaks (66, 80).

Το δεύτερο, είναι από εκείνα τα περίεργα, τα οποία όμως συχνά μετράνε πιο πολύ. Ο Γκρέις έκανε ντεμπούτο στο Crucible το 2017, αποκλείοντας στον τελευταίο προκριματικό τον Σάνι Ακάνι (10-3). Ξέρετε ποιον είχε αποκλείσει ένα γύρο νωρίτερα ο νεαρός, τότε, Ταϊλανδός; Τον… Τζο Πέρι. Όπως και τώρα ο Πέιτζ, δηλαδή, έβγαλε το μεγάλο όνομα από τον δρόμο του Ψηλού. Διόλου ευκαταφρόνητος οιωνός.

Πίστη στη γεροντάρα

Δεν ξέρουμε αν βαθιά μέσα του, ο Άντονι Χάμιλτον έχει μετανιώσει για ό,τι έκανε το 2020. Ο φόβος του για τη μετάδοση του κορωνοϊού από την παρουσία θεατών στο Crucible, τον είχε οδηγήσει στη θαρραλέα απόφαση να αποσυρθεί από τη διοργάνωση, για την οποία είχε πάρει με κόπο την πρόκριση.

Στο τέλος, το World Snooker Tour πήρε πίσω την πρωτοβουλία. Από τη δεύτερη ημέρα, οι πόρτες έκλεισαν για το κοινό, όμως το πουλάκι για τον Χάμιλτον είχε πετάξει. Η ευκαιρία για επιστροφή στο Crucible για πρώτη φορά μετά το 2008, ξαναπαρουσιάζεται σήμερα. Ο 50χρονος άσος έκοψε τον τσαμπουκά του Έλιοτ Σλέσορ, νικώντας τον με 6-2 και θα διεκδικήσει το εισιτήριο απέναντι στον Ντέιβιντ Γκίλμπερτ.

Η επιλογή του Χάμιλτον στο μακροχρόνιο είχε γίνει για συναισθηματικούς λόγους. Γνωρίζουμε ότι ο Γκίλμπερτ είναι πολύ δυνατός αντίπαλος και καταλήξαμε στη μεσοβέζικη λύση για σήμερα. Χωρίς να πάμε κόντρα στη γεροντάρα, βάζουμε κάλυψη τα +3,5 frames. Για να πληρωθούμε ακόμα κι αν ηττηθεί έως και με 10-7. Θα το συνδυάσουμε με ένα ειδικό στοίχημα. Το καλό ξεκίνημα του Ρόμπερτ Μίλκινς στον αμφίρροπο αγώνα του με τον Νοπόν Σαενγκχάμ.

Ο «Γαλατάς» προηγήθηκε 4-0 του Τσάο Γιουπένγκ στον προχθεσινό αγώνα του, προτού τελικά επικρατήσει με 6-3. Βρίσκεται σε καλή κατάσταση, ύστερα από την κατάκτηση του τίτλου στο Γιβραλτάρ και μπορεί να αιφνιδιάσει και τον σημερινό αντίπαλό του. Η επιλογή μας είναι να φτάσει πρώτος ο Άγγλος στα τρία frames και μετά… ό,τι ήθελε προκύψει. Στο μακροχρόνιο, άλλωστε, είχαμε «ψηφίσει» Νοπόν.

Το σερί του Γουέικλιν

Μια μακροχρόνια επιλογή που μας προβληματίζει είναι εκείνη του section 10. Ο Τζίμι Ρόμπερτσον παραμένει στιβαρή επιλογή, όμως ο αντίπαλός του έχει μια ιδιαιτερότητα. Δεν έχει ηττηθεί ποτέ σε Judgement Day!

Για τον Κρις Γουέικλιν γίνεται ο λόγος, αν και το δείγμα είναι μικρό. Έπαιξε για πρώτη φορά σε Παγκόσμιο το 2014 και έφτασε στον αποφασιστικό γύρο μόνο δύο φορές. Και τις δύο, ωστόσο, νίκησε δυνατούς αντιπάλους. Το 2018 τον Τιάν Πενγκφέι (10-1) και το 2021 τον Σιάο Γκουοντόνγκ (10-7).

Οι παραδόσεις είναι για να σπάνε, όπως είδαμε και χθες με τον Τεπτσάγια Αν-Νου (που νίκησε για πρώτη φορά τον Ματ Σελτ ύστερα από επτά σερί ήττες). Εδώ, όμως, ο Γουέικλιν βρίσκεται μόνο στην αρχή. Λέτε να τριτώσει το καλό για εκείνον; Λέμε να ποντάρουμε ένα μικροποσό.

Λεπτομέρεια: Ο Ρόμπερτσον βιώνει μια δύσκολη οικογενειακή κατάσταση, καθώς πριν από λίγες ημέρες έφυγε από τη ζωή ο πεθερός του. Το αποκάλυψε η αδελφή του στο Twitter, έπειτα από τη νίκη επί του Όλιβερ Λάινς (6-4) και είναι ένα στοιχείο που δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο. Συχνά, βέβαια, τέτοια γεγονότα δίνουν επιπλέον κίνητρο για την επίτευξη στόχων.

Λείπει ένα decider

Δεν θα αγγίξουμε τον αγώνα του Χοσεΐν Βαφάι με τον Λέι Πεϊφάν, για να μην την πατήσουμε όπως χθες με τον Ντινγκ. Κανείς δεν ξέρει ποιος θεωρητικά εύκολος αγώνας μπορεί να αποδειχθεί «παλούκι». Αφήστε που ο νεαρός Κινέζος με το εκρηκτικό breakbuilding, μπορεί να βάλει δύσκολα στον Ιρανό. Ο οποίος από την πλευρά του, είναι τόσο ικανός ώστε να βρει λύσεις για τα πάντα.

Εξίσου δύσκολος είναι και ο αγώνας του Γκρέαμ Ντοτ με τον Τζέιμι Κλαρκ. Το 3.50 του τελευταίου είναι άκρως ελκυστικό και προκαλεί εντύπωση ύστερα από το 6-0 επί του Γκάρι Γουίλσον. Ο Ντοτ δεν είναι Λιανγκ Γουενμπό, ο οποίος το 2018 συνετρίβη με 10-0 από τον Τζέιμι Τζόουνς στην Judgement Day, λίγες ημέρες αφότου κόντεψε να κάνει δύο maximum breaks στο ίδιο ματς. Το 147 κόντρα στον Πανγκ Τζουνσού δείχνει ότι ο Σκωτσέζος βρίσκεται σε φόρμα. Αν οι αποδόσεις ήταν λίγο υψηλότερες…

Τέλος, έχουμε και το μεγάλο ντέρμπι του Άλι Κάρτερ με τον Μάθιου Στίβενς. Υπήρξαν φιναλίστ στο Crucible από δύο φορές έκαστος, αλλά μόνο ένας θα πάει εκεί φέτος. Είχαμε επιλέξει Κάρτερ στο μακροχρόνιο, αλλά για σήμερα η επιλογή μας είναι διαφορετική. Και πηγάζει από τα αποτελέσματα στα μεταξύ τους παιχνίδια.

Ο «Πιλότος» παραμένει αήττητος από τον Στίβενς εδώ και δέκα χρόνια. Το πιο εντυπωσιακό, όμως, είναι ότι τις τρεις τελευταίες φορές τον έχει νικήσει σε decider. Σε best of 7 ή best of 9, βέβαια, που είναι πιο εύκολο να κριθεί ένας αγώνας σε αποφασιστικό frame, απ’ ό,τι σε best of 19 ματς όπως είναι ο σημερινός. Αλλά κάπου δεν θα κάτσει κι ένα decider στον φετινό 4ο γύρο; Χθες, δεν είχαμε κανένα.

Καθαρό fun bet το συγκεκριμένο και με τη λογική βάζουμε λίγα μπας και πάρουμε πολλά. Ποτέ δεν ξέρεις…

Δυάδα απόδοσης 3.09
13:00
Πέιτζ - Γκρέις
2
1.82
13:00
Χάιφιλντ - Γιουάν
2
1.70
BET: 10 units
Δυάδα απόδοσης 3.13
13:00
Γκίλμπερτ - Χάμιλτον
2 (+3,5)
1.71
13:00
Σαενγκχάμ - Μίλκινς
Μίλκινς πρώτος στα 3 frames
1.83
BET: 7 units
Μονό
13:00
Τζ. Ρόμπερτσον - Γουέικλιν
2 (-1,5)
3.45
BET: 5 units
Fun bet
13:00
Κάρτερ - Στίβενς
Να κριθεί στο καθοριστικό frame
4.70
BET: 5 units
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις