Εντουάρντ Μεντί: Ένας πραγματικός σούπερ – ήρωας

άποψη

«Το αδύνατο είναι μία λέξη που αφορά τους μικρούς άντρες, που βρίσκουν πιο εύκολο να ζήσουν στον κόσμο που τους δόθηκε, από το να αναζητήσουν τη δύναμη να τον αλλάξουν. Το αδύνατο δεν είναι δεδομένο. Είναι μία άποψη. Το αδύνατο είναι πιθανό. Το αδύνατο είναι προσωρινό. Το αδύνατο είναι τίποτα…».

Αυτό είχε δηλώσει ο σπουδαίος Μοχάμεντ Άλι, καυτηριάζοντας τους ανθρώπους που βολεύονται σε μία κατάσταση και δεν θέλουν να την αλλάξουν επειδή πιστεύουν πως δεν μπορούν. Ο Αμερικανός θρύλος της πυγμαχίας είχε τονίσει πάμπολλες φορές πως για να πετύχεις τα όνειρα σου πρέπει να δουλεύεις και να μην επαναπαύεσαι, περιγράφοντας συνεχώς το πόσο δύσκολα παιδικά χρόνια έζησε πριν γίνει ο βασιλιάς του Μποξ.

Αρκετά χρόνια μετά και σε ένα άλλο άθλημα, ένα παιδί από την Σενεγάλη έρχεται να επιβεβαιώσει τα λεγόμενα του, πως το αδύνατο δεν είναι τίποτα άμα πραγματικά πιστεύεις στα όνειρα σου και στις δυνάμεις σου. Ο Εντουάρντ Μεντί την Κυριακή το βράδυ ολοκλήρωσε ένα μυθικό ποδοσφαιρικό δεκάμηνο, κατακτώντας (και) το Κόπα Άφρικα με την τρομερή Σενεγάλη. Ο τερματοφύλακας της Τσέλσι, απέκρουσε το κρίσιμο πέναλτι στην γνωστή διαδικασία, ενώ πριν είχε επέμβει όποτε κινδύνευσε η εστία της ομάδας του, βοηθώντας την με τον πιο ουσιαστικό τρόπο να στεφθεί πρωταθλήτρια Αφρικής.

Οι αποδόσεις σου γίνονται ακόμα μεγαλύτερες με το Bet Builder στο Pamestoixima.gr!

Πριν φυσικά από αυτό το επίτευγμα, εκείνος είχε παίξει μεγάλο ρόλο στην κατάκτηση του δεύτερου Τσάμπιονς Λιγκ της Τσέλσι και μπόρεσε με τις φοβερές του εμφανίσεις στο Λονδίνο να αναδειχθεί από την ΦΙΦΑ ως καλύτερος τερματοφύλακας της χρονιάς.

Η ζωή του βέβαια μόνο εύκολη δεν ήταν, αφού έζησε αρκετές αποτυχίες πριν φτάσει στην απόλυτη δόξα. Ο Αφρικανός έφτασε στο σημείο μηδέν, λίγα χρόνια νωρίτερα, σκεπτόμενος το να σταματήσει το ποδόσφαιρο αφού αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα και ήταν για μήνες άνεργος. Με αρκετή σκληρή δουλειά και σπουδαία εξέλιξη διέψευσε τους πάντες και έφτιαξε το δικό του παραμύθι, που εύκολα θα μπορούσε να ήταν σενάριο μίας ακριβής Χολιγουντιανής παραγωγής. Σήμερα λοιπόν, ξετυλίγουμε το κουβάρι αυτής της συγκλονιστικής ιστορίας που μας μαθαίνει αρκετά και δίνει κουράγιο – ώθηση σε εκατομμύρια παιδιά σε όλη την γη.

Το ξεκίνημα στην Χάβρη

Ο Εντουάρντ Μεντί ξεκίνησε την καριέρα του στην Χάβρη, σε ηλικία περίπου 7 ετών. Ήταν πιο ανεπτυγμένος και ψηλός από τα περισσότερα παιδιά της ηλικίας του, οπότε γρήγορα ξεχώρισε. Αρκετοί αναρωτήθηκαν πως αυτό το παιδί μπορεί να παίζει ποδόσφαιρο και όχι μπάσκετ, λόγω του ύψους του όμως σταδιακά έπειθε όλο και παραπάνω για το ποδοσφαιρικό ταλέντο του.

Έξι χρόνια κάθισε όλα και όλα στην ομάδα της Βόρειας Γαλλίας, καθώς δεν είχε τον χρόνο συμμετοχής που αναζητούσε (του είχε φάει την θέση ο Ζαχαρί Μπουσέ – γνώριμος στα μέρη μας εξαιτίας του περάσματος του από τον Άρη). Είδε πολλές ομάδες, δοκιμάστηκε σε περισσότερες και τελικά αποφάσισε να φορέσει τα γάντια της Λε Χαβρ, ενός περισσότερου ερασιτεχνικού συλλόγου. Εκεί θα εξελιχθεί αρκετά τόσο όσο πέντε χρόνια μετά, σε ηλικία 18 χρονών να υπογράψει επαγγελματικό συμβόλαιο με την Σερμπούργκ.

Ο απατεώνας μάνατζερ και οι δυσκολίες

Δυστυχώς για τον ίδιο δεν ήταν αυτό που περίμενε, ο συγκεκριμένος σύλλογος. Τον πήγε πίσω στην καριέρα του, μετρώντας μόλις 21 συμμετοχές σε περισσότερα από τρία χρόνια παρουσίας. Όταν το συμβόλαιο του έληξε αποφάσισε να βγει στην αγορά εργασίας και να διεκδικήσει μία θέση σε μία καλύτερη ομάδα. Ο ατζέντης που συνεργαζόταν τότε, τον είχε πείσει πως θα του βρει ένα πλουσιοπάροχο συμβόλαιο σε αγγλική ομάδα μέσα σε έναν χρόνο. Οι μήνες κυλούσαν και ο Μεντί άφησε τον εαυτό του, περιμένοντας την χρυσή πρόταση που του είχε υποσχεθεί. Μάλιστα είχε απορρίψει και διάφορες προτάσεις που του είχαν γίνει προσωπικά από ομάδες των χαμηλότερων κατηγοριών της Γαλλίας.

Ο καιρός περνούσε και δεν υπήρχε καμία επικοινωνία με τον εν λόγω ατζέντη. Όταν ο τερματοφύλακας προσπάθησε να τον βρει κατάλαβε πως ο άνθρωπος που του είχε δηλώσει ρητά πως θα τον βοηθήσει με μία καλή μεταγραφή, είχε εξαφανιστεί και δεν ενδιαφερόταν καν για την τύχη του. Τότε απελπισμένος και χωρίς ομάδα πήρε την απόφαση να δουλέψει κάπου, εκτός ποδοσφαίρου για να μπορεί να προσφέρει τα απαραίτητα στην έγκυο γυναίκα του. Έψαχνε όπου υπήρχε σταθερός μισθός και το ενδεχόμενο μίας καλής καριέρας στο ποδόσφαιρο φαίνονταν να διαγράφεται από το μυαλό του. Μέσα στο χάος αυτό, συνέχισε να προπονείται ατομικά μαζί με κάποιες ερασιτεχνικές ομάδες, γεγονός που τον βοήθησε μελλοντικά…

Οι αποδόσεις σου γίνονται ακόμα μεγαλύτερες με το Bet Builder στο Pamestoixima.gr!

Το λυτρωτικό τηλεφώνημα

Το 2015 το τηλεφώνημα που περιμένε τόσο καιρό από τον απατεώνα πρώην μάνατζερ του, ήρθε από έναν παλιό του φίλο, τον Τεντ Λαβί. Αυτός του είπε πως στην δεύτερη ομάδα της Μαρσέιγ υπάρχει κενή θέση ενός τερματοφύλακα και πως τον είχε προτείνει στον υπεύθυνο του συλλόγου για αυτόν τον τομέα, Ντομινίκ Μπερνάτοβιτς. Ο Σενεγαλέζος δέχτηκε την πρόταση του Λαβί και ξεκίνησε προπονήσεις στην Μασσαλία. Σταδιακά ο χρόνος του συμμετοχής στην Δ’ Γαλλίας μεγάλωνε, αφού στους «Φωκαείς» κατάφεραν να του εξελίξουν τις ικανότητες και την φυσική του κατάσταση. Το σώμα του είχε βελτιωθεί, οι κινήσεις του ήταν πιο αέρινες και ένα νέο ταλέντο έκανε δειλά δειλά την εμφάνιση του.

Έναν χρόνο αργότερα, το 2016, η Ρεμς (ομάδα τότε δεύτερης κατηγορίας) του προσέφερε ένα καλό επαγγελματικό συμβόλαιο, ώστε να αποτελεί την αναπληρωματική λύση του έμπειρου Γιοχάν Καρασό. Στο πρώτο παιχνίδι της σεζόν βέβαια, ο Γάλλος κίπερ υπέπεσε σε σοβαρή παράβαση, η οποία τιμωρήθηκε με κόκκινη κάρτα. Ο προπονητής σήκωσε αμέσως από τον πάγκο τον Μεντί και του έδωσε μερικές εντολές πριν μπει στο χορτάρι.

Ε αυτό ήταν…

Ο Σενεγαλέζος θα κρατήσει με άνεση το μηδέν στην συγκεκριμένη αναμέτρηση και θα καθιερωθεί ως βασική επιλογή κάτω από τα δοκάρια. Την σεζόν 17-18, θα πανηγυρίσει την άνοδο στην Ligue 1 και όλο και περισσότερα φώτα, έπεφταν πάνω του. Το άγχος και η πίεση μίας νεοφώτιστης ομάδας δεν θα τον επηρεάσουν, δείχνοντας μοναδικά χαρίσματα στην πρώτη του χρονιά σε μεγάλη κατηγορία πρωταθλήματος. Οι αριθμοί του γινόντουσαν καλύτεροι μέρα με την μέρα, χρόνο με τον χρόνο. Ώσπου η πρόκληση για το μεγάλο βήμα θα έρθει το καλοκαίρι του 2019. Η Ρεν του προτείνει συμβόλαιο συνεργασίας και τελικά θα τον αποκτήσει έναντι 3.8 εκατ. ευρώ.

Ο Μεντί αμέσως θα ταιριάξει με το εκρηκτικό σύνολο εκείνης της φουρνιάς και με εννέα εντυπωσιακά clean sheet (και μπόλικες όμορφες επεμβάσεις) θα βοηθήσει το κλαμπ να τερματίσει στην πρώτη τετράδα του πρωταθλήματος και να πάρει το χρυσό εισιτήριο για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.

Η τελειοποίηση στην Τσέλσι

Παράλληλα σε ένα ας πούμε παράλληλο σύμπαν, της Πρεμιερ Λιγκ, η Τσέλσι έχει σοβαρό θέμα στην θέση “1” καθώς ο Κέπα διανύει μία μεγάλη περίοδο ντεφορμαρίσματος. Οι σκέψεις για την απόκτηση ενός καλύτερου πορτιέρο μεγαλώνουν μέρα με την ημέρα, με τον θρυλικό τερματοφύλακα της ομάδας, Πετρ Τσεχ να παραδίδει το όνομα του Μεντί ως την πιο σίγουρη λύση στην διοίκηση της Τσέλσι. Το όνομα του δεν είχε την αίγλη σαν αυτή του Όμπλακ ή του Τερ Στέγκεν (που επίσης ακουγόντουσαν) όμως έβγαζε μία ανανέωση και ένα κάτι διαφορετικό + ότι είχε την υπόσχεση για επιτυχία από τον Τσεχ. Τελικά οι Λονδρέζοι θα τον αποκτήσουν και τα υπόλοιπα …. θα είναι ιστορία.

Ένα Champions League, βοήθεια στην κατάληψη μιας θέσης στην τετράδα, το Σούπερ Καπ τον Αύγουστο, αποκρούσεις, σιγουριά, δυναμισμός και άλλες ατομικές διακρίσεις. Ότι πρέπει δηλαδή να διαθέτει ο καλύτερος τερματοφύλακας στον κόσμο. Η περίπτωση του έσκασε σαν πυροτέχνημα αλλά το ταλέντο του ήταν τεράστιο και οι ικανότητες του εκπληκτικές. Μέσα σε έναν χρόνο μπόρεσε να χωθεί σε μία κλειστή κλίκα τερματοφυλάκων τα τελευταία χρόνια (δεν υπήρχαν αντίστοιχες περιπτώσεις για καιρό) και να πάρει – από το πουθενά- το χρίσμα του καλύτερου γαντιού στον κόσμο. Και όλα αυτά τα πέτυχε με χιλιάδες μαχαιριές του παρελθόντος στην πλάτη του, οι οποίες του θύμιζαν κάθε μέρα το που ήταν και που έφτασε.

Ο Σενεγαλέζος αποτελεί μία ξεχωριστή περίπτωση. Από αυτές που χαίρεσαι να βλέπεις και να διαβάζεις. Από εκείνες που ούτε οι καλύτεροι συγγραφείς δεν μπόρεσαν να αποδώσουν στα διηγήματα τους και οι πιο έξυπνοι σεναριογράφοι στις ταινίες τους.

Ο Μεντί μπόρεσε από το απόλυτο μηδέν να καλλιεργήσει τον δικό του
μύθο και να αγγίξει ουρανό, δίνοντας ταυτόχρονα το απαραίτητο κίνητρο σε όλα τους ανθρώπους που παλεύουν για κάτι να μην σταματήσουν ποτέ να το κάνουν.

Γιατί εξάλλου -όπως απέδειξε και ο ίδιος- τα όνειρα μπορεί να μείνουν στον πάγο για καιρό αλλά ποτέ δεν πρόκειται να αλλοιωθούν.

Το όνομα του είναι ήδη στα ιστορικά βιβλία και δεν πρόκειται να ξεχαστεί ποτέ, σαν ένας άλλος σούπερ ήρωας.

Οι αποδόσεις σου γίνονται ακόμα μεγαλύτερες με το Bet Builder στο Pamestoixima.gr!

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις