Θρίαμβος Μπρεσέλ στο Scottish Open

Θρίαμβος Μπρεσέλ στο Scottish Open

Ο Βέλγος επιβλήθηκε με 9-5 του Τζον Χίγκινς στον τελικό και κατέκτησε τον δεύτερο βαθμολογούμενο τίτλο της καριέρας του.

Η άποψη ότι το 2021 θα συμβολίζει την αλλαγή φρουράς στον χώρο του σνούκερ εδραιώνεται μέρα με τη μέρα. Η στέψη του Λούκα Μπρεσέλ στο Scottish Open, μία εβδομάδα μετά τον χαμένο τελικό του UK Championship, είναι η καλύτερη επιβεβαίωση!

Ο 26χρονος Βέλγος πραγματοποίησε επιβλητική εμφάνιση στον τελικό, υποχρεώνοντας τον ζωντανό θρύλο Τζον Χίγκινς να τον παρακολουθεί ανήμπορος να αντιδράσει. Το τελικό 9-5, μάλιστα, αδικεί την εξαιρετική εμφάνιση που πραγματοποίησε από την αρχή μέχρι το τέλος.

Επιβάλλοντας τον ρυθμό του στο σκοράρισμα αλλά (εδώ ήταν η έκπληξη) και στην τακτική, ο Μπρεσέλ πήρε προβάδισμα με 3-0 και δεν κοίταξε ποτέ πίσω. Ο Χίγκινς παρουσίασε νευρικότητα και δεν μπόρεσε να ακολουθήσει. Και μετά την απώλεια του τρίτου και του πέμπτου frame, αλλά και το century με το οποίο ο Μπρεσέλ διαμόρφωσε το 6-2 στο κλείσιμο του πρώτου σκέλους, ο 46χρονος Σκωτσέζος μάλλον το είχε πάρει απόφαση. Δεν θα σήκωνε τρόπαιο ούτε στον τέταρτο φετινό τελικό του…

https://twitter.com/OOCSnooker/status/1470142674145533967

 

Αυτό επιβεβαιώθηκε στα δύο πρώτα βραδινά frames, τα οποία κέρδισε ο Βέλγος ευστοχώντας από κάθε απίθανη θέση. Ο Χίγκινς αντέδρασε προσωρινά, αλλά το μόνο που κατόρθωσε ήταν να περιορίσει την έκταση της ήττας του.

Το φινάλε, με τον Μπρεσέλ να ευστοχεί στη μαύρη ενώ κοίταζε προς το κοινό και αμέσως μετά να υποκλίνεται στον μεγάλο αντίπαλό του, ήταν ό,τι καλύτερο για τους θεατές στο Venue Cymru του Χλαντίντνο.

Δηλώσεις για Όσκαρ

Ιδιαίτερα θετική εντύπωση προκάλεσαν και οι δηλώσεις του Χίγκινς. Παρά την πίκρα για την ήττα, μίλησε με ιδιαίτερα θερμά λόγια για τον νικητή κι έδειξε να αντιλαμβάνεται ότι το σνούκερ έχει μπει σε μια νέα εποχή.

«Νομίζω ότι ο Λούκα ήρθε για να μείνει πλέον. Είναι εξαιρετική προσθήκη στους κορυφαίους παίκτες του κόσμου. Είμαστε τυχεροί, έχουμε τον Σιντόνγκ, τον Μπινγκτάο, τον Λούκα, υπάρχει ακόμα και ο Τζαντ ως ο κορυφαίος νέος παίκτης, το σνούκερ βρίσκεται σε καλά χέρια», δήλωσε ο 46χρονος άσος.

Όπως προσέξατε, τους ανέφερε όλους με τα μικρά τους ονόματα. Σαν πατέρας που μιλά γεμάτος περηφάνεια για τα παιδιά του, βλέποντάς τα να μεγαλώνουν και προοδεύουν.

Κι όμως, εκτός Masters

Ο Χίγκινς έθιξε και το παράδοξο της απουσίας του Μπρεσέλ από το επερχόμενο Masters (9-16 Ιανουαρίου 2022). Με τη σημερινή νίκη του ο Βέλγος ανέβηκε στο Νο 15 της κατάταξης, όμως το cut-off είχε γίνει από το UK Championship, όταν βρισκόταν στο Νο 18 (προκρίνονται οι 16 πρώτοι).

Τόσο ο Χίγκινς, όσο και ο Ρόνι Ο’Σάλιβαν νωρίτερα στο στούντιο του Eurosport, επισήμαναν την ανάγκη αλλαγής αυτού του συστήματος. Μένει να δούμε αν θα εισακουστούν, αν και μάλλον δεν πρόκειται μόνο για θέμα του World Snooker Tour. Τον λόγο έχει και το BBC, που επιθυμεί να συνδέονται τα δύο major τουρνουάα.

Ο θριαμβευτής, πάντως, δεν έδειξε να… τρελαίνεται με το γεγονός. Άλλωστε, θα έχει πολλά Masters να παίξει στο μέλλον. Το σημαντικό είναι ότι άφησε πίσω μια δύσκολη περίοδο. Μετά την κατάκτηση του China Championship του 2017, έχασε σε ταξίδι τη στέκα του και κατόπιν αντιμετώπισε ένα πρόβλημα στον ώμο. Κάτι που καθυστέρησε την καθιέρωσή του ανάμεσα στους «μεγάλους» του σνούκερ.

Όνειρο… έζησε

Ξεκινώντας τις δηλώσεις του, έπλεξε κι αυτός το εγκώμιο του αντιπάλου του. «Του είπα στο τέλος ότι είναι τιμή μου να παίζω αντίπαλός του, επομένως το να τον νικήσω σε έναν τελικό είναι σαν όνειρο».

Και πρόσθεσε ο Μπρεσέλ: «Είναι απίστευτο, νομίζω ότι η κατάκτηση αυτού του τροπαίου ύστερα από τον χαμένο τελικό του UK Championship είναι μεγαλύτερο από το να κατακτούσα το ίδιο το UK Championship. Δεν μπορώ να το πιστέψω».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ίδιο ακριβώς επίτευγμα (ήττα στον τελικό του UK, κατάκτηση του Scottish Open μία εβδομάδα αργότερα) είχε σημειώσει το 2018 ο Μαρκ Άλεν.

Ο Μπρεσέλ, ο Χίγκινς και οι υπόλοιποι 30 παίκτες που προπορεύονται στην ετήσια κατάταξη, θα βρίσκονται από αύριο (13/12) στο Κόβεντρι για το τελευταίο βαθμολογούμενο τουρνουά του 2021. Το World Grand Prix.

Το φιλμ του τελικού

Λούκα Μπρεσέλ – Τζον Χίγκινς 9-5

1ο σκέλος

71-33, 96-0 (96), 61-8, 0-91, 69-21 (61), 59-56, 46-75 (70), 104-0 (104)

2ο σκέλος

79-27 (79), 98-0 (64), 5-97, 17-73 (73), 25-62 (53), 128-0 (127)

Διαιτητής: Κόλιν Χάμφρις (Αγγλία)

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις