Δούναι και λαβείν, βροχή τα εκατομμύρια ευρώ στην Ευρώπη

Δούναι και λαβείν, βροχή τα εκατομμύρια ευρώ στην Ευρώπη

Το φινάλε της χρονιάς παραδοσιακά προσφέρει χορταστικά άρθρα για τα πεπραγμένα του τελευταίου έτους. Το 2020 ολοκλήρωσε μάλιστα και την δεκαετία και έτσι υπήρξε η ευκαιρία για ανάλυση στην «μεγαλύτερη» εικόνα όπως λένε και στο… Αμέρικα, με εκτενέστερο δείγμα γραφής.

Η προηγούμενη δεκαετία συνοδεύτηκε από μια σειρά μεταγραφικών ρεκόρ και εξωφρενικών αμοιβών. Η «μετακίνηση» του Νεϊμάρ έγραψε ιστορία αλλά η Παρί Σεν Ζερμέν δεν πρωτεύει στην σχετική λίστα, κόντρα στα προγνωστικά. Ο Πεπ Γκουαρδιόλα απολαμβάνει (ή καλύτερα απολάμβανε) την εύνοια του Τύπου για το «ελκυστικό» στυλ των ομάδων του έχοντας συνάμα κατακτήσει πολλούς τίτλους, αλλά αν μη τι άλλο, διέθετε πολλές και ακριβές επιλογές για να το επιτύχει.

Σε βάθος δεκαετίας, ο Ισπανός εργάστηκε σε τρεις ομάδες (Μπάγερν, Μπαρτσελονα, Μάντσεστερ Σίτι). Τα τρία «μεγαθήρια» σπατάλησαν 1,26 δισ. ευρώ για μεταγραφές τα τελευταία χρόνια, με την συντριπτική πλειοψηφία (924 εκατ. ευρώ) να «βαραίνει» την διοίκηση της Μάντσεστερ Σίτι. Από κοντά και ο Ζοσέ Μουρίνιο που οι ομάδες του σπατάλησαν 1,16 δισ. ευρώ για μεταγραφές, ενώ την τριάδα συμπληρώνει ο Κάρλο Ανσελότι (1,04 δισ. ευρώ).

Όπως αναμενόταν οι αγγλικοί σύλλογοι (Μάντσεστερ Σίτι, Τσέλσι) βρίσκονται στις πρώτες θέσεις σε επίπεδο ομάδων, ενώ την – αρνητική – τριάδα συμπληρώνει η Μπαρτσελόνα, με μια σειρά υπερβολικών και άστοχων επιλογών (Ντεμπελέ, Κοουτίνιο) τα τελευταία χρόνια.

Υπάρχει και η άλλη πλευρά της ιστορίας καθώς αρκετές ομάδες έχουν βγει κερδισμένες από το μεταγραφικό παζάρι και… προσφέρουν μαθήματα μάνατζμεντ. Η Μπενφίκα σπατάλησε «μόλις» 477 εκατ. ευρώ για μεταγραφές την τελευταία δεκαετία, αλλά από την άλλη καρπώθηκε 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ και φιγουράρει στην κορυφή της λίστας, με κέρδος 626 εκατ. ευρώ!

Στην 2η θέση βρίσκεται η Πόρτο, σε ένα τρομερό στατιστικό που μαρτυρά τη δυναμική των πορτογαλικών συλλόγων (11η η άσημη για πολλούς στην χώρα μας, Μπράγκα).

Οι «μεγάλοι» στις Κάτω Χώρες έχουν να επιδείξουν βέβαια εξαιρετικές επιδόσεις. Ο Άγιαξ  όπως άλλωστε αναμενόταν, καθώς παραδοσιακά τροφοδοτεί τους «μεγάλους» της ηπείρου με θαυματουργούς πιτσιρικάδες, βρίσκεται στην 3η θέση της σχετικής λίστας, με 350 εκατ. ευρώ κέρδος, ενώ τρεις ολλανδικές ομάδες βρίσκονται στις πρώτες θέσεις (Άκμααρ 14η, Αϊντχόφεν 20η) και πέντε στις πρώτες 40! Η «πεσμένη» τα τελευταία χρόνια Άντερλεχτ βρίσκεται στην 15η θέση με κέρδος 135 εκατ. ευρώ, η Γκενκ στην 34η. Στην 70η θέση βρίσκεται ο Ολυμπιακός με κέρδος 53 εκατ. ευρώ στην πρώτη ελληνική εκπροσώπηση, όσο δηλαδή και η Ριέκα. Οι Κροάτες βέβαια σπατάλησαν μόλις 11,1 εκατ. ευρώ  και έλαβαν 64,6 εκατ. ευρώ, ενώ οι “ερυθρόλευκοι” δαπάνησαν 165 εκατ. ευρώ και εισέπραξαν 218 εκατ. ευρώ!


Πρώτο κείμενο της σεζόν και… ξέφυγα! Στα δικά μας, κατέληξα σε δύο σημεία από την «μικρή» κατηγορία της Ολλανδίας. Τρεις σερί ήττες μετρούν οι γηπεδούχοι της Εξέλσιορ, φαβορί για την πρώτη δυάδα η Μπρέντα, αποδεκτό το 2.30. Λογική η άνετη νίκη της Φόλενταμ επί της Μάαστριχτ. Βίοι αντίθετοι για τις δύο ομάδες, με τους γηπεδούχους να μετρούν μόλις μια ήττα φέτος και να πραγματοποιούν πορεία πρωταθλητισμού ενώ οι φιλοξενούμενοι απογοητεύουν. Καλές επιλογές και βέβαια καλή χρονιά σε όλους.

Μονό
13:15
Εξέλσιορ – Μπρέντα
2
2.30
Μονό
21:00
Φόλενταμ – Μάαστριχτ
1 -1,5 ΑΗ
1.87
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις