Eurovision 2024: Πόνος μη μας έρθει μακάρι

Eurovision 2024

Ο Σάββας Σπανούδης αναλύει την ελληνική συμμετοχή στη Eurovision 2024 για το koubanezos.gr.

Προγνωστικά Eurovision 2024

Ανατριχίλα ήταν το πρώτο συναίσθημα που επέφερε στα πλήθη η λεπτή φωνούλα της Μαρίνας στο πρώτο κουπλέ του «Ζαριού», εκείνη τη μυρωδάτη Τσικνοπέμπτη στις αρχές Μαρτίου. Τότε, η ΕΡΤ, μέσω μιας βραδινής ειδικής εκπομπής παρουσίασε το πολυπόθητο τραγούδι που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 68η Γιουροβίζιον την Πέμπτη 9 Μαΐου 2024. 

Μηνύματα στο κινητό του τύπου «Μπουρνάζι 1995, τρεις η ώρα, κερνάω ημιλυπόθυμος σφηνάκια», τα δεχτήκαμε με φιλικότητα και συμπάθεια. Παραδεχόμαστε άλλωστε ότι ο μικρός κοκκάλινος κύβος χτύπησε και εμάς στο δόξα πατρί. 

Οπως όμως συμβαίνει σε όλα τα εμβληματικά τραγούδια που σέβονται τον εαυτό τους, έτσι και σε αυτό το ινδικής, λαϊκής, χιπ χοπ, και ίσως σύγχρονης ενορχήστρωσης τρίλεπτο, η δυναμική του αναγνωρίζεται μετά το τρίτο, άντε τέταρτο στη συγκεκριμένη περίσταση άκουσμα. 

Αν, δε, βρεις την υπομονή να ακούσεις και τα υπόλοιπα 15 τραγούδια του β’ ημιτελικού -ένα σαρανταπεντάλεπτο θα σου πάρει- τότε θα καταλάβεις ότι η πρόκριση θα έρθει από τα αποδυτήρια. 

Ως συμμετοχή, βρίσκουμε πολλά ατού. Πέραν της συνολικής διαφορετικότητάς του -δεν θα βρεις άλλη Σάττι στο Μάλμε- εστιάζουμε στα εξής σημεία:

  • Εναλλαγές στην κρυστάλλινη φωνητική χροιά της Μαρίνας
  • Μουσικές γέφυρες στο τραγούδι, πάρε βάλε για τον Φωκά Ευαγγελινό που περιμένει μόνος του στην επίθεση
  • Ελληνικός στίχος. Αυτό σίγουρα δεν θα το βρεις αλλού φέτος στον διαγωνισμό. Θυμίζω: Οι 4 από τους 7 τελευταίους νικητές της Eurovision ερμήνευσαν στη μητρική τους

Περάσαμε τελικό, τι γίνεται εκεί; Να σου πω. Το επίπεδο δεν είναι καλό. Οι ομάδες κινούνται στη μετριότητα. Ολα βέβαια εξαρτώνται από τη μέρα που θα βρεθεί η κάθε ομάδα, βλέπε παρουσίαση στη σκηνή

Eurovision 2024: Πόνος μη μας έρθει μακάρι

Και βασικά ερμηνεία, αν βγαίνει δηλαδή η φωνή, γιατί καλό το στούντιο, αλλά καμία σχέση με αυτό που θα ακούσουν live οι έτοιμοι να σε κατασπαράξουν 162 εκατομμύρια τηλε-θεατές.

Ελπίζω πάντως να μην περιμένεις εμένα να σου πω σε τι θέση θα τερματίσουμε. Τουλάχιστον όχι τώρα, που το Μαρινάκι μας τρέχει ακόμα από δυτικά σε βόρεια προάστια της Αττικής για τις υποχρεώσεις του χορηγού. Μετά, στη σκηνή απάνω, θα στα ξεράσω όλα. 

Ελλάδα αποδόσεις στη Eurovision

Ετσι και αλλιώς, στα προγνωστικά, δεν περιμένεις εμένα να σου πω ότι θα προκριθούμε στον τελικό (1.03), ίσως όχι και ότι θα μπούμε στη δεκάδα του τελικού (1.31). Αυτά τα «θέση 1-4, 5-10, 11 ή χειρότερη» αξίζουν μόνο αν πάρεις την τρίτη εκδοχή (3.00), καθώς σου δίνουν άπλα (11η ως 26η θέση), αλλά μέχρι στιγμής (studio εκτελέσεις) εμείς προτιμούμε την εκδοχή Νο.2 (5η-10η, 2.20).

Κρίσεις, παραλειπόμενα, σχόλια και αφορισμούς μπορείτε να εκστομίσετε ελεύθερα και άφοβα μόνοι σας την Πέμπτη 9 Μαΐου 2024 στις 22:00, ημερομηνία και ώρα έναρξης του 2ου ημιτελικού (ΕΡΤ). 

Να είστε συνεπείς, διότι η Ελλάδα βγαίνει στη σκηνή 3η, αμέσως μετά από τη σύμμαχο Αλβανία, και πριν από το φαβορί για να κερδίσει τον διαγωνισμό (εδώ γελάμε) Ελβετία

ΒΟΜΒΑ! ΗΡΘΕ ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΜΟΙΡΑΖΕΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΔΩΡΑ*!

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις