Οι πετεινοί της Γαλλίας κι η ιστορία τους

Οι πετεινοί της Γαλλίας κι η ιστορία τους

Οι περισσότεροι γνωρίζουν τους "μπλε" της Γαλλίας, αμελώντας όμως ένα παρατσούκλι που χαρακτηρίζει σε μεγάλο βαθμό την ιστορία της χώρας.

Οι πρωταθλητές κόσμου έχουν μείνει στην ιστορία ως “οι μπλε” λόγω των μπλε εμφανίσεων που φορούν, οι οποίες φυσικά προκύπτουν από το ένα εκ των τριών χρωμάτων της σημαίας τους. Λίγοι όμως γνωρίζουν το δεύτερο παρατσούκλι που προσδίδεται στην ομάδα της εθνικής Γαλλίας, κι αυτό είναι “οι πετεινοί“.

Για να βρει κάποιος την προέλευση αυτού του προσωνυμίου θα χρειαστεί να γυρίσει πολύ πίσω τον χρόνο, και συγκεκριμένα στην αρχαιότητα. Ο πετεινός ήταν το σύμβολο των Γαλατών, ενώ στα λατινικά το “gallus” σήμαινε και κόκορας ή πετεινός. Αυτό αποτέλεσε και αντικείμενο χλευασμού των Γαλατών από τους Ρωμαίους.

Στα χρόνια του Χριστού και αρκετά αργότερα, ο πετεινός «ισχυροποιήθηκε», καθώς όπως αναφέρεται στο κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο, ο Ιησούς προειδοποίησε τον Πέτρο, ότι θα τον απαρνηθεί τρεις φορές πριν από το πρώτο λάλημα του πετεινού. Έτσι, θεωρήθηκε το πουλί του φωτός και της πίστης, ο εχθρός του κακού και του σκότους.

Ο πετεινός αποτέλεσε σύμβολο για πολλούς Γάλλους βασιλείς και απέκτησε επίσημη μορφή από τις 30 Ιουλίου 1830, όταν και αποφασίστηκε μέσω διατάγματος να εμφανίζεται στα κουμπιά των πανωφορίων και στις σημαίες της γαλλικής εθνικής φρουράς. Ο πετεινός “άντεξε” παρά τις προσπάθειες του Ναπολέοντα Βοναπάρτη να τον αντικαταστήσει με τον αετό, και σήμερα αποτελεί το σύμβολο της εθνικής ομάδας της Γαλλίας.

Στο αγωνιστικό κομμάτι, η Γαλλία επιδιώκει να πετύχει κάτι που τελευταία φορά έγινε πριν 60 χρόνια: να κατακτήσει για δεύτερη συνεχή φορά το Μουντιάλ. Βρίσκεται στον τέταρτο όμιλο με αντιπάλους τη Δανία, την Αυστραλία και την Τυνησία.

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις