Άστρο λαμπρό τους οδηγεί

Άστρο λαμπρό τους οδηγεί

Οι εκπλήξεις που δεν είχαμε δει τις πρώτες τέσσερις ημέρες του φετινού Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Σνούκερ, έκατσαν… μαζεμένες την Τρίτη.

Κι αν ο θρίαμβος του Νοπόν Σαενγκχάμ επί του Σον Μέρφι είχε προδιαγραφεί από τη Δευτέρα (ο Ταϊλανδός είχε καβάτζα το 6-3 του πρώτου σκέλους και τελείωσε τη δουλειά με 10-4, ολοκληρώνοντας μία σπουδαία εμφάνιση), η νίκη του Τζέιμι Κλαρκ επί του Μαρκ Άλεν με 10-8, ήταν ένα αποτέλεσμα που λίγοι θα μπορούσαν να φανταστούν. Πόσο μάλλον με τον τρόπο που τελικά επιτεύχθηκε!

Αρκεί μόνο να αναφέρουμε ότι ο Άλεν ισοφάρισε το ρεκόρ επίτευξης century breaks σε αγώνα που κρίνεται στα 10 νικηφόρα frames, με τα πέντε που σημείωσε, αλλά παρ’ όλα αυτά έχασε! Όπως ακριβώς είχε ηττηθεί και ο Ρόνι Ο’Σάλιβαν από τον Ντέιβιντ Γκρέι το 2000 (9-10), όταν είχε καταγράψει πρώτος αυτή την αξιοσημείωτη επίδοση! Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι ο Βορειοϊρλανδός πέτυχε τα πέντε centuries στα έξι πρώτα frames που κέρδισε, αποκτώντας προβάδισμα με 6-4 στο ξεκίνημα του δεύτερου σκέλους. Εκεί, όμως, που όλοι περίμεναν να επιβάλει την ανωτερότητά του, ο Κλαρκ αντέδρασε και τον κατατρόπωσε σε όλους τους τομείς του παιχνιδιού!

Με καλώς εννοούμενο θράσος, ο 25χρονος Ουαλός πήρε προβάδισμα με 8-6, κερδίζοντας δύο frames στα χρώματα με καλά τακτικά χτυπήματα κι άλλα δύο με έξοχα break 53 και 80 πόντων. Έχασε αμέσως μετά μεγάλη ευκαιρία για το 9-6, αλλά τελικά κράτησε την ψυχραιμία του όταν ο Άλεν αντεπιτέθηκε, κλείνοντας το ματς με 10-8, ύστερα από σκληρή μάχη στο τελευταίο frame.

Πρόκειται για μία τεράστια πρόκριση για τον Κλαρκ, ο οποίος θεωρείτο ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του βρετανικού σνούκερ όταν ήταν έφηβος, αλλά επί χρόνια αποτύγχανε να κερδίσει θέση στο επαγγελματικό σιρκουί στο τελευταίο βήμα. Τα κατάφερε τελικά πρόπερσι, χωρίς όμως να δικαιώσει τις προσδοκίες ως επαγγελματίας, πέρα από την πορεία μέχρι τα ημιτελικά στη «ρουλέτα» που λέγεται Shoot-Out, το 2019. Ο υποβιβασμός του θεωρείτο βέβαιος, μια και βρισκόταν στο Νο 89 της κατάταξης πριν αρχίσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Και τελικά όχι μόνο τον απέφυγε, με την πρόκριση στο Crucible, αλλά συνεχίζει να γράφει το δικό του όμορφο παραμύθι. Ποιος ξέρει για πόσο ακόμα.

Άνοιξε ο δρόμος για τον Χίγκινς

Ο αποκλεισμός του Άλεν και του Μέρφι, έστειλε… για βρούβες δύο από τις τέσσερις μακροχρόνιες προτάσεις μας για τους νικητές των τεταρτημορίων του φετινού Παγκοσμίου. Στην περίπτωση του Μέρφι «διαβάσαμε» εντελώς λάθος τον αντίκτυπο του θανάτου του στενού φίλου του, Μπράντον Πάρκερ και κυρίως τις συνέπειες που είχαν στην προετοιμασία του οι περιορισμοί που του επιβλήθηκαν λόγω του Covid-19, μετά το ταξίδι του στην Πορτογαλία για την κηδεία του. Mea culpa, αλλά δεν γίνεται να τα έχεις όλα…

Η ήττα του Άλεν ήταν απρόβλεπτη και άνοιξε διάπλατα τον δρόμο για τα ημιτελικά στο λογικό φαβορί του quarter πριν από την έναρξη του τουρνουά. Δηλαδή τον Τζον Χίγκινς, ο οποίος ανοίγει σήμερα στις 15:00 την αυλαία του 2ου γύρου, υποδεχόμενος τον Κερτ Μάφλιν.

Άστρο λαμπρό τους οδηγεί

Ο 45χρονος Σκωτσέζος έχει να αντιμετωπίσει μόνο qualifiers στον δρόμο μέχρι τους «4», μια και αν αποκλείσει τον Νορβηγό, θα αντιμετωπίσει στον προημιτελικό τον νικητή της αναμέτρησης Κλαρκ-ΜακΓκιλ. Και φέτος, λοιπόν, άστρο λαμπρό είναι έτοιμο να οδηγήσει τον Χίγκινς σε μία ακόμα διάκριση στο Παγκόσμιο, χωρίς να αποκλείεται ο τέταρτος διαδοχικός τελικός. Και, γιατί όχι, η δικαίωση με τον πέμπτο τίτλο.

Δύσκολα θα σταθεί εμπόδιο στον στόχο του γερο-Τζον ο Μάφλιν, ο οποίος έδειξε το ταλέντο του στη νίκη επί του Γκίλμπερτ, όμως θα δώσει για πρώτη φορά στην καριέρα του αγώνα που κρίνεται στα 13 νικηφόρα frames και εκτείνεται σε τρία σκέλη. Θα πλεύσει, δηλαδή σε αχαρτογράφητα νερά, απέναντι σε έναν έμπειρο «καπετάνιο». Με γεμάτο Crucible δεν θα αμφιβάλλαμε για καθαρή νίκη του Χίγκινς, τώρα όμως κρατάμε μία μικρή «πισινή», ύστερα και από όσα είδαμε να συμβαίνουν το προηγούμενο διήμερο. Θα ποντάρουμε, πάντως, στον Σκωτσέζο με χάντικαπ 4,5 frames, δηλαδή σε νίκη του με 13-9 στη χειρότερη. Είναι «μανούλα» σ’ αυτά τα ματς, ιδίως απέναντι σε αντιπάλους που στερούνται αντίστοιχων παραστάσεων.

«Περνάει» ο Γκουλντ

Η κακή από στοιχηματικής πλευράς ημέρα διασώθηκε από τον Τζόρνταν Μπράουν, ο οποίος έβγαλε οριακά το χάντικαπ των +4,5 frames, ηττώμενος με 10-6 από τον Μαρκ Σέλμπι (η απόδοση τους τρις παγκόσμιου πρωταθλητή δεν ξέφυγε από τη μετριότητα, πάντως) και κυρίως από τον Μάρτιν Γκουλντ, ο οποίος πήρε προβάδισμα με 7-2 επί του Στίβεν Μαγκουάιαρ, έχοντας σημειώσει τέσσερα century breaks.

Αντίθετα, δεν μας βγήκε το ματς του Μπάρι Χόκινς με τον Αλεξάντερ Ουρσενμπάχερ. Ο Ελβετός αποδείχθηκε ιδιαίτερα επιπόλαιος ύστερα από την άτυχη στιγμή που του στέρησε το 2-0 (μπήκε η άσπρη πάνω που φαινόταν έτοιμος να καθαρίσει τα χρώματα). Εκβίασε πολλές δύσκολες στεκιές, στην προσπάθειά του να σκοράρει και ουσιαστικά βοήθησε τον Χόκινς να κερδίσει τρία frames στα χρώματα και να κλείσει το πρώτο σκέλος προηγούμενος με 7-2. Με την ασόβαρη εικόνα που παρουσίασε ο Ουρσενμπάχερ, μας έκανε να μετανιώσουμε που επενδύσαμε πάνω του (έστω και με χάντικαπ). Γι’ αυτό θα επιδιώξουμε να ρεφάρουμε, ποντάροντας στο να μην κερδίσει άλλο frame στο δεύτερο σκέλος (έναρξη σήμερα στις 21:00).

Την ίδια ώρα θα αρχίσει και η δεύτερη αναμέτρηση του 2ου γύρου ανάμεσα στον Μαρκ Γουίλιαμς και τον Στιούαρτ Μπίνγκαμ, με την οποία θα ασχοληθούμε στοιχηματικά αργότερα μες στην ημέρα, σε κοινή ανάρτηση με τα παιχνίδια που είναι προγραμματισμένα να αρχίσουν την Πέμπτη (Σέλμπι – Σαενγκχάμ και Τραμπ – Γιαν).

Μονό

15:00 Χίγκινς (-4,5) – Μάφλιν: 1 (2.10)

Fun bet

15:00 Χόκινς – Ουρσενμπάχερ (7-2): 10-2 (4.33)

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις