Στον έβδομο ουρανό ο Rocket

Στον έβδομο ουρανό ο Rocket

Ο Ρόνι Ο'Σάλιβαν έληξε κάθε debate για το αν είναι ο κορυφαίος παίκτης σνούκερ όλων των εποχών, κατακτώντας τον παγκόσμιο τίτλο για έβδομη φορά!

Φαινόταν από μέρες. Χθες ήταν ξεκάθαρο. Και πλέον είναι γεγονός. Ο Ρόνι Ο’Σάλιβαν επιτέλεσε την αποστολή που είχε αναθέσει ο ίδιος στον εαυτό του, κατακτώντας τον παγκόσμιο τίτλο για έβδομη φορά!

Η νίκη του με 18-13 επί του Τζαντ Τραμπ στον τελικό του Crucible, έδιωξε κάθε αμφιβολία για το ποιος είναι ο κορυφαίος παίκτης σνούκερ όλων των εποχών. Τα επτά Παγκόσμια του Στίβεν Χέντρι, η μοναδική κορυφή που δεν είχε πιάσει ο 46χρονος άσος, είναι πλέον και δική του. Και όπως τόνισε λίγο πριν την απονομή, δεν έχει πρόβλημα να μοιραστεί την κορυφή με τον θρυλικό Σκωτσέζο, αλλά μόνο για τον επόμενο χρόνο!

Ήταν μια ξεχωριστή και συγκινητική βραδιά, όπως ακριβώς την περιμέναμε από πρόπερσι που ο στόχος της ισοφάρισης του ρεκόρ των παγκόσμιων τίτλων έγινε εφικτός. Η όποια άσχημη γεύση είχε αφήσει προχθές το επεισόδιο με τον διαιτητή, Ολιβιέ Μαρτέλ, έφυγε μεμιάς μόλις συνειδητοποιήσαμε την ιστορικότητα της στιγμής. Και κυρίως όταν είδαμε τον θριαμβευτή να δακρύζει την ώρα που πλησίαζε τον Τραμπ για την καθιερωμένη χειραψία, που εξελίχθηκε σε θερμή αγκαλιά.

Στον έβδομο ουρανό ο Rocket

«Του έδωσα μια ζεστή αγκαλιά και έκλαιγα με λυγμους στα χέρια του, διότι μου είπε μερικά υπέροχα λόγια», τόνισε λίγο αργότερα ο Ο’Σάλιβαν και πρόσθεσε: «Αυτό που μου είπε με άφησε άφωνο. Είναι εξαιρετικό παιδί και δεν είχα συνειδητοποιήσει τι πίστευε για μένα μέχρι τώρα. Έχω γίνει πιο ευσυγκίνητος τα τελευταία χρόνια, προφανώς επειδή μεγαλώνω».

Ήταν τελικά γραφτό η σεζόν 2021-22, στη διάρκεια της οποίας είδαμε πολλούς νέους παίκτες να κατακτούν τους παρθενικούς τους τίτλους, να τελειώσει με την κυριαρχία του Ο’Σάλιβαν. Του αδιαμφισβήτητου GOAT του σνούκερ κι ενός από τους πιο επιδραστικούς sportsmen όλου του φάσματος του αθλητισμού.

Το ντοκιμαντέρ που ετοιμάζει το Netflix για τη ζωή του, παρακολουθώντας τον βήμα-βήμα και στον δρόμο για το έβδομο, αναμένεται πλέον με ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον…

Σαν τον Μπέντζαμιν Μπάτον

Αν το ρεκόρ του Χέντρι ισοφαρίστηκε, δεν υπάρχει πια αντίπαλος στην κατηγορία του γηραιότερου παγκόσμιου πρωταθλητή. Ο Ο’Σάλιβαν ήταν χθες 46 ετών και 148 ημερών και ξεπέρασε τον μέντορά του, Ρέι Ριέρντον, ο οποίος είχε κατακτήσει το έκτο τελευταίο του τρόπαιο το 1978, σε ηλικία 45 ετών και 203 ημερών.

Στα ψιλά πέρασε το γεγονός ότι αυτός ήταν ο 39ος βαθμολογούμενος τίτλος της καριέρας του, με τον οποίο άνοιξε κι άλλο η «ψαλίδα» από τον δεύτερο Χέντρι (36) και τον τρίτο Τζον Χίγκινς (31). Επίσης, με τις 500.000 λίρες που κέρδισε, διατηρείται στο Νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης. Επίτευγμα από μόνο του τρομακτικό, αν αναλογιστεί κανείς την ηλικία του και τον τεράστιο ανταγωνισμό.

Όπως έλεγε χαριτολογώντας και ο Στίβεν Χέντρι, πριν από λίγες μέρες στο BBC, υπάρχει μια επίδοσή του που δεν γίνεται να απειληθεί από τον Rocket. Αυτή του νεότερου παίκτη που κατέκτησε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, μια και ήταν 21 ετών το 1990. Ο πάντα ετοιμόλογος Στιβ Ντέιβις, πάντως, τον προσγείωσε απότομα: «Μην είσαι τόσο σίγουρος, γιατί ο τύπος θυμίζει τον Μπέντζαμιν Μπάτον»!

Άλλο ένα ρεκόρ του Χέντρι που δεν μπόρεσε να καταρρίψει φέτος ο Ο’Σάλιβαν είναι αυτό των 16 century breaks σε μία διοργάνωση. Έμεινε στα 15 και ο Σκωτσέζος θα έχει συγκάτοικο μόνο τον Μαρκ Γουίλιαμς, ο οποίος το Σάββατο ισοφάρισε την επίδοσή του που αντέχει από το 2002.

Για του χρόνου μετατίθεται και το 200ό κατοστάρι του Rocket στο Crucible, αλλά αυτό δεν έχει καμία απολύτως σημασία. Αυτό που μετράει είναι ότι κατέκτησε το τρόπαιο πανάξια και εμφατικά, αφού ήταν ο καλύτερος παίκτης από την αρχή μέχρι το τέλος της διοργάνωσης.

Τι συνέβη χθες

Για να αποκτούσε ρεαλιστικές ελπίδες ανατροπής μετά το 12-5 της Κυριακής, ο Τζαντ Τραμπ έπρεπε να πιάσει απόδοση ανάλογη του τελικού του 2019. Και επειδή αυτό δεν ήταν εφικτό, είδαμε έναν Τραμπ από τα πιο παλιά! Να μην έχει καμία διάθεση για τακτική μάχη και να επιτίθεται σε κάθε υποψία ευκαιρίας.

Η βελτίωση του 32χρονου άσου από το Μπρίστολ ήταν σαφής σε σχέση με την πρώτη ημέρα του τελικού, ενώ και η απόδοση του Ο’Σάλιβαν παρουσίασε κάμψη. Για πρώτη φορά σε όλο το τουρνουά τον είδαμε να αστοχεί σε κάποιες εύκολες μπάλες, αν και αυτό συνέβη αφού ο Τραμπ είχε αρχίσει να δείχνει τα δόντια του.

Έτσι, η διαφορά με τη λήξη του τρίτου σκέλους μειώθηκε στο 14-11, με τις κομβικές στιγμές να είναι δύο. Ο Τραμπ είχε ήδη μαζέψει τη διαφορά στο 12-8 και είχε την ευκαιρία να τη μειώσει κι άλλο. Όμως, δεν κατάφερε να ανοίξει καλά τις κόκκινες και αστόχησε σε έναν δύσκολο συνδυασμό στη μεσαία τρύπα. Ο Rocket δεν είχε εύκολη μπάλα για ξεκίνημα, αλλά βρήκε pot και με ένα εξαιρετικό break 75 πόντων ξέφυγε με 13-8.

Το ενδιαφέρον κρατήθηκε αμείωτο για το βράδυ όταν ο Τραμπ μείωσε 14-11, έχοντας τη σημαντική εύνοια της τύχης. Ενώ προηγούταν με 21-0, επιχείρησε μια δύσκολη κόκκινη, στην οποία απέτυχε παταγωδώς. Από τις καραμπόλες, όμως, μια κόκκινη κατέληξε σε τρύπα και ο Ace in the pack αξιοποίησε το δώρο, πετυχαίνοντας century break.

Ήταν θέμα χρόνου

Η μείωση της διαφοράς άγχωσε τους μονίμως ανασφαλείς οπαδούς του Ο’Σάλιβαν. Ωστόσο, το +3 είναι σημαντικό προβάδισμα πριν από το τελευταίο σκέλος τελικού Παγκοσμίου κι αυτό αποδείχθηκε και χθες. Ο Τραμπ συνέχισε την all guns blazing τακτική, με ακόμα πιο καλά αποτελέσματα από το απόγευμα. Παρότι, όμως, ευστόχησε σε κάποιες εντυπωσιακές μακρινές μπάλες, αδυνατούσε να δώσει συνέχεια στα breaks του.

Αργά ή γρήγορα χανόταν ο έλεγχος του τραπεζιού κι όταν ο Rocket έκανε το 15-11 με ένα break 82, απελευθερώθηκε. Η παρόμοια εξέλιξη και του frame που ακολούθησε έφερε και το 16-11, με το οποίο ουσιαστικά τελείωσε το ματς.

Ο Τραμπ κέρδισε στη συνέχεια άλλα δύο frames, όμως ήταν πια αργά. Στη χρυσή ευκαιρία που του παρουσιάστηκε στο 31ο, ο Ο’Σάλιβαν «έγραψε» ένα υπέροχο break 85, το οποίο έδωσε το έναυσμα για την έναρξη του γλεντιού στο Crucible.

Ένα ακόμα σημαντικό ρεκόρ λίγο πριν το φινάλε. Το century του Τραμπ για το 17-12 ήταν το 109ο στο φετινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, επίδοση που ξεπέρασε κατά ένα την περσινή κορυφαία (108).

Κέρδισε… χάνοντας

Πριν από μερικούς μήνες το σενάριο της ήττας από εκπρόσωπο της «Τάξης του ’92» στον τελικό του Παγκοσμίου, ίσως να φάνταζε εφιαλτικό για τον Τραμπ. Όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, όμως, πρέπει να έφυγε χαρούμενος από το Crucible.

Σε μια δύσκολη για εκείνον χρονιά, ύστερα από μια τριετία κυριαρχίας, ο 32χρονος άσος επέστρεψε στο 1-table set up χωρίς να βρίσκεται στην καλύτερη φόρμα. Έχτισε όμως χαρακτήρα με τις νίκες επί του ΜακΓκιλ, του Μπίνγκαμ και του Γουίλιαμς, ενώ θετικό πρόσημο κέρδισε και με την αντίδρασή του μετά το 5-12 του τελικού. Κάποια στιγμή χθες, είδαμε ψήγματα από το A Game του, κάτι που φανερώνει ότι βρήκε τη χαμένη του αυτοπεποίθηση.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι ο Τραμπ θα παίζει μόνος του από την επόμενη περίοδο. Ο Ρόμπερτσον και ο Σέλμπι δεν έχουν πει ακόμα την τελευταία τους λέξη, όπως και ο Γουίλσον με τον Μέρφι. Ο Τζάο και ο Γιαν είναι πιο ώριμοι για να διεκδικήσουν κι άλλα τρόπαια, ενώ ο Λισάουσκι έκανε το βήμα παραπάνω στο Παγκόσμιο για να κατακτήσει κι αυτός ένα. Ο Μπίνγκαμ, ο Άλεν, ο Μπρεσέλ, ο Βαφάι (που τόσο ντόρο προκάλεσε πριν από μερικές μέρες), αλλά και ο Ντινγκ θα έχουν κι αυτοί λόγο σε πολλά τουρνουά, ενώ περιμένουμε να ξεπεταχθούν νέα φιντάνια (όπως ο Φαν) ή να «αναστηθούν» άλλοι (όπως ο Πέρι ή ο Γουόλντεν).

Και βέβαια, κανείς δεν μπορεί να ξεγράψει ούτε τους χρόνου τους γερόλυκους Γουίλιαμς και Χίγκινς, που απέδειξαν και στο Crucible ότι η μπογιά τους περνάει ακόμα. Αν και τα περισσότερα φώτα θα συγκεντρώσει και πάλι ένας. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής και Νο 1 στον κόσμο, ο ξεχωριστός κύριος Ρόνι Ο’Σάλιβαν, ο οποίος παραμένει το απόλυτο αφεντικό σ’ αυτό το τόσο όμορφο και εγκεφαλικό παιχνίδι.

Ραντεβού τον Αύγουστο, λοιπόν.

Το φιλμ του τελικού

Ρόνι Ο’Σάλιβαν – Τζαντ Τραμπ 18-13

Session 1
0-98 (72), 120-0 (120), 78-1 (68), 73-66 (Τραμπ 52). 62-13, 105-4 (105), 0-98 (97), 50-79

Session 2
36-100 (73), 117-7 (66, 50), 122-9 (118), 107-15 (97), 77-0, 94-26 (87), 4-80 (80), 79-0 (60), 88-33 (88)

Session 3
22-115 (107), 25-90 (59), 0-81. 71-45 (64), 20-66, 51-60, 68-1 (55), 0-126 (105)

Session 4
82-12 (82), 88-12 (88), 27-72 (64), 91-1 (75), 0-151 (109), 93-0 (85)

Διαιτητής: Ολιβιέ Μαρτέλ (Βέλγιο).

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις